Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Leszku za cenne uwagi. Jestem już po rozmowie z architektem i zdecydowaliśmy się jednak na przesunięcie komina do środka. Tego na tarasie nie ruszamy bo jednym z powodów dla których wybraliśmy właśnie ten projekt był ten komin tarasowy.

Teraz najważniejszy jest wykop który musimy zrobić na naszej działce żeby przekonać się czy możliwe jest wykonanie piwnicy. (oczywiście zawsze jest możliwe ale jakoś nie chcę aby stała we wodzie) Jeśli będzie piwnica to nie obawiam się o brak miejsca na pralnię, spiżarnię i takie tam.

Z tego co się orientuję to garaż w Nastce jest dość duży jak na projekt typowy więc myslę, że wystarczy, zresztą wydłużenie go nie wchodzi w grę.

wstaw cinquecento to zobaczysz ile jest miejsca :lol: .

Hehe, Leszek wychodzi ze słusznego założenia, że jak się buduje dom to cinquecento to maksimum możliwości inwestora ;-)

My nie mamy wyjścia z gospodarczego i obok kominka. Okno tarasowe mamy na samo południe, więc raczej zastanawiamy się jak osłonić się od słońca ;-)

Wracając do garażu - dopóki nie powstała mi działówka oddzielająca garaż od kotłowni to byłem szczęśliwy, że będzie wieeeeeeelki garaż. Potem nieco przysiadłem jak zobaczyłem jaki jest krótki. Niezaprzeczalnie jego szerokość jest dużym atutem, ale przedłużenie go o 50-100 cm może być dobrym posunięciem. My niemal się na to zdecydowaliśmy, ale to odsunęłoby dom "właściwy" o kolejny metr od granicy (linia zabudowy aż na 6 m) więc zostało przy pierwotnych wymiarach.

Pozdrav

Wracając do garażu - dopóki nie powstała mi działówka oddzielająca garaż od kotłowni to byłem szczęśliwy, że będzie wieeeeeeelki garaż. Potem nieco przysiadłem jak zobaczyłem jaki jest krótki.

:D Chyba jestem uparty, ale u nas w garażu stoi astra kombi 4500 mm, a garaż ma 5300. Przed samochodem jest jeszcze regał na 40 cm i spokojnie da się wjechać i wysiąść. Pomijam że są jeszcze drzwi, które u mnie otwierają się na garaż, a w drugim narożniku mam na ścianie pion kanalizacyjny i zlew gospodarczy.

Co do linii zabudowy, to mi robiła warunki zabudowy jakaś stażystka i ona sobie zmierzyła linijką na moim szkicu, przeliczyła ze skali i wyszło jej 4 m. Ja potem musiałem prosić o zmianę na 6m (zresztą teraz jest takie min.) i gdybym miał dłuższą działkę (mam 40m) to zdecydowanie odsunąłbym dom na 8 do 10 m przed garażem.

U nas ma być 11 m przed garażem, mnie wydaje się że to nie jest wcale dużo ( mój dom rodzinny stoi 45m od drogi) dlatego nie chce wydłużać garażu.

Ten weekend będzie weekendem prawdy, gdyż dzisiaj wykopaliśmy dołek na działce na 3m i do poniedziałku czekamy czy woda się pokaże - mam nadzieję że się nie doczekamy. Po prostu nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy a jesli pokaże się woda to będziemy musieli się poważnie nad nią zastanowić.

Witajcie :)

Super...na 3 metry wykopaliście... ja także sprawdzałem czy nie mam wody na działce, a już miałem zakupiony projekt Nastki z podpiwniczeniem. Jednak mój wykop sięgał tylko do głębokości 1,5 metra, ponieważ kopałem już błoto, woda nachodziła błyskawicznie. Marzenia o pownicy legły w...błocie :x

Aktualny etap...tynki wewnętrzne, za tydzień drzwi wejsciowe i od kotłowni.

Dalsze plany to parapety i ocieplenie poddasza wraz z sufitem podwieszanym...

Powodzienia i pozdrowionka :wink:

Witam Wszystkich "zainteresowanych" :)

Wczoraj (niedziela) była taka ładna pogoda (prawie złota polska jesień) i po pracowitej sobocie postanowiłem zrobić parę fotek z efektów mojego tynkowania. Co prawda jeszcze będzie parę szczegółów, które zmienią wygląd domu (farba, znaczy kolor, no i płytki klinkierowe nad salonem, garażem i na fundamencie), ale i tak już coś powoli zaczyna się wyłaniać.

Na początek ostatnie ujęcie z góry, którą ma prawie każdy

DSC_1815a.jpg

A tu boczek, jeszcze bez balustrady, ale już niedługo

DSC_1826a.jpg

Trochę inne ujęcie (ale mi się podoba :) )

DSC_1831a.jpg

To też ładne

DSC_1835a.jpg

i nasz dozorca, pan na włościach

DSC_1857a.jpg

Pozbierają się tynkarze to może uda się jeszcze ogród przygotować do zasiewów wiosennych i góreczkę rozplantować

Edytowane przez leszek2307

A ja się pochwalę - od końca ubiegłego tygodnia należę do klubu - Tychcomajądach (copyright - Grupa wrocławska).

Zadaszyłem też część pergoli zostawiając dwa pola na roślinność.

Dachówka Bogen Innovo12 głęboko czarna, rynny Nicoll.

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-10-03012.jpg

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-10-03003.jpg

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-10-03004.jpg

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-10-03007.jpg

Ogólnie dekarze spisali się, mają jeszcze się pojawić, żeby porobić uchwyty gąsiorowe i porozciągać zwody do odgromówki.

Leszek - Wasza Nastka wygląda imponująco.

Pozdrav

Witam

Czy ktoś z Was zastanawiał się nad ogrzewaniem alternatywnym. Podejrzewam, że większość właścicieli Nastki zdecydowało się na gaz jako podstawowe paliwo. Z racji tego, iz prawdopodobnie uda nam sie zbudować ten domek z piwnicą zastanawiam się poważnie nad mozliwością dołożenia jeszcze jednego przewodu (dymowego) dla pieca węglowego aby nie być uzależnionym tylko i wyłącznie od gazu. Oczywiście mam na myśli mniejszy komin, biegnący między oknami. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie Waszym rozwiązań w tym temacie.

Bartek

Witam :)

Nie wiem co masz na myśli pisząc alternatywne, bo dla mnie jest tym kominek i większość czasu zamierzam ogrzewać kominkiem, a jak mi się nie będzie chciało, to załatwi to piec na gaz z automatuką.

Ale jak masz na myśli drugi piec węglowy w piwnicy to po co 2 piece, to są koszty, to lepiej to skumulować i zrobić PC.

Chyba, że zamiast pieca gazowego chcesz węglowy w piwnicy, to nie widzę problemu.

Witam :)

Nie wiem co masz na myśli pisząc alternatywne, bo dla mnie jest tym kominek i większość czasu zamierzam ogrzewać kominkiem, a jak mi się nie będzie chciało, to załatwi to piec na gaz z automatuką.

Ale jak masz na myśli drugi piec węglowy w piwnicy to po co 2 piece, to są koszty, to lepiej to skumulować i zrobić PC.

Chyba, że zamiast pieca gazowego chcesz węglowy w piwnicy, to nie widzę problemu.

To racja co piszesz, ale nie każdy (np my) chce ogrzewać dom podłogówką. My będziemy ogrzewali biomasą (pelety, pestki wiśni itd.) i oczywiście czasem zapalimy w kominku.

Jeśli bartekpac chce i tak zrobić podłogówkę, to faktycznie ekonomicznie uzasadnione jest zbudowanie pompy ciepła zamiast dwóch kotłów.

My nie mamy sieci gazowej, ale gdybyśmy mieli piwnicę, to dorzuciłbym kilka tysięcy na 2,5 tonowy zbiornik na pelety i ogrzewanie byłoby prawie bezobsługowe. Jak na razie pozostaje nam uzupełnianie zasobnika co kilka dni - oczywiście najpierw zbudujemy dom. ;-)

Pozdrav

To racja co piszesz, ale nie każdy (np my) chce ogrzewać dom podłogówką. My będziemy ogrzewali biomasą (pelety, pestki wiśni itd.) i oczywiście czasem zapalimy w kominku.

Trabi coś ściemniasz, podłogówka to rodzaj ogrzewania, a biomasa - paliwo, a nie wierzę, że przynajmniej w łazience nie zrobisz sobie podłogówki.

Witam

Ogrzewanie podłogowe w łazience owszem jak najbardziej ale ja nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązania w całym domu. Co do dwóch kotłów w domu np. gazowego i węglowego - spotykam się czasem z takim rozwiązaniem i moim zdaniem nie jest to zły pomysł. Myślę tak z tego względu, że tak naprawdę nie wiadomo co nam w chociażby najbliższej przyszłości zaserwują dostawcy gazu, a myślę że każdy się ze mną zgodzi, że już w tej chwili takie rozwiązanie ogrzewania nie należy do najtańszych (za to wygodnych ). Chcę tylko zasięgnąć informacji, czy ktoś z właścicieli tego fajnego domku dołożył dodatkowy przewód w kominie z myślą o ewentualnej przyszłości.Pytam z doświadczenia, gdyż rok temu moi rodzice wybudowali kominek z myślą o dogrzewaniu domu ale niestety musieli dobudować komin. Ja w przyszłości chciałbym jednak uniknąć tego typu inwestycji a przecież nic chyba nie szkodzi po prostu dołożyć jeszcze jeden przewód aby mieć jakąkolwiek alternatywę. Zaznaczam, że na dzień dzisiejszy myślę o przepływowym podgrzewaczu wody (gazowym) dla wody użytkowej - dlatego myślę o dostawieniu jednego modułu w kominie.

Witam

Czy ktoś z Was zastanawiał się nad ogrzewaniem alternatywnym...

Witaj :)

No ja zapytam za innymi:znaczy alternatywnym dlaczego?

U mnie to piec w kuchni z tzw. podkowa ,ktory czesc swojego ciepla bedzie oddawal by zastapic lub wesprzec glowne urzadzenie grzejace i nie jest to urzadzenie bynajmniej gazowe a po czesci elektryczne.Dodatkowo przy kominie tarasowym zostaly zainstalowane rury dla plaszcza wodnego(w sumie koszt pozostawienia takowych pod wylewka nie straszny,a moze kiedys sie przyda).Sa tez poziotawione rury dla zainstalowania kolektorow slonecznych.

Idac Twoim tokiem myslenia to mozna instalowac tak w nieskonczonosc-przewody kominowe,dodatkowe rury do lazienki ,ktorą moze zechcesz kiedys miec w innym miejscu ,okablowanie itp.(bez zlosliwosci to pisze).Mysle,ze jesli masz przeczucie ,ze kiedys Ci sie przyda taki przewod to zrob go.I nie jest to kwestia czy w Nastce czy w jakim kolwiek innym domu.

Tak sobie mysle tez,ze myslac o tak zwanej "w razie biedy",to najlepszym rozwiazaniem bylo by zrobienie starodawnej instalacji z zeliwnymi grzejnikami ,z wszystko palnym piecem,bez zadnej elektroniki ,ba,nawet pradu.Po staremu, grawitacyjnie.Bo co bedzie,jak ktos nam zepsuje prad :o ?????

Pozdrawiam Wszystkich Nastkowiczow bardzo serdecznie.

Trabi coś ściemniasz, podłogówka to rodzaj ogrzewania, a biomasa - paliwo, a nie wierzę, że przynajmniej w łazience nie zrobisz sobie podłogówki.

Nie ściemniam - po prostu nie zrozumiałeś co miałem na myśli, a więc chodziło mi o to, że miałeś rację z pompą ciepła, jednak ona najlepiej sprawdza się przy podłogówce. My jesteśmy zwolennikami drewna i korka na podłodze więc większość domu będzie ogrzewana grzejnikami, a to wyklucza praktycznie pompę.

Pewnie się zdziwisz, ale w łazienkach nie będziemy mieli podłogówki. W łazienkach będzie korek.

Pozdrav

Hej!

Jak już kiedyś pisałam wprowadziliśmy do Nastki dużo zmian i powstał nowy projekt, więc jeżeli ktoś jest zainteresowany sprzedam 4 kopie oryginalnego projektu z podpiwniczeniem z upustem 700zł. Jeżeli jest ktoś zainteresowany proszę o maila:

[email protected]

Pozdrawiam!

Kasia

Witam

Widzę, że rozgorzała dusputa na naszym forum i aż 4 osoby zabrały głos, a ja sobie chodzę po górkach.

Osobiście uważam, że każdy ma trochę racji, ale ta racja jest zawsze gdzieś pośrodku i życie każdego może zaskoczyć choćby nie wiem jakie środki przedsięwzioł.

Odnośnie dodatkowego komina w ścianie szczytowej, to przy założeniu, że ma być obudowany klinkierem jest trochę mało miejsca, bo to 21 +12 cm i zacznie nachodzić na okna. Trzeba by je zwęzić, lub mocno przesunąć na boki, a nie wiem jak to będzie wyglądać. Jeżeli masz piwnicę i wsuniesz komin do ściany i zrezygnujesz z ocieplenia komina to zyskasz miejsce na dodatkowy przewód.

Wracając do dysputy to uważam, że nasza dziewczyna farida wypowiedziała się tutaj najmądrzej. W miarę dobra instalacja jest tak kosztowna, że największa zwyżka kosztów danego paliwa nie zrównoważy kosztow instalacji na alternatywne paliwo. Gaz jest może drogi, ale jak się używa kominka nie tylko okolicznościowo to nie jest najgorzej, a jak ktoś nie ma gazu robi sobie węgiel, a od przyszłego roku ma też podrożeć o 40 %. Idąc tym tokiem rozumowania to przydałby się drugi garaż, a tak właściwie to może trzeci ? Końca nie ma, a zasób gotówki się skończył :(

Ja już miesiąc grzeję gazem na podłogówce w całym domu i to jest rewelacja, polecam. A jak się ma korek na podłodze to można zrobić poodłogowkę na ścianie :)

Pierwsze zdjęcie z postu 411

http://img849.imageshack.us/img849/2444/poddasze.png

Witam :D

Leszek, juz dawno obiecywalem wkleic fotke poprawionego poddasza/strychu, wiec teraz nadrabiam:

http://img527.imageshack.us/img527/3372/a8fh3.jpg

No i oczywiscie pozostale zdjecia bierzacego etapu :D

http://img527.imageshack.us/img527/9713/a7fq7.jpg http://img527.imageshack.us/img527/9895/a6rz4.jpg http://img527.imageshack.us/img527/5500/a5rg6.jpg http://img527.imageshack.us/img527/863/a4vw6.jpg http://img362.imageshack.us/img362/8295/a3gr9.jpg http://img362.imageshack.us/img362/4716/a2qo0.jpg http://img362.imageshack.us/img362/9388/a1zd2.jpg http://img264.imageshack.us/img264/4315/a4se9.jpg

Powodzonka :)