Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Fakt, najlepiej wszystko przemyśleć jeszcze przed rozpoczęciem budowy, lub na samym jej początku niż później, po zakończeniu całej budowy myśleć, że mogliśmy zrobić coś lepiej. Generalnie fajny projekt. Sam kiedyś rozważałem ta opcję budowy domu.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ma ktoś z was może kosztorys swojej Nastki? Nie tak ceny jak materiały które zostały wykorzystywane.

Ja dostałem takie zestawienie materiałów chyba z Archipelagu, ale już nie pamiętam dokładnie.

Projekt trochę się pozmieniał, no i np. Ty użyłeś innych materiałów na sam fundament i powiększyłeś go, to i ilość betonu się zmieni :)

Generalnie kosztorys taki ogolny nic Ci nie pomoże. Trzeba się trzymać biznes planu i tyle. A z doświadczenia powiem, że jak na początku zacząłeś dokładać, to min. 25 % kosztów dodaj do kwoty wyjściowej, a i tak braknie.

Potem jeszcze przez lata się coś poprawia, dokłada, zmienia i jak to ktoś lubi, to końca nie ma :p

... za jakiś miesiąc powinniśmy mieć już kostkę na tarasie, no i jak dobrze pójdzie, to pierwsze takie w świecie zadaszenie trejażu :D Na razie nie powiem nic więcej, dopóki nie skończę prac nad tym przedsięwzięciem,(które nieskromnie ujmując sam wymyśliłem i realizuję)

Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia!!!

Nadejszła wiekopomna chwila, choć minęło dwa miesiące a nie jeden...

Jak pisałem ostatniego posta, część zadaszenia trejażu jeszcze sobie rosła. Wklejam foty i uciekam, bo roboty mam sporo

Pozdrawiam

Nadejszła wiekopomna chwila, choć minęło dwa miesiące a nie jeden...

Pozdrawiam

No, no rzeczywiście nas uraczyłeś nowym i ciekawym rozwiązaniem :lol:.

Kostka i trzcina zrobiła się ostatnio mocno popularna, ale osobno. W połączeniu też wygląda świetnie i znowu można coś podpatrzeć.

Gratuluje pomysłu :D

No, no rzeczywiście nas uraczyłeś nowym i ciekawym rozwiązaniem :lol:.

Kostka i trzcina zrobiła się ostatnio mocno popularna, ale osobno. W połączeniu też wygląda świetnie i znowu można coś podpatrzeć.

Gratuluje pomysłu :D

Leszku to nie trzcina. To patyczki ręcznie strugane, "ręcznie suszone" ręcznie dwa razy malowane sadolinem i wreszcie przyłapane na 2 wkręty każdy. A było ich ho ho i jeszcze z pół taczki :) Zabawa mozolna i nudna, którą zacząłem na początku marca... Ale opłaciło się - mina sąsiada - bezcenna :D

Dziękuję za miłe słowa - miód na serca inwestora.

Pomysł nie opatentowany , powielanie wskazane!

Waldemaros dopiero jak odpisałeś zorientowalem się, że nie o trzcinę mi chodziło, tylko o słomę. Takie teraz modne daszki ze słomy, na wiejski wzorzec :).

A jeżeli u ciebie patyczki (jakie nawet nie probuję się domyślać) w takiej ilości, to czapki z głów i raczej coś mi się zdaje, że nikt nie będzie próbował powielać. A jeżeli się taki znajdzie, to zapewne mocno uprości proces technologiczny :) i wcale mu się nie będę dziwił :D

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam Nastkowiczów po długiej przerwie :)

Było trochę zamieszania, ale temat w końcu udało się przywrócić. Jest jeszcze trochę małych problemów, które z czasem może też uda się naprawić.

W miarę możliwości proszę o edycję postów w których nie wyświetlają się zdjęcia. Można się zalogować i poprawić linki do zdjęć.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Mam prośbę do tych co wybudowali juz Nastkę. Proszę napiszcie o swoich doświadczeniach z garderobą. Chciałbym wydzielić jakiś kawałek na pięterku. Jeśli ktoś ma takową to proszę o informację w którym miejscu i czy coś byście zmienili. Jaka powinna być minimalna szerokość ?

Witam Wszystkich

Temat wrócił, ale z licznikami postów już chyba nie dadzą sobie rady. Ja mam przynajmniej 44, ale Waldemaros doczekał się JEDNEGO :)

U mnie w tym roku trwały, albo w zasadzie trwają prace wykańczające " Baśkę", znaczy komin spalinowy z grilem. Po pięciu zimach zauważyłem, że woda i mróz przy wylocie spalinowym z kominka robi swoje. Nawet 15 warstw poniżej pokazały się pęknięcia i wybrzuszenia klinkieru, który widocznie nabrał wody i go troszeczkę rozsadziło. Postanowiłem działać szybko i po dwukrotnej impregnacji wylałem betonową czapkę, którą wyposaże w daszek zasłaniający wyloty z przewodów spalinowych. Jak już będzie gotowe to wstawię jakieś fotki :)