Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Witam gorąco wszystkich zauroczonych NASTKĄ :)

Ja dopiero na poczatku drogi..............

Pozdrawiam gorąco i wszystkim życzę spełnienia ich marzeń, czyli wybudowania i zamieszkania w cudnej NASTCE ;).

bartolook

Witamy i my :)

Oby ta Twoja droga miala jak najmniej wyboi,ostrych zakretow i czerwonych swiatel! ;) Czytaj, Tu chyba jest juz wszystko! choc moze nie? Napisz,moze cos zmieniliscie,dodaliscie?chetnie posluchamy :).

I Wam zyczymy szybkiego zamieszkania.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fotki powyzej. :)

Ja tez mam tak usytuowany taras.Tylko nie mamy pergoli.Ktos tam nam poradzil,zeby nie budowac jej jako jednej konstrukcji z dachem. Ma zostac dobudowana puzniej.Bedzie inna ni w proj. poniewaz bedzie zadaszona.I tu pojawily sie watpliwosci.Jesli postawimy ja tam i obsadzimy zielenia to zabierze mnustwo swiatla!A ma stac jako zadaszenie tarasiku przed tym pokojem z dodatkowym wyjsciem.Dodatkowo pojawil sie problem sniegu zsowajacego sie z dachu.To takie oczywiste a ja wczesniej o tym nie pomyslalam!! :(

Mimo ,zdawaloby sie ,niekozystnego ustawienia mozna tam posadzic cala mase roslim,ktore beda sie tam dobrze czuly i nawet moga to byc rosliny o kolorowych lisciach.Trudno wymieniac,jest ich masa!

http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

To fragment strony jednego z forumowiczow.Ma fajnie pogrupowane rosliny w zaleznosci od upodoban i potrzeb. ale i sa inne strony-wystarczy poszperac.Ja jestem swiezo po wysadzeniu 250 drzewek,wiec chwilowo mam dosc roslonek! ;)

Pozdrawiam i zycze dobrej pogody na budowanie i sadzenie.

Farida..... takiego osobistego ogrodu jak Ty masz to chyba nie ma żadne z nas na tym forum. Pozazdrościć :):) najpierw zauroczyłas nas swoja malowniczą zimową drogą dojazdową a teraz jeszcze coś takiego...super !!! Jak patrzyłam na te zdjęcia to wydawało mi się że jakieś drzewa ponadgryzane przez bobry jeszcze wypatrzę .

Ja też myślałam o zadaszeniu pergoli daszkiem ale przez to straciłaby chyba wygląd więc już zrezygnowałam z tego pomysłu. Może w zamian zamontować markizę ?

Taras od strony północnej ma swoje plusy i minusy ...już chyba o tym ktoś pisał wcześniej. W upalne lato (jeśli takie w końcu nadejdzie :( bo wiosna to się nie stara nawet ) będzie na pewno przyjemnie w cieniu ale za to mało będzie jednak światła np na jesieni..ale cóż to...

Strasznie dziekuje za link do strony z roślinami.... bardzo mi się przyda a inni na pewno też skorzystają . Mój ogród to narazie kilka wrzośców w doniczce, bratki i na próbę kilka krzaczków poziomek. Więcej nie mogę na razie zasadzić bo bedziemy zasypywać plac ziemią wiec szkoda roślin. A jakie drzewa sadziłaś w takiej ilości ?

bartolook cieszę się, że dołączacie do nas. Jak to zostało wcześnej powiedziane: trzeźwych ekip życzę i powodzenia.

Ja również witam nowicjuszy zauroczonych Nastką i życzę samych miłych doznań związanych z budową tego domu :)

Odnośnie naszej Nastki to doczytałem gdzieś ostatnio, że tz. u nas "pergola" to w projekcie jest trejaż :p.

Troszeczkę się różnią, ale nie jest przeznaczony do zadaszania, tylko do obsadzania roślinami pnącymi. I tak sobie pomyślałem, że wszystko pieknie tylko gdzie projektant przewidział miejsca do posadzenia tych roślin, bo jakoś ja ich tam nie dostrzegam. Dobrze, że Nastkowicze maja trochę bardziej roazbudowaną wyobraźnię i jakoś sobie radzą

Ja również witam nowicjuszy zauroczonych Nastką i życzę samych miłych doznań związanych z budową tego domu :)

Odnośnie naszej Nastki to doczytałem gdzieś ostatnio, że tz. u nas "pergola" to w projekcie jest trejaż :p.

.................................................................................... gdzie projektant przewidział miejsca do posadzenia tych roślin, bo jakoś ja ich tam nie dostrzegam. Dobrze, że Nastkowicze maja trochę bardziej roazbudowaną wyobraźnię i jakoś sobie radzą

Istotnie ,to trejaz.Ale my Nastkowicze od poczatku nazwalismy sobie go PERGOLA i chyba tak zostanie :) . Co do projektanta....Wymyslil piekna bryle tylko przeoczyl pare szczegolow.Ale My, Nastkowicze poradzilismy sobie z tym to i z roslinkami sobie poradzimy!!!

Tak serio myslac,to takie forum odwala za biura projektowe niezla robote!i to gratis!

Leszku i Ewo, bardzo dziekuje za cieple slowa na temat mojego "ogrodu".Ciesze sie,ze nie tylko mnie sie podoba.Na szczescie bobry jeszcze sie do nas nie sprowadzily,ale dazymy do tego,aby otoczenie bylo jak najbardziej naturalne i przypominalo raczej dom na polanie niz podmiejski ogrodek.Teraz,kiedy leza tu klody scietych zima drzew i sagi zlozonego drzewa zeczywiscie wyglada,jakbysmy mieszkali w lesniczowce :).Ale zeby nie tworzyc watku ogrodniczego ( a z tego co widze,niewiele brakuje-tylu mamy pasjonatow ogrodowych) przejde do budowlanki.

Myslalam,zeby pergole zadaszyc plytami z przezroczystego tworzywa.bylo by zadaszenie a i swiatlo.Pnacze gdzies symbolicznie i pilnowac,aby sie nie rozpanoszylo.Trzeba by tylko kilka razy usowac zanieczyszczenie z powierzchni plyty ,zeby ladnie to wygladalo.

Zastanawiamy sie jeszcze nad jakims zadaszeniem tych drzwi od kotlowni.bardzo by sie przydalo.

Acha,sadzilam jodly,swierki i modrzewie oraz pare sosen.Czesc zostala zaszkolkowana lub umieszczona w pojemnikach i czeka na uprzatniecie chaszczy nim trafi na wlasciwe miejsce.

Pozdrawiam serdecznie! :)

To ja jeszcze z innej beczki. Czy ktos próbował zrobić pustke nad salonem (nie wylewał stropu) ? Zastanawiam sie jak by to wygladało.

..........................

Ej,cebulka ,nagana! nie czyta sie uwaznie Podstawowego Dziela O Budowaniu Nastki. Ja nie mam stropu nad czescia salonu. No,chyba,ze masz na mysli caly salon az po dach "wlasciwy". wyglada fajnie,ale to zalezy co sie komu podoba. Mozna to ciekawie zaaranzowac(oswietlenie,swietlik w dachu,duze rosliny itp) wada jest napewno to,ze potrzeba mocniejszego ogrzewania w tej okolicy salonu.

Pozdrowionka.

No właśnie tak mi się kołatało w główce że ktoś ma. Teraz jestem pewien :) A masz może jakąś fotkę ? Zastanawiam się jak by to wyglądało. Myślę oczywiście tylko o tej części wysuniętej do ogrodu. Nie będzie to na całości salonu i dlatego mam wątpliwości. No i ogrzewanie trochę mnie zniechęca :(

No właśnie tak mi się kołatało w główce że ktoś ma. Teraz jestem pewien :) A masz może jakąś fotkę ? Zastanawiam się jak by to wyglądało. Myślę oczywiście tylko o tej części wysuniętej do ogrodu. Nie będzie to na całości salonu i dlatego mam wątpliwości. No i ogrzewanie trochę mnie zniechęca :(

No w sumie uzbieralo sie tych stron troche a i polowa to fanzolenie.jednak proponuje poczytac uwaznie,nawet kilka razy,bo jest tu wiele cennych wskazowek i pomyslow.

Fotki mam,ale jakos one nie oddaja zeczywistosci.moze przez biel scian?Sprubuje zrobic jakies fotki przy oswietleniu sztucznym.poczekaj cierpliwie.Z tym ogrzewaniem nie jest az tak zle.pisalam kilka razy,ze tamta czesc jest chlodniejsza,ale to i przez przeszklenia.jesli bedzie u Was kominek to powinno rozwiazac problem.Ja dodatkowo wzmocnilam profile u zwieczenia tej "pustki" i planuje zainstalowac tam wentylator.kiedy nazbiera sie tam cieple powietrze smigielka wlacza sie i wypchna cieplo na nizsze czesci pokoju. takie jest zalozenie.

No ciekawy pomysł z tym wiatrakiem, tylko jak go zamontować aby nie był widoczny ? Na fotki cierpliwie poczekam :)

Forum już raz przeczytałem i szczerze powiedziawszy to mam lekki mętlik. Jak juz będę miał pełną i spójną wizję domu to poczytam jeszcze raz. Na razie interesują mnie kwestie samego projektu i początek budowy.

I tak czytam znów od poczatku. Mam pytanie do leszek2307. Pisałeś że jest błąd w projekcie - okno szczytowe umieszczone dokładnie na środku wieńca. Nie potrafię niestety (jeszcze) tego wyczytać z rysunków w projekcie (może to nie moja wina tylko tego co rysował ?). Domyślam się że powinno to być na rzucie stropów. Ostatecznie jak temu zaradzić?

Sorry że pytam o to teraz gdy już dom praktycznie skończony.

No ciekawy pomysł z tym wiatrakiem, tylko jak go zamontować aby nie był widoczny ?................

A dlaczego mialby byc niewidoczny? :) Wiem,ze to kwestia gustu,ale jest taka masa wentylatorow! moze byc elementem wystroju przeciez.Moze bys polaczony z oswietleniem itp. Jesli ktos ma taras od poludnia to w upalne dni bedzie najmilszym gadzecikiem w domu :) . no,chyba,ze ktos ma klime.

Wiesz ,cebulka,nie do konca sie zgadzam w kwesti kolejnosci. naprawde jest wiele rozwiazan o ktorych nalezy pomyslec na samym poczatku. akurat to,czy bedziesz mial strop nad czescia salonu czy nie to kwestia zakupu odpowiedniej ilosci bloczkow (jesli robisz terriwe np) ,nie musi byc ujete w proj.decyzje mozesz podjac tuz przed ukladaniem ,jednak to,ze go polozysz lub nie pociaga za soba inne dylematy.Tu wszystko sie zazebia :) .Ja wiem,na poczatku jest metlik,ale musisz nad tym zapanowac.

Powodzenia.

Mam pytanie do leszek2307. Pisałeś że jest błąd w projekcie - okno szczytowe umieszczone dokładnie na środku wieńca. Nie potrafię niestety (jeszcze) tego wyczytać z rysunków w projekcie (może to nie moja wina tylko tego co rysował ?). Domyślam się że powinno to być na rzucie stropów. Ostatecznie jak temu zaradzić?

Sorry że pytam o to teraz gdy już dom praktycznie skończony.

Wieniec widać na przekroju B-B, taka przerywana linia wzdłuż dachu. Ja po prostu obniżyłem jego wysokość do wysokości jętek, które zresztą też trzeba obniżyć, bo też są tak nieszczęśliwie na środku poddasza. W ogóle to ten projektant to chyba był na bani :) Widzę teraz, że niektórzy robią tylko takie wąsy wchodzące w ścianę szczytową, ale czy to jest wystarczające ..... Myślę, że w strefach wiatrowych Polski może być niewystarczające.

Udało mi się w końcu zafugować kawałek ściany, jeszcze tylko zasadzić kwiaty do donicy :D

http://img99.imageshack.us/img99/1175/dsc6392.jpg

Mam nadzieję, że winorośla w tym roku zaczną piąć się po trejażu

http://img203.imageshack.us/img203/5761/dsc6407.jpg

Co prawda takiego lasu jak Farida to nie mam, ale nasz lasek też rośnie

http://img248.imageshack.us/img248/8048/dsc6406k.jpg

:):):)

Eeeee..... no bomba ten twój domek. Chciałbym też tak. Powoli zaczynam czytać rysunki w projekcie. Na wstepie już widzę że wszelkie media są zaprojektowane po byku... żeby nie powiedzieć wcale :( Szyb wentylacyjny w pokoju na górze obity płytą K-G to juz mistrzostwo.

leszek2307 przyglądam się temu przekrojowi i nie do końca wiem o co chodzi. Przepraszam , ale dopiero zaczynam. Spójrz na obrazek czy mamy to samo. Wydaje mi się, że pewne "babole" w tym projekcie zostały poprawione.

I pytanie do wszystkich: Kto zrobił wentylacje mechaniczną z rekuperatorem ? Interesuje mnie wszystko - jaki sprzęt schemat rozprowadzenia itp. Może ma ktoś narysowany schemat - byłbym baaardzo wdzięczny.

Czy jest tu ktoś, kto wybudowal Nastkę w niedalekiej odległości od Bydgoszczy ?

cebulka to nie jest ten przekrój, bo to rzut "dostawki" salonowej.

Ciągle pewnie coś zmieniają i numerację mogli, a ja takiego rys. w ogóle nie miałem. U mnie to widać na przekroju ściany "balkonowej". Projekt radzę jak najczęściej oglądać i analizować, bo za każdym razem zauważysz coś nowego. A czym lepiej go będziesz znał, tym łatwiej Ci będzie wychwycić wszystkie baboki budowlańców :p.

Witam wszystkich wiosennie. Szczególnie nowo przybyłych na nasz wirtualny plac budowy (o starych wyjadaczach też nie zapominam!!!)

Fajne to wszystko macie! Farida to nawet jakąś prywatną mikro-puszczę :) Nie zdziwiłbym się gdyby zza rogu jej Nastki żubr jakiś wyglądał hehe... Tak przy okazji: - Jak tam Twoje kicie???

Do Leszka też mam pytanko: Powiedz mi jak spisuje się Twoja biała elewacja - przymierzam też się pomału i mam dylemat. Brudzi się czy nie??? Białe ścianki też nam się marzą, ale zdrowy rozsądek podpowiada: "może jednak na waniliowo albo piaskowo???" Cokoły z płytek wymiatają. Ciekawe czy przy ich układaniu glazurnik nucił sobie "Hej, hej, hej ...cokoły!!!" :D. U nas może kiedyś też będą podobne... nie z płytek co prawda tylko z tego ustrojstwa którym obkładaliśmy kominy. Ale to jeszcze hohohoho.....

Trzymajcie się ciepło i poręczy; pozdrowienia!

Eeeee..... no bomba ten twój domek. Chciałbym też tak. Powoli zaczynam czytać rysunki w projekcie. Na wstepie już widzę że wszelkie media są zaprojektowane po byku... żeby nie powiedzieć wcale :( Szyb wentylacyjny w pokoju na górze obity płytą K-G to juz mistrzostwo.

leszek2307 przyglądam się temu przekrojowi i nie do końca wiem o co chodzi. Przepraszam , ale dopiero zaczynam. Spójrz na obrazek czy mamy to samo. Wydaje mi się, że pewne "babole" w tym projekcie zostały poprawione.

I pytanie do wszystkich: Kto zrobił wentylacje mechaniczną z rekuperatorem ? Interesuje mnie wszystko - jaki sprzęt schemat rozprowadzenia itp. Może ma ktoś narysowany schemat - byłbym baaardzo wdzięczny.

Czy jest tu ktoś, kto wybudowal Nastkę w niedalekiej odległości od Bydgoszczy ?

Hej, hej!

melduję sie jako nowa:)

odpisuję pod Cebulką, bo jestem z Bydzi i zamierzamy jak najszybciej zacząć budować cudną Nastazję:)

Jeszcze nic nie jest zrobione w tym kierunku - na razie rozglądamy się za działką, mamy kilka na oku, ale proces decyzyjny trwa i trwa:(...

Czy Ty już budujesz, Cebulko, czy na razie teoretyzujesz i marzysz jak ja??

Nase opcje to Zielonka lub Murowaniec, ew. Lisi Ogon, a Ty gdzie?

pozdro, Marta

Witam, witam :)

Pierwotnie elewacja miała też być jakaś tam zielonkawa, czy inksza, ale za namową przyjaciela została biała i teraz już innej nie chcemy.

Na razie to jest tylko tynk mineralny i wymaga pomalowania farbą najlepiej silikonową, ale Atlas zrobił jakąś nowość silikatowa modyfikowana i wypróbuje ją na ramkach wkoło okien.

Czy Ty już budujesz, Cebulko, czy na razie teoretyzujesz i marzysz jak ja??

Nase opcje to Zielonka lub Murowaniec, ew. Lisi Ogon, a Ty gdzie?

pozdro, Marta

Hello :) Witam nową.

Co do nas, to projekt już mamy, a działka jest w trakcie uzgadniania warunków zabudowy w urzędzie :( W związku z tym czekamy jeszcze z kupnem. W każdym bądź razie jest coś na oku. Budować zamierzamy w okolicy Fordonu (tu jest ta działka) lub gdy się nie uda to ewentualnie Strzelce, Jarużyn, Osielsko. Jedno co mogę już powiedzieć to to, że nie wystartujemy z budową od razu. Minimum rok czasu będziemy czekać. Czas ten mam zamiar poświęcić na dogłębne przestudiowanie projektu, poprawienie wszelkich błędów, jak i zaprojektowanie mediów. Będę Was dopingował :)

Ponawiam pytanie: Czy ktoś ma wentylację mechaniczną w Nastce i może się podzielić wiedzą ?

Interesuje mnie wszystko - koszt, jaki system, producent, a także schemat rozprowadzenia o ile to możliwe.