Leszek i Ewa 01.04.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Popieram !! nie ma potrzeby rezygnowować z tego co się chce mieć a po co później żałować i tak naprawdę nie wiedzieć do końca jak wiele oszczędziliśmy ? Cudów nie ma i każdy dom musi swoje kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 02.04.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Witam Serdecznie W końcu po przerwie udało mi się wejść, a tu widzę, że jakimś cudem inni się wpisywali mimo, że dla mnie strona przez 2 dni była wyłączona. Na razie szok nie mogę się połapać, nie wyświetlają się avatary i chyba mi się nie podoba Wracając do tematu, który tak rozgorzał, ja też muszę jeszcze coś dodać. Gdyby iść tropem najtańszego domu to musiałby to być prostokąt, parterowy, bez stropu z dwuspadowym dachem, z kominem na środku domu i małą ilością okien, oczywiście jak najbardziej typowych, najlepiej jednoskrzydłowych, bez żadnych dzieleń i szprosów. Każda zmiana tego kształtu pociąga za sobą wzrost kosztów, ale przyjmując, że chcemy dom o powierzchni 150 m2 rożnica w cenie stanu surowego otwartego nie jest, aż tak duża. Nastka ma kilka takich elementów, które powodują, że nie jest tym całkowicie prostym domem, ale dzięki nim ma ten swój niepowtarzalny urok. Według mnie nie są to, takie elementy, które znacznie podrażają stan surowy. Czytając forum zauważysz, że można z pewnych elementow zrezygnować np.: uprościć wszystkie okna, kominy tylko otynkować, lub w ogóle zrezygnować z "Baśki", a szczytowy wsunąć w ścianę, usunąć strop w garażu (to polecam), itp. zgodnie z własnymi oczekiwaniami. Tylko trzeba się zastanowić, czy ten dom - dalej będzie tym jedynym. Może trzeba było wybrać ten prostokąt ? Moim zdaniem bez mediów i działki za 300 tys. można spokojnie zamieszkać, tylko przed rozpoczęciem budowy musisz dokładnie wiedzieć co ma być w środku. Jeżeli zaczniesz wkładać np. rolety, solary, okna drewniane z podzialem i antywłamaniowe, alarmy, itp. myślę, że wszyscy wiedzą o co chodzi, to spokojnie i miliona może zabraknąć. Niestety na dom można wydać praktycznie nieograniczoną ilość pieniędzy. A mogę cię zapewnić, że w trakcie budowy oczekiwania rosną i dochodzą setki rzeczy, których się na początku nie zakłada, lub nie bierze pod uwagę. Mój przyjaciel, który budował się wcześniej dał mi taką radę, żeby w ostatecznych kalkulacjach założyć jeszcze dodatkowo 20%, a i tak braknie. I to się sprawdza, ale myślę, że warto zaryzykować, bo nawet jak braknie trochę więcej to każdy jakoś (nie wiem jak ?) sobie radzi i w efekcie końcowym mieszka w swoim wymarzonym domku. U mnie już leci trzeci rok, a jeszcze nie mam "pokoju kąpielowego", a i kilku innych rzeczy, bo elewacja też jeszcze nie jest skończona , ale to w niczym nie psuje radości mieszkania w swoim nowym domku Miłych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, oraz wiele radości i wiosennego optymizmu życzę Wszystkim Nastkowiczom Ps. musiałem poprawić posta, bo miałem 6 ikonek, a limit jest 4 - śmieszne chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 02.04.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Ło matko co tu się porobiło Od dwóch dni lub więcej mi to forum nie działało, a teraz ledwo się połapałem. Z 15 stron zrobiło się 43. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wpisy. O to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 02.04.2010 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 W zakładce mój profil - ustawienia zaawansowane można ustawić ilość wyświetlanych postów - max. 40, a domyślnie jest 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 04.04.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Witajcie! ło matko! co to wogle jest?? komus sie tu teraz choc troche podoba?? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 04.04.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Wesołych Świąt Jeśli mam być szczera .... wogóle mi się nie podoba teraz wygląd forum ale może przywykniemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 05.04.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Jak w ogóle pojawi się ten post to ja mam pytanie KTO ZMIENIŁ GRAFIKĘ ?? Dla mnie jakaś ......dziwna i taka zimna. Odnośnie kosztów to ja mogę coś dopowiedzieć w sprawie kominów, jeśli z klinkieru i z systemem tak na prawie zicher to po 10 tys. na jeden trzeba liczyć. Ale to jest to co rzuca na kolana w tym projekcie. My przynajmniej dlatego wybraliśmy ten dom. Układ pomieszczeń jest też ciekawy. A odnośnie wykończenia to ostatnio widziałam kuchnię- meble do Nasteczki jak znalazł... za 90 tys i to nie to że jakiś długi zestaw, typowy kilka metrów. Były tez za 150 tys. czerwone. Odlot. Ale czerwona to zrobimy łazienkę za 1500 zł i też będzie. A do kuchni wstawimy typowe rozmiary szafek z BRW i też będzie. A jak zrobisz elewację zewnętrzna z piaskowca to koszty wzrastają do setek tysięcy. To zależy kto co chce mieć. Każdą kwotę można zagospodarować i to niekoniecznie w Nastce ale i zwykłym "klocku". Frida Wysyłasz dzieci na kolonie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 06.04.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 A taka nastka by sie wam podobała ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 06.04.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Zmiany jak widać są nieuniknione nawet na forum...W naszym domku przed świętami też pojawiło się co nieco . Dlatego powód do radości mam na parę tygodni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 06.04.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Los Del Waldemaros! No piekne,naprawde piekne shotki! cebulka,trudno ocenic na podstawie tego co zamiesciles,jak bedzie to wygladac w realu.Jednak ja,patrzac na swoja nastke i wyobrazajac sobie taki garaz,uwazam,ze garaze zdominuja bryle domu. poszerzenie garazu o powiedzmy pol metra,metr by sie przydalo jak najbardziej,jesli ktos chce miec tam mini warsztacik czy regaly z klamotami(albo szerokie auto).Ale garaz dwu stanowiskowy? no nie wiem... ciekawa jestem efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 06.04.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 A taka nastka by sie wam podobała ?? Przyznam się, że jakieś dwa lata temu "przerabiałem" ten temat. Architektowi, który był klientem naszej firmy pochwaliłem się projektem Nastki - i ten od razu zaproponował by poszerzyć garaż o dodatkowe stanowisko. Nie byłem za takim rozwiązaniem. Wydawało mi się wtedy, że dom straci na swoim uroku. Po 2 latach jestem tego samego zdania... (ale kto by tam się przejmował poglądami ludzika z mafijnego miasteczka). Jeśli uznasz że pomysł podchodzi pod Twój "budowlany światopogląd" - buduj big garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 06.04.2010 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 A taka nastka by sie wam podobała ?? Może by się i podobała, ale nie musiałem rozważać, bo działka nie pozwala tylko 22 m szer. A w ogóle to niedaleko mnie wybudował gościu dom z podwójnym garażem i już nawet kostkę miał zrobioną wkoło, a teraz rozebrał i dorabia fundament na trzeci garaż. Garaż będzie szerszy jak dom . Waldemaros ło matko !!! W końcu takie schody jak moje, a już myślałem, że tylko nam się tak podoba piknie ,piknie jak mawiają górale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 07.04.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Leszek - Ty to chyba specjalizujesz się w gwarach Najpierw śląska, teraz góralska... A tak z innej beczki - powiedz mi (jeśli to nie jest tajemnicą i prywatności nie narusza) jak zagospodarowałeś miejsce pod piknymi schodami. Jak ich nie miałem, to kłopotu nie było... Poyślałem o sypialni dla kota, ale jak zapewne wszyscy na tym forum wiedzą - kot sam znajduje sobie ulubione miejsce do wylegiwania i zazwyczaj jest ono w drugim końcu domu niż to które zaplanował mu właściciel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 07.04.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Los Del Waldemaros - mój światopogląd budowlany nie jest jeszcze tak bardzo mocno określony jakbym chciał Na razie szukam optymalnego rozwiazania dla siebie. No piekne masz te schotki. Jeśli to nie tajemnica to powiedz ile taka przyjemnośc kosztuje - może byc na PW. I jeszcze jedno - musze się pochwalić. Wziąłem udział w konkursie organizowanym przez archipelag i ...... wygrałem trzecią nagrodę a jest nią projekt domu gratis I tym sposobem bedę miał nastkę za darmoszkę hura ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 07.04.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 ........................ I jeszcze jedno - musze się pochwalić. Wziąłem udział w konkursie organizowanym przez archipelag i ...... wygrałem trzecią nagrodę a jest nią projekt domu gratis I tym sposobem bedę miał nastkę za darmoszkę hura ! NOOOOO!!!! to gratulacje!! To teraz wybierz sobie najdrozszy projekt jaki maja! A CO!! ) A wracajac do Twojego pytania , czy TAKA nastka by sie nam podobala,to odpowiem Ci tak: wazne,zeby podobala sie TOBIE !! ( i zabardzo nie szpecila otoczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 07.04.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 NOOOOO!!!! to gratulacje!! To teraz wybierz sobie najdrozszy projekt jaki maja! A CO!! ) A wracajac do Twojego pytania , czy TAKA nastka by sie nam podobala,to odpowiem Ci tak: wazne,zeby podobala sie TOBIE !! ( i zabardzo nie szpecila otoczenia). AAAAA!! i jeszcze donosze,ze właśnie dzis nasz budynek z reszta budowli zostal oddany do uzytkowania!! Tak wiec nie mieszkamy juz na budowie! (choc omiatajac spojzeniem otoczenie trudno w to uwierzyc ...) Pozdrowionka. ps.ktos rozszyfrowal,gdzie jest klawisz " zmien"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 07.04.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Ja się nie wypowiadam na temat garaży bo w oryginalnej Nastce zlikwidowałam garaż. Nigdy nie położyła bym u siebie brązowej glazury ale u kogoś mi się podoba. To Ty będziesz patrzeć codziennie na ten dom. Ktoś na forum napisał, że nie ma sensu rozpamiętywać i żałować pewnych decyzji i wyborów, bo w niektórych przypadkach trzeba by burzyć fundamenty. To rada dla tych co już budują. Waldemaros jakie masz grzejniki??? Bo my na etapie wyboru źródeł ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 07.04.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 AAAAA!! i jeszcze donosze,ze właśnie dzis nasz budynek z reszta budowli zostal oddany do uzytkowania!! Tak wiec nie mieszkamy juz na budowie! (choc omiatajac spojzeniem otoczenie trudno w to uwierzyc ...) Pozdrowionka. ps.ktos rozszyfrowal,gdzie jest klawisz " zmien"? Grarulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak jesteś zalogowana to pod postem pierwszy przycisk EDYTUJ POST, działa tak jak zawdy WALDEMAROS powiem ci tak, że pod schodami mam taką aranżację z niby cegiełki na ścianie i ma być podświetlenie, które uwydatnia urok schodów bez podstopni, ale na razie wystają kable ULANA co prawda pytanie nie było do mnie skierowane, ale zapytam - dlaczego nie podłogówka ? czy te kaloryfery są aż tak gryfne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 08.04.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 AAAAA!! i jeszcze donosze,ze właśnie dzis nasz budynek z reszta budowli zostal oddany do uzytkowania!! Tak wiec nie mieszkamy juz na budowie! (choc omiatajac spojzeniem otoczenie trudno w to uwierzyc ...) Pozdrowionka. ps.ktos rozszyfrowal,gdzie jest klawisz " zmien"? farida gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 08.04.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Leszek Mamy podłogówkę, ale z uwagi na to, że nie dajemy płytek na ta podłogówkę tylko jakiś egzotyk - to może nie będzie tak wydajna ?!? Sama nie wiem. Mamy podłogówkę rozłożoną na całym dole, bez gospodarczego i pokoju. Mamy już mętlik w głowie od tych wyborów. Fachowcy mówią, że podłogówka nie ogrzeje, więc stąd te kaloryfery (zmniejszone) Wczoraj przyjechał syn głównego fachowca i powiedział że można zakorkować połowę kaloryferów. A teraz termostaty_ z widocznymi cyferkami za 100 zł czy bez niczego za 10 zł. Przecież zgłupieć można. Przy 10 kaloryferach to jest różnica 1000 zł. Frida również gratuluję. Tak zmieniałam te posty, że w końcu gratulacje zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts