Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Owszem - może i zataiłem że mam szufelkę do c.od., ale jak już się wydało (przed czujnym okiem Pani F. nic się nie ukryje...) to dodam też, że w pobliżu lodówki jest jeszcze styropianowa piłeczka dla kota :p

Jednostki do odkurzacza jeszcze nie mam, upatrzyłem sobie wstępnie BEAM SC335, to w przypadku tzw. hmmm... "nadwyżki funduszów" :lol: może zawiśnie na haku za poślednie ziobro, mocowany do ściany garażowej. :wink:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Los Del Waldemaros,alez Cie trzeba ciagnac za jezyk! Napiszesz gdzie umiesciles gniazda i szufelki? Jednostka ktora wytypowales nadaje sie dla 25 m przewodu i max 5 gniazd. Jakos sprytnie to poprowadziles,bo u mnie wyszlo duzo wiecej metrow.Mam gniazdo na stryszku,poddaszu,parterze ,planowana szufelka w wiatrolapie i kuchni.No i w garazu oczywiscie ,ale to moze juz w jednostce.

zaraz tam za język :lol:

mówisz - masz!!!

http://modernenglish.republika.pl/odkurzacz.jpg

Prosze bardzo! Forumowicz na 6stke! :D .Krotko,zwiezle i na temat

:D

A nowi Nastkowicze moga zaoszczedzic na projekcie instalacji centralnego odkurzacza.Znow wszystko podane na tacy! Ja dodala bym jeszcze szufelke w wiatrolapie( po trasie ) i dniazdo na stryszku,jesli ktos planuje zagospodarowanie owego.Tam szczegolnie sie przyda,gdyz zamiatanie czy odkurzanie takiej przestrzeni bez okien i wentylacji bedzie szczegolnie kurzacym zajeciem.

a dla Losa Del Waldemarosa nagroda :http://img682.imageshack.us/img682/4000/zdjcie009na.jpg :wink:

Ps.Wiem co czuliscie kilkanascie postow wyzej(28.02 )...my przechodzimy to teraz. Jak one szybko dorastaja... :( :wink:

:o

Wypasiony prezent :D

Jestem niezmiernie zadowolony, bo jak powszechnie wiadomo na tym forum: "koty zawsze .... !!!" (tak dla ostrożności przed miłośnikami np. myszoskoczków)

Farida: - z dwojga złego na pocieszenie pozostaje tylko to, że Twoje koty znają się na kalendarzu.

Co do odkurzacza to dodam, że pomysł z szufelką w wiatrołapie jest jak najbardziej OK. Jest tylko jeden mały warunek - szafa musi być z cokołem :(

My wybraliśmy inaczej i pozostał wariant z miotełką i szufelką - czy lepszy - okaże się w praniu (odkurzaniu :lol: )

...i choć jednostki centralnej odkurzacza jeszcze nie mamy to (patrz niżej)

:o

Wypasiony prezent :D

Jestem niezmiernie zadowolony....................

Co do odkurzacza to dodam, że pomysł z szufelką w wiatrołapie jest jak najbardziej OK. Jest tylko jeden mały warunek - szafa musi być z cokołem :(

:D Nie wiem,czy wstawilam wystarczajaco duze zdjecie,ale nie uwazasz,ze moja koteczka jest baaarrrdzo podobna do Waszej?? :)

Jeszcze o SZUFELKACH od centralnego odk.

Ne koniecznie do szufelki potrzebne sa cokoly. Mozna umiescic ja w scianie. U nas meble beda na nozkach a szufelka bedzie z boku mebla,no tam bedzie niby cokolik.U Was mogla by byc w spizarce-blisko wiatrolapu przeciez.

Nie wiem tez dlaczego utarlo sie umieszczanie szufelki w kuchni pod zlewem zwykle w centralnym miejscu ??I ja tak mam,ale teraz zaprojektowalabym ja w cokole zaraz przy drzwiach.Dla tych,ktorzy nie maja drzwi miedzy kuchnia a wiatrolapem zaproponowalabym szufelke gdzies na poczatku ciagu mebli,gdzies z kraju.W naszej kuchni maja byc meble rowniez na nozkach i mam problem z zamontowaniem zgrabnie tej szufelki.

Ale zrobiła sie cisza.... wszyscy chyba ruszyli do roboty.

Mam pytanko do osób które juz wybudowały Nastkę i jako tako orientuja się w temacie domów. Czy Nastka nalezy do drogich domów czy tez tanich (chodzi mi tu okoszty budowy)? Nie jest to w końcu prosty domek na prostokacie z jednym kominem. Ile będzie kosztowało - oczywiście w przybliżeniu wybudowanie domu, tak aby móc w nim zamieszkać i nie koniecznie z wykorzystaniem poddasza. Myśle tu o zamieszkaniu na dole i wykańczaniu góry .

Dziękuję za wszelkie informacje i rady

Robił może ktoś ostatnio kosztorys dla Nastki?

Gdzie macie garderobę ?

Witam

Kosztorys widziałem ostatnio na stronie Archipelagu :o .

Odnośnie reszty twojego pytania to było już omawiane parę razy i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

To jest mniej więcej tak samo jak z kupnem samochodu. Ile kosztuje nowy Passat ? To zależy co w nim będzie ? Może kosztować od 80 do 200 tys., a wcale nie powiedziane, że jeszce więcej jak ktoś lubi wodotryski :lol: . Jeden uważa, że klima musi być, a drugi 20 calowe koła musi mieć.

Jest na forum taki temat, czy można wybudować dom za 200 tys., radzę poczytać. Jest parę osób, które twierdzą, że można, ale ja wiem, że nie :wink: , a już pewnikiem Nastkę :D .

No tak masz rację. Jednak zastanawiałem się nad tym czy są tańsze w wykonaniu projekty (zakładając podobny metraż , technologię wykonania i standard). Jeżeli nawet są to jaki to moze byc w przybliżeniu koszt - np.100 tys. Podoba mi się nastka i nie chciał bym rezygnować z tego projektu. Jednak mam też świadomość swoich zdolności finansowych. Co do kosztorysu na stronie archipelagu to już chyba ma trochę lat :(

No tak masz rację. Jednak zastanawiałem się nad tym czy są tańsze w wykonaniu projekty (zakładając podobny metraż , technologię wykonania i standard). Jeżeli nawet są to jaki to moze byc w przybliżeniu koszt - np.100 tys. Podoba mi się nastka i nie chciał bym rezygnować z tego projektu. Jednak mam też świadomość swoich zdolności finansowych. Co do kosztorysu na stronie archipelagu to już chyba ma trochę lat :(

Posłuchaj.Czesc Z nas juz mieszkajacych nie poda Ci kosztow nawet w przyblizeniu,bo prawie kazda nastka jest wykonana inna technologia a i czas od budowy lekko sie pchnal do przodu.Jezeli na stronie jest kosztorys a Ty chcesz wiedziec dokladnie ,to musisz wlozyc w to troche pracy i przeliczyc to na podstawie cennika twojej hurtown,i ktora zaoferuje Ci najlepsze ceny.I to bedzie koszt w przyblizeniu z tym,ze musisz jeszcze sporo dolozyc do tej podstawy.Ew. zaplacic komus za taka robote.

Jesli chodzi o sam dom,to uwazam,ze jest to dom TRUDNY i stosunkowo drogi.Chocby dach.jest niby tylko dwuspadowy,ale powierzchnia jest duza a czesc dachu przykrywa tylko pomieszczenia na jednej kondygnacji.W innych proj. taki dach moze przykrywac garaz i np pomieszczenie gospodarcze czy pokoik nad garazem.Mam nadzieje,ze rozumiesz o co tu chodzi?Urok domu tkwi w szczegolach ,ktore sa ,co tu kryc,drogie i trudne:kominy,pergole,okna itp. jesli z tego zrezygnujesz to zbudujesz zupelnie inny dom,a i tak drogi(bo bryla zostaje ).Na dodatek,jesli nie bedziesz mial naprawde dobrej ekipy to szkoda zachodu,bo mozna tu popelnic naprawde duzo bledow.Nastka jest pieknym domem,ale sa tez inne projekty,prostrze i rownie urokliwe.Wiele bedzie zalezalo od wykonczenia.

Pozdrawiam Swiatecznie Nastkowiczow i Sympatykow

:D

I o taką odpowiedź mi chodziło :) Wiem już że to nie jest łatwy domek. Farida dokładnie rozumiem o czym piszesz i stąd się biorą te moje pytania (może czasami nawet irytujące). Jęsli miałbym wybrać jednak inny dom, który nie koniecznie będzie mi się tak podobał i zaoszczędzić z 50 tys, to jednak wybrałbym nastkę. Nie chcę tu kompromisów, w końcu to będzie dom na całe życie.

NO i słusznie cebulka. Mi wybór projektu zajął rok .... może to nie dużo jeśli się wybiera coś co ma służyć latami ale biorąc pod uwagę czas który na to poświeciłam wiem , że nie jest to łatwe zadanie.

Nastka była pierwszym domem który wybrałam..... a potem troszkę się wahałam i było: Virgo, Złoty brzeg... ale nic mi sie aż tak nie podobało jak ten dom.

Nastka rzeczywiście nie jest aż tak prosta jak sie wydaje...

Powierzchnia dachu fizycznie to 275 m2 .

A jeśli chodzi o ceny to przecież w każdym regionie Polski są one różne. Na cenę materiałów i wykonania skałada się zbyt dużo czynników aby móc to wziąć pod jedną kreskę.

Wiesz cebulka ja Cię rozumiem te pytania nie są aż tak irytujące , jeszcze niedawno :oops: kilka stron wcześniej sama pytałam na forum ile ja zapacę budując Nastkę i nikt tak naprawdę ni mógł mi odpowiedzieć wprost... ale nie jest to droższe od pieniędzy... Ja uważam że lepiej wybrać coś z czego będziesz naprawdę zadowolony .

........................................ Jęsli miałbym wybrać jednak inny dom, który nie koniecznie będzie mi się tak podobał i zaoszczędzić z 50 tys, to jednak wybrałbym nastkę. Nie chcę tu kompromisów, w końcu to będzie dom na całe życie.

cebulka,no nie wiem jakiego rzedu moga byc oszczednosci.Na wszystko musisz zwracac uwage:powierzchnie dachu,ilosc kominow i przewodow wentylacyjnych,wielkosci i ilosci przeszklen oraz ich typowosc.Moze na poczatku nikt nie zwraca na to uwagi,ale w wykonczeniowce zwlaszcza liczy sie kazdy winkiel i uskok w scianie(robocizna niezaleznie od tego czy material tani czy drogi),ilosc pionow kanalizacyjnych i odleglosci od nich do "punktow".Nawet taki centralny odkurzacz.Jesli jest dobrze zaplanowana instalacja to przy takim samym metrarzu mozesz miec i tansza jednostke niz przy takim samym a rozleglej instalacji.Mozna by tak bylo wyliczac i wyliczac.Diabel tkwi w szczegolach a nie kazdy potrafi je wychwycic i nic w tym dziwnego.

Jak sie tak zastanowie,czy dzis jeszcze raz wybralabym ten projekt to nie wiem.Nie majac doswiadczenia z budowa tego domu pewnie tak,ale jesli moglabym skozystac z doswiadczenia budowy i wiedzy o tym domu na chwile obecna to chyba nie.Ale moze to troche patrzac pod katem naszej dzialalnosci wnioskuje .Pozdrawiam.

Acha. i jeszcze jedno! Jesli jestes budowlancem( a z postow wynika,ze nie :wink: ) ,to ogromna kwote mozesz zaoszczedzic budujac sam.Albo,jesli masz ojca,brata ,kolege ktorzy budowac potrafia i chca Ci w Tym pomoc za friko ,to juz jestes kilka dobrych setek do przodu!zwlaszcza przy wykonczeniowce,bo robota taka sama niezaleznie czy kladziesz promocyjne plytki za 4,99 czy ostatni krzyk mody z Hiszpani. to samo sie tyczy calej wykonczeniowki.

Tak wiec sam widzisz,z szacunkami trudna sprawa.Ale troche rozumie takie pytania na forum, :D .Kazdy szuka jakiejs nadziei i dobrych wiesci na start. I tobie tego zycze.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i dobre słowa. Co do budowy to wykończeniówke mam zamiar robić sam, lub z pomocą rodziny/przyjaciół. W swoim życiu kilka rzeczy budowlanych już robiłem. Myślę że przynajmniej płytki, regipsy, podłogi i malowanie ścian zrobię sam :) Na razie staram się jak najwięcej dowiedzieć o nastce aby potem nie żałować. A od kogo moiżna wyciągnąć najwięcej jak nie od Was ? :D

Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych radosnych świąt.

No! W końcu forum ruszyło.

Nie napiszę za wiele, bo ręce mnie bolą od grabienia trawy.

Mimo to nie omieszkam dodać, że dzisiaj zrobili nam shotki :lol:

W nawiązaniu do postów Cebulki i po kalkulacji wydatków poniesionych w ledwo co zaczętym roku 2010, z całą stanowczością stwierdzam: Nastka to drogi dom...

...ale dla nas - najdroższy

Los Del Waldemaros nie zasmucaj mnie, bo nie chciałbym rezygnować :( Generalnie to jestem nastawiony na to, że przez dłuższy czas bedzie trzeba "łożyć" na wykończenie całości. Dla mnie najważnie jsze jest czy da się zamieszkać w tym domu za kwotę ok. 300 tys bez działki. Na stronie archipelagu podają , że koszt budowy systemem gospodarczym to 256 tys.

Los Del Waldemaros Twoje zdanie

"Nastka to drogi dom... ...ale dla nas - najdroższy" to kwintesencja poprostu :D :D .

My jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego...

1. dom budowany z Ytong

2. strasznie dużo pieniędzy włożyliśmy w drogę i utwardzenie terenu

3. na oknach nie oszczedzaliśmy

4. brama garażowa

5. drzwi wejściowe i do kotłowni

6. kolektory + zbiornik 300 l na wode

7. rolety zewnętrzne

8. studnia głębinowa

Do tej pory wydaliśmy ok 250 tys. Myślę że aby można było zamieszkać potrzeba nam jeszcze ok 180 tys... ale będzie już wszystko

Hydraulik wycenił nam prace z materiałami na ok 35 tys ( w tym piec, grzejniki na górę, ogrzewanie podłogowe na dole i na górze w łazience i korytarzu)

Zmiany w projekcie to jedynie :

-pomniejszenie dolnej łazienki(zrezygnowaliśmy z brodzika)

-w pokoiku na dole wydłuzyliśmy okno (zrobiliśmy podwójne balkonowe) tak żeby mozna było z niego wyjść na taras

-zrezygnowaliśmy z łuku nad oknem w salonie ( wiem że ono jest ładne i dodaje uroku lecz byłby problem z zamontowaniem rolet zewnętrznych)

cebulka jeśli potrafisz zrobić coś sam to myśle że za 300tys uda sie już pomieszkiwać i powoli kończyć co napewno nie będzie jeszcze komfortowe ale do wytrzymania :D

W święta obiecuję , że znajdę czas i wkleję nowe zdjęcia

Pozdrawiam

Los Del Waldemaros nie zasmucaj mnie, bo nie chciałbym rezygnować :(

Nie rezygnuj, bo lepszego domu już nie znajdziesz

Tak swoją drogą, aby określić czy dom jest drogi czy nie, to chyba by potrzeba zbudować ich przynajmniej ze trzy (i to w dodatku takich samych)

Mi się to jeszcze nie udało, dlatego mam (też dzięki TEMU FORUM) jakąśtam świadomość co mógłbym zrobić teraz inaczej (być może taniej). Fakt faktem - jakikolwiek dom byś zaczął, tanio nie będzie :evil: ...ale zawsze chyba lepiej jest mieć 'Nastkę' niż jakiegoś 'Zdzisława' lub 'Eustachego' :lol: