leszek2307 11.05.2010 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ponawiam pytanie: Czy ktoś ma wentylację mechaniczną w Nastce i może się podzielić wiedzą ? Interesuje mnie wszystko - koszt, jaki system, producent, a także schemat rozprowadzenia o ile to możliwe. Może nie mam racji, ale widzę w twoim pytaniu pewien paradoks . W Nastce kanały wentylacyjne są w kominach, a wentylacja mechaniczna wiąże się z likwidacja przynajmniej szczytowego komina, no chyba, że zrobisz atrapę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 11.05.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Może nie mam racji, ale widzę w twoim pytaniu pewien paradoks . W Nastce kanały wentylacyjne są w kominach, a wentylacja mechaniczna wiąże się z likwidacja przynajmniej szczytowego komina, no chyba, że zrobisz atrapę . Nie do końca, gdyż planuję opalać paliwem stałym - groszek. Sam komin można by troszeczkę zwężyć - choć o pół cegły. Tak żeby osiągnąć tę samą grubość na samej górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 12.05.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Wieniec widać na przekroju B-B, taka przerywana linia wzdłuż dachu. Ja po prostu obniżyłem jego wysokość do wysokości jętek, które zresztą też trzeba obniżyć, bo też są tak nieszczęśliwie na środku poddasza. W ogóle to ten projektant to chyba był na bani Widzę teraz, że niektórzy robią tylko takie wąsy wchodzące w ścianę szczytową, ale czy to jest wystarczające ..... Myślę, że w strefach wiatrowych Polski może być niewystarczające. Udało mi się w końcu zafugować kawałek ściany, jeszcze tylko zasadzić kwiaty do donicy http://img99.imageshack.us/img99/1175/dsc6392.jpg Mam nadzieję, że winorośla w tym roku zaczną piąć się po trejażu http://img203.imageshack.us/img203/5761/dsc6407.jpg Co prawda takiego lasu jak Farida to nie mam, ale nasz lasek też rośnie http://img248.imageshack.us/img248/8048/dsc6406k.jpg :) PIęknie Leszku , gratuluje dbałości o szczegóły. Biała elewacja to jest to co i mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 12.05.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Witam, witam Pierwotnie elewacja miała też być jakaś tam zielonkawa, czy inksza, ale za namową przyjaciela została biała i teraz już innej nie chcemy. Na razie to jest tylko tynk mineralny i wymaga pomalowania farbą najlepiej silikonową, ale Atlas zrobił jakąś nowość silikatowa modyfikowana i wypróbuje ją na ramkach wkoło okien. My też zamierzamy zrobić elewację z tynku mineralnego i kieeeeedyś pomalować farbą silikonową. To chyba najtańsze rozwiązanie, bo tynki silikonowe są jednak droższe. Zamierzamy ocieplać wełną to i ten tynk mineralny oddychać będzie. Cokolwiek miało by to znaczyć. Mam mętlik odnośnie tego oddychania, grubości ocieplenia, wyboru pieca itp. Człowiek musiał by żyć co najmniej 100 lat, aby te "oszczędności" w które teraz inwestujemy zwróciły się. Leszku a Ty masz oczyszczalnię?? Nie wiem czy był ten temat poruszany wcześniej? Nasza gmina ma coś dopłacać do oczyszczalni (nawet 50%), bo nie będzie w najbliższej przyszłości kanalizacji w naszym rejonie. (Mimo odległości 4 km od oczyszczalni komunalnej) Więc chyba szkoda inwestować w szambo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 13.05.2010 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Nie wiem jak u Was, ale z reguły w pozwoleniu na budowę uwzględnia się szambo, bo też wymaga pozwolenia. I u mnie właśnie miasto jakby z góry narzuciło szambo, bo za 3,4 lata planowana jest budowa kanalizacji. Kupiłem takie 10m3 betonowe z podziałem na 3 odzielne komory gotowe właściwie do przerobienia na oczyszczalnię, a jak zrobią kanalizację to będzie zbiornik na deszczówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 16.05.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 U nas jest na odwrót. Gmina powiedziała wprost, że woli dofinansować do oczyszczalni bo nie zamierza robić długo, długo kanalizacji w naszym kierunku. W tym wypadku będziemy robić oczyszczalnię. U nas leje i leje. Wczoraj było bez deszczu, a trawa tak rośnie na potęgę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 17.05.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Hm.... widzę , że będę chyba pionierem z tą mechaniczną wentylacją z rekuperatorem. Jesienne wieczory przede mną A kto opala paliwami stałymi - ekogroszkiem, drewnem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 17.05.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 .................................................. Fajne to wszystko macie! Farida to nawet jakąś prywatną mikro-puszczę Nie zdziwiłbym się gdyby zza rogu jej Nastki żubr jakiś wyglądał hehe... Tak przy okazji: - Jak tam Twoje kicie??? ........................................ Witam. Akurat tak sie komicznie zlozylo,ze za winklem stoi cale "stado" pozostalosci pożubrowych! fotki,ze wzgledow komercyjno jakichs tam nie wkleje . Ale po mojej mikro-puszczy plataja sie inne (rownie niebezpieczne) dzikie zwierzeta! BA!!! zapuszczaja sie do siedzib ludzkich i tylko patrzec jak osmiela sie pladrowac kosze z owocami i chlebaki! http://img96.imageshack.us/img96/619/kopiowane26042010158.jpg Kicie? no cuz... przybylo ich troche i sa sliczne! Donosze,ze ruszyly pelna para prace przy trawniku i taka samo gwaltownie zamarly.Lunely deszcze i na tym sie skonczylo.czekamy na lepsze czasy. CEBULKA, mam fotki pustki nad salonem,ale ze wzgledu na fatalny ostatnio net ,albo cierpliwie nadal czekaj,albo podaj prywatny imail. Pozdrawiam i zycze lepszej pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 18.05.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 ŁO MATKO!!! - Farida!!! - Takim zdjęciem to chyba już nikt Cię nie przebije. Nie wiem, czy teraz damy radę jeszcze czymkolwiek zaskoczyć... Ja tam pod ogromnym znakiem zapytania stawiam wklejanie tutaj fotek ze swojej budowy, bo u mnie to taka NUUUUUUUUUUUUDAAAAAAAAAAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 18.05.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Farida , fotki poproszę na : [email protected] A ten konik to superaśny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 18.05.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Ale mi się humor poprawił jak zobaczyłam to zdjęcie :) Farida ....Twój koniś wygląda jak przyjaciel PIPI LANGSTRUMP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 18.05.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Ale mi się humor poprawił jak zobaczyłam to zdjęcie :) Farida ....Twój koniś wygląda jak przyjaciel PIPI LANGSTRUMP eee,tamten mial wiecej kropek . Szczescie,ze ja nie wygladam jak Pipi! Choc nie wiem,co lepsze? Pipi czy Mala Mi ??Ciesze sie,ze fotka Cie rozbawila.Takie jest jej zadanie a nie zniechecanie innych do wstawiania zaskakujacych fot . Bo w takim wypadku to ja tez juz nie mialabym co wstawiac! CEBULKA,fotki poszly. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 18.05.2010 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Świetna fota. Ma pozę jakby o coś pytał, może chce wiedzieć, co z tą misą na stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 19.05.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Świetna fota. Ma pozę jakby o coś pytał, może chce wiedzieć, co z tą misą na stole. To prawda,pytal.Bo tak naprawde to on przyszedl w odwiedziny do Rudiego.Najpierw zapytal go, czy moze rozejzec sie po jego boksie. http://img69.imageshack.us/img69/8613/kopiowane26042010156.jpg Byl zaskoczony,ze taki maly kot mieszka w tak duzej stajni! (Rudi mieszkal za to u kucka cala zime) .Mnie sie za to dostalo wieczorem! Kucek wytknol mi,ze ja panosze sie po jego skromnej stajence a jenu nawet nie pozwolilam skosztowac jabluszka z swojego żłobu.Bylo mi głupio . AAAA i jeszcze takie cos : http://img441.imageshack.us/img441/8304/5c53252931017d76a1e5de3.jpg Na te nasze nastkowe tarasy !!! szkoda tylko ze takie drogie .Podoba Wam sie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 20.05.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Ta fotka podoba mi się bardziej niż poprzednia. Konik konikiem, ale i koty dwa (jak dobrze pamiętam, ten z lewej był kiedyś Królem Lwem). Bezapelacyjnie zwierzęta w domu są niezbędne, bardziej chyba nawet niż tynki, wylewki czy podłogi. U nas drobny zastój w budowaniu. Miały przyjechać drzwi, ale nie przyjechały. Wrrrrrrrr!!!! Przenośny pokojo-hamak bardzo gryfny. A ja też coś znalazłem. Może kiedyś zawiśnie w Nasteczce coś podobnego... Na razie nie mam pomysłu gdzie , Voila: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 20.05.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 ................. ale i koty dwa (jak dobrze pamiętam, ten z lewej był kiedyś Królem Lwem). Bezapelacyjnie zwierzęta w domu są niezbędne, bardziej chyba nawet niż tynki, wylewki czy podłogi. Przenośny pokojo-hamak bardzo gryfny. A ja też coś znalazłem. Może kiedyś zawiśnie w Nasteczce coś podobnego... Na razie nie mam pomysłu gdzie , Voila: :) To pewnie jestes jednym z niewielu,ktorzy rozumieja ,dlaczego nasza budowa trwa juz tak dlugo. Trudno zajmowac sie jakimis tam tynkami jesli mozna w tym czasie z kotem na kolanach obserwowac pasace sie konie. Zwlaszcza jak sie obserwuje je z hamaka .( A kot to nie ten.) A to łoże to totalny odjazd!!!! moje klimaty !Tylko trzeba by podczas zbrojenia stropu wypuscic haki ze stropu! Mozna by w tej wypuszczonej czesci salonu wypuscic takie haki i lekko podniesc sufit lub zostawic pustke, ale zamontowac "przesla".Dla efektu dodac swietlik w dachu i powiesic tam to loze a wokolo ustawic mase roslin. Salon wyraznie musial by byc podzielony na strefy. Moze nawet czesc oddzielona szklem? Czy to tylko inspiracja dla odwaznych? Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 29.05.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Żeby nie było, że tylko farida ma fajne zwierzątka to ja mam latającego psa http://img714.imageshack.us/img714/2790/dsc6525p.jpg Kafelkowanie się wolno posuwa bo trochę mam padało, wam chyba też ?, no i kafelkarz się rozchorował . Tak wyglądała droga dojazdowa do domu http://img707.imageshack.us/img707/9076/dsc6427t.jpg i przed domem http://img199.imageshack.us/img199/9378/dsc6425go.jpg ale już jest lepiej i udało mi się w wykończyć przynajmniej jedną ścianę, http://img135.imageshack.us/img135/3600/dsc6534.jpg a to latający pies na wieczornym przeglądzie terenu http://img714.imageshack.us/img714/7836/dsc6537.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 03.06.2010 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Leszek - Na dwóch fotkach widzę że nieźle Ci się "powodzi", choć może jeszcze nie "przelewa". Może lepiej bez żartów w tym temacie bo woda to sprawa poważna... Ale psa to masz że ho ho! Jakiem kociarz z urodzenia, to psa "latającego" Ci zazdroszczę, bo taki to trawy nie podepcze (ciekawe w ile "dolatuje" od drzwi do bramy) Stacjonarną biedronkę też widzę masz A u nas wstawione już drzwiczki w pokojach i reszcie. Nie pisałem długo, bo "wydeptywałem ścieżki po urzędach". Jeśli imadło z nieba na łeb nie spadnie, to 14-tego odbiorę pozwolenie na budowę instalacji gazowej... Jak z bicza strzeli osiem miesięcy papierowych przepychanek, po to by wkopać do ziemi 15 metrów rury plastikowej żółtej... Gazownia Warszawska - tej firmy nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 08.06.2010 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 =Los Del Waldemaros; A u nas wstawione już drzwiczki w pokojach i reszcie. Nie pisałem długo, bo "wydeptywałem ścieżki po urzędach". Jeśli imadło z nieba na łeb nie spadnie, to 14-tego odbiorę pozwolenie na budowę instalacji gazowej... Jak z bicza strzeli osiem miesięcy papierowych przepychanek, po to by wkopać do ziemi 15 metrów rury plastikowej żółtej... Gazownia Warszawska - tej firmy nie polecam Ja co prawda wydeptywałem ścieżki do gazowni ponad dwa lata, ale u mnnie trzeba było zrobić analizę opłacalności aż na 240 metrów Co do drzwiczek i reszty to jakoś tak się składa, że dokumentacji żadnej nie widać, a tu wszyscy ciekawi A reszta budowniczych Nastki, to chyba prace chce rozpocząć na zimę, bo nikt się nie chce pochwalić swoimi sukcesami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 15.06.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Będą foty za dni parę!!! Ostatnio ze względu na tropikalne upały pomieszkiwaliśmy w Nasteczce, a tam tyle atrakcji że o komputerze się nie myśli. Ba! - nawet mistrzostwa świata w piłce nożnej to przy tym pikuś Warunki traperskie, ale 4 dni znieśliśmy dzielnie - przed wyjazdem kota za nic w świecie nie mogłem namówić by wlazł do transportera Z innej beczki Poczytałem sobie pierwsze wpisy z naszego wątku forumowego. Niezłe - Polecam Po latach budowania, na tamte problemy można spojrzeć z przymrużeniem oka, (zwłaszcza że wszyscy budujemy tu niemal identyczny dom i znamy je od środka). No i ile u wszystkich było wtedy entuzjazmu i zapału!!! ...a teraz cisza na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts