slakry 23.06.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Anno2905, widzę że mamy identycznie zrobione kominy, co dalej z nimi masz zamiar zrobić? Muszę podjąć decyzję w ciągu tygodnia bo elewacja w toku.Ocieplać wełną czy styropianem a może Leszek coś podpowie? Pozdrawiam Sławek [ATTACH=CONFIG]121774[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 24.06.2012 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Anno2905, widzę że mamy identycznie zrobione kominy, co dalej z nimi masz zamiar zrobić? Muszę podjąć decyzję w ciągu tygodnia bo elewacja w toku. Ocieplać wełną czy styropianem a może Leszek coś podpowie? Pozdrawiam Sławek [ATTACH=CONFIG]121774[/ATTACH] Witam nowych Nastkowiczów Fajnie, że w końcu postanowiłeś się ujawnić, witamy w gronie Ja kominy mam ocieplone wełną. Chociaż mieszkamy już 5 lat ciągle pojawiają się białe nacieki na fugach i klinkierze. Nie są to duże ilości, ale są i trochę się martwię. Przykładałem bardzo dużą wagę do wykończenia kominów. Kominy są wymurowane z klinkieru 5-szczelinowego, a nie z dziurawki, a na szczycie są 2 warstwy pełnej cegły. Mimo to woda gdzieś się tam w minimalnych ilościach dostaje. Styropian odpada na kominie spalinowym (temperatura mu nie służy ), ale nie jest wrażliwy na wodę. Pewne jest, że na kominie musi być betonowa czapka, która spina komin i stanowi konkretną barierę dla wody. Dlatego w tym roku poprawiam swój błąd i będę taką robił na kominie kominkowym z porządnym okapnikiem, który zatrzyma ściekającą wodę. Konieczny też jest daszek nad otworami spalinowymi, który chroni przed deszczem, chociaż nie jest polecany przez kominiarzy. Wszystko już mam przygotowane, tylko muszę zmobilizować siły, a to jest najtrudniejsze . Widzę też, że nikt nie korzysta z mojej rady o odsunięciu okien od komina. 15 cm króre ja zrobiłem pozwala na łatwiejsze wykończenie okien i zwiększa widoczność, która jest największym mankamentem tego domu. Dopiero praktyka pokazuje, że taki wystający komin stanowiący bardzo ładny element dekoracyjny, ale świetnie ogranicza pole widzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 25.06.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Mam dylemat, bo okazało się że działka nie jest tak prosta jak się wydawało. Różnica między najwyższym i najniższym punktem domu będzie ok 1 metra więc trzeba by sporo szałować na fundamenty ponad ziemie. I teraz wymyśliłem taki myk, żeby zrobić stopę w ziemi i od tego momentu murować takimi oto pustakami: [ATTACH=CONFIG]122158[/ATTACH] Myślicie że koszty takiego murowania przełoży się na czas jaki musieliby poświęcić na szałowanie do takiej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 25.06.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jeśli w odpowiednich miejscach wyprowadzą majstry zbrojenie ze stopy, to nie powino być problemu. Policz tylko ile bedzie Cię kosztował beton i te pustaki + ich postawienie.Czasem nie warto (finansowo) wprowadzać innowacji czy uproszczeń dla murarzy. A dlaczego nie robisz fundamentów w wykopach? Obsypuje się czy jak? - jeśli wybierzesz pod dom "do równego, to spadek działki Cie nie obchodzi. Potem wykop pod ławę i murowanie z bloczków. Ot co... Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 25.06.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Tu nie chodzi o to, żeby iść budowlańcom na rękę, bo przecież ze 2 dni szałowania też sobie policzą dużo. Można to przeznaczyć na pustaki a i desek też nie będzie trzeba tyle. Trzeba usiąść i przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 25.06.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Piszę dlatego, że spotkałm się wielokrotnie z budowlańcami, którzy bali się innowacji i nie docierało do nich, że mój większy wydatek na materiał czy sprzęt i ich mniejszy wysiłek MUSI się przełożyć na niższą cenę - przykład: załatwię wam HDS, żeby wrzucać więźbę, dachówki, ile opuścicie. Odpowiedź - nie my sobie sami to wrzucimy. Efekt męczarnia 4 ludzi przez kilka dni. Ale to nie dzieci i ja ich ekonomii uczyć nie zamierzałem. Woleli się spocić i pracować 3-4 dni dłużej niż opuścić 500 i mieć wszystko za kika godzin na górze Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 25.06.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Kurde ale nie wiem czy dobrze liczę Sprawdźcie ktoś proszę Dane: m3 betonu: 250 zł (nie istotne czy z pompą czy bez bo i tu i tu trzeba to samo) wymiary pustaka szalunkowego: 25x50x24 g/sz/w do pustaka mieści się 20,5 litra betonu cena pustaka 4,5 zł na zwykłym szalunku zamiast tego pustaka trzeba 30 litrów liczba pustaków: 33,33 szt/m3 litry betonu na m3 muru: 33,33 szt * 20,5 L = 683,265 L litry betonu na m3 muru w zwykłym szalunku: 1000 L koszt m3 muru z pustaków szalunkowych: 250 zł * 0,683265 + 33,33 szt * 4,5 zł = 170,81 + 149,98 = 320,79 zł W takim razie czy te 70 zł różnicy na m3 muru jest opłacalne z mojego punktu widzenia? Przypominam, że nie bierzemy tu pod uwagę desek potrzebnych do szałowania tego wszystkiego. Nie bierzemy te pod uwagę pewno z 2 dni roboty, żeby to pozbijać do kupy. Ale i to można policzyć Koszt m3 desek: ok 300 zł w moim przypadku grubość desek: 2,5 cm koszt desek na m3 muru: 300 zł / 40 = 7,5 Czyli różnica zmniejsza się już z 70 zł to powiedzmy 60 zł, bo trzeba jeszcze paliki do związania tych desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 26.06.2012 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam Rob_7 trochę nie rozumiem tych Twoich zawiłości, bo co przeszkadza, że masz różnicę w terenie. Jak piszecie stopę i tak wylewasz w ziemi, a na niej murujesz ścianę fundamentową z bloczków betonowych i wysokość spadku gruntu nie ma żadnego znaczenia. Po prostu robisz wyższą ścianę fundamentową, tak żeby najwyższy punkt ściany fundamentowej był ponad ziemią tak jak chcesz, a najniższy będzie wystawał ten metr, czy więcej. Masz dwa wyjścia: wybrać ziemię do wysokości stopy na całej powierzchni domu, albo rowy do betonowania stopy z uwzględnieniem jch szerokości tam gdzie będzie głęboko, bo potem murarz musi się tam zmieścić, żeby wymurować ściankę. Spadek działki po wybudowaniu domu możesz sobie zniwelować podsypaniem terenu czy podwyższeniem tarasu, jeżeli nizej jest z tyłu domu. Jest jeszcze opcja podpiwniczenia tarasu i wtedy masz piwnice bez większej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 26.06.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 leszek2307, no tak. Tylko że poziom terenu to nie jest problem. Bardziej mnie zastanawiało co będzie korzystniejsze dla mnie. Szałowanie i lanie betonu, czy bloczki szalunkowe. Wg mnie z bloczkami będzie dużo mniej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 26.06.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Widzę, że w ogóle nie rozpatrujesz ściany murowanej ze zwykłych bloczków betonowych. Robi tak znakomita większość budujących - to metoda prosta - prawdopodobnie najkorzystniejsza cenowo. Poradzi sobie z nią każdy murarz - jeśli nie to trzeba go pogonić Nowinki są dla naprawdę kumatych - zwykły pan Czesiek będzie kur...wał na czym świat stoi a Ciebie zabije czkawka Pamiętaj, że przy ścianie monolitycznej musisz zleciś policzenie zbrojenia, zakup stali i wykonanie zbrojenia. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 26.06.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Stal mam już kupioną. Co do kwestii kasy, wydaje mi się, że czas który jest potrzebny na murowanie z pełnych bloczków będzie droższy niż układanie szalunku. Owszem, może i jest droższy ale nie jest to aż tak dużo jak weźmie się wszytko pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 26.06.2012 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 leszek2307, no tak. Bardziej mnie zastanawiało co będzie korzystniejsze dla mnie. Szałowanie i lanie betonu, czy bloczki szalunkowe. Wg mnie z bloczkami będzie dużo mniej roboty. Nie analizowałem tego kosztowo, ale wydaje mi się że zwykłe bloczki betonowe (pełne tradycyjne, których tutaj nie rozpatrujesz) wyjdą dużo taniej, a trzeba je murować tak samo jak szalunkowe. Szalunkowe są dużo droższe, a oprócz tego jeszcze potrzebny jest beton do wypełnienia i ewentualne zbrojenie, co w przypadku domku jednorodzinnego nie ma chyba w ogóle sensu. Metoda wydaje się ładna i nowoczesna, ale jak liczysz koszty to tylko podroży budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 26.06.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Przecież pustaków szalunkowych się nie muruje. Układasz jeden na drugim 4 sztuki i zalewasz betonem. Kwestia kilku godzina na warstwę. Czasowo na pewno jest to dużo szybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 26.06.2012 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Przecież pustaków szalunkowych się nie muruje..... Czasowo na pewno jest to dużo szybsze. Wiem, że się nie muruje, ale wymaga dużo większej dokładności i dla uproszczenia tak napisałem. Jeżeli jesteś zdecydowany, to wybór jest prosty, twoje pieniądze, twoja budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 26.06.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 W moim przypadku nie ma piwnicy. Miało być kopane w ziemi i zalewane do poziomu gruntu, żeby było szybko, a nad poziomem gruntu szałowane i dalej zalewane betonem. Stwierdziłem, że w znikomo większej cenie mam bloczki szalunkowe, które zalewam też betonem. Nie mam zamiaru rozkopywać całej działki na szerokość 2 metrów żeby murarze mieli jak murować ściany, bo przy tych bloczkach wystarczy na szerokość stopy i będzie się dało ułożyć wszystko. Takie odnoszę wrażenie, ludzie próbują oszczędzać w tych miejscach, w których chyba się nie powinno, bo fundamentu sobie nie zmienisz raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 06.07.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) No to fundamenty zalane Edytowane 27 Września 2012 przez rob_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 06.07.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Dziwny ten fundament - u nas nie było dwóch ław wewnątrz, tylko jedna pod ścianą nośną hall - pokój/łazienka. Rozumiem, że zmiana fundamentu garażu to poszerzenie. pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 06.07.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Dokładnie. Garaż będzie większy. W środku stwierdzili że cały będzie lepszy niż 2 wypustki i zrobili drugi cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 09.07.2012 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Miało być kopane w ziemi i zalewane do poziomu gruntu, żeby było szybko, a nad poziomem gruntu szałowane i dalej zalewane betonem. Nie mam zamiaru rozkopywać całej działki na szerokość 2 metrów żeby murarze mieli jak murować ściany, bo przy tych bloczkach wystarczy na szerokość stopy i będzie się dało ułożyć wszystko. Takie odnoszę wrażenie, ludzie próbują oszczędzać w tych miejscach, w których chyba się nie powinno, bo fundamentu sobie nie zmienisz raczej. No piękne ławy, naprawdę ładne Widzę, że jednak pustaki szalunkowe, decyzja podjęta. Ściana fundamentowa z takich pustaków będzie się prezentować świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_7 09.07.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Stwierdziliśmy, że warto będzie dołożyć troszkę do imprezy. Przynajmniej później nie będę sobie w brodę pluć, że mogłem zrobić lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts