ULANA 30.04.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witaj Monika.Ka my mamy swoją Nastkę koło Bełżyc a wzorowaliśmy się na Nastce w Lublinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 30.04.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Powiedzcie mi w jaki sposób macie komin zrobiony? Zarówno ten z c.o. jak i od kominka z salonu? Bo się zastanawiam, czy systemowy, czy murowany, czy może murowany z wkładką ceramiczną..? A na to czy klinkier czy jakiś ładny poprzeczny kamień..? Witam,jak dla mnie to te kominy to najdroższy gips. My mamy systemowe, obłożone wełną mineralną i obmurowane klinkierem od samego zera. Klinkier w takim samym kolorze jak podmurówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 30.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam ponownie;)Na forum ostatnio cichutko, wiec wrzuce moze kilka fotek tego co sie u nas dzieje.Moj idealny plan zakladal szybka budowe i wykonczenie a tu niestety jakos konca nie widac....Coz, zycie.Na dachu mamy gont Gafa z serii HD Timberline , a elewacja bedzie biala.W srodku wylewki, tynki, ogrzewanie skonczone ale musielismy rozbierac strych z powodu blednie wykonanego docieplenia , wiec jest MEKSYK:mad:http://images42.fotosik.pl/324/deaa7fd773889733.jpghttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04b7cb81442866e8.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56a7f7d5998b7a2e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 30.04.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 http://images37.fotosik.pl/1500/56a7f7d5998b7a2e.jpgkolejne http://images39.fotosik.pl/1485/04b7cb81442866e8gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 30.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Nie wiem czy dziala dodatkowe okno w saloniehttp://images40.fotosik.pl/1530/9e83a2df2ab6068e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 08.05.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam Droga Anno ktoś ma tendencje do dziwnych kadrów - tak jakby chciał coś ukryć ? moze te dodatkowe okna - dodatkowe okno w salonie i jeszcze w tym miejscu - pytam się po co, no chyba że chcesz jeszcze podzielić salon jakąś ścianką. - dodatkowe okna na poddaszu ? okienko wyjściowe do komina i okienko w szczycie w zupełności wystarczają, a przecież światło też chyba zrobiłaś ? Reszta wygląda spoko, powodzonka w szybkiej realizacji Nastki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 08.05.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam,jak dla mnie to te kominy to najdroższy gips. My mamy systemowe, obłożone wełną mineralną i obmurowane klinkierem od samego zera. Klinkier w takim samym kolorze jak podmurówka. U nas na razie stanęło na tym że c.o. będzie systemowy Rondo Plus, a kominek z wkładki i obłożony ceramiką. Wykończenia jeszcze nie ustaliliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 08.05.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 anna2905, a może jakąś fotkę z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 08.05.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 To moze najpierw do Leszka...Ukryc moze i byloby co, bo balagan jest na dzialce ale to raczej przypadkowy kadr. Zaraz sie poprawie:)http://images50.fotosik.pl/1566/71bcd0b32af7d525.jpg To dodatkowe okno sobie dolozylam bo chcialam miec troszke widniej:p Zadnej scianki tam nie planuje.Przyznam szczerze ze chetnie zlikwidowalabym teraz okno w kuchni bo przeszkadza w rozplanowaniu mebli ale chyba juz teraz nie ma sensu. Ze zmian to zlikwidowalam drzwi balkonowe z boku salonu, no i standardowo zamienilam okna okragle na kwadraty.Okna na strychu sa 4 dodatkowe bo planujemy zrobic takie cosik:http://images39.fotosik.pl/1504/e46df33cf1810152.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 08.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Reszta fotek, narazie nie mam nic lepszego ale obiecuje ze niezwlocznie wrzuce jak sie cos zmieni:D Jak narazie ganiam wykonawce bo nie kwapi mu sie dokonczyc tej mojej budowy:mad: , no i dobija mnie ten problem z dociepleniem... http://images40.fotosik.pl/1550/e3565053737ec69d.jpg wewnatrz zmarnowana welna:evil::evil: http://images38.fotosik.pl/1548/6dc791b0dde12964.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 08.05.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Patrze wlasnie na te wasze Nastki - i moja wyglada jakos inaczej...Zla jestem coraz bardziej na tego mojego murarza bo ociagal sie ze wszystkim i dom wyglada , jak wyglada, dziwnie.U was komin od kotlowni jest schowany w bryle a u mnie powstal pozniej, przez co dach go nie ''obejmuje''.Wentylacja od kuchni jeszcze nie zrobiona, nie wiem jak on to teraz wsadzi?A dlaczego nie masz Leszku tej rynny na slupie przed drzwiami wejsciowymi?Bardzo cie prosze popatrz na ten moj dom pod katem wad i doradz co trzeba poprawic, bo mam wrazenie ze cos jest nie 'halo'.http://images40.fotosik.pl/1550/c5b0c03f77f20c0c.jpghttp://images50.fotosik.pl/1566/275777b5be9443e7.jpghttp://images37.fotosik.pl/1520/f52a73ee6605e3eb.jpghttp://images38.fotosik.pl/1548/c005c57a013ce246.jpghttp://images49.fotosik.pl/1512/d9f496aa704fb6c6.jpghttp://images42.fotosik.pl/343/03a098ee3b83d449.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 09.05.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Cześć, Leszka komentarzami się nie przejmuj, bo on jest ortodoksyjny jeśli chodzi o zmiany w projekcie nastki Widzę, że zrezygnowałaś też z okna na schodach, przy kominie tarasowym. Planujecie zmienić bieg schodów? Kwestia rynny (odpowiem za Leszka) - to kwestia ustawienia spadków na rynnach i położenia rury spustowej na drugim końcu na ścianie garażu (wszystkie fotki co mam są robione jak raz tak, że tego miejsca nie widać ) Bardzo fajnie wyszły Wam kominy - jeśli dobrze dostrzegam są zrobione ze zwykłej cegły murowanej czysto na zwykłą zaprawę, tak? Czy murowanie kosztowało Was jakoś szczególnie więcej? np od cegły jak przy klinkierze? Czy za m2, m3 liczyliście się? Ja przez chwilę miałem taki sam pomysł, ale go zarzuciłem i po prostu otynkowałem kominy. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 09.05.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam Kwestia estetyki i wyborów jest indywidualna i nie zawsze można wszystkich zadowolić. Jeżeli przeczytacie całe forum bardzo uważnie mimo że, brakuje już paru zdjęć chociaż pilnowałem żeby tak nie było (człowiek się ciągle uczy, teraz już mam kopie ), to dowiecie się, że bryła Nastki jest przemyślana do końca i każda zmiana wpływa raczej negatywnie na jej wygląd. Budujemy dla siebie i ważne, żeby nam się podobało, ale po jakimś czasie okazuje się, że jednak nie do końca efekt zmiany był tak wspaniały jak się nam wydawało na początku. Odpowiadając na pytania Ani: - rynny nie mam na słupie przed wejściem, bo mam ją na ścianie garażu przed okienkiem. Nie chcę krytykować broń Boże, ale uważam, że rynny przy słupach są raczej niefortunnym rozwiązaniem. - komin w szczycie masz dostawiony, czy właściwie wystający, bo tak jest w projekcie i u mnie też tak jest. Wciśnięcie go w ścianę jest zmianą, która całkowice zmienia wygląd szczytu domu. - wg mnie masz za wąskie te okna przy kominie, bo dachowych nie widzę, a to są duże pokoje i w projekcie okna są na 150 cm szerokie. Tak samo z drugiej strony zlikwidowałaś okna balkonowe, ale ich nie poszerzyłaś - brak okna na klatce schodowej (ktoś zrobił dachowe w zamian) - okna na strychu do tego cosik nie bardzo się mają (zdjęcie super, ale rzeczywistość nie ta, a kto tam wytrzyma latem na tym łóżku, no bo zimą macie tam kaloryfery rozumię , a gdzie te wszystkie graty, które ja tam trzymam - macie piwnice ? , no chyba nie w gospodarczym (ja mam piec gazowy to co nieco tam też upchnąłem, ale wy macie piec węglowy ) - dom z zew. wygląda też inaczej, bo macie dach kryty gontem, i w projekcie dach wystaje chyba 90cm, a ty masz bardzo zwężony. - może tylko na zdjęciu tak wygląda, ale mam wrażenie, że te czwarte okno w salonie jest węższe niż pozostałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 09.05.2012 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Cześć, Leszka komentarzami się nie przejmuj, bo on jest ortodoksyjny jeśli chodzi o zmiany w projekcie nastki Wpisaliśmy się w tym samym czasie, ale trabi dokładnie potwierdził to co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 09.05.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 A tak poza wszystkim - sam archipelag wprowadzał poprawki w projekcie - i bardzo dobrze.Np.: pierwotnie (jak budował Veech) na ścianie szczytowej w salonie był słup żelbetowy (którego już u mnie nie ma), u mnie jest chyba 70 cm długości słup żelbetowy podpierający podciąg między salonem a hallem (w późniejszych wersjach z niego zrezygnowano całkiem, albo ograniczono do słupa 24x24 - nie pamiętam już), uskok dachu nad oknem schodowym został zlikwidowany (uważam że słusznie).I pewnie kilka innych gniotów, które na etapie pierwszych realizacji wyszły w praniu. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebulka 09.05.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 anna2905 a jak macie/będziecie mieć rozwiązane schody na strych ? Jakieś foto ?trabi-wrc kiedy te zmiany wprowadzili pamiętasz ? Ja dostałem projekt w 2010 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 09.05.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Cebulko - ja kupowałem w 2007 roku, a potem widziałem skany kogoś z tego forum gdzie były już zmiany. Zobacz w postach z 2008 roku Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Los Del Waldemaros 09.05.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witajcie!!! Takie zamyślenie przyszło mi do głowy po lekturze ostatnich wpisów i obserwacji budowy po sąsiedzku (zastrzegam, że nie mam zamiaru dyskredytować niczyich decyzji - Wasz wybór rzecz święta); zastanawiam się nad zmianami jakie inwestorzy dokonują w BRYLE gotowego projektu i takie coś mi chodzi po głowie. Jeżeli zmiany powodowane są oszczędnościami (np zmniejszanie okien, ich kształtu itp) to przecież architektowi adaptującemu trzeba za każdą zmianę zapłacić... Dlatego warto by przekalkulować czy nie lepiej 200zł dołożyć do okna, czy 200 do kieszeni pana arch.; mając okno mniejsze na zawsze... Nas, pan architekt namawiał na podwyższenie dachu, schowanie komina do środka bo "taki fabryczny" i takie tam. W rezultacie znaleźliśmy innego archiekta do adaptacji Zmian kilka wprowadziliśmy, ale domek nie stracił nic z pierwotnej wizji projektanta. A teraz newsy z naszego placu bud... upsss - z naszego DOMU, bo formalnoprawnie już wszystko ready. Za jakiś miesiąc powinniśmy mieć już kostkę na tarasie, no i jak dobrze pójdzie, to pierwsze takie w świecie zadaszenie trejażu Na razie nie powiem nic więcej, dopóki nie skończę prac nad tym przedsięwzięciem,(które nieskromnie ujmując sam wymyśliłem i realizuję) Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 09.05.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Cześć, Leszka komentarzami się nie przejmuj, bo on jest ortodoksyjny jeśli chodzi o zmiany w projekcie nastki Co prawda,to prawda:) Widzę, że zrezygnowałaś też z okna na schodach, przy kominie tarasowym. Planujecie zmienić bieg schodów? Schody zostaja takie same jak w projekcie.No,moze nie dokonca bo nasze sa zabiegowe ale lane. Z okna zrezygnowalam bo mialam wstawiac pustaki szklane ale potem (jak to u kobiet ) stwierdzilam , ze bede miala za malo miejsca na kolekcje ramek itp. i kazalam otwor zamurowac. Kwestia rynny (odpowiem za Leszka) - to kwestia ustawienia spadków na rynnach i położenia rury spustowej na drugim końcu na ścianie garażu (wszystkie fotki co mam są robione jak raz tak, że tego miejsca nie widać ) Bardzo fajnie wyszły Wam kominy - jeśli dobrze dostrzegam są zrobione ze zwykłej cegły murowanej czysto na zwykłą zaprawę, tak? Czy murowanie kosztowało Was jakoś szczególnie więcej? np od cegły jak przy klinkierze? Czy za m2, m3 liczyliście się? Szczerze mowiac , to nie wiem czy wyszlo taniej , czy drozej bo klinkier od samego poczatku zostal odroczony. Moze to glupi pomysl, bo trzeba bedzie pozniej osobno placic ale klinkier (a moze kamien albo cos innego) bedzie polozony za jakis czas , razem z reszta elementow dekoracyjnych. Narazie chcialam zwykle kominy, ze zwyklej cegly, murowane tradycyjnie a nad efektem koncowych bedziemy sie zastanawiac pozniej. Poki co stoja , dymia i swoje funkcje spelniaja.Nie placiclismy osobno , bo cena byla juz ustalona za calosc.O ile dobrze pamietam to mialam doplacic 2000zl za obmurowanie ich klinkierem, czy jakos tak... Ja przez chwilę miałem taki sam pomysł, ale go zarzuciłem i po prostu otynkowałem kominy. Pozdrav Ups, chyba cos pomieszalam z tymi cytatami. Mam wrazenie ze odp. bedzie w srodku twojego postu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 09.05.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam Kwestia estetyki i wyborów jest indywidualna i nie zawsze można wszystkich zadowolić. Jeżeli przeczytacie całe forum bardzo uważnie mimo że, brakuje już paru zdjęć chociaż pilnowałem żeby tak nie było (człowiek się ciągle uczy, teraz już mam kopie ), to dowiecie się, że bryła Nastki jest przemyślana do końca i każda zmiana wpływa raczej negatywnie na jej wygląd. Budujemy dla siebie i ważne, żeby nam się podobało, ale po jakimś czasie okazuje się, że jednak nie do końca efekt zmiany był tak wspaniały jak się nam wydawało na początku. Jak zawsze na Leszka mozna liczyc:) Dzieki za odp. Nie chodzi o to , ze mi sie ten dom nie podoba, tylko patrzac na wasze wydaje mi sie jakos skopany od strony technicznej, ze tego nie ma , tamtego nie ma, tu inaczej, ze dach inaczej itp. Czuje sie w jakims stopniu oszukana,mam wyrzuty ze nie dopilnowalam i teraz jest dziwnie.A moze to po prostu ja i moje ''jazdy''. Odpowiadając na pytania Ani: - rynny nie mam na słupie przed wejściem, bo mam ją na ścianie garażu przed okienkiem. Nie chcę krytykować broń Boże, ale uważam, że rynny przy słupach są raczej niefortunnym rozwiązaniem. - komin w szczycie masz dostawiony, czy właściwie wystający, bo tak jest w projekcie i u mnie też tak jest. Wciśnięcie go w ścianę jest zmianą, która całkowice zmienia wygląd szczytu domu. Kamien spadl mi z serca (hurra, nie jest tak tragicznie !!!!), choc i tak twoj wydaje mi sie bardziej wklejony w bryle, a moj ....juz sama nie wiem. - wg mnie masz za wąskie te okna przy kominie, bo dachowych nie widzę, a to są duże pokoje i w projekcie okna są na 150 cm szerokie. Tak samo z drugiej strony zlikwidowałaś okna balkonowe, ale ich nie poszerzyłaś Okna chcialam takie same u gory we wszystkich pokojach, a balkon wg.mnie jest bezsensownym dodatkiem jesli ma sie dom z ogrodkiem (wychodzicie na balkon???).Okna maja chyba 100cm szerokosci , i znowu kwestia gustu i preferencji-ale mi sie te pokoje wydaja male. Moze dlatego ze nie mam jeszcze mebli itp. - brak okna na klatce schodowej (ktoś zrobił dachowe w zamian) Swiadoma decyzja inwestora , a dachowe sa na strychu-nie doswietalaj klatki schodowej.Tam bedzie tylko sztuczne swiatlo. - okna na strychu do tego cosik nie bardzo się mają (zdjęcie super, ale rzeczywistość nie ta, a kto tam wytrzyma latem na tym łóżku, no bo zimą macie tam kaloryfery rozumię , a gdzie te wszystkie graty, które ja tam trzymam - macie piwnice ? , no chyba nie w gospodarczym (ja mam piec gazowy to co nieco tam też upchnąłem, ale wy macie piec węglowy ) Nie do konca, bo tam ma byc taki pokoj na wszelki wypadek, czyli w razie nadliczbowych 'spedow' rodzinnych albo po prostu pokoj do gier czy zabaw z widokiem na niebo:popcorn: Gospodarzy to wogole jakas porazka dla mnie, bo w rzeczywistosci to tam jest strasznie ciasno.U nas stanal piec , po przeciwnej stronie pojdzie zlew i po miejscu.Ekogroszek to trzeba bedzie trzymac chyba w garazu. O miejsce na pierdoly sie nie martwie, bo po pierwsze nie jestem z typu zbieraczy gromadzacych:no: ,a po drugie , jak mi sie odmieni na starosc, to na takie rzeczy mam za winklem garaz z wedzarka i tam miejca nie zabraknie. - dom z zew. wygląda też inaczej, bo macie dach kryty gontem, i w projekcie dach wystaje chyba 90cm, a ty masz bardzo zwężony. No wlasnie! Wiedzialam ze cos mi tam nie pasuje! Pewnie dlatego nam zwezyli ten dach bo jak powstawala wiezba to nie bylo jeszcze komina.Ach ten moj majster :bash: - może tylko na zdjęciu tak wygląda, ale mam wrażenie, że te czwarte okno w salonie jest węższe niż pozostałe O nie, co to to nie -okienka takie same! Ale dla pewnosci przemierze bo moze mi gdzies jakies cm ucieli. Dziekuje serdecznie za wyczerpujace sprawozdanie i ocene. Czyli co? NIe jest tak zle i nie ma co lamentowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts