peter_k 24.08.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 nie poglądowy, a budowlany. i rzeczywiście z założenia powinien służyć zdobyciu pozwolenia na budowę.projektów wykonawczych do domków się nie robi z reguły, chyba, że to bardzo skomplikowane domy. a wykonawca rzeczywiście za to bierze kasę, żeby umieć czytać rysunki i wiedzieć, jak się podstawowe rzeczy wykonuje. a to, że dobrzy wykonawcy od jakiegoś czasu są w irlandii - w niczym nie tłumaczy tych, co zostali.ostatnio pracowałem przy budowie projektu (katalogowego zresztą) w którym kierownik budowy na spółkę z cieślami nie mogli pojąć, że krawężnice są nachylone pod innym kątem niż połać (prosta geometria - wystarczy złożyć kartkę papieru i zmierzyć, żeby załapać, o co chodzi. a cieśle podobno doświadczeni). a kto winien? no jasne chyba, błąd architekta...żeby było jeszcze weselej, architekt podał również kąt nachylenia krawężnic, trzeba było tylko obrócić stronę... tak, że z ferowaniem wyroków o błędach w projektach też trzeba uważać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 24.08.2006 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 to, że budowlany to wiadomo, a określenie poglądowy miało odzwierciedlić lakoniczność tego projektu i niestety braku istotnych elementów i kilku błędów, które ja sam znalazłem (np. w wymiarach i opisach) , które potem trzeba rozwiązywać na własną rękę. Świadczy o tym to, że praktycznie każdy inwestor w tym projekcie pewne elementy buduje inaczej. Może nie znasz tego projektu, ale ci co go mieli w ręce wiedzą o co chodzi. Dom raczej nie jest skomplikowany, ale ma dosyć rzadką kostrukcję stropu opartego na podciągach i zew. kominy. Dlatego nawet doświadczeni budowlańcy domów jednorodzinnych mogą mieć wątpliwości co do wykonania, a tym bardziej z betonu komórkowego, gdzie bardzo trudno zamaskować wszelkie niedociągnięcia, a takich domów nie buduje się za wiele. Co do ferowania wyroków, to ja przedstawiłem tylko moje spostrzeżenia, ale z tego co krąży po necie o pracowni Archipelag, to raczej potwierdza moją opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 24.08.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Nie widze powodów by koniecznie stawac po stronie Archipelagu z wyjatkiem takiego ze sie ma z nim powiazania Projekt ma wiele błedów - to potwierdzam (błedy wymiarów wielu miejscach nie ułatwieją realizacji) brak rysunków i potrzebnych przekrojów pozwala na dowolnosc realizacji i przy okazji pobładzenie a tak byc nie powinno. Projekt powinien wskazywac jednoznacznie zaproponowane rozwiazania architektoniczne. A juz zasłanianie logiem wszystkich wymiarów na srodku kazdej strony projektu jest karygodne i nie usprawiedliwia tu ewentualna mozliwosc otrzymania stron bez czerwonego nadruku. Mozna oznakowanie projektu rozwiazac inaczej i nie denerwowac ludzi. Mój brat miał projekt innego domu z Archipelagu i niestety borykał sie dokładnie z tymi samymi problemami. To słabosc ich projektów nad która nie chca popracowac. To naganne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter_k 24.08.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 nawet nie zamierzam stawać po ich stronie. przeciwnie wręcz - chcę budować dom wg ich projektu (o tym gdzie indziej), więc śledzę wszystkie relacje o ich domkach i staram się przygotować na ewentualnie niespodzianki. ale że zawodowo siedzę "po drugiej stronie barykady" - wiem również, że (szczególnie przy projektach typowych) często najłatwiej jest zwalić na "błąd w projekcie" - bo projektanta pod ręką nie ma i nie ma jak się bronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 24.08.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja wybrałem projekt Roberta Wójciaka gdyz urzekł mnie kształt zewnetrzny i funkcjonalny układ zaprojektowanych wnętrz. O proprawe projektu mozna poprosic architekta adaptujacego ale z uporem twierdze ze tak byc nie powinno.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 24.08.2006 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 No to jeżeli zdecudujesz się na budowę domu z Archipelagu to przekonasz się, że projekty, a przynajmniej te rzadziej budowane są "papierowe" i realizacja według projektu jest kłopotliwa. Projekty się bardzo podobają, ale jak przychodzi do realizacji to większość rezygnuje ?? Ja na początku z każdym problemem dzwoniłem do Archipelagu i owszem dostawałem odpowiedzi, ale przeważnie typu " to budowlańcy tego nie wiedzą ?", to jest projekt budowlany, a nie wykonawczy itp. Kontaktował się ze mną dziennikarz , który do nowej stronki http://www.wybieramydom.pl chciał przedstawić realizację Nastki, niestety nie ma takiej (może moja będzie pierwsza ?). Natomiast ze strony Archipelagu żadnego zainteresowania, a już o tym żeby ktoś zadzwonił i zapytał czy jakieś problemy, albo jak idzie budowa na podstawie ich projektu to nie ma co marzyć. A przecież skoro tak ładny projekt się tak rzadko sprzedaje to wypadałoby się zainteresować jakie tego są przyczyny i co zrobić żeby było inaczej, a już o poprawie błędów czy braków to nie ma mowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 24.08.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 ale nie jest az tak zle zeby nie mozna było zbudowac pieknego domu i cieszyc sie jego budowa i oto jego parter http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/6/3/4/17943614_d.jpg i z innej strony http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/2/0/5/17943616_d.jpg i jutro rano w planie zalewanie stropu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 24.08.2006 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) zmobilizowałeś mnie do wstawienia nowych zdjęc, a dawno już tego nie robiłem Widok parteru po zalaniu stropu od strony salonu Widok parteru z przodu No i widok z boku A dzisiaj zaczęli murować ścianki kolankowe i szczytowe I jest znowu mały problem, czy robić wieniec wkoło na ścianach kolankowych i szczytowych tak jak jest w projekcie (chociaż nikt nie wie jak wylać beton po skosie), czy tylko na ścianach kolankowych, ktoś robi wieniec wkoło, czy wszyscy zrezygnowali ? Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 25.08.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 W temacie wienców to jestem zdania ze zawsze lepiej wiecej niz mniej U mnie wieniec jest i na poziomie 0 in na poziomie stropu i na sciankach kolankowych i po skosie chyba tez Jesli jest w projekcie to mój majster chyba wie jak to zrobic . My zaczynamy scianki kolanakowe od poniedziałku wiec spytam jak to ma wygladac zaraz po niedzieli. Wience sa bardzo wazne gdyz spinaja budynek i uniemozliwiaja nierówne osiadanie budynku a tym samym jego ewentualne pekanie. Wieniec nalezy robic i basta BTW Ładny budynek Leszek i jakis znajomy kształt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 25.08.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A jeszcze jedna sprawa, Leszek u nas wyszło 20 m3 betonu na strop czyli 6,5 m3 wiecej niz u Ciebie Nurtuje mnie pytanie dlaczego ?? Masz schody wylewane i wieniec na poziomie stropu czy nie ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 28.08.2006 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Wg kosztorysu Archipelagu powinno wyjść 9,2 m, a ja zrezygnowałem ze stropu w garażu i miałem nadzieję, że wyjdzie trochę mniej Niestety, rzeczywistość okazała się inna. Podciąg nad wejściem i garażem pożarł sporo. Pomiędzy podciągiem, a miejscem nad wejściem stworzyła się dziura, ale częściowo zamurowaliśmy ją Ytongiem, to może trochę zaoszdzędziło. Też chyba projektant tego nie przewidział, a tam podciągo- wieniec miałby około70 cm szerokości. Schody będę robił drewniane, a wieniec jest na poziomie stropu ( ? ), widać to na zdjęciach, wszędzie jest od środka warstwa zaprawy na ok. 4 cm i z zew, obmurowane bloczkami Ytonga wysokimi na 28 cm. Po po zalaniu daje to grubość stropu Teriva na 24 cm, a sam wieniec ma 28 cm. Na zdjęciach nie widać, ale nad salonem jest nadciąg i wystaje jakieś 20 cm, wrzucę jeszcze takie zdjęcie żeby było widać. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj śmiało, "deptasz mi po piętach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 28.08.2006 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Jeszcze jedno !! W projekcie jest dosyć poważne niedopatrzenie, bo płatwie są tak wysoko, żeby ominąć wieniec na ścianach szczytowych, ale przeoczono, że na tej wysokości jest okno w szczycie i wieniec i tak trzeba przerwać. Dlatego ja robię po wielu naradach wieniec około 40 cm nad drzwiami i oknami, żeby płatwie się mogły na nim opierać, a na jętkach szło zrobić podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 28.08.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 To wiele wyjasnia odnosnie ilosci betonu Dzisiaj mam sie spotkac na budowie z kierownikiem wyjasnie kwestie ukosnego wienca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 30.08.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 I juz wiem wieniec po ukosie tez bedzie robiony. Tak zarządził moj kierownik Majster nie jest zachwycony nawet wiecej jest zły jak osa ale kierownik ma dobra siłe przebicia i chciał, nie chciał majster zabrał sie za robote. Jak zaczna szalowac to wstawie zdjecia A co u Ciebie Leszek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 31.08.2006 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 U mnie było podobnie . Kierownik się nie zgodził na pominięcie wieńca i wczoraj zalali jedną ścianę szczytową i kolankową, a dzisiaj może resztę jak pogoda pozwoli . Ciągle leje i to jest poważny problem. wieniec zrobiliśmy na 14 wrstwie Ytonga, czyli 2.8 m + 25 cm wieniec co daje 3,05 m. Na takiej wysokości będą płatwie. No i tak można zrobić okno szczytowe, a nie jak w projekcie w połowie okna biegnie wieniec i mimo mojego zapytania w Archipelagu 4 dni temu do dzisiaj żadnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 31.08.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Moge potwierdzic zgodnosc co do centymetra 3,05 ale od obecnej posadzki bo od zera na poddaszu bedzie mniej o 14cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 31.08.2006 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A dlaczego 14 jak w projekcie podłoga na piętrze ma 8 cm ? robisz grubszą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 31.08.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Tak - podłogówka 5 cm styropian + 7 cm wylewka + 2 podkład i panel Masz jakies nowe zdjecia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 21.09.2006 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 (edytowane) No wreszcie mogę się pochwalić dachem: no i wreszcie dachówka romańska grafitowa piękna nieprawdaż Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez leszek2307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 21.09.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 NO NO NO to sie kolega uwinał tutaj wiezba a tu juz od razu dach Niezle, niezle brawo Mysmy tez nie zasypili gruszek w popiele i chociaz do konca dachu jeszcze daleko to mozemy pochwalic sie chociaz wiezba a ze to moj ulubiony moment budowy to bede sie napawał nim jeszcze do przyszlego tygodnia a tak wyglada nasza nastka od frontu http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/6/6/3/18535381_d.jpg i z polnocnego boku http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/9/5/7/18535382_d.jpg gdzie widac komin nad ktorym nasz majster spedzil bardzo duzo czasu od strony poludniowej gdzie nasz wykusz , jadalnia opala sie w zachodnich promieniach slanca http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/9/9/7/18535380_d.jpg i na koniec strona zachodnia gdzie jest juz gotowa nasza duma PERGOLKA http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/8/2/1/18535378_d.jpg szkoda ze tak wiele osob z niej rezygnuje. Zal by mi było nie miec takiej ładnej konstrukcji drewnianej po ktorej moga sie wspinac pnacza i gdzie mozna sie ukryc przed letnim upalem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts