Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Nastkowiczow. Wlasnie dostalam orientacyjna wycene budowy nastki oraz garazu z pomieszczeniem gospodarczym okolo 50m2 powierzchni uzytkowej. Budowac ma murarz z wieloletnim doswiadczeniem, ze swoja ekipa, powiedzial ze zejdzie mu okolo dwoch miesiecy zeby postawic dom i osobny garaz. Cena robocizny wyceniona zostala na okolo 30.000 bez wiezby i dachowki ale w cenie sa tez fundamenty kopane przez nich recznie. Wydaje mi sie ze to dosc tanio biorac pod uwage szybkosc prac i dobre opinie jakie o nich kraza..

Wychodzi na to ze chyba zmienimy material na czerwone pustaki (zapomnialam nazwy) bo ten pan nam ytonga odradzal ze wzgledu na drozsza cene i problemy z wilgocia ale to to juz pewnie kwestia preferencji.Co myslicie?

Witam w nowym roku :)

U mnie po pierwszych roztopach tej zimy widok jaki pozostał po zejściu śiniegów nie jest zbyt optymistyczny.

Patrzcie i czekajcie co Was czeka jak już się uporacie z budową.

A może ktoś zna jakieś optymistyczne zalety takiego krajobrazu :p

http://img59.imageshack.us/img59/7348/dsc7432y.jpg

http://img193.imageshack.us/img193/7952/dsc7433a.jpg

Kopce są nawet na skarpie gdzie właściwie nie ma ziemi tylko kamień i podsypka pod kostkę

http://img35.imageshack.us/img35/5805/dsc7435j.jpg

Odnośnie wysokości strychu to u mnie jest 230 cm przy kącie dachu 47st.

..............................................

Wychodzi na to ze chyba zmienimy material na czerwone pustaki (zapomnialam nazwy) bo ten pan nam ytonga odradzal ze wzgledu na drozsza cene i problemy z wilgocia ale to to juz pewnie kwestia preferencji.Co myslicie?

Co myslimy http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon5.png Rece i nogi opadaja... Jesli zamiast ytonga dasz pustak o podobnym wspolczynniku przenikania ciepla i zrezygnujesz z ocieplenia styropianem, to oki.Ale jesli pan twierdzi,ze czerwony pustak i dotego styropian, czy tam welna beda tansze ,to bym sie zastanowila nad preferencjami tego pana.No,chyba,ze to ma byc waski pustak ytong i ocieplany.

Wilgoc http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon5.png .mieszkamy nawet nie w markowym ytongu i jedyna wilgoc jaka jest to z powodu bledu budowlancow-za mala odleglosc miedzy stanem zero a gruntem [do naprawy].

Te problemy sa z tysiace razy walkowane w innych dzialach ,zajzyj.NIE UFAJ CALKOWICIE WYKONAWCOM.

Jesli chodzi o wysokosc poddasza,to ja mam 2.50 cm.

A ty,Leszek2307, przenies sie z tym na dzial ogrodowy,tam Cie pozaluja,doradza...ja mam jeszcze gorzej .U mnie stado wpadlo na trawnik i powydeptywalo niespelna polmetrowe dziury w ilosci setek.Ty rozgrabiesz grabeczkami i spokoj a ja chyba wszystko apiat .

POZDRAWIAM I WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU.

Budowanie z betonu komórkowego jest proste jak budowanie z klocków Lego, ale wymaga dokładności i odrobiny wiedzy, a to już jest problem. Po co sie starać jak można to samo robić bezmyślnie, a dziury łatać zaprawą (ciepłochronną jeżeli bez styropianu, a niech inwestor płaci). Zwracam uwagę, że pod dom bez ocieplenia trzeba zrobić grubszą ścianę fundamentową (około 1000 bloczków więcej, i dalsze konsekwencje, zaprawa, czas na wymurowanie itp, itd), klej do Ytonga jest w cenie bloczków, a do porothermu trzeba kupić i to raz więcej niż wychodzi z wyliczeń, bo to jest wielokrotnie sprawdzone (wystarcza tylko tym fachowcom, którzy potrafią budować z betonu komórkowego na zaprawie ciepłochronnej). Z moich doświadczeń tacy fachowcy mają coś do ukrycia i byłbym ostrożny.

Farida ja jestem wierny swojemu tematowi i to wszystko jest o Nastce, zresztą ją widać w tle :p.

Po co się rozdrabniać, niech nastkowicze są razem :), może czas zacząć pisać o problemach mieszkania skoro wypalił się temat budowania :)

Pozdrawiam

Norbit myślę, że trabi ma mniejszy kąt - 45 stopni, a farida to nie mam pojęcia dlaczego ma więcej (może ma niżej strop nad piętrem, ja mam dokładnie jak w projekcie 271 cm na piętrze) no i z takiego starego twierdzenia gostka zwanego Pitagorasem inaczej być nie powinno.

Odnośnie wykuszu to coś chyba pokręciłeś bo ja nie mam.

Pozdrawiam

Norbit myślę, że trabi ma mniejszy kąt - 45 stopni, a farida to nie mam pojęcia dlaczego ma więcej (może ma niżej strop nad piętrem, ja mam dokładnie jak w projekcie 271 cm na piętrze) no i z takiego starego twierdzenia gostka zwanego Pitagorasem inaczej być nie powinno.

Odnośnie wykuszu to coś chyba pokręciłeś bo ja nie mam.

Pozdrawiam

Myślę, że się nie rozumiemy - ja podałem norbitowi wysokość STRYCHU - a nie poddasza. Poddasze ma chyba 2,65, bo jeszcze 5 cm wełny dałem pod jętki (oprócz 18 cm w jętkach).

Nie wierzę, że macie strych pod kalenicą o wysokości 2,50 - 2,70 m ;-)

Pozdrav

Trochę żeśmy się chyba zakręcili, albo przez terminologię, albo przez zbyt skrótowe wypowiedzi. Żeby usystematyzować to u mnie jest tak:

parter - 270 cm

piętro lub poddasze - 271 cm

strych - 230 cm.

Norbit pytał o strych:

Trabi odpowiedział że ma 190 cm na strychu, a Farida, że ma 250 na poddaszu (dlatego pomyślałem, że jej chodziło o strych, a napisała poddasze, ale teraz sobie przypominam, że ona ma niższe poddasze i to jest wysokość poddasza, a nie strychu jak mniemałem).

witam serdecznie

Daaaaaawno oj dawno nie pisalam na forum co nie oznacza, ze nie sledze watku. Widze, ze dalej Leszek jest najbardziej aktywnym forumowiczem. Piekne domki macie, moj przechodzi co chwile jakis tuning hehe w ubieglym roku zrezygnowalismy z pergoli i w tej chwili mamy cos a' la wiate haha choc fachowo nazywamy to zadaszeniem tarasu. Zrobilismy to z prozaicznego powodu od rana do poznego wieczoru nasz taras jest stale na sloncu i niestety zadne parasole nie byly w stanie dac chocby odrobiny cienia dla naszej rodziny nie musze mowic, ze dom przez taka zmiane wyglada zupelnie inaczej, ale jesli pamietacie ja duzo zmienilam wiec moj dom malo co przypomina oryginalna nastke...

pisze do was poniewaz mam dwa pytania niecierpiace zwloki hehe

oczywiscie to zart, ale mam dwa pytania, ktore nurtuja mnie dosc mocno wiec licze na to, ze podpowiecie mi rozwiaznie na gorna lazienke, mimo tego, ze mieszkamy w naszym domku juz 5 lat, to lazienke gorna nie do konca mielismy zaadaptowana w tej chwili rozgladam sie za konretnym urzadzeniem lazienki mam na mysli kafle, armatury itp chcialabym abyscie mogli mi pokazac wasze rozwiaznia lazienki gornej czy wszyscy macie prysznice na dole, czy ktos przeniosl zamysl prysznica z dolu na gore?

i drugie pytanie mam do leszka, ale tylko nie ukrywam z babskiej ciekawosci ...ogladajac zdjecia bocznej sciany domu (tej, ktora oddales do uzytku niedawno haha) zauwazylam, ze masz tam dwa okna, rozumiem, ze jedno to maly pokoj obok schodow, a to drugie? czyzbys nie mial pomieszczenia gospodarczego, a moze w pomieszczeniu masz takie duze okno? zaciekawilo mnie to hehe

pozdrawiam was nastkowicze sledzac wasze poczynannia dalej

patifrati

Witamy, witamy, miło jak wracają prawie pierwsi Nastkowicze (szkoda, że ich tak mało:( )

Chociaż pierwsze pytanie nie było skierowane bezpośrednio do mnie chcę wyjaśnić, że aktualnie jesteśmy prawie w tej samej sytuacji i na okolice marca mamy juz zaklepany termin u kafelkarza. Chcemy jak najbardziej odunąć wannę od ściany przy której była zaplanowana w projekcie, tak aby na kawałku ściany przy oknie dało się zainstalować prysznic z taką odchylną ścianką nawannową.

Może nie dokładnie tak samo, ale coś takiego

http://img560.imageshack.us/img560/9272/bd70bc2f5af1de248fdbad1.jpg

Odnośnie okien, to drugie okno jest w gospodarczym tylko zamiast drzwi jest większe okno, albo inaczej, takie same jak trzy pozostałe. Jak już pisałem u mnie to jest ściana południowa i chodziło o jak najlepsze doświetlenie wnętrza. Drzwi w tych pomieszczeniach są z szybami i chociaż przez kilka godzin mamy trochę tego południowego światła dopóki nie pojawi się w kuchni od zachodu :)

Nie wiem jakby to wyglądało w połączeniu z trejażem, ale znalazłem coś takiego i wydaje się że mogłoby wyglądać ciekawie przed salonem, a jak Ty to rozwiązałaś?

http://img225.imageshack.us/img225/6928/drewni2.jpg

Witam!

Ja również zwracam się do wszystkich z prośbą o zdjęcia z górnej łazienki. Podobnie jak Patifrati chcielibyśmy zrobić w niej wannę i prysznic. Jeśli dobrze pamiętam to chyba Trabi coś takiego wymyślił. Bardzo proszę o zdjęcia na forum lub [email protected].

Witajcie

Leszku niestety ziabek za oknem tylko zrobi sie a nosa katarek, z gardelka drapanko i takie tam, wiec nie bardzo mi sie chce ubierac i robic zdjecia, choc poszukam w galerii moze cos znajde z tamtego roku

mam zupelnie cos innego normalny daszek z dachowka jakies 5x5 cos kolo tego jak tylko zrobi sie cieplej to zrobie zdjecie, ale tak jak pisalam nie jest to jeszcze do konca wykonczone, mam nadzieje, ze wreszcie w to lato bedzie finalny efekt a wtedy wrzuce zdjecia, a "...do lata, do lata, do lata...." juz niedaleko hihi

co do lazienki to jak zwykle budze sie jak mis na wiosne, chce kafelkowac a pan kafelkarz dzis mi podal termin na pazdziernik no wiec szukam kogos innego - choc tamten byl baaaardzo polecony, a juz jedna lazienke a w zasadzie toalete na dole mam cala do skucia, bo....oficjalnie jest zle zrobiona od poczatku a nie oficjalnie hehe juz mi sie znudzila, ale wlasnie dochodze do wniosku, ze dobrze, ze "fachowiec' ja .... bo tak jakby byla idealna to za chiiiiiiny nie namowilabym meza na nowa lazienke, choc nigdy nie mow nigdy hihi

ale tak zupelnie serio to jestem pod wrazeniem twojego domku, wlasnie jakos po macoszemu zawsze traktuje ta boczna sciane domu wlasnie ze wzgledu na to male okno w pomieszczeniu i duza przestrzen w miejscu gdzie ty masz drugie okno z gabinetu

no nic trzeba bedzie okna zmienic haha dobrze bo tynk mi sie tez juz opatrzyl haha

Leszku a powiedz mi czy robiles jakis projekt? i jakie duze kafelki chcecie? ja wiem tylko ze chce chyba szara, albo ewentualnie bezowa i to wszystko haha prawdziwa kobieta jestem wszystko zaczynam od kolorow

AlkaPon a Ty jakie masz plany?

pozdrawiam was serdecznie

Postanowiłem zajrzeć tu na chwilę i przypomnieć się co nieco.

Załączam fotki z pierwszych Nastkowych Świąt (wyprzedzam wszelkie zapytania i uprzejmie donoszę, że choinka z powodu tzw "kocich upodobań" musiała zostać zamknięta w pomieszczeniu zwanym górnolotnie gabinetem).

Niebawem, gdy internet zawita w nasze nastkowe progi, obiecuję pojawiać się tu częściej :)

Pozdrawiam

Postanowiłem zajrzeć tu na chwilę i przypomnieć się co nieco.

Niebawem, gdy internet zawita w nasze nastkowe progi, obiecuję pojawiać się tu częściej :)

Liczymy na te obiecanki i trzymamy kciuki za ten internet.

Brakuje Nastkowiczów co już mieszkają i od czasu do czasu chce się im coś napisać na starym forum. Wnętrza śliczne i pewnikiem wiele radości Wam sprawiają.

patifrati nie robiliśmy żadnego projektu, tylko trochę oglądamy gotowe łazienki. Żona chce duże białe płytki (...płyty może :)), a skończy się tak, że wybierzemy coś z Sanimexu (taki salon w Gliwicach), znaczy wzór, bo ceny tam maja kosmiczne :p