Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewa od razu Cię lubię, bo wątpię, że to pisał Leszek. Masz absolutną rację i podzielam Twoje zdanie (z praktyki dodam, po akceptacji mojej wypowiedzi przez żonę :lol: ).

heheh leszek2307 nie dość że założyciel forum to jeszcze psycholog :D Masz rację Leszek raczej czyta to forum i uczy się, a ja piszę. A dylematów jest tyle, że mamy się nad czym zastanawiać i można się tylko cieszyć że każdy ma inny pomysł .

U nas postęp .... dziś wywiercili nam studnie głębinową i już mamy wodę. Pokazała się na 20 metrach. Chyba trzeba ją zbadać w Sanepidzie czy nadaje się do spożycia :roll: Bo jak nie to będzie problem na naszym odludziu...

farida ty już mieszkasz?

................................... Bo jak nie to będzie problem na naszym odludziu...

farida ty już mieszkasz?

A propo odludzia. Ile macie metrów do odsniezania?? :wink: Pozatym,my,na naszym mini odludziu odczowamy pewne niedogodnosci.np,zeby dostac polaczenie z internetem,panowie kazali wyciac nam drzewa otaczajace dzialke.Ma to wygladac chyba cos jak przecinka pod wysokie napiecie w lesie. :(

Nie ,jeszcze na dobre nie mieszkamy,ale ze wzgledu na zwierza,ktore zamieszkaly jako pierwsze, przebywamy w Nastce sporo.Probujemy omieszkac ten moloch :) .Testujemy np kuchnie.Mam tam ustawione prowizoryczne sprzety zamin zamowie wykonanie wlasbiwych.U mnie jest trudniej,ze wzgledu na dodatkowe wejscie i kaflowa kuchnie.narazie sprawdza sie to dodatkowe wejscie kuchenne i owy kąt komputerowy.Ale jak wspomnial Leszek ,my mamy wszystko inaczej. :wink:

leszek2307 jeżeli chodzi o kolor pergoli to jest to orzech Sidoluxa Extra, taki sam kolor bedzie podbitki i wszelkich innych dodatków drewnianych, natomiast okna to kolor "orzech gori" - są śliczne :wink:

Kominy z klinkieru jeszcze nie wyciagniętę - ciagle pada i przez to nie mogę skończyć dachu :evil:

Leszek i Ewa widzę, że ceny materiałów spadają, ja kupowałem po 3,10 z rozładunkiem HDS ale bloczki 14 cm, nie wiem jakie wy zamówiliście. Mi poszło na fundamenty około tylu ile zamówiliście jednak na tarasy i schody trzeba było jeszcze domówić dodatkowo około 450 sztuk.

ULANA ja na pewno zamontuję solary, które będą mam nadzieję dawać na tyle energii, że wodę bedę miał zawsze ciepłą :wink: Solary uzupełnią mój system grzewczy składający się z pieca na ekogroszek z podajnikiem retorowym.

http://foto1.m.onet.pl/_m/173514f4aa26ac584cb264535762fe85,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/bb0f42c1ca2160c0e34b9f0edb3643f0,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/58c0fa414a109bd81006bd13a02c0233,10,19,0.jpg

uuuuuuuuuuuu ale tu sie zrobil ruch, jak na marszalkowskiej

kochani z tego co widze to niezbyt wiele osob zmienialo to czy tamto w swojej nastce. Ja przyznam szczerze jak zaczynalam budowac, a bylo to ponad 5 lat temu niestety nie znalazlam zadnego uzytkownika tego domu i przyznam szczerze, ze wiele rzeczy robilismy po omacku ( a moze po prostu mi sie juz znudzily?)

ale do rzeczy a w zasadzie do ULANY:

a/podnisolam scianke kolankowa o 2 pustaki (wchodze na krzeselko, zeby otworzyc okno a mam 176cm, a wage....acha zapomnialam, ze to nie to forum)

b/w pokoju nad salonem zrobilam male drzwiczki i zaadoptowalam ten maly stryszek na potrzeby moich dzieci - jest tam taki sajgon, ze ja tam nie wchodze, oni nie maja z tym problemu - pomieszczenie jednak jest przeznaczone na zabawki, ktore nie sa akurat na topie

c/z pralni - zrobiona garderoba- troszke wzielam miejsca z i tak duzej (jak dla mnie oczywiscei) sypialni NIE WYOBRAZAM SOBIE NIE MIEC GARDEROBY

d/pralka i pralnia na dole w pomieszczeniu gospodarczym - ktore jest powiekszone ze wzgledu na pomniekjszona toalete na dole (nie wyobrazalam sobie prysznica na dole i odbitych stop na podlodze - wiem wiem, uzywamy recznikow, ale lapki moich dzieciakow i mojego najstarszego syna - meza sa na pozradku dziennym)

e/ prysznic bedzie w lazience (tam gdzie w projeckcie jest wejscie do pralni)

f/ tak tak nie mam jeszcze do konca zrobionej lazienki u gory - wykancza mnie zaadaptowanie blisko 1300 metrow dzialkiw rosliny, nawadnianie i inne przyjemnosci

g/nie mamy jeszcze kominka na zewnatrz - bylo dwoch "fachowcow", ktorzy nie chcieli sie tego podjac tlumaczac to tym, ze w projekcie wszystko pieknie ladnie a jak przychodzi co do czego to zaczynaja se klocki

pozdrawiam czerwcowo

ps. a dzisiaj dzien sasiada wiec pozdrawiam was moi wirtualni sasiedzi

besob podpisuje sie pod tymi zachwytami.....ja wlasnie usunelam pergole i slupy

Co do pomieszczenia obok dużej łazienki. My też zostaliśmy przy pralni i jestem tego zdania co Leszek. Pralka, suszarka, kosz na brudy, deska, proszki, płyny, wiadra. Tak to będzie się to tam trzymało i nie będzie to zawalać dużej łazienki ;)

U nas co do postępów: pan od wykończeniówki wchodzi w tym tygodniu. Kafelki już wszystkie mamy kupione (łazienki obie, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, garaż, kotłownia), podłogi również. Jak bedzie chwila i nie zapomnę mogę zrobić zdjęcia, no oczywiście jeśli drodzy nastkowicze chcecie ;)

pozdrawiam

passo .... czy chcemy zdjęcia ??? ależ oczywiście , że TAK :) ja codziennie tu zaglądam i patrzę co nowego u Was wszystkich słychać. Sama jeszcze nie wklejam zdjęć bo nie mam czego fotografować :cry:

Jeśli chodzi o ilość bloczków na fundament to właśnie sugerowaliśmy się wypowiedziami na forum . Ale chyba będzie trzeba dokupić więcej bo przez wzgląd na nasz podmokły teren musimy podwyższyć fundament. Cena 2,50 - też z rozładunkiem ale rozmiar 24x12x59 chyba ...

A u nas z postępów :

1. prąd- Leszek własnoręcznie pociągnął od sąsiada , więc już będzie można w blaszaku kawkę parzyć :D ,

2. studnia głębinowa w kotłowni - dzięki czemu podobno oszczędziliśmy parę stówek bo nie trzeba będzie podciagać rur z zewnątrz i uważać na wpływanie wód gruntowych ??????, no zobaczymy... ale jak tak mówią to mi sie podoba ,

3. blaszny garaż ,

4. jutro Pan Bogusław ma wchodzić z ekipą ale nie wiem co z tego wyjdzie bo jak na razie tyle jest opadów deszczu że znowu zrobiło sie dość grząsko .... a końca deszczu nie widać.

A te nastkowe pergolki to piękne są przecież ..... My na pewno zrobimy.

Ho, ho witam wszystkich :D

No w końcu to zaczyna przypominać forum i coś się dzieje :o . Oprócz tego dostaję jeszcze prywatne maile od osób, które chcą coś wiedzieć na temat Nastki, lub zastanawiają się nad budową. Nawet znalazła się osoba, która chce budować Nastkę w Tarnowskich Górach - chyba będę miał konkurencję :lol: .

U mnie nic nowego, bo siedzę na delegacji cały miesiąc i trawnika za domem i skarpy wokół tarasu jakoś wolno przybywa :( .

Przy filarach pergoli już rosną winorośla i mam nadzieję, że jeszcze w tym roku będzie jakiś zielony cień :wink: . A koszty roślin, potwierdzam - no i jeszcze co jakiś czas trzeba kupić nową bo się nie przyjmie, albo piesek posika.

Leszku odnośnie roślin to na pergolę może nadawał by się chmiel, ale nie ten zwykły tylko ogródkowy. Ma duże przyrosty roczne i nie przemarza. Jego liście są większe niż winorośli, daje większy cień n no i nie daje owoców, i ptaki nie mają na czym urzędować. A wiadomo że zawsze coś zostawią. Jak macie jakieś zdjęcia kuchni to bardzo proooooszę. Nie wiem jak i gdzie przede wszystkim ustawić. Czyli na moim etapie ile i gdzie montować gniazd itp.

Pewno znowu rozpętam dyskusję która była już podejmowana, ale teraz z perspektywy czasu może ktoś ma nowe przemyślenia. CZY STAWIAĆ ŚCIANKĘ DZIAŁOWĄ POMIĘDZY KUCHNIĄ A SALONEM CZY NIE?

Besob a ścianki działowe to z czego robiłeś??? My też budujemy z MAXA i nie wiem czy działowe robić szer 18 cm czy kupować połówki belitu. Podobno belit pęka??

:lol: :lol:

Ulana jeżeli chodzi o ścianki działowe to robiliśmy je Suporexu z SOLBETU, łatwo w nim zrobić bruzdy pod elektrykę :lol: , a przyznam się bez bicia, że nie wiem co kryje sie pod pojęciem belit :oops:

Jeżeli chodzi o ściankę między kuchnią a salonem to my jej nie zrobiliśmy. Wylaliśmy za to stopień w kuchni. Zwiększa się przez to optycznie powierzchnia salonu - robi sie z tego prawie 50 m2.

http://foto0.m.onet.pl/_m/f339fb2e67028c5670031208b7005634,10,19,0.jpg

Uważam, że kuchnie w obecnych czasach też są ozdobą domu więc po co ją chować za ścianą :wink: A brudne garnki można schować do zmywarki :wink:

http://foto0.m.onet.pl/_m/916b71ab17d21ce94d53907c7e1b3b94,10,19,0.jpg

a oto ścianki działowe na poddaszu

http://foto0.m.onet.pl/_m/67b49f26dba404e20de077ba1276db00,10,19,0.jpg

i na parterze

http://foto3.m.onet.pl/_m/9720aa3880bc5d2f3dfe339838c29593,10,19,0.jpg

wykończyli też majstry już jeden komin, uff

http://foto3.m.onet.pl/_m/17008d1a7ce0e170250ebdbb9967334b,10,19,0.jpg

i zaczeli budować grilla!!!!!!

http://foto2.m.onet.pl/_m/af9a2d4856a20b9a4019cc633727e5be,10,19,0.jpg

Witam :)

Ulana z tym chmielem to może niezły pomysł :o . Jak mi padnie kolejne wino to spróbuję, jak to się da gdzieś kupić :lol: .

Co do gnizad w kuchnii, to ja mam 5 podwójnych, oprócz podłączenia pieca (siła + gniazdko), lodówki, zmywarki i pochłaniacza 10 cm ponad blatem, czyli 95 cm od podłogi przy normalnej wysokości (modne są teraz takie podwyższone).

Z gnaizdami jest tak, że nigdy nie jest za dużo, tylko to są koszty :o i to jakie :o .

CZY STAWIAĆ ŚCIANKĘ DZIAŁOWĄ POMIĘDZY KUCHNIĄ A SALONEM CZY NIE?

Chyba nie było takiego wątku, ale szkoły są dwie i ja należę do tej co nie ma :D. Popieram besob'a, aczkolwiek mam wątpliwość, czy przy usytuowaniu stołu jadalnego na środku 3 okien (ja tak mam i lataliśmy już przy większych imprezach z tym stoliskiem w różne miejsca, ale to się sprawdza najlepiej i stanowi naturalny podział na kuchnię i salon) nie będzie przeszkadzał ten stopień. Chyba, że macie jakąś inną koncepcję :wink: .

besob jeżeli ten pokój na górze to jest ten nad gabinetem, to nie wiem, czy myślałeś o przesunięciu drzwi do 70 cm od ściany - Swietne miejsce na szafę pod zabudowę - chyba, że nie robisz :wink: .

Świetny kominek się zapowiada. Wrzuć więcej zdjęć z dalszych prac. Ten styropian się nie wypali jak zrobisz GRILA :wink:

Zauważyłem też, że nikt nie podchwycił mojego pomysłu z odsunięciem okien o 10 do 15 cm od komina :D . Ułatwia bardzo wykończenie, zwiększa widoczność (o tym chyba architekt nie pomyślał ) i optycznie wg mnie wygląda lepiej :wink: .

leszku jeżeli chodzi o ten styropian to masz pełna rację, stropian zastąpiony zostanie wełną mineralną. Został włożony tylko pewnie po to aby wyznaczyć odległość. Zdjęcia grilla będe zamieszczał ponieważ doskonale wiem jak trudno jest coś znaleźć. Sam przez wiele wieczorów wertowałem internet w celu poszukania natchnienia i musze przyznać, że nie znalazłem nic co w 100% przypadłoby mi do gustu. Mam nadzieję, że to co się "wyłoni" za parę dni będzie odzwierciedleniem moich oczekiwań :wink:

Mam nadzieję, że stół także jakoś wkomponuje się między kuchnię a salon.

Zauważyłem też, że nikt nie podchwycił mojego pomysłu z odsunięciem okien o 10 do 15 cm od komina . Ułatwia bardzo wykończenie, zwiększa widoczność (o tym chyba architekt nie pomyślał ) i optycznie wg mnie wygląda lepiej.

Ja podchwyciłam bo widziałam zrobione wg projektu na gotowej Nastce w Lublinie i tam między kominem a oknem widać piankę i nie wygląda to dobrze. Ja w łazience robię okno szer. 90 cm i zastanawiam się czy nie zrobić też 90 w pokoju nad gabinetem. Napisz dokładnie o jakich 70 cm mówisz i w którym to miejscu miała by stanąć ta szafa. Na ścianie od łazienki w tym pokoju nad gabinetem???

Besob belit to właśnie suporex tylko że to chyba kolokwializm regionalny. A jaką masz szerokość tych ścianek???? Ja nie mam środkowego okna w kuchni z tych trzech w projekcie, a odnośnie tego stopnia pomiędzy kuchnią a salonem to ja jestem przeciw. Za każdym razem nogę podnosić. Nie nie.

Nie ma jeszcze opinii Fridy na temat ścianki a jestem jej opinii bardzo ciekawa. A jak macie ustawione meble w kuchni, na których ściankach. Albo jak planujecie?? Leszek no pokaż jak mieszkasz??? :roll:

...................................

Nie ma jeszcze opinii Fridy na temat ścianki a jestem jej opinii bardzo ciekawa. A jak macie ustawione meble w kuchni, na których ściankach. Albo jak planujecie?? Leszek no pokaż jak mieszkasz??? :roll:

No tos mi napisala! Teraz to juz do wszystkiego swoje piec groszy bede wścibiac! :wink: Dzieki! :D

No to jak wspomnial kiedys Leszek Nasz,ja mam zawsze inaczej ,no to i tak jest ze scianka w kuchni! MAM SCIANKE! :D .Zgadzem sie tez z besbo,kuchnia to ozdoba,ale nie koniecznie zapachy i halasy z niej dobiegajace.W jednym z domow w ktorym mieszkalam mialam otwarta kuchnie i juz wiecej nie chce.Zreszta nie zawsze mialam czas aby zadbac wlasnie o ozdobnosc kuchni i jakos tak zwykle wtedy wpadali niespodziewani goscie .

Scianki dzial tez mamy z "pianiaka" :wink:

A podobnie jak Ulana nie pochwalam stopni w mieszkaniach-ze wzgledu na uzytkowanie ,bo na wyglad sa swietne( u kogos :wink: ).

Patifarati ja tez zachodze w glowe:czemu usunelas pergole?

Ja planuje pergole, ale ciut inna i nie chce,aby byla polaczona z konstrukcja dachu-tak,jak w proj.

Pozdrawiam!

Witajcie,

nie dostawałem powiadomień i nie zaglądałem dość długo, a tu takie zmiany.

Padło trochę pytań więc napiszę jak jest u nas.

Ściana działowa kuchnia - salon: mamy, ale zrobiliśmy drzwi szerokości 1 metra chowane w ścianie . 90% czasu będą otwarte, ale cenię wysoko możliwość zamknięcia drzwi podczas miksowania, mielenia itd.

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-04-01001m.jpg

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-04-26002m.jpg

Daszek nad oknem przy schodach mam zrobiony zgodnie z projektem (choć tu trzeba by wpisać wersję projektu, bo co budowa to inne rozwiązanie, a wszystkie zgodne z projektem.

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-11-29021m.jpg

Pralnia na piętrze: ogrzewanie będzie na pellet lub inne biośmieci, więc pranie, suszenie itd w pomieszczeniu gospodarczym nie wchodzi w grę. Kocioł jest na tyle duży, a kotłownia nieustawna, że zbiornik cwu do solarów musiał być teleportowany do pralni. Żeby nie dostać klaustrofobii przybyło tam okno dachowe. (Zdjęcia sprzed posadzek i tynków).

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-03-24008m.jpg

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-11-29009m.jpg

Schowek nad salonem: jak ktoś mnie pyta co to jest, to odpowiadam, że to schowek, jakby Niemcy szli ;-) Zrobiliśmy otwór, wylana jest posadzka i otynkowana ścianka szczytowa. Będziemy jeszcze docieplać dach. Podciąg salonowy wystawiony nad strop utrudnia skutecznie używanie tego schowka. Podkuję go jeszcze trochę, żeby jakoś estetycznie ten otwór obrobić. (również stare zdjęcie).

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2008-11-29004m.jpg

Nasze kominy nie są murowane z klinkieru, bo jego koszt nas powalił na kolana. Na razie jest komin systemowy obmurowany pustakami porotermowymi i otynkowany tynkiem cem-wap. Obecnie wybieramy kolory elewacji, a co z tym się wiąże kolor cokołu i kominów, bo zdecydowaliśmy je obłożyć płytkami klinkierowymi.

W tej chwili ocieplone są skosy na poddaszu, a w długi weekend chcę skończyć ocieplanie poddasza. Potem weźmiemy się za bary z układaniem płyt g-k.

Pozdrav

Dzięki Frida !!! A jak masz ustawione meble w kuchni?? Cz zamknęłaś ściankę drzwiami czy masz jakiś prześwit na kuchnię????

Mam drzwi,podobnie jak trabi-wrc ,na metr szerokie.Mebli docelowych jeszcze nie mam,ale gdyby nawet to i tak nie jestem zadnym przykladem,poniewaz mam tam jeszcze drzwi do wiatrolapu i piec kaflowy,wiec naprawde malo moge tych szafek pomiescic.

trabi-wrc,z tymi drzwiami w scianie to swietne rozwiazanie masz! Ja zanim na o wpadlam,bylo juz zapuzno.

Pozdrawiam! :)