DRACO102 06.11.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Cegła jaką mamy na jednym kominie i słupkach jest firmy Muhr o symbolu NF 44 Just.Jednak wybór jest spory i warto je obejrzeć na żywo.W zeszłym roku płaciłam około 3,5zł/szt ( uzaleznione od kursu Euro).Dziś stawki będa troche większe ale obecnie wiem że mają jakies promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 09.11.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 dzieki DRACO102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 11.11.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 A my mamy mętlik w głowie. Stoimy przed wyborem ogrzewania i ........ nie wiemy na co się zdecydować. Planujemy kocioł kondensacyjny i kominek z płaszczem. Część w kuchni i salonie podłogówka, w łazienkach i w wejściu i do tego kaloryfery na ścianach w pozostałych pomieszczeniach. Może w kotłowni też podłogówka ??? My nie mamy garażu więc mamy trochę większą. Czy ktoś ma zamontowany uzdatniacz wody taki na wkłady solne? Może źle pytam raczej czy ktoś nie ma ... bo to na topie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 12.11.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A my mamy mętlik w głowie. Stoimy przed wyborem ogrzewania i ........ nie wiemy na co się zdecydować. Planujemy kocioł kondensacyjny i kominek z płaszczem. Część w kuchni i salonie podłogówka, w łazienkach i w wejściu i do tego kaloryfery na ścianach w pozostałych pomieszczeniach. Może w kotłowni też podłogówka ??? My nie mamy garażu więc mamy trochę większą. Czy ktoś ma zamontowany uzdatniacz wody taki na wkłady solne? Może źle pytam raczej czy ktoś nie ma ... bo to na topie jest. Co do ogrzewania - to my mamy właśnie taki wariant - kominek z płaszczem + kondensat. Co prawda jeszcze nie na 100% przetestowany, bo po pierwsze - nie mieszkamy, po 2-gie - mamy na razie "zakręcony kurek z gazem" ...no i zimy z prawdziwego zdarzenia jeszcze nie było. Tak czy inaczej - po dłuższej nieobecności na budowie wystarczy jakaś godzina palenia w kominku i ciepełko że ho ho. Podłogówki mamy w obydwu łazienkach, pralni i wiatrołapie. Co do uzdatniacza - to jesteśmy w szacownym gronie osób które go nie posiadają Na pocieszenie pozostaje nadzieja, że w 2-giej połowie przyszłego roku W KOŃCU podepną nas pod miejską H2O. (tak na marginesie - całą "mokrą" robotę robili mi chłopaki z Chełma. Znają się na rzeczy, a wczesną wiosną jak się nudzili można było z nimi całkiem niczego ponegocjować) U nas na chwilę obecną trwa "rekonstrukcja" ubytków w ścianach i za parę dni - MALOWANIE !!! Na koniec jesiennego dnia trochę klimatów z okolic Jamajki http://modernenglish.republika.pl/muza.mp3 ...i nawiązując do powyższych rozważań: Pozdrawiam wszystkich cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 13.11.2009 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ja też należę do tego szacownego grona osób, które nie posiadają uzdatniacza wody. Wprowadzając nowy element dyskusyjny w temacie naszej Nastki chciałem dzisiaj poruszyć problem łazienki na dole . Moja żonka najukochańsza po 2 latach zamieszkiwania w tym wspaniałym domku pojęła ostateczną decyzję o likwidacji łazienki w salonie Wobec powyższego musiałem coś wymyślić i wczoraj zacząłem budowę nowej ścianki kartonowo-gipsowej przesuwającej łazienkę do powiększonego wiatrołapu kosztem części powiedzmy umownego korytarza, bo u mnie akurat nie ma żadnego rozdzielenia między nim, a salonem . Całośc powinna wyjść dośc zgrabnie, a problem łazienki w salonie się rozwiąże i dalsze odczucia będę przekazywał na bieżąco. Dla będących w trakcie budowy proponuję poważnie rozważyć problem, bo my wychwyciliśmy to w projekcie, ale wydawało nam się, że nie będzie to miało większego znaczenia. Życie okazało się brutalne i skorygowało nasze dobre chęci Następują zmiany . Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 13.11.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 To temat dla mnie!!! Powiem szczerze - cieszę się tym, że zmieniasz "rozkład pomieszczeń". Powód jest prosty - stwarzasz Leszku "poligon doświadczalny" pod moje nastkowe niepokoje. Już wyjaśniam o co idzie. Budując domek pozmienialiśmy w nim co nieco http://img150.imageshack.us/i/parterpozmianachmc0.jpg/ Z różnych przyczyn wejście do łazienki przenieśliśmy do wiatrołapu. Niby wszystko OK, było tylko jedno halo - czy nie będzie za chłodno w tym wiatrołapie zimą (wychodzi się z kąpieli i takie tam...) Uznaliśmy to jednak za mniejsze zło i wariant został zaklepany. Czekam więc z niecierpliwością na koniec Twoich prac; czekam na mroźną zimę w Twoim regionie i podzielenie się na forum wrażeniami z użytkowania domku po zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 13.11.2009 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Widzę, że w swoim rozwiązaniu połączyłeś łazienkę z gospodarczym i wsunąłeś do garażu, to pozwoliło na przeniesienie drzwi do wiatrołapu. Mnie jednak odpowiada taki układ jak w projekcie i w zasadzie wszelkie zmiany w pomieszczeniach mnie nie zadawalają, problemem pozostaje tylko położenie tych drzwi do łazienki. Już przed budową widziałem inne rozwiązanie, ale to w projekcie wydawało mi się lepsze i nic sensowniejszego nie udało mi się wtedy wymyśleć. Teraz postanowiłem tylko po skosie dorobić ściankę za drzwiami do łazienki i drzwi z wiatrołapu przenieś do tej ścianki, a miedzy tą dostawioną powierzchnią, a wiatrołapem zostawić tylko lekko poszerzony otwór po drzwiach. Wstawię jakieś zdjęcie to będzie jasność . O chłodniejszym wiatrołapie też myślałem, ale po zrobieniu górnej łazienki dolna pod kątem kąpieli będzie raczej rzadko wykorzystywana, a mam nadzieję że pozostałość ścianki po drzwiach trochę przytrzyma to zimno z wiatrołapu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 13.11.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 No tak... z dolnej łazienki korzystać będą goście, a jak zmarzną, to szybciej wyjadą A na koniec moich forumowych rozważań w dniu dzisiejszym jeden wniosek: 1. Nie dość że z Leszkiem zbudowaliśmy podobne domy, to na dodatek nasze żony (też podobnie) w ogromnym stopniu przyczyniają się do wszelkich w nim zmian!!! Drodzy Nastkowicze - też tak macie??? Udanego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 13.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Istotnie Leszek wstaw zdjęcia bo nie wiem o czym rozmawiacie? Jaka ścianka w którym miejscu?? Właśnie przed chwilą murarz zakończył stawianie ścinaki działowej pomiędzy wiatrołapem a ... salonem. Może jutro powinnam to rozwalić?? A czy wtedy ten wiatrołap nie będzie olbrzymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 14.11.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 ....................................1. Nie dość że z Leszkiem zbudowaliśmy podobne domy, to na dodatek nasze żony (też podobnie) w ogromnym stopniu przyczyniają się do wszelkich w nim zmian!!! Drodzy Nastkowicze - też tak macie???..... Juz mialam cos odpowiedziec,ale uzarlam sie w jezor.Wszak to pytanie nie do mnie! Jesli chodzi o lazienke w salonie,to to z pewnoscia slaby punkt tego projektu.Tez to przerabialismy. Na poczatku myslalam o jakims przepierzeniu ,azurowe scianki z kwiatkami ,parawan ect. Prawdopodobnie jednak powstanie sciana z duzymi drzwiami-takimi jak miedzy wiatrolapen a holem.Dodam,ze u nas salon jest oddziekony od klatki schodowej sciana.Dla mnie to bedzie dobre rozwiazanie,poniewaz po 1.chcialam uklad bardziej tradycyjny .Po2 za duzy salon jest dla mnie jakis malo przytulny po 3. spodziewamy sie czestych gosci i oddzielenie tej goscinnej lazienki wraz z pokoikiem od czesci "dziennej" bedzie korzystne dla obu stron. Tymczasowo proponuje moze takie rozwiazanie:podpiecie odtwarzacza cd z nagraniem typu"szum wodospadu "ew"odglosy dzungli" lub inna preferowana muzyka do wlacznika swiatla w wc .Odtwarzacz na poleczce,zamaskowac sztuczna paprotka. ULANA zastanawiam sie,nad Twoim pytaniem odnosnie uzdatniacza.Chcesz sie czegos o nim dowiedziec,czy tylko tak pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 15.11.2009 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam ponownie Farida dlaczego uważasz, że to pytanie nie do Ciebie - czyżbyś nie była Nastkowiczem, czy może Nastkowiczką ? Zgodnie z obietnicą w piątek wziąłem się do roboty, o której faridzie już wspominałem od miesiąca i oto efekt wstępny. Myślę, że ulanie pozwoli się to zorientować o co chodzi, a innym ułatwi podjęcie decyzji co dalej. Jest trochę przeróbek, bo musiałem przenieś gniazdko, dwa przełączniki i trochę przerobić oświetlenie, ale to była okazja, żeby te przełączniki przenieść w dogodniejsze miejsca. Jak tylko przeniosę drzwi, poszerzę otwór po drzwiach i wykończę, to postaram się coś jeszcze wkleić, żeby pokazać jak to będzie na gotowo . http://img35.imageshack.us/img35/9827/img1803a.jpg Jest szansa, że nie będę musiał korzystać z tego odtwarzacza z różnymi dźwiękami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 16.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 [ Los Del Waldemaros napisał: ....................................1. Nie dość że z Leszkiem zbudowaliśmy podobne domy, to na dodatek nasze żony (też podobnie) w ogromnym stopniu przyczyniają się do wszelkich w nim zmian!!! Drodzy Nastkowicze - też tak macie???.....] Witam ponownie Farida dlaczego uważasz, że to pytanie nie do Ciebie - czyżbyś nie była Nastkowiczem, czy może Nastkowiczką ? ............................................. no,zony nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 16.11.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 no,zony nie mam... ale z tego co wiem, to sama jesteś żoną, na dodatek taką, która przyczyniła się do niejednej zmiany A poza tym różnica może polegać na tym, że to nie twój mąż zbudował ten dom, tylko Ty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 16.11.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 hmm... hmmm.... dyskusja ożywiona jak widzę ...żeby jednak usystematyzować co nieco,(bo Leszek zapraszał do dyskusji na temat wiatrołapów, a wyszedł - jak to w wielkiej polityce mawiają temat zastępczy) napiszę tak oto: Nie dość że Inwestorzy tego Forum zbudowali podobne domy, to na dodatek ich drugie inwestorskie połowy (też podobnie) w ogromnym stopniu przyczyniają się do wszelkich w nim zmian!!! Drodzy Nastkowiczke płci każdej - też tak macie??? A z innej beczki Myślałem sobie i myślałem o co idzie z tymi "odgłosami dżungli" aż w końcu mnie oświeciło Z nastkowej autopsji problemu nie znałem to i dlatego Nie braliśmy tego uprzednio pod uwagę przy zmianach! Jeżeli ktoś bedzie mi narzekał na łazienkę na dole - żelazny argument już mam!!! Leszek - ciekawie rozwiązane - kompromis chyba na + ...na+ (bez chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 17.11.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 No tak no to nie w tym miejscu postawiliśmy te ścianki działowe..... Frida- chce zamontować uzdatniacz bo na lubelszczyźnie mamy bardzo twardą wodę. Może nie będzie tyle kamienia na armaturze i naczyniach i zlewie i całej reszcie jak obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 17.11.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 ...żeby jednak usystematyzować co nieco..................... Nie dość że Inwestorzy tego Forum zbudowali podobne domy, to na dodatek ich drugie inwestorskie połowy (też podobnie) w ogromnym stopniu przyczyniają się do wszelkich w nim zmian!!! Drodzy Nastkowiczke płci każdej - też tak macie??? Tez tak mamy! . Tylko ja dalej nie wiem czy sie odzywac,bo to ja jestem ta polowa co miesza,wymysla i nie daje zyc spokojnie biednemu Inwestorowi w jego pieknym nowiuskim domu. ULANA, u mnie jest taki uzdatniacz.Faktem jest,ze problemu kamienia nie ma.Problem jest natomiast z woda w okresie suszy,ktora uzdatniacz pobiera do plukania zloza. Zastanow sie,czy nie zrobic jakiegos dodatkowego zbiornika i wykorzystac ta wode do splukania wc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyś1719503287 23.11.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jestem już szczęśliwcem- mieszkam w Nastce i jest super!!! O ile uda mi się to zamieszczę parę zdjęć. W szczególności salonu podzielonego ścianką z kuchnią, kuchnią i łazienką dolną. Tak dla informacji to moja Nastka to lustrzane odbicie. Pozdrawiam.[/img][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreassi 23.11.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witajcie Pięknie 04.11.2009 o godz 03:00 przyszła na świat Urszula Olszewska, waga 3960g, 54cm. Trochę późno ta informacja bo teraz wazy 4400g no i minęły prawie 3 tygodnie Trzymajcie się Nastkowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 24.11.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Gratulujemy andreassi. Życzymy samych radości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 26.11.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Witam Dawno mnie tu nie było .. z wielu powodów. Miło poczytać.Rzadko mam okazję zajrzeć na tą stronę ale jak się uda to z sentymentem wspominam. Leszek pozdrowienia dla "założyciela" wątkuPozdrawiam Veechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts