cebulka 29.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witaj Cebulka A tak z innej beczki - ja też wygrałam Nastkę w konkursie Archipelagu Pozdrawiam gorąco . Tak po cichu obstawiałem Ten obrazek w awatarku jest mi znajomy. U mnie też się trochę przeciąga ze względu na urzędy. Podobno ma coś się wyjaśnić koło 15 sierpnia. No cóż taki kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 02.08.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Mam pytanie odnośnie montażu dużego okna balonowego? My też za chwilę też będziemy przeprowadzać remont jeszcze przed zamieszkaniem. Chodzi o duże okno, które monterzy zamontowali na styropianie. Tzn styropian jest pod spodem okna. Zamontowali na styropianie, który jest pomiędzy klinkierem a maxem, gdzie na wysokości podmurówki była ściana trójwarstwowa i teraz okno się nie otwiera tak jak trzeba, ponieważ styropian ustąpił i okno siadło pod swoim ciężarem. Górne i boczne kotwy nie utrzymały ciężaru. Teraz chyba trzeba go wymontować i cofnąć do wnętrza, tak żeby cała dolna rama stanęła na ścianie z maxa lub ew. wylewce. Całe szczęście że montowała to fabryka, choć chcą część winy zwalić na nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 02.08.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Mam pytanie odnośnie montażu dużego okna balonowego? ......................................................................................... montowała to fabryka, choć chcą część winy zwalić na nas. ?? a ktora czesc winy?? jesli mozna wiedziec. A jakie konkretnie masz pytanie? Ja nie mam sciany w technologi jak Twoja.Pomyslalam jednak,ze moze wystarczyloby okno oprzec na kilku twardych elementach wlozonych w ten styropian i opartych na wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 02.08.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 my mamy dom z maxa. Podmurówka to ściana trójwarstwowa. Od zewnątrz klinkier , w środku styropian i od wewnątrz max. Wyżej jest już sam max odwrócony w grubszą stronę, opiera się na cegle i maksie. Właśnie to balkonowe wstawili w środek tej ściany trójwarstwowej, że okno zamontowane jest i stoi na styropianie. Moim zdaniem trzeba było zamontować tak, aby całe stało na maxie. Ale ci co montowali stwierdzili, że będzie mostek no i styropian siadł i okno siadło bo ciężkie. I niby to nasza wina, że jest zamontowane na styropianie, a nie na maksie czy wylewce. Czy czymś innym co będzie stabilne. Bo mostki..... Farida a Twoje stoi na czym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 02.08.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 ................................................. Farida a Twoje stoi na czym ?? No na styropianie przelozonym w kilku miejscach twardym materialem( chyba tego z ktorego sa sciany,nie pamietam) .Czyli wlasciwie na tych kawalkach twardych ,a styropian to jako izolacja.Wspomne tylko,ze plyta podlogi nie dotyka okna a jest oddzielona kilkucentymetrowa warstwa twardego styropianu.Wlasnie,zeby zminimalizowac mostki ter. A u nas tez remont...Panowie brukowcy pozbawili nas izolacji i sciany zawilgly.Trawa pieknie rosnie,usiasc by na tarasie i zielenia sie napawac a tu dalej plac budowy...Doczekalam zamieszkania w Naście,ale czy doczekam tu ładu i składu?? A i dachowcy mieli poprawic blacharke i zalozyc czapke kominowi i przepadli bez wiesci .A zima tuz tuz... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 03.08.2010 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Fajnie se poczytać jak dwie kobity duskutują o budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 03.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Lesiu Ty masz wszystko na cacy, przynajmniej w porównaniu ze mną i pozostaje Ci tylko krytykować...... Mnie krew zalewa na wspomnienie tych wszystkich fachowcówAle łazienkę czerwoną mam na dole tak jak chcieliśmy.... Teraz idzie elewacja zewnętrzna z wełny i czekamy aż przemontują okno balkonowe to będziemy robić podłogę wewnętrzną.... No a za dwa miesiące może być pierwszy śnieg.Farida o budownictwie będziemy dywagować na gg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 03.08.2010 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Raz człowiek pochwali, że fajnie się czyta jak nie tylko mężczyźni budują, ale i kobiety się angażują, to zaraz jakichś złych intencji się doszukują. Dyskutować dalej, a nie jakieś manifesty urządzać , na gg pomyślał by kto. Manifest to dzisiaj jest w Warszawie to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek0001 04.08.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich Nastkowiczów po bardzo długiej przerwie . Więc napiszę tylko narazie tyle że mieszkamy już w naszej no trochę przerobionej Nastce wykonanej techniką szkieletową i powiem tylko tyle że jest zajefajnie i bardzo oszczędnie w temacie ciepła w domu. Zdjęcia zamieszczę trochę później. Szkieletówka to rewelka nie dość że szybko to taniej od cegły . Dom bardzo ciepły prawie żadnych strat ciepła . W ostatniej zimie prawie w ogóle nie były włączane kaloryferki na piętrze.Pozdrawiam Wszystkich i do następnego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 04.08.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Nastkowiczow- sliczne macie domki . Niedlugo do Was dolacze bo projekt juz wybrany (Nastka oczywiscie) , czekamy tylko na pozwolenia itp.Mamy cicha nadzieje ze moze na jesieni uda nam sie chociaz wyleweczke zrobic...Czytam to forum juz od dluzszego czasu i strasznie wszystkim dziekuje za wasze porady i spostrzezenia-napewno sie nam przydadza. teraz pytanie do grzybek0001- mozesz zamiescic zdjecia twojego domku i jesli to mozliwe jakies przyblizone koszty budowy taka metoda?bede wdzieczna ze wszelkie informacje bo jak narazie jeszcze nie mam konkretnych planow co do sposobu budowy Nastki. Widzialam na pierwszych stronach forum ze ktos Nastke drewniana wybudowal ale konkretniejszych info nie zamiescil.Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 04.08.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Leszek jak robiłeś łuk nad oknem, przycinałeś płytki czy fugą nadrabiałeś? I jeszcze mi powiedz czy wokół okien kleiłeś styropian na tych obwódkach?? My właśnie ocieplamy i nie wiem czy robić te obwódki bo chcą 30 zł za metr bieżący obwódki, a było by około 50 metrów więc koszty rosną, a to bajer jest. Okno poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 08.08.2010 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Ulana płytki były w całości klejone zgodnie z kształtem łuku, na dole węższa fuga, a u góry szersza, czyli można powiedzieć, że "fugą nadrabiałem". Wokół okien robiłem ramki ze styropianu wykończonego narożnikami, ale z tego co pamiętam to płaciłem chyba 10 zł za metr, ale głowy nie dam . Z tym bajerem to tak trochę nie do końca, bo ja boczne powierzchnie muru przy oknie też okładałem tym 2 cm styropianem, tak że utworzyło się coś w rodzaju takiego mini węgarka, który chroni połączenie okno - mur przez stratą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 08.08.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Nie wiem co to "węgarek" ale u nas cały mur okleili 15 cm wełny, a na bokach koło okien czyli glifach, prostopadłych do ściany głównej dali 2 cm i w ten sposób zabezpieczyli okno. Więc w naszym przypadki naklejenie ramek ze styropianu na 15 cm wełny to bajer. Ty nie ocieplałeś całości więc to zabezpieczenie wokół okien jak najbardziej. Chyba po prostu pomalujemy bez ramek styropianowych na inny kolor wokół okien, nakleimy płytki i będzie. Ale to i tak w przyszłości, bo nie możemy zdecydować się na kolor. Na razie będzie biały tynk mineralny.Chcemy położyć kolorowe szkło na ścianę w kuchni zamiast glazury, ale w szkle nie można umieścić gniazdek i mamy problem. Chcemy meble kuchenne bez szafek górnych. Nie wiem gdzie umieścić te gniazdka. Podobno na blacie można ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 09.08.2010 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 węgar, węgarek - występ muru otworu okiennego lub drzwiowego; Biały tynk mineralny jest spoko, a z malowaniem też nie trzeba się śpieszyć, bo teraz są farby, którymi bez podkładu można malować praktycznie kiedy się chce i nie ma problemu żeby to zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 20.08.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam, właśnie jesteśmy na etapie wyceny okien i bardzo nas zaskoczyła cena okna na taras; mam pytanie ile Was właśnie to na taras okno kosztowało? w naszych rejonach szeroko otwierane w granicach 5 tys, a rozsuwane to już kwota 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 21.08.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Witam, właśnie jesteśmy na etapie wyceny okien i bardzo nas zaskoczyła cena okna na taras; mam pytanie ile Was właśnie to na taras okno kosztowało? w naszych rejonach szeroko otwierane w granicach 5 tys, a rozsuwane to już kwota 10 tys. Cena tego okna jest w dużej mierze uzależniona od tego, czy element łukowy nad oknem jest osobnym elementem, czy stanowi całość z oknem. Ładniej w calości, bo jest pojedyńcza rama, ale jako osobne elementy jest sztywniejsze, co przy tak dużym oknie ma niemałe znaczenie. Pomijam wyposażenie okna i rodzaj szyb, ale radzę zrobić wycenę w kilku firmach w tych samych opcjach i wtedy stanie się wszystko jasne. Firmy które nie mają swojej giętarni i wożą ramy do wygięcia będą miały zdecydowanie droższe ceny. , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 21.08.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Ewa i Jakub my za to duże okno zapłaciliśmy własnie ok 5 tys - rozsuwane firmy MS trzyszybowe , ale : dzielone na dwa nie na trzy tak jak w projekcie i bez łuku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 22.08.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Dziękujemy za informacje, wczoraj mieliśmy czas by pochodzić po firmach zajmujących się oknami i było już lepiej, ponieważ ceny były lepsze czekamy jeszcze na parę wycen i myślę że będziemy wstanie wybrać coś dobrego i nie aż tak drogiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 04.09.2010 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Witajcie nastkowicz-ki &-e!!! Z przyczyn że tak powiem "technicznych" ostatnimi czasy tu nie zaglądałem, jednak obiecuję się poprawić W naszej Nasteczce niewiele się zmieniło, toteż i opisywać nie było co... Przymierzamy się do elewacji, by przed mrozami zdążyć i być może zasiedlić w końcu ten nasz obiekt na Ziemi Spóźnione ale mimo wszystko gorące gratulacje dla Leszka za zawładnięcie stroną Archipelagu. Za kawał dobrej roboty i "pracę organiczną" z nami tutaj - powiem tak: - Należało Ci się! Na koniec - parafrazując klasyków - powiem tyko, że "z budowania już się nie da zrezygnować" Człowieka podświadomie ciągnie na budowę Pozdrowienia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 04.09.2010 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Witam, witam i dziękuję. Ze zdjęcia wnioskuję, że Twoje ciągoty do budowania są znacznie większe, niż moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts