Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

:lol: Witam Serdecznie w Nowym 2010 ROKU :) :o

cebulka co do podwójnego garażu to pamiętam, że ktoś pisał o przeróbce, ale ja przed przystąpieniem do budowy nawet nie pomyślałem o tym ze względów technicznych (wydawało si się to niemożliwe :o do przerobienia).

Teraz może by się przydał taki garaż, ale też dzialkę trzeba mieć szerszą :cry: .

Los Del Waldemaros jak tak patrzę na Twoją "kotłownię", to coś mi się wydaje, że ja mam chyba za duży ten piecyk :wink:

A teraz owoc moich wypocin "fachowca-budowlańca" (a pomyśleć, że przed budową nigdy kielni nie trzymałem w ręce) pomiędzy świętami i Nowym Rokiem. Jedna strona wykończona :lol:

http://img263.imageshack.us/img263/8291/koryt.jpg

Farida odtwarzacz z dźwiękami całkowicie wykluczony,

ścianka prawidłowo wyciszona :lol:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o Noooo,Lesiu2307,tos nam pokazal!pieknie!Jakby ta scianka od zawsze tam stala ! Tylko nie wiem,czy to zasluga Twojego kunsztu budowlanego,czy tego pieknego ,klimatycznego oswietlenia!Fotka jak z katalogu :o ;)

Tylko mi przykro,ze pomysl moj swietny nie zostal narazie wykozystany przez nikogo... :( :wink:

Dla Wszystkich zyczenia spelnienia planow budowlanych i osobistych w Nowym Roku!Ja mam nadzieje,ze wreszcie uda mi sie doprowadzic hangar moj do takiego stanu ,abym nie czula sie wciaz jak na budowie :) oraz przeistoczyc dziki gaszcz i koleiny w ogrod .Mam nadzieje tez,ze drugi budynek doprowadzimy do takiego stanu,by zapewnil konfort mieszkania naszym misiaczkom przynajmniej na tyle,bym nie bala sie wejsc tam w noc wigilijna z obawy przed tym co od nich uslysze.(tego roku braklo mi odwagi :oops: ) .Czy sie uda :roll: ? Czas pokaze :D

A Wasze postanowienia budowlane??

Pozdrawiam serdecznie!

Frida

Jesteś w błędzie. Nam szkoda tak ogromnej przestrzeni zabierać i nie będziemy stawiać ścianek, choć jeszcze możemy (mamy wylewkę dopiero) Obstawiamy wyłącznik z głosem. Jakim jeszcze nie wiemy. Hydraulicy podpowiadali radio zwykłe radio się włącza jak włączysz pstryczek światła, gdzieś takie cudo widzieli. I słyszeli.

Czy macie zamontowane jakieś listwy z gniazdami w kuchennym blacie? Nie wiem co to dokładnie jest, nie widziałam, ale chwalą to cudo na innych forach.

My w połowie stycznia mamy ocieplać strop. No i teraz jesteśmy na etapie jaka wełna, szklana czy mineralna, jakiej grubości ( jesteśmy za 30 cm 3x10) co na strop na strych ( chyba pójdą deski 32 mm, heblowane, pióro, i to już będzie właściwa podłoga. Jaki płyty i jakie wkręty itd.... itd...

No i cały czas wybieramy płytki i armaturę na dół do łazienki ..... koszmar Ostatnio spodobały nam się czerwone pokrywy do WC i bidetu...

Leszek

Nie wiem, czy ktoś jeszcze ma taki problem, ale ja na poddasze położyłem deskę podłogową z Castoramy. Wtedy zakupiłem ją po niecałe 29zł/m2 i po przeszlifowaniu i pomalowaniu lakierem jest rewelacja. Płyta OSB jest dużo droższa i jeszcze coś na nią trzeba położyć, polecam deskę podłogową.

Nam zaproponowano deskę po 40 zł/m2 grubości 32 mm, heblowaną pióro wpust, suszona i też myślimy, że po lakierowaniu wystarczy i nie trzeba będzie nic już tam na nią kłaść. Pod płytę to trzeba by jakieś wzmocnienia bo jętki są za rzadko... chyba...

FRIDA

Jakiej firmy ty masz te drzwi składane w dolnej łazience. Jak rozwiązałaś ten prysznic?? Bo my mamy w łazience WC i bidet i po lewej stronie od wejścia ma być jeszcze umywalka a wówczas na drzwi od prysznica takie tradycyjne nie ma miejsca.

FRIDA

Jakiej firmy ty masz te drzwi składane w dolnej łazience. Jak rozwiązałaś ten prysznic?? Bo my mamy w łazience WC i bidet i po lewej stronie od wejścia ma być jeszcze umywalka a wówczas na drzwi od prysznica takie tradycyjne nie ma miejsca.

ULANA,mam szwedzkie drzwi "satina" http://www.duschobad.pl/?p=dz9&product=5

Swietna sprawa,tylko trzeba spelnic kilka warunkow juz na etapie wylewek.Najlepszy bylby chyba odplyw liniowy(ja nie mam i zaloje) w miejscu gdzie zamykaly by sie drzwi.Jesli kratka to trzeba zrobic idealny spad na przestrzeni ciut mniejszej niz zabiera kabina po zamknieciu.Jesli kabina polokragla(jak moja) to jest troche trudniejsze.to,ze kratke najlepiej umiejscowic w takim miejscu,zeby nie stac na niej biorac prysznic to chyba wiesz.Problem w tym,ze drzwi maja na dole uszczelke i jesli podloga jest nierowna,jedno skrzydlo jest za wysoko np. to woda bedzie wyplywac z pod tych drzwi.Jesli jednak zrobi sie wszystko jak nalezy to te skrzydla sa naprawde swietnym rozwiazaniem.problemem natomiast jest firma kurierska ktora dostarcza te drzwi!Nam RABEN kazal dojechac swoim samochodem do glownej drogi po odbior przesylki!! oczywiscie przesylka byla uszkodzona ,ale to juz inny temat.

Fotke sprobuje zrobic jak dorwe jakis aparat.

Acha.Nie sadzisz,ze dolna lazienka jest za mala na te wszystkie urzadzenia?Moze wystarczyla by tak zwana bidetka(chyba)?

Frida

Dzięki za informacje.. ale czy Ty masz brodzik na dole czy tylko płytki?? My mieliśmy mieć tylko płytki ktoś powiedział nam, że są takie wiesz płytkie brodziki i że cieplej będzie na nich no i taki chcemy płytki jak u Los de Waldemaros. Mamy tyko jeden problem te drzwi, bo chyba musimy takie właśnie składane ponieważ za blisko prysznica zrobiliśmy umywalkę i inne nie będą miały miejsca otwierać się. ( u nas jest umywalka po lewej stronie od wejścia, a bidet i WC po prawej)

My nie mamy garażu i dlatego mamy większe pom. gosp. i trochę "weszliśmy" do niego z łazienką. Tak że bidet i WC kryją się za ścianką po prawej stronie. Nasza łazienka ma 225x195. Mogliśmy umywalkę zrobić pod oknem (mamy go po Twojej sugestii w zamian za luksfery) po prawej od prysznica. Ale chcemy te dolna łazienkę przystosować pod wózek inwalidzki i tak kombinujemy z tym prysznicem. Najlepiej by było żeby był otwarty, albo kotara.

ULANA.

Pomysl z tym plaskim brodzikiem jest bardzo dobry.ja mam plytki ,bo za pozno kaplam sie, ze sa takie plaskie brodziki.Na stronie z kabinami(w moim poscie wyzej) jest taki brodzik wlasnie. Ja tez kombinowalam z ta lazienka,tak,aby wjechal wozek :) .jednak,te moje drzwi tez musza miec troche miejsca do otwarcia sie "na zewnatrz",aby moc wjechac.jesli chcesz podesle ci prowizoryczne fotki z aparatu na mail( na forum sie nie beda nadawac :oops: )

ULANA,ja mieszkam juz od lata ALE w niewykonczonej. :oops: .Troche mnie to krepuje,bo wielu Nastkowiczow zaczynalo duzo puzniej a juz mieszka w slicznie wykonczonych,wymuskanych domach.Ale jak juz wspominalam buduje jeszcze jeden budynek a i sam teren do zagospodarowania jest dosc duzy.Potrzebuje wiec troche wiecej czasu.

Pozdrawiam.

Luzik rozumiem. W łazience to będę miała jakieś 30-40 cm na otwarcie się drzwi.. prysznicowych Teraz walczymy z wełną bo każdy mówi co innego odnośnie grubości warstwy docieplenia. Widziałam na zdjęciach że Leszek ocieplał chyba Isowerem. My mamy zamiar Rockwoolem, ale czy na pewno to zobaczymy jeszcze jest Ursa. Każdy mówi co innego. Fachowcy mieli przyjść przy końcu stycznia i to było tak daleko a tu hop i już 10. Za dwa miesiące będzie WIOSNA

Leszek

Nam zaproponowano deskę po 40 zł/m2 grubości 32 mm, heblowaną pióro wpust, suszona i też myślimy, że po lakierowaniu wystarczy i nie trzeba będzie nic już tam na nią kłaść. Pod płytę to trzeba by jakieś wzmocnienia bo jętki są za rzadko... chyba...

Dalej tak uważam, nie śledzę już cen, ale jeżeli ktoś nie ma zamiaru mieszkać na poddaszu tylko z przeznaczeniem na składzik i to całkiem fajny (prawie 70 m2) to polecam deskę podłogową :)

Co do ocieplenia to się zmienia z upływem czasu, ale musi być zysk pogodzony z kosztami. można zrobić i 50 cm , ale czy to się kiedyś zwróci ?

W domu pasywnym jest teraz zalecane chyba 30 cm ?

ULANA

mój kominek jest bez płaszcza i bez dpg :o . Mam gaz, więc i tak muszę płacic abonament za licznik, przesył i jakieś tam, to nie było sensu podrażać i dublować instalacji, to wszystko kosztuje. Żeby mieć ciągle ciepłą wodę, to trzeba w takim kominku ciągle palić, a czasami się nie chce, człowiek jest wygodny :lol: . A po drugie fachowiec, który mi robił kominek twierdził, że kominki z płaszczem są awaryjne i jakoś się nie zdecydowałem.

Pozdrawiam

Witam :)

Pierwszy raz od dawna zaczęło się troszeczkę przebijać słoneczko :D i zima od razu nabiera uroku, zwłaszcza w połączeniu z Nastką :)

http://img706.imageshack.us/img706/6649/dsc5988z.jpg

http://img191.imageshack.us/img191/8430/dsc5995a.jpg

http://img42.imageshack.us/img42/3944/dsc5996.jpg

http://img253.imageshack.us/img253/5055/dsc5997a.jpg

http://img196.imageshack.us/img196/7685/dsc6002a.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/821/dsc6003a.jpg

http://img202.imageshack.us/img202/6470/zimaiy.jpg

Czy ten słup na zdjęciu jest pęknięty?? Bo u nas też widzę, że pękają. Odnośnie ogrzewania to my też mamy zamiar mieć gazowe plus kominek. Fachowiec nam powiedział, że jeżeli z płaszczem to tylko żeliwny, bo stalowe przeciekają w krótkim czasie. A jak żeliwny to kosztuje więc założymy gazowy a za jakiś czas kominek. Myślę, że nasze domy mają kominek w centrum i ciepło "idzie " klatką na górę? Tak jest Leszku??

Mam pytanko chyba do trabi lub tych którzy budowali z maxa. Czym macie ocieplone swoje domy z zewnątrz wełną czy styropianem?? Przy okazji kupna wełny na poddasze namawiali nas na wełnę na zewnątrz... Ciąg dalszy dylematów.

Bo niby ma oddychać. Ale jak pomaluje się farbą bez oddechu wnętrze to co będzie oddychać. Uffff Mamy czas na decyzję do wiosny.

ULANA

Ten słup na zdjęciu jest pęknięty. Naturalną koleją rzeczy jest, że drzewo pęka jak się suszy i w tym jest właśnie urok :o .

Odnośnie parcia ciepła na górę to niby masz rację, ale w Nastce jest podciąg pomiędzy salonem a korytarzem, który dosyć skutecznie zatrzymuje to najgorętsze powietrze z kominka pod sufitem :x . Klatka schodowa ogrzewa się też od komina, ale dalej na górne pokoje to już to ciepło raczej nie dociera. Myślę że jakieś rozprowadzenie by się przydało, ale ci co mają znowu narzekają, że się bardzo kurzy. Ja mam na górze odrębną regulację w każdym pokoju i to się sprawdza, bo jak palimy w kominku to na całym dole jest cieplutko, a na górze każdy ustawia sobie jak lubi :lol: .

Wszystkie nowe farby, a zwłaszcza te lepsze są teraz oddychające tak że nie masz się co martwić do przodu :wink: .

Pozdrawiam