Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

:D .No to nam Lesiu podniosl poprzeczke!! I jak tu takiego wyprzedzic,ba,chocby nadazyc! :wink:

Nie wiem tylko,czy dobrze zrozumialam,ze drewutnie chcesz zrobic pod balkonikiem? A nie lepiej przy garazu?Tego miejsca pod balkonami chyba szkoda na taki cel.

Gratuluje pomyslu i wykonania!

A u mnie byl juz pierwszy remont.Komin zostal czesciowo rozebrany i wzniesiony na nowo.Okazalo sie,ze byl bardzo niestarannie zrobiony.Czapeczka z zaprawy sie rozszczelnila,wewnatrz byla woda ktora przyczynila sie do powstania tych szczelin o ktorych pisalam.Podobno(byc moze remontujacy dodali koloru i dramatyzmu do swojego dziela) grozil przewroceniem sie.Z pewnoscia przyczynila sie do tego budowa cegly-dziurawka,zastosowana do budowy.Wiem,wiem,nie mozna ,ale byla taaaka ladna...teraz kominy czekaja na zabezpieczenie a na tym felernym tymczasowo polozone zostaly plytki a sama plaszczyzna jest troche łukowata.

Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

u nas skuli wieniec nad garażem i wylali nowy, ale wszystko wygląda jak po wybuchu bomby, więc nie umieszczam zdjęć.

Mistrzowie odjechali do domu nie zrobiwszy nic poza wieńcem i wstawieniem warstwy bloczków do okna kuchennego (wymurowali 150x150).

Wybrzuszonego słupa nie skuli bo im się fleksa spaliła (wszystkie plagi egipskie już chyba na nich spadły).

Naczelny palant warknął na koniec, że może będą za 2-3 tygodnie u sąsiada to przyjdą.

Krew się gotuje, tym bardziej, że rozszalowałem słup z drugiej strony (od klatki schodowej) i tam też raki jak pięści. Sakrrrrra !!!

Teraz cieśla przez te wszystkie obsuwy złapał inne zlecenie i cały harmonogram się sypie.

I tym optymistycznym akcentem kończę i mówię:

Pozdrav

Witam serdecznie. Jestem kolejnym, który buduje "Nastkę". Interesuje mnie kwestia schodów wew., zaplanowałem schody betonowe, o których mój majster wiedział od samego początku.Cały czas zapewnia mnie, iż pod schody zostało przygotowane zbrojenie, itp. tak jak powinno być. Nie ukrywam, iż nie jestem tego pewien, nic takiego nie widziałem. Proszę o wskazówki, bądź zdjęcia jak powinno to wyglądać. Obawiam się, iz mój budowlaniec zacznie teraz "kombinować" z dozbrojeniem schodów, a jestem na etapie zakończonego stropu. Czy to nie będzie miało negatywny wpływ na byt schodów w przyszłości np. pękania itp. Proszę o wskazówki.Pozdrawiam

Jeszcze reszta zdjęć z poprzedniego postu, bo można edytować, ale teraz można wstawić tylko 5 zdjęć :(

Tak się zaczynało na tarasie, koło musiałem sam narysować i ułożyć, to było ponad ich siły

Obraz 003a.jpg

No i tarasik, jeszcze nie ma skarpy i ozdbników, ale kto ma odrobinę wyobraźni :lol: Obraz 017a.jpg

I z drugiej strony

Obraz 019a.jpg

Zejście do drewutni i miejsce na roślinki za oknem salonowym

Obraz 021a.jpg

Takie ładne ujęcie z lotu ptaka :o

Obraz 022a.jpg

I teraz właściwy wpis

Witam :)

Cebulka - ja mam kącik telewizyjny w kącie naprzeciwko kominka, przy tym dużym oknie salonowym. Uważam, że miejsce jest dobre i z mojego rocznego doświadczenia w zamieszkiwaniu tego domu nic bym nie zmieniał.

Zbyś - ja tez jak Farida mam schody drewniane i co prawda zrobiłem takie miejsce na oparcie schodów, jak w projekcie (znaczy w tym miejscu zamiast 10 cm styropianu dałem 5 i nie robiłem tam podłogowki, i podwójną siatkę) , ale w praktyce okazało się że wyszły bliżej komina i niepotrzebnie sobie zrobiłem mostek termiczny w podłodze. Było takie zdjęcie schodów u Veecha, chyba, ale dokładnie nie pamietam, tylko on się dawno nie odzywał, a część zdjęć się już nie pokazuje, trzeba poszperać :lol:

Edytowane przez leszek2307

veech'u kurde, gdzie Ty się podziewałeś ? :o

Właśnie tych schodów nie widać bo twoje początkowe zdjęcia się nie wyświetlają. Sprawdź to, bo szkoda jak w temacie nie ma zdjęć.

Miło nam, że tak porządny budowniczy Nastki jeszcze tu zajrzał, w przeciwieństwie do innych, którzy już nie mają na to ochoty :)

I to już naprawdę z lotu ptaka (ciekawe jak mi się udało tam wejść z aparatem), ale warto było, nasze koło tarasowe, a przypadkowo wyszło jak słońce

Obraz 025a.jpg

jeszcze jedno ujęcie

Obraz 024a.jpg

Zakończę takim ujęciem z przyszłego pokoju kąpielowego na podjazd

Obraz 031a.jpg

Edytowane przez leszek2307

Witam! W dalszym ciągu temat moich schodów jest niejasny. W chwili obecnej jestem po wizycie kierownika budowy, który uznał, iż wszystko jest OK. Schody mogą być i drewniane i betonowe- kwestia decyzji i ceny. Jednak mój majster próbuje odwieść mnie od schodów betonowych, trudno stwierdzić czym to jest podyktowane. Może niechęcią "dziubania" przy nich? Opowiada o wykończeniach o małych róznicach w wyglądzie i cenie. Nadal wplałbym betonowe.Czy może ktoś podzielić się, pokazać zdjęcia swoich schodów wewnętrznych. Jaki jest ich koszt. Pozdrawiam Zbychu.

Witam

znalazłem trochę zdjeć schodów w trakcie ich budowy

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/5/0/0/36118224_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/8/6/6/36118226_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/3/8/5/36118227_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/0/0/5/36118229_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/7/3/2/36118230_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/5/4/4/36118231_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/1/1/9/36118322_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/8/5/7/36118323_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/8/8/7/36118324_d.jpg

to by wyczerpywało temat :wink:

sprawują sie super a pod spodem trzymamy wiśniówkę :lol:

pozdrawiam i życze powodzenia

veech

Serdeczne dzięki za umieszczone zdjęcia schodów z budowy. Są dla mnie bardzo znaczące. Wyszły super, ale skomplikowane to też są. Mam nadzieję, że i ja za pewien czas pochwalę się swoimi, jak narazie "cisza", gdyż mój wykonawca nad nimi myśli, a zresztą na wszystko ma czas. Oby mniej takich "paprochów".

• 2 weeks później...
:D Proszę o wpisy wszystkich budowniczych Nastki.

Jest nas tak mało, że każda informacja jest na wagę złota.

Opisujcie wszystkie niedociągnięcia projektu i jak je rozwiązujecie.

My też podjęłiośmy tę nieróqwną walkę. Bydujemy Nastkę i zastanawiamy się czy potrzebne są drzwi w pomieszczeniu gospodarczym jak zrezygnowaliśmy z garażu? A dodatkowe pomieszczenie to mała

:D Proszę o wpisy wszystkich budowniczych Nastki.

Jest nas tak mało, że każda informacja jest na wagę złota.

Opisujcie wszystkie niedociągnięcia projektu i jak je rozwiązujecie.

My też podjęłiośmy tę nieróqwną walkę. Bydujemy Nastkę i zastanawiamy się czy potrzebne są drzwi w pomieszczeniu gospodarczym jak zrezygnowaliśmy z garażu? A dodatkowe pomieszczenie to mała

Napisz jeszcze gdzie budujecie.

Co to znaczy, że zrezygnowaliście z garażu ? Robicie tam co innego czy po prostu nie ma tej "przybudówki".

Wyczystki z obu kominów mamy od zewnątrz.

Pozdrav

Witamy serdecznie nowych Nastkowiczów :)

Ja też mam wyczystkę z kominka pod schodami i myślę, że miejsce jest idealne, prawie wcale go nie widać. Wyczystkę z komina szczytowego mam na zew., obie chyba widać na zdjęciach jak dobrze poszukać :D .

Też mnie troszkę zaskoczyłaś tą rezygnacją z garażu, może jakieś foto ?

Myślę, że jak nie macie garażu to drzwi do gospodarczego są raczej niepotrzebne, masz przejście przez wiatrołap.

A tak wogóle to chyba jakiś słaby rok, bo nikt nie wstawia zdjęć ze swoich poczynań. Mam wrażenie, że Nastkowicze to tylko się chwalą i pytaja jak zaczynają, a potem im już nie zależy :evil: :evil: .

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia.

Witamy serdecznie nowych Nastkowiczów :)

Ja też mam wyczystkę z kominka pod schodami i myślę, że miejsce jest idealne, prawie wcale go nie widać. Wyczystkę z komina szczytowego mam na zew., obie chyba widać na zdjęciach jak dobrze poszukać :D .

Też mnie troszkę zaskoczyłaś tą rezygnacją z garażu, może jakieś foto ?

Myślę, że jak nie macie garażu to drzwi do gospodarczego są raczej niepotrzebne, masz przejście przez wiatrołap.

A tak wogóle to chyba jakiś słaby rok, bo nikt nie wstawia zdjęć ze swoich poczynań. Mam wrażenie, że Nastkowicze to tylko się chwalą i pytaja jak zaczynają, a potem im już nie zależy :evil: :evil: .

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia.

Witam. Jesteśmy z okolic Lublina i dopiero zaczynamy tzn podmurówka. Zamiast garażu mamy zmieniony projekt i powiękrzone pom. gosp. tj wyrównana ściana wejściowa. Teraz zastanawiamy się jaki komi8n robić czy systemowy Leira czy zwykłą rurę z dociepleniem, a w kominku macie płaszcz wodny czy nie? Pozdrawiam.

Leszek

Z tymi zdjęciami to też jest tak że jak sie ich nie zrobi to nie ma co wstawiać

Ja jestm winny podjazd ale jeszcze chwila. Koń cze go sam więc trochę schodzi

veech'u to nie jest tak wprost do Ciebie, chociaż po troszę też. Chodzi mi o tych wszystkich, którzy jak się zabierają do budowania to mają czas i ich jest pełno na forum, a potem jakoś się już niechce i znikają. A jak prześledzisz forum to trochę już nas jest :o .

W innych miejscach, na nowym forum Archipelagu, czy Budujemy dom to zapomnij, jest tylko mój wpis.

Jakoś nasuwa mi się taki wniosek, że Nastkowicze są trochę takimi indywidualistami i wybierają dość mało popularny projekt, kompletnie nie wiem dlaczego :-? , (wszyscy, którzy widzą dom są zauroczeni jego formą i wnętrzem) a potem jak już mają tą podstawę, która rodzi najwięcej pytań, bo projekt jest trzeba to powiedzieć, ubogi jak tylko można, to wolą chronić tą swoją indywidualność. Może się mylę, ale coś w tym jest ? n :lol:

Pozdrawiam, do dzieła.

Witajcie,

Chętnie wkleiłabym jakieś zdjęcia ale jeszcze niestety nie mam czego fotografować.

Mieliśmy w planach zrobić fundamenty w tym roku ale chyba nici z tego ponieważ juz opóźnia nas ekspertyza geologiczna. Nasz dom bedzie stał nad rzeczką i trzeba zrobić takową przed rozpoczęciem . :cry: :cry:

Ale jak ktos ma jakies fotki to ja nie moge się doczekac ...... :D