Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Leszek i Ewa

Fajna ta ścianka na klatce schodowej, zawsze cos nowego mozna wymysleć!!!

Ogrzewanie podłogowe zpstało polożone u nas ododatkowo, do kaloryferów. Pewnie będzie coś niewykorzystane, ale to było świadome, każdy ma swoje indywidualne wymogi. Niepełnosprawne osoby, małe dzici itp. zsatanawiam się czy rzeczywiście wganiać sie w koszty w egzotyczne drzewo?? Leszku jak myslisz? Chcemy położyć na podłogówce w salonie i w kuchni zamiast płytek. Egzotyk przy piciu wchłania z wodą kwarc czyli ma w sobie pisek i dlatego lepiej przewodzi ciepło niz nasze np dąb?? Tylko że dąb 40 zł za metr, a egzotyk 100 zł za metr kw.

Odnosnie ścianki kolankowej to jeden MAX nie robi róznicy w bryle zewn. Natomiast wewnątrz tworzy się duża przestrzeń w pokojach na poddaszu. Można podejść do ścian na stojąco. Tylko UWAGA nieszczęsne klamki w oknach dachowych muszą być na dole.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Leszek i Ewa Jedno zdjęcie się nie wyświetla ?, a może jest to ten drugi bok, którego nie widać :(

Odnośnie taj ścianki na klatce schodowej, to ja bym był ostrożny, bo ona zasłoni prawie 1/4 światła z okna, no chyba, że będziecie mieli drzwi z dużymi, przezroczystymi szybami :), ale i tak jestem na nie :).

Ulana co do podłogi to wybór należy do Ciebie, ale jak podłogówka będzie tylko wspomagająca, to chyba nie ma większego znaczenia. Wszystko zależy od grubości tej podłogi.

Rzeczywiście jedno zdjecie się nie wyświetla, a to chyba dlatego , że nie mogłam sobie jakoś poradzić ze wstawianiem na początku , a potem nie edytowałam postu ,

Co do ścianki na klatce to masz racje Leszku na pewno będzie zasłaniać światło , ja też o tym myślałam. Jeszcze jest trochę czasu i w razie niedogodności będzie można zburzyć ;) ale myśleliśmy też (nie wiem jak to wyjdzie ), że będzie można zrobić mniej barierki.

A widzisz... Ulanie się podoba :))

Metr barierki w stosunku do ceny schodów nie będzie chyba stanowił jakiejś znacznej zwyżki, a ja tak bardziej z doświadczenia się wypowiadam, że ten korytarzyk mimo. że mam szyby na 3/4 drzwi jest mało doświetlony i chociażby przy zwykłym odkurzaniu będziesz musiała zapalać światło w dzień. A scianka podobać się może, zwłaszcza jak już będzie wykończona :), ale ścianek to ci chyba nie brakuje :p

Rzeczywiście jedno zdjecie się nie wyświetla, a to chyba dlatego , że nie mogłam sobie jakoś poradzić ze wstawianiem na początku , a potem nie edytowałam postu ,

Co do ścianki na klatce to masz racje Leszku na pewno będzie zasłaniać światło , ja też o tym myślałam. Jeszcze jest trochę czasu i w razie niedogodności będzie można zburzyć ;) ale myśleliśmy też (nie wiem jak to wyjdzie ), że będzie można zrobić mniej barierki.

A widzisz... Ulanie się podoba :))

Sprostowanie. Rzeczywiście ścianek mamy w Nastce w bród. Chodziło mi o to, że można pomyśleć jeszcze coś nowego. A w miejscu ścinki u Ewy i Leszka mąż zaproponował jakieś podwyższenie barierki, ale właśnie coś ażurowego, aby nie zasłaniać światła. My musieli byśmy stawiać ściankę do sufitu (mamy małe dzieci)

A może w związku z rozkwitem wiosny (co prawda zimno jeszcze jest) powklejacie zdjęcia z ogrodu? Czy ktoś z Was obsadził pergolę? Jak to wygląda? My mamy taras od północy (a w zasadzie północny zachód) i zastanawiam się co posadzić od tej strony?

Winorośl chyba urośnie najszybciej, ma duże przyrosty roczne i daje sobie radę w cieniu i na słońcu.

Witam

Ja już w tamtym roku posadziłem przy wyjściu z tarasu jakieś wina, czy winorośle, ale chyba jedne padły, a drugie mają pączki to zobaczymy ile przyrosną :D.

Ale wstawiam szybko zdjęcie, bo kafelkarz zaczął działać i będę pierwszy co ma nadproża zgodnie z projektem :p

http://img29.imageshack.us/img29/8955/img2122at.jpg

Nie ma jeszcze fug jakby kto pytał.

Nie wiem,czy mozna to nazwac ogrodem,ale napewno jest bardzo wiosenne :)

http://img11.imageshack.us/img11/9299/kopiowane26042010099.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/1038/kopiowane26042010091.jpg

http://img121.imageshack.us/img121/7681/kopiowane26042010128.jpg

W tej chwili Jest juz po eksplozji zieleni i wiekszosc kwiatow przekwitla,ale i tak jest cudnie!mimo deszczu.

A może w związku z rozkwitem wiosny (co prawda zimno jeszcze jest) powklejacie zdjęcia z ogrodu? Czy ktoś z Was obsadził pergolę? Jak to wygląda? My mamy taras od północy (a w zasadzie północny zachód) i zastanawiam się co posadzić od tej strony?

Fotki powyzej. :)

Ja tez mam tak usytuowany taras.Tylko nie mamy pergoli.Ktos tam nam poradzil,zeby nie budowac jej jako jednej konstrukcji z dachem. Ma zostac dobudowana puzniej.Bedzie inna ni w proj. poniewaz bedzie zadaszona.I tu pojawily sie watpliwosci.Jesli postawimy ja tam i obsadzimy zielenia to zabierze mnustwo swiatla!A ma stac jako zadaszenie tarasiku przed tym pokojem z dodatkowym wyjsciem.Dodatkowo pojawil sie problem sniegu zsowajacego sie z dachu.To takie oczywiste a ja wczesniej o tym nie pomyslalam!! :(

Mimo ,zdawaloby sie ,niekozystnego ustawienia mozna tam posadzic cala mase roslim,ktore beda sie tam dobrze czuly i nawet moga to byc rosliny o kolorowych lisciach.Trudno wymieniac,jest ich masa!

http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

To fragment strony jednego z forumowiczow.Ma fajnie pogrupowane rosliny w zaleznosci od upodoban i potrzeb. ale i sa inne strony-wystarczy poszperac.Ja jestem swiezo po wysadzeniu 250 drzewek,wiec chwilowo mam dosc roslonek! ;)

Pozdrawiam i zycze dobrej pogody na budowanie i sadzenie.

Witam gorąco wszystkich zauroczonych NASTKĄ :)

Ja dopiero na poczatku drogi - jest działka, jest projekt, reszta przed nami :). Cieszę się, że Nastkowiczów przybywa i że tak chętnie dzielicie się Waszymi doświadczeniami, które przecież są na wagę złota dla każdego początkującego budowniczego jak ja i mój małżonek :). Chętnie skorzystamy z Waszych rad i będziemy na bieżąco dzielić się swoimi.

Pozdrawiam gorąco i wszystkim życzę spełnienia ich marzeń, czyli wybudowania i zamieszkania w cudnej NASTCE ;).

bartolook