leszek2307 11.06.2006 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 My w poniedziałek zalewamy fundamenty, a w przyszłym tygodniu może posadzki. Robota ruszyła z kopyta i wszystko się układa jak po maśle. Woda i prąd w działce, a to najważniejsze. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tych drzwi w gospodarczym, może jakiś rzut na maila. Pozdrawiam Wszystkich Nastkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 11.06.2006 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Zdjęcie humusu Pierwsze wykopy Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 12.06.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 My do rozpoczecia jeszcze mamy ok 3 tygodnie. Bedziemy pewnie juz troche z tyłu "peletonu" ale nie zamierzamy pedzic na złamanie karku bo co nagle to po diable. Wszystkich, którzy juz zaczeli swoje Nastki bardzo dopingujemy i wspieramy duchowo. Wklejajcie zdjecia bo mowia wiecej niz opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 18.06.2006 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Przygotowanie ław do izolacji i nowiutki blaszak Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertU 07.07.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Witam Nastkowiczów!U nas też fundamenty zalane i podniesione bloczkami na wysokość 60 cm powyżej obecnego gruntu (ale będziemy grunt podnosić). Środek wypełniony 140 tonami piasku!!! Nie przypuszczałem że tyle tam może wejść, ale chodzi się jak po betonie. Za dwa tygodnie montaż instalacji w płycie i wylewka płyty. Jak na razie koszt 8 tys. zł !!! (w tym 4 tys. dla wykonawcy, płatne po zakończeniu pracy nad płytą) Ponieważ budujemy "drewniaka" więc etapy budowy są nieco inne niż w murowańcu, ale jeśli wolno to chetnie będę się z Wami dzielił spostrzeżeniami. Fotki załączę wieczorem. A ile Was wyniósł lub wyniesie fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 07.07.2006 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Gratujuję fundamentów. Co do kosztów to mnie trochę zdziwiłeś tą kwotą, bo ja lekko licząc na same materiały wydałem chyba raz tyle, tak z grubsza: 1620 bloczków po 2,55 = 4131 koparka 500 geodeta 400 piasek do fundanentów 120 ton po 20 zł z transportem 2400 piasek do murowania + żwir na słupy 400 cement jakieś 500 izolacja( emulbit + styropian + siatka klej ) 1700 beton na ławy( chudziak + B20 ) coś koło 2500 kanalizacja i parę innych dupereli ?, no i na koniec 12 m betonu na płytę to jakieś 2600, może o czymś zapomniałem bo tak z głowy. Robocizny nie liczę bo płacę za cały dom. W niedzielę postaram się wrzucić jakieś nowe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertU 07.07.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Sorki nieco zaniżyłem, dokładnie przedstawia się to tak:koparka do fundamentów 360 zł (6 godzin po 60 zł)koparka a własciwie ładowarka wywożaca ziemię 120 złbeton do powierzchni ziemi 21m3 2850 złbloczki 650 szt po 1,8 zł - 1170 złpiasek do murowania 10ton 120 złpiasek do wypełnienia fundamentów 140 ton - 1540 złizolacja (nie pamiętam nazwy preparatu od środka) 200 zł to te już poniesionedo tego dojdzie jeszcze robocizna ustalono na 4000 zł- beton na płyte (podobno ma byc ok 9m3-15m3)- rury kanalizacyjne umieszczone w płycie-przepusty do wody, prądu, gazu i ewentualnego GWCRazem ma nie przekroczyc 14000 zł (tyle jest określone w umowie)Fotki wieczorem wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 08.07.2006 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 (edytowane) Dla wszystkich zainteresowanych Budowa ścian fundamentowych, to te 1620 bloczków Fundament przygotowany do wylania, ocieplony 8 cm styropianem no i zaizolowany No i już po zalaniu, zmniejszyłem grubość wylewki do 10 cm, bo w projekcie jest 15 i to beton B20, ale projekty z Archipelagu tak ponoś mają a tak apropo poprzednika to niskie ceny macie w tym Radomiu, beton po 100 z groszami, nieźle, nieźle, u nas to niemożliwe, 180 zł netto B10 no i do 12 kubików pompa płatna. Ja wziąłem 12 i brakły tylko 2 betoniarki, dorobili ręcznie. Pozdrawiam, jadę podlewać Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 12.07.2006 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 (edytowane) No i rozpoczęła się prwdziwa budowa: mury ruszyły mury rosnną, ale w ujęciu z innej strony Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 13.07.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 I my zaczelismy budowac nasza Nastke Jak na razie zdjety humus, wykopane, zalane i zaizolowane ławy. Jutro zaczynamy murowac sciany fundamentowe sprobuje wstawic kilka zdjec jeszcze dzisiaj pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 13.07.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 zdejmowanie humusu http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/3/8/0/17171645_d.jpg studnia głebinowa w trakcie wiercenia http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/3/6/9/17171646_d.jpg ławy w zalewie http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/8/6/8/17171649_d.jpg Panorama 180 http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/1/7/0/17171651_d.jpg ławy i giga taras ZALANE http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/5/4/0/17171652_d.jpg na dzisiaj tyle . Od jutra bloczki 1700 sztuk z tarasami - brzmi jakby duzo Mam nadzieje ze teraz sa widoczne zdjecia dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 17.07.2006 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 No, no, należą się brawa, w końcu jakieś Nastki się budują Ładna okolica, budowa idzie sprawnie Fundament z tarasem robi wrażenie, ja na razie nie robiłem fundamentu pod taras bo chcę zrobic taras z drzewa i będę robił tylko stopy pod krawędziaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 17.07.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 No, no, należą się brawa, w końcu jakieś Nastki się budują Ładna okolica, budowa idzie sprawnie Fundament z tarasem robi wrażenie, ja na razie nie robiłem fundamentu pod taras bo chcę zrobic taras z drzewa i będę robił tylko stopy pod krawędziaki. Z tym naszym tarasem to niezła zagwozdka - kierownik radzi by nie wylewac posadzki i nie obkładac gresem, tylko zrobic na utwardzonym zwirze z kostki (np klinkierowej) Twierdzi ze jak zrobimy wylewany to na takiej powierzchni bez przerwy bedzie kłopot z odpadajacymi płytkami od mrozu. Nie smiem zigniorowac. Jak mowi to pewnie wie Musze to przeliczyc i przekalkulowac i to szybko bo w przyszłym tygodniu przewidziane zalewanie posadzki no i przy okazji schodow i giga tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 18.07.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 no to tez sie pochwale NASTKA http://img204.imageshack.us/img204/8959/17domekzukosavf8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 23.07.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 i mamy juz sciany fundamentowe w naszej NASTCE http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/0/4/9/17292980_d.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 07.08.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 I jeszcze troche scian http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/7/5/8/17586017_d.jpg a jak u pozostalych Nastkowiczow ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 20.08.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 chyba wszyscy zajęci budowaniem Nastek Jeszcze raz spytam co u inych nastkowiczów ??? Wstawcie jakies zdjecia ze swoich budów U nas sciany parteru skonczone i strop w trakcie układania. Jak zalejemy to wstawie nowe fotki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 23.08.2006 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 U mnie wczoraj po 10 dniowej przerwie po wylaniu stropu (13,5 kubika) zaczęli murować pięterko, ale dzisiaj leje co trochę i znowu przerwa. A ja w wolnym czasie maluję już sobie podbitkę na dach. Czasu bardzo mało i do wklejenia nowych zdjęć przymierzałem się już kilka razy, ale jakoś ciężko Dosyć słabo jest opisany podciąg nad garażem i wejściem. Z moich doświadczeń wynika, że ścianka nad wejściem może mieć tylko 30 cm, bo potem nie mieści się podciąg, radzę uważać. Veech'u gratuluję szybkich postępów w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 23.08.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 dzieki za odezwanie sie strop to wazna sprawa a wspomniane podciagi sa rzeczywiscie elementami, którym nalezy poswiecic sporo uwagi. Ten nad garazem osiagnie u mnie wysokosc 70cm ale juz przechodzac ponad nadpoze wejsciowe bedzie miał ok 45. Ten jest marnie opisany i narysowany w projekcie. Wogóle projekt ma wiele niedomówien i błedow . A juz napis archipelag przez srodek wszystkich wymiarow jest przeklenstwem Trudny jest rowniez ten biegnacy w strone klatki schodowej bo opiera sie na nim strop w obie strony bez zadnego podparcia. Zarzadziłem wibrator do betonu na podciagach. Musi byc super mocno i bez zartow. Gratuluje wylania stropu. W weekend postaram sie wkleic nowe zdjecia albo link do albumu. Pozdrawiam i zycze udanego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 23.08.2006 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Co do napisu na środku rysunków to zwróciłem się do Archipelagu o rysunki bez tego paska i dosłali. A ignorancja na zgłaszane problemy zawsze jest drażniąca, podsumowywana, że to budowlańcy powinni wiedzieć, a to jest tylko projekt poglądowy, a wykonawczy ma zrobić archtekt. Podciąg wzdłuż salonu wylewali u mnie na dwa razy. Najpierw do wysokości stropu i potem oparli na nim belki stropowe i wszystko razem zostało zalane. Jak już o podciągach, to trzeci spinający salon jest nadciągiem jakby ktoś nie zauważył. No i nie ma ani jednego rzutu przekroju poprzecznego, tak że praktycznie nie widać go na żadnym rysunku. O błędach na rysunkach nie wspomnę, tłumaczenie Archipelagu jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts