AlkaPon 09.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam wszystkich w Nowym Roku, który miejmy nadzieję będzie łaskawszy dla inwestorów, kredytobiorców itp.Nikt się nie chce pochwalić osiągnięciami a przecież zima tym razem łaskawa więc zapewne dużo się u Was dzieje. Nam już się dwoi i troi w oczach od oglądania płytek, podłóg, schodów, poręczy, oświetlenia, kominków, kuchni i całej reszty. Skoro nikt nic nie chce pokazać to ja się pochwalę drzwiami wejściowymi które zamontowali nam właściwie na Mikołaja.... http://images49.fotosik.pl/1256/397226ba49489eef.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 10.01.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 AlkaPon, sliczne te drzwi, szkoda ze ja przed wyborem swoich nie poszukalam dluzej.Ja tez jestem na etapie wyboru materialow wykonczeniowych, choc mam jeszcze chwile bo jeszcze nie ma wylewek.Trabi-wrc, dzieki za odpowiedz.Ja tez mam scianke pomiedzy kuchnia i salonem i u mnie wyszlo 195m2 na gorze (sypialnie, lazienka , pralnia/garderoba, klatka schodowa, sufity), i 350 dol (salon, kuchnia,gabinet, klatka, garaz, gosp.,wiatrolap, sufity).Moj tynkarz liczyl cale sciany w jednej cenie , zeby nie liczyc osobno obrobki parapetow.Wychodzi 550 m2 bez skosow wiec chyba jest ok?Nie chcialo mi sie tego mierzyc przed zaplata ale teraz liczylam powierzchnie pod cekolowanie i wychodzi mi jakos inaczej. A mozecie jeszcze napisac ile wam wyszlo m2 zabudowy poddasza plytami gk , lacznie z sufitem i skosami w pokojach i lazience?Ma ktos moze garaz policzony(ocieplenie dachu)?Chyba bede musiala z miarka polatac przy tynkarzach bo kazdy liczy inaczej ...Dzieki i pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONIKA.KA 10.01.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ja zaczynam Nastkę w okolicach wiosny, troche pozmieniałam, nie ma suszarni na poddaszu, przeniesiona do pomieszczenia gospodarczego na dół, z górnej suszarni będzie zrobiona garderobaczy ktoś NASTKĘ wybudował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlkaPon 10.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A ja mam dylemat dotyczący gresów. Mam zamiar położyć gresy w salonie ( w wiekszej części), kuchni, przedpokoju i nie mogę sie zdecydować czy mają być to gresy polerowane czy może półpoler. Te pierwsze pięknie wyglądają ale pod warunkiem że są nieskazitelnie czyste, półpoler jest zdecydowanie łatwiejszy w do utrzymania w czystości ale jakoś nie umiem sobie go wyobrazić. Może ktoś z Was ma położony gres półpolerowany????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patifrati 08.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam wszystkich w Nowym Roku, który miejmy nadzieję będzie łaskawszy dla inwestorów, kredytobiorców itp. Nikt się nie chce pochwalić osiągnięciami a przecież zima tym razem łaskawa więc zapewne dużo się u Was dzieje. Nam już się dwoi i troi w oczach od oglądania płytek, podłóg, schodów, poręczy, oświetlenia, kominków, kuchni i całej reszty. Skoro nikt nic nie chce pokazać to ja się pochwalę drzwiami wejściowymi które zamontowali nam właściwie na Mikołaja.... http://images49.fotosik.pl/1256/397226ba49489eef.jpg AlkaPon fantastyczne drzwi czy nie bedzie tajemnica jak powiesz, gdzie je kupiles i w jakiej cenie? Dech zapiera a tak podpinajac sie pod watek, ktos ostatnio pytal co mamy w miejscu suszarni wiec ja mam od strony lazienki prysznic:) a od strony sypialni garderobe http://img856.imageshack.us/img856/9682/dsc09763e.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlkaPon 10.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Patifrati oczywiście, że to nie tajemnica. Firma nazywa się Parmax - http://www.parmax.pl Robią po prostu piękne drzwi. Niestety komputerowe zdjęcia na ich stronie tego nie oddają. Trzeba zobaczyć w rzeczywistości żeby się przekonać. Jeśli chodzi o ceny to też są pięęęękne!!!! Najtańsze drzwi jednoskrzydłowe kosztują ok 5 tysiecy. Nasze są jedna z tańszych wersji jeśli chodzi o wzór. Większość ludzi łapie się za głowę jak słyszy cenę, ale po obejrzeniu ich przyznają że są wartę tej kasy. Ciężko znaleźć drzwi tak solidnie wykonane, jest jeszcze jedna firma pod Krakowem, która robi podobne, ale jeśli idzie o kolekcję drzwi nowoczesnych to parmax ich bije na głowę. A co do Twojej łazienki - ładne szare płytki (jestem fanką szarości ostatnio nasza łazienka też bedzie szara) i my też robimy kabinę bez brodzika ale w dolnej łazience. Ja osobiście nie jestem przekonana do tego rozwiązania (chociaż wizualnie jest ok) i dlatego na górze będzie brodzik. Już niedługo przychodzą kłaść płytki więc będę wklejać zdjęcia. Reszta forumowiczów nadal pogrążona w śnie zimowym, nawet Leszka zamroziło...... masakra Cieplutko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 13.02.2012 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Spoko, spoko .. Leszka zamroziło, tylko spokojniutko sobie obserwuje, co się dzieje na forum . Ja już chyba wszystko wpisałem, a i czasy się zminiają i nowe firmy i wyroby powstawają. Chociaż ostatnio zmodernizowałem trochę sterowanie ogrzewania i dołożyłem automatyczny rozdzielacz trójdrożny (tylko 4 stówki). Pozdrawiam Wszystkich i byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 15.02.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja też raczej jako obserwator. Nie buduję jeszcze to co mam pisać ? Na razie mam warunki zabudowy i na wiosnę chce podzielić działkę na 3. Wtedy dopiero będę zmierzał w kierunku rozpoczęcia budowy. Na tę chwilę mój dylemat to usytuowanie Nastki względem stron świata... Wedle wszelkich prawideł salon i "część dzienna" powinny być usytuowane od południa lub zachodu. Obecnie mam salon od zachodu (a właściwie południowego zachodu) i latem jasny szlag mnie trafia. Na działce mogę usytuować dom w sposób następujący: główne okno salonowe od zachodu lub od wschodu. Skłaniam się coraz bardziej do opcji nr 2. Nie chcę mieć latem piekarnika. Planowałem likwidację okna przy kominku, jednak w celu doświetlenia salonu chyba je zostawię. Rozpatruję jeszcze opcję likwidacji tego okna, ale w zamian zostawić pustkę nad salonem i dołożyć okno dachowe. Zdaję sobie sprawę, że salon od wschodu spowoduje że będzie mniej światła a co za tym idzie zimą mniej dodatkowego ciepła od słoneczka. Tylko czy to aż takie ważne ? Poradźcie mi proszę. Czy ktoś ma tak usytuowany dom ?Pozdrawiam aleee się rozpisałem uff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 16.02.2012 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam cebulka zaraz widać, że słabo czytasz to moje forum skoro nie wiesz, że ja mam dom skierowany salonem na wschód. Z tego też względu dołożyłem dwa okna na ścianie kominowej od południa żeby go lepiej doświetlić i mam tam cztery równomiernie rozłożone okna. Wszystko ma swoje zalety i wady . Powiększenie podestu, czy schodków przed wejściem u mnie dało efekt małego tarasu i jak chcemy posiedzieć w słoneczku po południu to przenosimy się tam, ale grila na kilka osób już ciężko zrobić. Jak jest skwar to nawet lepiej się siedzi w cieniu na tarasie od strony wschodniej, ale jak na dworze w cieniu jest chłodnawo to lepiej w słoneczku i ty musisz wybrać jaki styl życia prowadzisz. Według mnie dla tego domu położenie salonu najlepsze jest na południe, bo wtedy po południu nie świeci już bezpośrednio w salon, a na stronie północnej jest wejście gdzie jest tylko jedno okno kuchenne. Narożnik przy kominie grilowym jest nagrzewany praktycznie od 11 do wieczora, a drzwi przy kominku będą wtedy bardzo poręczne i nie wyobrażam sobie tego domu bez tych drzwi w zimie, jeżeli chcesz mieć kominek. No i drugie okno w gabinecie tak jak u mnie to też jest dobra rzecz, bo po południu dół jest praktycznie ciemny, a te dwa dolne okna dają światło i na salon i na wiatrołap. Warto to rozważyć, ja polecam . Od słońca można się osłonić (nad oknem salonowym można założyć taką profesjonalną markizę), a jak go nie masz to już kaplica Powodzonka w rozważaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 16.02.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedź Napisz mi jeszcze proszę jak w kwestii ustawności wychodzi gabinet z dodatkowym oknem ? Rozumiem że właściwie to nie żałujesz takiego usytuowania względem stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 16.02.2012 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Co do ustawności gabinetu to są dwie pełne ściany i jakoś nie widzę problemu (zawsze można przeanalizować na planie), a "dyrektorskie biurko" z doświetleniem z obu stron chyba OK A co do stron świata, jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma . Gdybym miał możliwość wyboru stron świata, to salon na południe na 100%. Do południa masz światło w salonie z 3 okien pod balkonem, a potem już prawie cały dzień, no i wieczorkiem trochę odpoczynku od bezpośredniego światła zachodniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 17.02.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 OK, powiedz mi jeszcze jak u Ciebie jest ze światłem, a przede wszystkim ciepłem w pokojach nad salonem/kuchnią- są od północy. U mnie mają to być pokoje dla dzieci. Ja mam tylko wybór albo salon na wschód albo na zachód. Po obecnych doświadczeniach to jednak wolę chyba aby w czasie gdy przebywam w domu (od 16-tej) nie swieciło mi centralnie do salonu. Latem jest to bardzo uciążliwe.Echhhh.... Ty juz sobie mieszkasz, a ja o takie pierdoły Ciebie pytam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 17.02.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Ja bym powiedział że pokoje nad salonem i kuchnią są u mnie od wschodu i zachodu, a drzwi balkonowe od północy. Generalnie latem jak jest słoneczko, to góra jest ciepła bez względu na okna i ja też mam tam pokoje dziecinne. Co do położenia domu to wydaje mi się, że salon lepiej na zachód, ale w odbiciu lustrzanym, bo bez odwrotnego układu wysunięcie salonu będzie do późna zasłaniało południowe światło, ale znowu wejście będzie praktycznie cały czas w cieniu załonięte garażem. Nie rozważałem wcześniej takiej opcji, bo nie miałem możliwości wyboru i u mnie wejście musiało być od zachodu, dlatego zrobiłem co mogłem, aby zaadoptować dom do tych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 01.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A jest tutaj może ktoś z małopolski, okolic Krakowa czy Bielska kto byłby chętny pokazać swoją Nastkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Jakub 03.03.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Jeśli okolice bielska pasują to możesz nas odwiedzić. dzieli nas zaledwie 20 km, ale uprzedzam niestety jeszcze nie zamieszkała i nie do końca wykończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sesu 04.03.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam wszytkich "nastkowiczów" Jestem na etapie wyboru projektu i bardzo podoba mi się projekt Nastka. Ale mam kilka pytań, wątpliwości, głównie to chodzi o schody, w projekcie są zabiegowe a wolałbym z spocznikiem, czy da radę przerobić? No i generalnie odczucia. Jak się mieszka i czy coś zmienilibyście w projekcie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 11.03.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Widzę, że nikt się nie kwapi do odpowiedzi Na wszystkie trapiące Cię pytania znajdziesz odpowiedzi w temacie, wystarczy się trochę cofnąć i przeczytać interesujące Cię wątki nawet ze zdjęciami Mieszka się świetnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 11.03.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witam. U nas jest to jeszcze w fazie projektu ale będziemy mieć schody właśnie takie. Wymagało to jedynie dorzucenie po 2 stopnie u góry i u dołu oraz przesunięcie drzwi na górze, ale się da tak zrobić. Poza tym schody będą murowane, ponieważ pod spodem zrobimy sobie spiżarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 11.03.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jeśli okolice bielska pasują to możesz nas odwiedzić. dzieli nas zaledwie 20 km, ale uprzedzam niestety jeszcze nie zamieszkała i nie do końca wykończona. Nie ma problemu. Każde doświadczenie i oczywiście rozmowa z innymi budowniczymi i ich koncepcją będzie pomocna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 10.04.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Powiedzcie mi w jaki sposób macie komin zrobiony? Zarówno ten z c.o. jak i od kominka z salonu? Bo się zastanawiam, czy systemowy, czy murowany, czy może murowany z wkładką ceramiczną..? A na to czy klinkier czy jakiś ładny poprzeczny kamień..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts