Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Jak widać rozterki chcącego zaoszczędzić są niemałe.

Pozdrav

Nie tylko chcacego zaoszczedzic ale i chcacego zrobic ladnie :) .

komin z cegly rozbiorkowej moze byc calkiem ladny,trzeba tylko wlozyc w ta robote troche serca i odpowiednia elewacje.Zreszta mozna zrobic z niej wokol domu duzo ladnych rzeczy.Sa zaklady,ktore robia z starych cegiel i dachowek piekne i wcale nie tanie podlogi.Tylko,jak wspomnialam wczesniej,trzeba lubic takie starocie.

Leszku,moze i cegla z rozbiorow nie jest duzo tansza,ale podejrzewam,ze moze byc lepsza.Kilka dni temu jedna z cegiel z poczatku budowy ,lezaca co prawda na zewnatrz(ale robiac cegly chyba bierze sie to pod uwage) rozsypala mi sie w rekach.Popatrzylam na kilka innych i bylo podobnie :o .Gdyby do tych waszych rozbiorek bylo blizej to bralabym w ciemno!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My stawialiśmy kominy z klinkieru cieniowanego - efekt fantastyczny ale utrzymanie ich w czystości to dopiero koszmar. Ciągle wychodzi jakieś białe paskudztwo. Do tego fugowanie ich to chyba jakaś pomyłka. Robimy to teraz przy tynkach. KOSZMAR!!!!!!!!!!!! Polecamy tynkowanie odrazu przy stawianiu. Odradzali nam poprzedni murarze bo niiby będzie pękać ha ha wiedzieli co robią że nie chcą tego robić. A co do pozbycia się jednego komina to można na początku projektu zwiększyć garaż, gabinet i kotłownie i komin zrobić w ścianie.

Witam.

Kominy... :evil:

Jednego brak, właśnie tego kominkowo-grilowego, zrezygnowaliśmy na samym początku, na razie jeszcze nie żałujemy i oby tak pozostało :)

Ten główny od ogrzewania centralnego z dwoma kanałami wentylacyjnymi to nawet wyszedł, ale do miejsca, gdzie przechodzi ponad dach. Komin (IBF) jest ocieplony styropianem gr. 5cm, do tego siatka i dwie warstwy kleju. Teraz żałujemy, że na dachem chociaż nie przejechaliśmy zamiast styropianem i płytkami klinkierowymi, to cegłą klinkierową. Na pewno byłby ładniejszy efekt i nie zastawiałbym się ciągle, kiedy te płytki odpadną, jesienią, czy wiosną :evil:

A wszystko to ci moi fantastyczni wykonawcy :evil: Codziennie wchodziłem po odeskowanym dachu i sprawdzałem jak to robili, poprawiali i poprawiali, no i ten tekst:"Jest nas takich dwóch w firmie, co umieją płytki kłaść". :x :roll: :evil: Sam bym lepiej to zrobił, niestety po dachówkach to już nie będę ryzykował życia. Zastanawiam się, jak to opierzenie się trzyma.

Nawet nabyłem nawyk nie spoglądania na ten komin, bo od razu krew mnie zalewa. Krzywo, nierówno, nawet na zdjęciach widać.

Mimo starań, nie da się wszystkiego w 100% dopilnować.

A najlepszy był tekst szefa na samym początku, jeszcze przed fundamentami: "Nie musi się przecież Pan na wszystkim znać, my się znamy to wystarczy".

No i okazywało się, jak to się znają.

Posadzki w tej chwili pielęgnuję, polewając dwa razy dziennie... konewka...:) bo wody jeszcze nie mamy.

Przymierzamy się do studni, mamy tylko dylemat, czy wiercona czy kopana z kręgów betonowych. Może ktoś podpowie, wyrazi swoje zdanie. Która lepsza, tańsza?

Trzymajcie się i powodzenia.

Witam wszystkich :D

Widzę, że rozgorzała gorąca dyskusja to i ja się muszę włączyć jako najstarszy na tym forum.

Odnośnie studni, to ja nie mam, ale z doświadczeń moich znajomych to ci powiem, że na razie tam wkoło Ciebie Andreassi to nie ma wiele domkow i woda w kopanej może być, ale jak domków przybędzie to i woda ubędzie, albo będzie się tak wolno napełniać, że cię to będzie wkurzać. Głębinówka to większy koszt, ale masz święty spokój i spokojnie możesz se nawadnianie zrobić. Ja mam w planie, ale trochę później, na razie mam z sieci.

Odnośnie kominów, to muszę powiedzieć, że zrobione jak w projekcie są naprawdę wielkie i każdy błąd prędzej, czy później wyjdzie i nie ma co liczyć na to, że jakoś to będzie. Ja mam wymurowane z cegły klinkierowej, pięcioszczelinowej i czapki z pełnej. Nie mam prawdziwej betonowej czapki i to jest chyba błąd, bo na tej mojej mini czapce, której na zdjęciach nie widać pojawiły się po jednej zimie intensywnego palenia w kominku (zresztą jedyne źródło ciepła jak do tej pory) takie mikro pęknięcia, a jedno nawet przeszło przez jedną cegłę. Kominy są wymurowane naprawdę fachowo, miałem szczęście do murarza :lol: . Dlatego teraz zastanawiam się nad zrobieniem jeszcze prawdziwych czapek, które będą chronić górę komina. Jeżeli ktoś decyduje się na klinkier nie może to być cegła szczelinowa, żeby było taniej, fugi nie mogą być ozdobne jak w płocie, tylko muszą być pełne z dobrej zaprawy do klinkieru z przestrzeganiem instrukcji na opakowaniu z dokładnością do grama wody. Konsekwencje, to te białe nacieki i prędzej czy później pękanie na fugach. Odrebną sprawą jest wykonczenie tego nietypowego zakończenia dachu w szczycie. U mnie jak na razie zimę jakoś przetrwało, ale poodchodziła taka specjalna taśma co się przykleja do dachowek (blachy jakoś się nie trzyma) i dlatego teraz przy tynkowaniu jak będize rusztowanie to muszę to poprawić i uszczelnić szpary powstałe pomiędzy tym wycięciem a kominem, bo deszcz niby tam nie dochodzi, ale jak będą zawieruchy zimą to śnieg wciśnie się wszędzie.

A u mnie się zaczęło i za 2 może 3 tygodnie będę miał piękny tarasik (prawie na urodzinki na tarasie :lol: ), no i gaz :lol: , może wtedy w końcu jakieś nowe zdjęcia ?

Witam,

ja własnie skończlam kominy.I przyznam że kosztowały mnie sporo nerwów.

Zdecydowałam sie na wymurowanie komina ogrodowego z ręcznie formowanej klinkierówki a ten od kotłowni jest murowany w szczycie a od fundamentu go otynkuję.

Poszło mi okołow 1500 cegieł. Komin od kotłowni robił gościu prawie tydzień bo z doskoku ale do komina ogrodowego zaciągnełam tatę- jako pomocnika murarza. Efekt - komin zrobiony w 3 dni. Dopiero teraz wejdą dekarze.

Jak mi sie uda wklęję zdjęcia.

Witam,

Mama pytanie w sprawie dachu. Są na nim takie kominki wentylacyje ( od kuchni, garażu i łazienki) wykonawca podpowiada mi żeby dac plastikowe bo mają lepszy ciąg- a ja chciałabym jednolite ceramiczne jak dachówka ( dachówka Rupp). Czy możecie poradzić jakie są lepsze?

Podobno są takie ceramiczne okrgłe kominki tylko mają słabszy ciąg- tak twierdzi mój dekarz. Dlatego proponuje mi plastikowe - a u nas są zgodnie z projektem dwa od kuchni ( jeden wentylacyjny drugi do wyciagu), nad garazem i od łazienki.

I w sumie nie wiem czy zawierzyć dekarzowi że te plastikowe są lepsze czy upierać sie przy ceramicznych?

My mamy kominki do dachówki Robena ceramiczne. Przy odbiorze kominiarskim kominiarz powiedział że nie spełniają wymogów. I faktycznie mieszkamy już ponad 2 lata a wetylacja jest w zależności od pogody różna.

Proszę napiszcie jak wysłać zdjęcia.

Witam

nie wiem jak jest w Rupp, ale ja mam Brassa i kominki to są specjalne plastikowe dachówki i do niej elementy w zależności od tego jaki ma być kominek, inny jest wentylacyjny, a inny sanitarny. Cały z ceramiki, to chyba niemożliwe technologicznie

My mamy Tondach i kominek(jeden na dachu jeden w pudelku ;) ) wyglada tak,ze w ceramicznej obudowie jest plastikowa rura.Do tego jest ceramiczna dachowka na ktorej ten kominek sie osadza.Ale czy on (ten kominek) jest sanitarny czy wentylacyjny to nie wiem.

Pozdrowienia!

trabi-wrc,nasza dachowka to marsylka.Brazowa angoba.

Dla swiadomosci Twojej pelnej to Ci napisze,ze po pierwszej zimie pojawil sie bialy slonawy nalot od wewnetrznej stron dachu.To margiel podobno czy cos takiego. To sobie poczytaj gdzies o tym .

No a poza tym to sie pochwale,ze mam schody i wyszly ,tak jak chcialam,ze spocznikiem.Troche nietypowym,ale jednak :) .Koncza sie klasc podlogi,sciany prawie pomalowane... :) . Jeszcze tylko :roll: ...Matko,ile jeszcze roboty!!

Witam

U mnie zaczęło się coś dziać to wkleję parę zdjęć, niech innym jest żal :)

Zarysował się kształt wejścia, no powiedzmy mini tarasiku

DSC_1051a.jpg

a to widoczek z za płota

DSC_1072a.jpg

i trochę bardziej z przodu

DSC_1074a.jpg

spojrzenie na niebo :o

DSC_1079a.jpg

Po takiej długiej przerwie z niecierpliwością oczekujemy na swój własny taras i możliwośc wieczornego popijania piwka w cieniu tego domku. :wink:

Edytowane przez leszek2307

Hej

Nie zazdroszczę Ci tak wrednowato :D tylko tak z podziwem :)

My narazie się strasznie denerwujemy . Bo dużo decyzji trzeba podejmować ważnych. nie takich na rok tylko na przeszłość.

Czym ogrzewać , jak umiejscowiś dom na działce. żeby potem nie żałować jak będziesz chciał np dobudować jakiś budynek gosp ... czy ten Ytong to jednak to o co nam chodzi? eko groszek czy gaz ?.............. itp... nie jest to łatwe .

Ale uspokaja mnie bryła tego domu . Ja juz go widzę wewnątrz ... A Ty rzeczywiście jesteś motywatorem :):)

Wklejaj fotki ..miło popatrzeć

pozdr

• 4 weeks później...

To był wyczyn brukarzy, prawie 5 tygodni, a miało być 2.

No, ale są usprawiedliwieni, bo taka mała kostka i tyle wycinania, zawsze na coś musi być :D .

Tak to wygląda z za płota, jeszcze wiele pracy, ale powolutku ...

Obraz 005a.jpg

Przed garażem

Obraz 008a.jpg

Ze względu na wąską drogę dojazdową (tymczasowo mam nadzieję :D ) nasz podjazd

Obraz 009a.jpg

I z drugiej strony płota

Obraz 012a.jpg

Miejsce na drewutnię i zejście do tarasu

Obraz 015a.jpg

I jeszcze jedno ujęcie

http://img573.imageshack.us/img573/9408/taras.png

Edytowane przez leszek2307