Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :D

Ja mam rolety w 4 oknach na parterze w systemie RKS bez sterowania elektrycznego. Jak wspomniałaś jest to drogi gadżet (sterowanie elektryczne), a głównie używam ich do osłony przed deszczem i słońcem :). System RKS zdecydowanie odradzam. Kasety są droższe, ale chyba dużo lepsze i nie tworzą dziury w ścianie przez którą nawiewa zimno.

Odnośnie posadzki to ja na wylewce mam folię, na to styropian i na to podłogówka, czyli druga folia taka jakaś specjalna, która dodatkowo izoluje. Jeżeli teren nie jest podmokły, a do fundamentu nie jest wsypany sam piach tylko warstwa żwiru, lub jakiegoś innego grysu, który zapobiega podciąganiu kapilarnemu, to lepsza izolacja jest zbędna tym bardziej, że dom jest bez piwnic, powyżej gruntu. Wiele zależy od warunków jakie są w miejscu budowy domu.

Andreassi od razu Was polubiłam ja mam na imię Urszula miło że będę miała imienniczkę wśród Nastkowiczów. Jeśli dobrze zrozumiałam. A odnośnie domu to jakie masz drzwi wejściowe, drewniane czy PCV ???????? A jakie drzwi mają inni ??? Jakie są lepsze, ładniejsze itd.....Co o tym myślicie.

Witajcie:)

Dziękuję Ulana za ciepłe słowa, mam nadzieję, że nie tylko z powodu imienia Urszula . :D

Drzwi są stalowe, w środku jakaś pianka izolacyjna. Kolor drzwi i okien to mahoń.

Zimne już dni nadeszły w Wielkopolsce (dzień 10-15st.C noc 4 st.C) więc nadarzyła się okazja do wypróbowania ogrzewania. Cały parter to podłogówka i super sprawa. Cieplutka posadzka, można zasuwać boso, kapci się nie szuka :) Dosyć grubą mam wylewkę a co za tym idzie duża bezwładność systemu co ma plusy i minusy. Długo się nagrzewa ale za to długo trzyma ciepło.

Mało czasu więc znikam.

Pozdrowionka i powodzenia w Nastkowych zmaganiach 8)

Ulana

Wstawianie zdjęć prawie idealne :)

Powinno to wyglądać tak:

adres zdjęcia

Zamiast wpisywania można użyć przycisku IMG z górnej belki. Pierwsze przyciśnięcie pojawia się [img], drugie i tak w kółko :)

Adres też jest ważny, bo musi to być adres zdjęcia, a nie strony na której ono jest :wink: .

Co do drzwi to obojętne jakie, byle ciepłe tz. o wysokim współczynniku izolacyjności :lol: .

Leszek w jaki sposób montowałeś luksfery?? Chcę zamontować też w tej ściance ale nie wiem czy ma murarz wycinać otwór i wkładać czy jak ??? Mają też przyjść tynkarze więc nie wiem jak z tymi luksferami tzn co w jakiej kolejności??

Andreassi jak szerokie masz drzwi wejściowe?? Bo ja w projekcie mam 160 cm, a Twoje jakiś węższe wydają się. Zamurowałeś trochę czy to tylko tak wygląda??

Frida ------- jak żyjesz??? Pozdrowionka :lol:

Witam :D

Drzwi mam 140cm szerokie. Ceny nie pamiętam ale gdzieś na początku chyba o tym pisałem. Bardziej mi się podobały firmy KMT, wykonanie lepsze ale mieli tylko 130cm i dopiero wprowadzali na rynek i nie było koloru mahoń :(

Jak ja kupowałem drzwi to za zewnętrzne z PCV wołali 5500,- do 6500,-. Ceny pewnie się teraz pozmieniały ale wtedy stalowe były jedyne cenowo dla nas osiągalne wyjście (można powiedzieć wejście

:lol: ).

Pozdrowionka 8)

Czy ktoś jest mi w stanie podać ile metrów kwadratowych ma nasza Nastka z zewnątrz?? Czym macie ocieplone Wasze domy?? Nam fachowcy zaproponowali styropian po 90 zł za m2 a wełnę po 100 zł za m2?? Czy to dużo czy to mało ? Wszystkie materiały ich plus robocizna. Nic nas nie obchodzi. Tylko kasaaa.

Witam

Na 9 stronie masz wklejony kosztorys z którego wynika, że jest 175 m2 tynku na zew. Ja mam ścianę jednowarstwową bez ocieplenia to trudno mi się odnieść do tych cen. Nie napisałaś jaki gruby ten styropian i jakiej klasy w tej cenie. Najlepiej żeby był z takimi zakładkami, a nie zwykły, bo przy niedokładnym wykonaniu będą się robiły mostki termiczne między płytami styropianu.

Pozdrawiam :D

GRATULACJE

Bardzo fajna budowa, mam wrażenie jakbym budował jeszcze raz z Wami tylko w lustrze :) i do tego nie mogę się przyzwyczaić :wink:

Nie pozwólcie sobie na robienie rusztowań ze styropianu, to bardzo delikatny materiał.

Wygląda na to, że w przyszłym roku będziecie mieszkać :lol:

Powodzenia

Witam,

Na poczatek po długiej przerwie mogę sie pochwalić- mieszkamy drugi tydzień.

Za krótko żeby obiektywnie ocenić sytuację- jednak wystarczająco żeby powiedzieć - wreszcie domownicy nie depczą sobie po palcach w kuchni czy też w zaje.... łazience:)

Niestety brak netu w domu nie pozwala wkelić fotek, jednak postaram sie wkleić ich kilka.

Ulana- ja kupiłam 195 m2 styropianu i domawiałam jeszcze 10 metrów bo mi zabrakło. Moja Nasta ma wykusz więc tu poszło może troszkę wiecej, ale 200 metrów napewno musisz liczyć ( zawsze masz jakieś odpady).

Oczywiście ustal precyzyjnie jaki to styropian chcą ci sprzedać za te 90zł- bo ceny uzaleznione sa takze od twardości.

Ja kupowałąm na necie Styropian Swisspora za 88 zł/m2 ( w styczniu - w zimie sa najlepsze ceny).

Pozdrawiam wszystkich gorąco

Napiszcie mi proszę ile (orientacyjnie oczywiście) kosztuje przeprojektowanie sufitu w salonie (mam tu na myśli ten podciąg) tak aby był bez uskoków. Czy to mocno podroży wykonanie ? Myślę też o wykuszu- DRACO102 dużo Was kosztowała ta adaptacja ?

Ja niestety cały czas szukam sensownej działki :( Mam coś na oku, ale procedury trwają i trwają.....

pozdrawiam

Cebulka, my adaptowalismy projekt od razy pod kątem wykuszu , zmiany ilości stopni w korytarzu i innych drobnych zmian. Firma budowlana - murarze- wyceniała nam od razu z uwzględnieneim wykuszu wiec nie wiem ile by kosztowało bez. Musisz liczyć sie z tym, iż powstały balkon będzie Cię trochę kosztować: dobre zaizolowanie, kafekowanie, balustrada to takie dodatkowe koszty.

Zalezy to również od wielkości planowanego wykuszu.

Ale myśle że warto zainwestowac i go zrobić. My mielismy równiez na uwadze bliskie sąsiedztwo - i warunki zabudowy. Dzięi bocznym oknom wykusza nie mamy centralnie wszystkich okien na sąsiada tylko pod katem w przestrzeń między domkami:).