leszek2307 09.09.2008 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 (edytowane) Cześć Ewa i Leszek Czekamy niecierpliwie na pierwsze czyny i zdjęcia z nimi związane, chociaż przydałoby się więcej zdjęć z etapów końcowych. Jest kilka realizacji już jakoś tam wykończonych, ale ludziska coś się nie chcą chwalić, skromni jacyś tacy Ja właśnie dzisiaj dostałem nowiutki licznik do gazu i jestem szczęśliwym posiadaczem wszystkich mediów, które zaplanowałem. (po dwóch latach, nieźle chyba ?) W poniedziałek wchodzą tynkarze i będzie to przed, przedostatni etap mojej budowy. Potem jeszcze tylko "pokój kąpielowy" i kominek zew., no i drobne prace wykończeniowe. I dla osłody zdjęcie już nie nowe, ale widac jak trawka przed domem sobie trochę urosła Edytowane 1 Maja 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRACO102 10.09.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam,chętnie wstawie kilka fotek, ale ratunku nie wiem jak wkelic zdjęcia- może jakas podpwowiedż?[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRACO102 10.09.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 a może tak? tu jeda fotkahttp://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5318dc8a925ee895 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRACO102 10.09.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 i jeszcze jedno zdjeciehttp://images44.fotosik.pl/9/b03dc27cfaabc7e7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRACO102 10.09.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 no i jeszcze jedno- kurcze to proste:)http://images37.fotosik.pl/9/a57648062154c0c8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 11.09.2008 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witam Draco102 Widzę, że poradziłeś sobie doskonale To już było pisane, ale przypomnę: - trzeba wstawić zdjęcie na dowolny serwer, np. tak jak twój pierwszy link - klikamy potem na przycisk IMG z górnej belki - wklejamy link do zdjęcia - klikamy ponownie na przycisk IMG (tym razem pokazuje się z ukośnikiem) - wg mnie najlepiej wstawiać zdjęcia w rozdzielczości 640x480 To jest ważne: najpierw IMG jest bez ukośnika, a na końcu z ukośnikiem. I cieszymy się zdjęciem na forum. Pytanie: gdzie wstwić zdjęcia ? - można podejrzeć gdzie mają inni i wybrać to co nam pasuje Draco widzę, że zdecydowałeś się na porotherm, świetnie Ci idzie. Zauważyłem, że coś masz zmienione w konstrukcji filara koło komina, może kilka słów wyjaśnienia. Masz jakieś zdjęcie jak rozwiązałeś od zew. nad oknem na klatce schodowej ? Moja sugestia, jeżeli możesz to odsuń sobie trochę drzwi z łazienki od ściany. W projekcie jest tak jak zrobiłeś , ale w praktyce to przy drzwiach opaskowych jest trudne zamontowanie drzwi, a wogóle są wygodniejsze jak nie są tak blisko ściany, zwłaszcza, że ja mam klamkę od strony wiatrołapu Brawo za zdjęcia , tylko jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRACO102 12.09.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witam,A tu zjęcie jedyne jakie mam aktualne od strony ogrodu. Okna wstawione 2 tygodnie temu.Myśle ze musi być jednak to wycięcie nad oknem od klatki schodowej żeby więcej światał wpadało do środka i tak nam sie podoba:)Przy okazji wspomnę o dwóch rzeczach, które my akurat niedopilnowalismy:1. Wielkość kotłowni- trzeba ją powiekszyć kosztem mniejszej łazienki jeżeli sie chce mieć piec inny niz gazowy- my mamy mieć na eko-groszek.Sam piec sie zmieści ale musi być do niego dostęp z kazdeżj strony w naszym przpadku z boków - jednego 30 cm, a drugiego 80!! a z tyłu 60 cm wiec zaczyna sie robić ciasno.2. Otwór wylotowy do pieca- nasi majstrowie zrobili go na wysokości od podłogi 1 metra!!( kiedy większość pieców ma w wymaganiach wysokość otworu ok. 1,55m ). Ja mam wkład Schiedla- ceramiczny - no i musze teraz kuć ścianę, przebić sie do kominai naruszać obecny wkład, wycinac otwór wyżej o dorabiac pierścień!! A teraz fotkahttp://images48.fotosik.pl/10/0c87cfec20864cbb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRACO102 12.09.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Acha- no i komin zewnętrzny od strony kotłowni- z powodów czysto ekonomicznych zrezygnowalismy z obłożenia go cekłą klinkierowa i zdecydowaliśmy sie na systemowy Schiedla- wjkład ceramiczny - nad dachem obłożony klinkierem a poniżej - go ocieplimy wełną mineralną i otynkujemy w kolorze elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlkaPon 24.09.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 My również chcielibyśmy już wklejać zdjęcia..... Jesteśmy na etapie zmian w projekcie i składania wniosku o pozwolenie na budowę. Mamy tylko jedno pytanie.... CZY KTOŚ BUDUJE NASTKĘ Z PIWNICĄ?????? bo mamy wrażenie że jesteśmy pierwsi. Aha..... Leszek2307 jesteśmy pod wrażeniem twojego obejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 24.09.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Choć nie pisuję zbyt często to cieszę się, że jest nas coraz więcej. Choć muszę wyznać w sekrecie (Leszek pewnie będzie mi miał za złe), że gdybym budował jeszcze raz to albo wybrałbym inny projekt o podobnym rozkładzie albo "zgwałciłbym" ten projekt. Na pewno zniknąłby komin z kotłowni i znalazłby się w ścianie lub wewnątrz budynku. Przemyślałbym też kwestię komina grillowo-kominkowego. Na razie zakrywamy dach - niestety brakło nam kilka dachówek krawędziowych i kilka drobiazgów z akcesoriów. Na wzór nastki wybudowanej niedaleko zakrywamy większość pergoli dachówką.Jak będzie po wszystkim to wstawię fotki. Ze zmian widocznych to zamieniliśmy okna dachowe w dwóch sypialniach (tych gdzie zaprojektowano balkon) na większe - Velux rozmiar U08.Oprócz tego w wyniku wizytacji u Kamila podwyższyliśmy parapet w oknie schodowym - i tak będzie wielkie. Postępy w miarę na bieżąco w dzienniku. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 25.09.2008 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam ponownie nowych Nastkowiczów . Przyjemne to jest, że coraz więcej ludzi wybiera ten projekt. Wydaje mi się, ze te kilka domków, których właściciele chcieli się ujawnić na moim forum i nie tylko moim ułatwia decyzję. Dziękuję za pochwały, ale po tynkowaniu (jest w trakcie , co prawda jeszcze bez koloru będzie) w końcu i za otoczenie będzie się można trochę zabrać. Przyznaję, że projekt zawiera kilka elementów (boboli), które z jednej strony powodują, że jest tak urokliwy, a z drugiej nastręczają trochę problemów. Winą za to obarczam pracownię Archpelag, bo przy tak rzadkich rozwiązaniach miejsca te powinny być szczegółowo zaprojektowane. Inwestor powinien budować zgodnie z projektem, a nie wymyślać rozwiązania tych boboli. Projekt jest lakoniczny i nikt z pracowni nie przyjmuje tego do siebie. My jednak jakoś sobie z tym radzimy i powoli jest nas coraz więcej. Z tego co wiem to chyba będziecie pierwsi z piwnicą. Ja mam już działające ogrzewanie gazowe, oczywiście wspomagane kominkiem (wczoraj akurat była inauguracja sezonu i muszę stwierdzić, że w porównaniu z tamtym rokiem kiedy nie miałem jeszcze gazu i dom nie był dogrzany, no i mam juz ocieplone okna z balkonem, to lekka rozpałka w kominku dała natychmiastowy dużo lepszy efekt) i nie decydowałem się na piwnicę bo od razu byłem pewny gazu. Co do wątpliwości trabi-wrc odnośnie komina z kotłowni, to nie pisze o co mu chodzi, ale jakoś mi w niczym nie przeszkadza i dodaje tego smaczku. No może ma jedną wadę: jest drogi w zaproponowanej wersji i zasłania trochę widok z okien i z sypialni nie widzę dobrze podjazdu, ale to szczegół. Komin grillowo-kominkowy jest też dosyć kłopotliwym elementem budowlanym i niekoniecznie najekonomiczniejszym rozwiązaniem dla kominka (bo komin usytuowany centralnie jest dużo "wydajniejszy"), ale z kominka centralnego nie można zrobić grillowego zewnętrzenego i tu się koło zamyka. Nie ma takiego czegoś co odpowiada wszystkim Wydaje mi się, że jednak coś w tym domu urzeka , a potem dopiero wychodza aspekty ekonomiczne, ale czy one zawsze muszą być najważniejsze ? Gdyby tak było wszyscy mieliby domy dwuspadowe na podstawie prostokąta . Jedni nie widzą domu bez wykusza, inni bez lukarny (mimo, że elementy te są ekonomicznie nieuzasadnione i droższe), a jeszcze inni bez tych kominów Trabi zauważyłem jeszcze, że Ty w salonie za tym nieszczęsnym filarem nie masz cofniętego muru, czy Ty to zmieniłeś, czy też tak jest w Twoim projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 25.09.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Trabi zauważyłem jeszcze, że Ty w salonie za tym nieszczęsnym filarem nie masz cofniętego muru, czy Ty to zmieniłeś, czy też tak jest w Twoim projekcie ? Cześć Leszek, nie bardzo wiem o którym miejscy piszesz. Co do kominów to zrezygnowałbym z nich głównie ze względu na koszty, a nie trudności techniczne. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 25.09.2008 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 (edytowane) Chodzi mi o miejsce przy kominku Za tym filarem ja mam takie cofnięcie o jakieś 20 cm. Ja wiem, że koszty są większe bo ja zrezygnowałem z systemu na korzyść klinkieru, ale Edytowane 1 Maja 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 25.09.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Jeśli chodzi o to miejsce (w klatce schodowej) po lewej stronie zdjęcia to u nas jest wg projektu 80 cm. http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/be8b58c2.jpg Jeśli chodzi o inne miejsce to opisz dokładnie, ale poza tym nie mam żadnych wnęk. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 25.09.2008 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Przy tym filarze, ale z drugiej stronyhttp://img824.imageshack.us/img824/6563/86036836.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 25.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Przy tym filarze, ale z drugiej strony http://img502.imageshack.us/img502/4786/img1236bkv8.jpg U nas jest zlicowany ze ścianą. http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/Projekt/bbba8317.jpg Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 25.09.2008 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 To jeżeli Ty sam nic nie adaptowałeś w tej kwesti tz., że coś pozmieniał Archipelag. W takim razie maiłbym prośbę, żebyś mi przesłał na maila skany rzutów, jak masz ? (tylko takie solidne żeby napisy szło czytać ) Z góry dzięki Chciałbym się zapoznać ze wszystkimi zmianami jeżeli jeszcze jakieś są. A drzwi z salonu na taras koło kominka też już nie miałeś ? Bo też ich nie ma i rynna w tym miejscu się znalazła, u mnie jej nie ma i sam musiałem wymyślać jak ją zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlkaPon 26.09.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Dzięki trabi-wrc za uwagi odnośnie komina. Skonsultuję z moim architektem przesunięcie go. Martwi mnie jednak to czy bedzię to wtedy nadal ta sama Nastka, która tak nas urzekła?? Mam jeszcze jedno pytanie - chyba raczej do tych co już mieszkają - czy nie wydaje sie wam że w salonie na przeciw kominka przydałoby się jeszcze jedno okno. My zrezygnowaliśmy z bocznego wyjścia na taras i pomiędzy salonem a schodami bedzie ściana. Boję się, że salon może okazać się trochę ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara lewandowska 27.09.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 My zrezygnowaliśmy z okien naprzeciwko kominka i zmieniliśmy je na wykusz. Okna mamy od sufitu do podłogi. Nie mamy też wyjścia tarasowego koło kominka. Mamy trzy okna duże tarasowe w tym 2 szeroko otwierane, stwierdziliśmy, że to starczy. No i się sprawdza. A na tej ścianie kolo kominka mamy telewizor. Co do komina w kotłowni to teraz też byśmy go zrobili w ścianie. Można zwiększyć gabinet, kotłownie i garaż. Nastka ma za mały garaż. Na początku budowy proponujemy go wydłużyć. Mąż ma mały stolik warsztatowy i samochód ledwo ledwo się mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 29.09.2008 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Witam Ja chyba należę do tych co już mieszkają, więc odpowiadam. Według mnie takie rozważania uzależnione są od ustawienia domu względem stron świata. Ja mam taras na wschód , dlatego rezygnacja z drzwi koło kominka wiązałaby się ze zlikwidowaniem południowego źródła światła, którego akurat w salonie nie mamy za wiele, a na przeciw kominka mam ścianę północną gdzie dodatkowe okno jest nie wskazane, a wręcz trzymając się projektu jest ich tam za dużo. My z żoną żeby dodatkowo doświetlić salon zrobiliśmy w gabinecie dwa okna i duże szyby w drzwiach. Okno na klatce schodowej w naszym wypadku też dużo pomaga w doświetleniu powiedzmy "otwartego przedpokoju". Ściana przy kominku według mnie na miejsce dla telewizora i temu podobnych się nie nadaje ze względu na bliskość kominka, no chyba że ktoś nie ma tych drzwi to wtedy jest trochę więcej miejsca, ale jak to jest w zimie jak kominek grzeje ?. Co do komina i garażu, to wciśnięcie go w dom jeszcze dodatkowo zmniejsza gospodarczy i pomieszczenia na górze. Wyjście ze ścianami na zew. poszerza cały dom, ale to jest poważna zmiana konstrukcji domu, no i szerokości, co wiąze się z zew. wymiarami domu i szerokością działki. Garaż ma typowe wymiary przewidziane na sam. osobowy (jest dużo projektów w których garaż jest mniejszy). Pewnie, że mógłby być większy, a najlepiej podwójny, ale to chyba zmienia koszty budowy i można wybrać inny dom . Ja w garażu na całej ścianie z drzwiami do gospodarczego mam regał na 40 cm szeroki (miejsca na wszystkie graty max), a stolik warsztatowy mieści mi się spokojnie w gospodarczym. Jeżeli komuś zależy na tym żeby był w garażu można zrobić taki składany na ścianie i wtedy nie przeszkadza . Oprócz tego zrezygnowałem ze stropu w garażu i nad całą bramą zrobie dodatkowy składzik na opony narty, rowery itp. Basiu chyba macie za duży samochód wstaw cinquecento to zobaczysz ile jest miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts