Leszek i Ewa 04.02.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Farida.... w związku z tym że nie mam sie czym poki co chwalić bo nas (tak jak większość zresztą ) śniegiem zasypało i zostaliśmy z nieprzykrytą więźbą w związku z tym niezbyt często sie udzielam ale czytam regularnie ... powiem szczerze że szczęka mi opadła na ten przepiękny widok . Ja też Wam zazdroszczę tego widoku coś pieknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 05.02.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 DRACO102,leszku2307,Leszku i Ewo .Wasze slowa to miod na moja dusze i zbolale krzyze.Jednak musze przyznac nieskromnie,ze zeczywiscie mamy ladnie.Chodzi mi o teren,bo plac po budowie jest kompletnie nieuprzatniety.Kiedy stopi sie snieg bedzie to z pewnoscia bardzo przygnebiajacy widok.I tu,powiem szczerze,zazdroszcze leszkowi2307 tego trawniczka,scierzek i ogulnie ładu i skladu. Mysle,ze projekt jaki wybralismy wtopil sie tu doskonale. Od kiedy odwazylam sie wstawic fotki ,ogarnia mnie pokusa zasypania forum obrazkami z okolicy.Sprubuje wytrzymac chociaz do wiosny,kiedy ruszymy z pracami przy plantowaniu i porzadkowaniu terenu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 05.02.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Frida Wklejaj śnieżny krajobraz od siebie, bo przez kolejne 30 lat może nie być podobnego, a mieszkasz w bajecznie pięknej części kraju, zwłaszcza zimą My mamy przy Twojej alei, alejkę, albo drożynkę, ale odnośnie odśnieżania to łączę się w bólu. Zwłaszcza jak rano wstajesz i musisz zdążyć na 6 do pracy, a tu zawiane. Wczoraj kopał się u nas stolarz, który przywiózł deski na strop. (swoją drogą on ma jeszcze gorzej niż my, nie mógł od siebie wyjechać przez 4 dni) W środę walił u nas taki śnieg, że ja mam już tej zimy dość. Do pracy nie wyjechałam, dzieci do szkoły też nie poszły, Lublin był sparaliżowany, ale świat się przez to nie zawalił. WIOSNO gdzie jesteś ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 06.02.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witamy, jesteśmy kolejnymi szczęśliwcami posiadającymi projekt Nastki, obecnie nie mamy się czym pochwalić, ponieważ dopiero na wiosnę wchodzimy z budową. Myślimy ,że Wasze posty pomogą nam ominąć błędy, które zapewne na nas czekają.Wielkie podziękowania dla założyciela tego forum. Pozdrawiamy wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 06.02.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ewa i Jakub witajcie. Bardzo miło że Wam również spodobała się Nastka. To forum naprawdę pomaga w budowie i zwraca uwagę na ważne rzeczy. Ja już wiele razy czytałam je do A do Z ......z tą różnicą że teraz rozumiem o co chodzi i co znaczy chudziak, jętki , płatwie, więźba itp słowa o których nie miałam pojęcia ..... może to śmieszne ale tak było Wszystko co piszą uczestnicy tej dyskusji jest naprawdę pomocne i pozwala zorientować sie np w ilości materiału, sposobu wykonania jak i ewentualnych zmianach jakie można dokonać oraz nasuwa pomysły ...bo tak naprawdę każdy z nas dostosował choć odrobinę Nastkę do swoich potrzeb nie zmieniając jej charakteru co jest ważne w tym projekcie . Kilka stron temu była dyskusja na temat "pralni" na poddaszu. My zdecydowaliśmy sie podzielić ją ścianką na pół robiąc prysznic i kącik na pralkę. Teraz niestety popsuł mi sie podczas mrozów aparat i nie mogę wkleić zdjęcia bo ich nawet nie mam ale jak tylko będę miała sprawny aparat to przy okazji odśnieżania domu na górze zrobię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 07.02.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witamy......................... Myślimy ,że Wasze posty pomogą nam ominąć błędy, które zapewne na nas czekają.Wielkie podziękowania dla założyciela tego forum. Pozdrawiamy wszystkich witam i ja. Czytajcie,czytajcie! nawet po kilka razy .Nasze poczatki byly trudne,bo projekt byl jakby troche niedopracowany, bylo troche zagadek itp. Teraz wsztstko jest podane jak na talezu.Tu macie i porownanie technologi i rozwiazan wnetrz.Kozystajcie z doswiadczen a w zamian piszcie o postepach,wklejajcie fotki i nie zapominajcie .Mysle,ze jak wiekszosc poczatkujachy i tak bedziecie chcieli odkryc jeszcze raz Ameryke i dodac do Nastki cos nowego.Zycze ,zeby wyszlo na dobre to i Wam i Nastce. ULANA,Ty sie czlowieku ciesz zima,bo jak sama wspomnialas,nastepna moze za 30 lat. A jak Ci doskwiera, to sobie choc wmawiaj, ze jest piekna,bo(moja teoria) starosc zaczyna sie od momentu kiedy czlowiek przestaje cieszyc sie sniegiem! Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 07.02.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 A u nas pralnia została na swoim miejscu. Będzie zamykana szklanymi drzwiami kiedyś w przyszłości.Będzie w niej mało miejsca, bo wstawiliśmy to niej baniak do cwu od solarów.http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-10-18006.jpg W kotłowni nie było na niego miejsca. W pralni wstawiłem też okno połaciowe, żeby nie była ponurą norą. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 07.02.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ........ W pralni wstawiłem też okno połaciowe, żeby nie była ponurą norą. Pozdrav My tez tam mamy wstawione okno .Nawet kwestia pozadnego przewietrzenia.Znaczy w tym pomieszczeniu ,bo u nas to nie pralnia. Gdzie umiesciles lub planujesz umiescic solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 07.02.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ........ W pralni wstawiłem też okno połaciowe, żeby nie była ponurą norą. Pozdrav My tez tam mamy wstawione okno .Nawet kwestia pozadnego przewietrzenia.Znaczy w tym pomieszczeniu ,bo u nas to nie pralnia. Gdzie umiesciles lub planujesz umiescic solary? Dziś pytanie - dziś odpowiedź http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Budowa/2009-11-21003.jpg W ubiegłą niedzielę włączyłem pompy i mam na baniaku 30-35 stopni W tym tygodniu wchodzą panowie od gładzi i będą mieszkać na budowie, wiec będą mogli chociaż umyć się w wodzie o akceptowalnej temperaturze. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 07.02.2010 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witamy, jesteśmy kolejnymi szczęśliwcami posiadającymi projekt Nastki,.........Wielkie podziękowania dla założyciela tego forum. Pozdrawiamy wszystkich Witam serdecznie na Naszych kilku, a właściwie już kilkunastu stronach forum. Cieszę się, że są następni, którym projekt się podoba i będą mogli chociaż trochę skorzystać z uwag, które udało się nam tutaj wspólnie zebrać . Było już kilka prób założenia tematu, ale jakoś ich właściciele nie mieli dostatecznej determinacji żeby temat kontynuować. Dziękuję za ciepłe słowa i cieszę się, że są osoby, którym nasze wspólne poczynania w temacie Nastki mogą pomóc w podejmowaniu właściwych decyzji i podsunąć sposoby rozwiązywania ewentualnych wątpliwości i dylematów związanych z budową i (mam nadzieję) dalszym urządzaniem, zagospodarowywaniem domu i ogrodu. Do odśnieżania, znowu sypie Aha ważne - wczoraj miałem niespodziankę, nagle zauważyliśmy jak są położone pustaki na suficie w salonie w narożniku koło kominka przy oknie salonowym. Okazało się, że dwa dni słoneczka spowodowały topnienie zalegającego śniegu przy naszym pięknym kominie, no i polała się woda . Moja rada - ten śnieg przed pierwszym ociepleniem trzeba bezwzględnie usuwać. Mały kąt dachu na salonie w połączeniu z kominem powoduje bardzo wysoki stan wody przy topnieniu śniegu, który się tam gromadzi dodatkowo przy zsuwaniu z dachu. U mnie już drugi raz kończy się to przciekaniem . Może trzeba tam zrobić jakąś dodatkową izolację ? Pewne jest, że trzeba to miejsce dachu wykończyć szczególnie starannie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 07.02.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 FRIDA Skoro tak mówisz to kocham zimę Dziś miałam na 6 do pracy i około 5 rano pierwszy raz tej zimy zakopałam się, ale tak na amen. Spadłam samochodem z podjazdu do garażu w całkiem nowo napadany śnieg. Mąż nie był zachwycony, ale suma sumarum akcja odkopywania przebiegła sprawnie. My mamy podniesioną ściankę kolankową o 1 max, pralnie powiększyliśmy o kawałek pokoju nad kuchnią i wstawiliśmy tam okno dachowe (mniejsze niż pozostałe) i wyszło fajne pomieszczenie, nawet pokój. Wydaje mi się, że te okna dachowe są za długie. Jeśli mogła bym poprawić to wstawiłabym mniejsze. Trabi czym ociepliłeś ściany zewnętrzne?? My musimy zdecydować się na coś a Ty chyba budowałeś z maxa?? Radzą nam, że białe do białego, kolorowe do koloru. Czyli styropian do, pustaka, a wełna do maxów..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 07.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 KOMINY Nie wiem jak powinno się wykańczać kominy, ale podczas obróbki blacharskiej nasi fachowcy mimo moich protestów, że niszczą cegły wcięli się w komin i tam włożyli blachę i zalepili chyba silikonem. Mówili coś o szerszych koszach, właśnie z uwagi na to że ten daszek jest płaski. Na razie jest ok bo śnieg nie topnieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 07.02.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Trabi czym ociepliłeś ściany zewnętrzne?? My musimy zdecydować się na coś a Ty chyba budowałeś z maxa?? Radzą nam, że białe do białego, kolorowe do koloru. Czyli styropian do, pustaka, a wełna do maxów..... Nie zwracam uwagi na takie rozważania, bo to dyskusja o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Ociepliłem 15 cm styropianu lambda 0,031. Trzyma dobrze, choć szczyty nad linią sufitu poddasza nie są ocieplone i czekają na wiosnę, żeby ocieplić wełną i zamontować drewnianą elewację (jak w projekcie). Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 11.02.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Czy ktoś widział może WIOSNĘ ?? Znów kopaliśmy się w śniegu, i nadal go przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 23.02.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 W Pruszkowie wiosna na całego!!! Marzec też zbliża się wielkimi krokami, bo moja kotka miauczy niemiłosiernie na całe osiedle A na budowie czekam wciąż na dokończenie kuchni. Na razie stoją same jej szkielety i straszą Forum widzę zamarło, pewnie wszyscy śledzą wieczorami sukcesy olimpijskie, a za dnia zbierają siły przed kolejnym sezonem budowlanym... LUDZISKA - ODZYWAJCIE SIĘ, by nasze forum nie nabrało geriatrycznego charakteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 23.02.2010 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ja dzisiaj w ostatnim dniu króciutkiego urlopu, posprzątałem odśnieżony i wysuszony taras. Zatanawiałem się, czy już nie wystawić stołu na wekendową poranną kawkę . Widać już brzegi trawki, robi się pięknie , chodniczki już czyściutkie. Wkrótce będzie można zacząć następne prace przy Nasteczce . Pomagał mi nasz nowy strażnik domu, dzisiaj trzymiesięcznik http://img688.imageshack.us/img688/9730/dsc6065a.jpg Ciekawe, czy też czuje wiosnę Waldemaros to ostatnie zdanie chyba nie było zaadresowane do mnie ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 23.02.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Skądże znowu, nawet bym nie śmiał... Przy takiej ochronie, wolę się nie narażać Drobna prowokacja zadanie spełniła - ruch na forum rozpoczęty ...raz się żyje, niech tam: KOTY GÓRĄ!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 24.02.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 W Pruszkowie wiosna na całego!!! Marzec też zbliża się wielkimi krokami, bo moja kotka miauczy niemiłosiernie na całe osiedle ................................ LUDZISKA - ODZYWAJCIE SIĘ, by nasze forum nie nabrało geriatrycznego charakteru Po 1. Moje kotki zabraly sie i poszly. nie ma ich juz ze 4 dni. nawet nie chce myslec po co poszly i z czym wroca Po 2. Jaki pan taki kram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 28.02.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Los Del Waldemaros a czemu przestales sie chichrac??snutno i cichutko sie zrobilo na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 28.02.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Śmiech mi minął po tym, jak "z przyczyn wiadomych" nie spałem trzecią noc z rzędu Kocie amory już skończone, jutro skoro świt biorę Gryzię za ogon i do lekarza Poza tym Panowie od kuchni, którzy mieli przyjść i kończyć w piątek montaż - nie pokazali się i nawet nie zadzwonili. "Szczęście", że ich dobrze znam, to przynajmniej bez owijania wyjaśnimy sobie parę "elementarnych reguł budowlanych". Podsumowując: Miniony tydzień do bani, dobrze że słońce świeci i kot spokojniejszy. Zawsze to jakieś zajawki na weselsze chwile Farida: a jak tam Twoje podopieczne? wróciły??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts