farida 24.04.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam Wszystkich dzielnych budowniczych. Czytam sobie o Waszych poczynaniach i troche niektorym zazdroszcze(fe,nie lubie tego slowa,ale jakos samo sie cisnie)takich postepow.U mnie prace dopiero bardzo wolna nabieraja tempa i wszystko nawet bylo by optymistyczne gdyby nie te dwa posty powyzej .Tak sie przejelam,tak zmartwilam,ze az musze sie wypowiedziec .Mam zamiar zrobic schody ze spocznikiem wlasnie,drewniane,a tu takie straszne zeczy piszecie!To co,trzeba bylo ta dziore w stropie zrobic dluzsza?Jak u mnie zostala taka jak w proj. to juz nic z tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abumba 25.04.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witaj!Chyba będzie jednak problem z tymi schodami u Ciebie.Zmiana schodów na schody ze spocznikiem jest,niestety,zmianą konstrukcyjną.Mi 2 architektów powiedziało,że nie da się zrobić schodów ze spocznikiem bez wydłużenia tych schodów, bo jeżeli nie chcę by kilka schodków było trójkątnych (jest ich chyba 7),to trzeba wydłużyć schody,inaczej schody będą niewymiarowe/niefunkcjonalne.Pytaliśmy czy nie da się podwyższyć pojedynczych schodów czy je zwęzić ale podobno by się nie dało po takich chodzić... Nie wiem... Może da się to u Ciebie jakoś inaczej rozwiązać?Pozdrawiam!KasiaMNP.S. Co do zmiany na schody ze spocznikiem to niestety to mnie kosztowało ok.2 tys. przy adaptacji projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertU 27.04.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Witam szanownych Nastkowiczów!!! Dawno nie zaglądałem na forum, ale to raczej normalne gdy wiele prac w domu i wokół robi się samemu, a po powrocie do domu myśli się tylko o prysznicu i łóżeczku. W zasadzie to chciałem się pochwalić iż chyba jako pierwsi już mieszkamy w Nastce od połowy lutego. . Budowę rozpoczęliśmy 09.09.2006 i trwała niecałe sześć miesięcy. Dla tych co nie wiedzą - budowaliśmy kanadyjczyka. Postaram się wrzucić kilka fotek, ale może jutro lub w niedzielę. Dziś z wypożyczalni pobrałem glebogryzarkę i szykuję teren wokół domu pod "trawkę". To na razie tyle przechwałek. Wszystkich sympatyków Nastki pozdrawiam i do następnego przeczytania. RobertU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertU 27.04.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 niebawem zaprosze do obejrzenia większej ilości zdjęć, a na razie tych kilka1. początkihttp://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/P9150066.jpg 2. widok na hol http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/P9160090.jpg 3. początek dachu http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/P9250194.jpg 4. i dach z pokryciem http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/PA100005.jpg 5. otynkowany ale bez koloru http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/P1010141a.jpg 6. kamień na oczyszczalnię Jutro coś ciekawszego czyli tył domu i wnętrza.PozdrawiamRObertU[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 30.04.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 łał ale super extra szybka Nastka Bardzo ładnie wyglada i po otynkowaniu nie widac ze to "kanadyjczyk" wstawiaj zdjecia wstawiaj pochwal sie jak tam od tarasu wyglada i jakie sa wnetrza \ Jak sie wam mieszka ? Psiakowi widac sie podoba stróżoweanie ale budke powinien miec moze bardziej nastkową i wieksza?\ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertU 30.04.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 To co trzeba przyznać to Nastka jest przede wszystkim super funkcjonalna i ustawna. W naszym drewniaczku przybyło ok 17m2 więc jest co urządzać i sprzątać. Dodatkowo tę funkcjonalność poprawiliśmy wprowadzając kilka zmian, które też wprowadzili inni budujący czyli:- rezygnacja z dodatkowego wyjścia na taras- dodatkowe okno w salonie - okno dachowe na klatce schodowej (daje więcej światła)- schody zabudowane od salonu z małymi prześwitami- kwadratowe okna w garażu i kotłowni, ale powiększone 90x90- garderoba zamiast pralni na górze- brak słupa przy wejściu do budynku- powiększona kuchnia prze przedłużenie ścianki z wiatrołapem, co dało też miejsce na dodatkową wnękę do zabudowy w przyszłości- zastosowanie wentylacji mechanicznej w budynku, choć jeszcze nie oddanej do użytku ze względu na partaczącą firmę wykonawczą (EXTRABUD Z RADOMIA - odradzam korzystanie z ich usług) Żałujemy natomiast rezygnacji z doświetla w wiatrołapie oraz nieco mniej ale jednak z pojedynczych (choć większych niż w projekcie) okien dachowych w pokojach Funkcjonalność pomieszczeń podkreślają też znajomi odwiedzający nasz domek. bardzo fajnym pomysłem architekta było oddzielenie garażu od hall-u przez kotłownię i wiatrołap - to skutecznie niweluje jakiekolwiek zapachy samochodowe w pomieszczeniach użytkowych, a duży wiatrołap doskonale mieści sporo jednocześnie mogących się ubrać osób.Obecnie jesteśmy na etapie budowania tarasu i kończenia pergoli a za tydzień będzie też położony kolor na tynk. Kostki, podjazdy i chodniczki zostawiamy na przyszły rok. Fotki ze środka będą wieczorem.PozdrRobertU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 01.05.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 hej !Po obejrzeniu stosu katalogów stwierdziliśmy że też chcemy mieć Nastkę fenomenalnie wyląd zewnętrzny i piękny dach. Byliśmy już zdecydowani ale coś nas powstrzymywało. I dobrze że tak się stało. choć Nastka ma piękną duża kuchnie i tak przydatne pomieszczenie gospodarcze pralnie przy dużej łazience na poddaszu to jednak ma mały mankament może nie dla tych którzy już są wybudowani ale dla nas było to bardzo ważne. Niestety pokój dzienny nie jest funcjonalny. Nie ma gdzie ustawić sprzętu RTV telewizor i tak dalej. no czyba ze ktoś będzie siedział tyłem do kominka ale będzie on zasłonięty a nie ot przecież chodzi.zdecydowaliśmy się na KARMINE tez z Archipelagu. Nie mam zamiaru krytykować wybranego projektu takie są nasze spostrzeżenia i tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 02.05.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jezeli dla kogos telewizor jest "kluczowym" elementem wyposazenia domu to moze to byc przeszkoda bo w Nastce rzeczywiscie brak dla niego specjalnego miejsca . U nas tv bedzie stalo na komodzie wzdluz schodow a wiec na tej scianie gdzie kominek i tak pogodzimy "dwa ekrany" albo go wogole usuniemy Karmine znamy - to bardzo ladny domek i ma zblizony uklad wnetrz do Nastki. Ma jednak naszym zdaniem jedna wade ktorej nie ma Nastka ..... Jest to dach czterospadowy z lukarnami i duzymi skosami na poddaszu brak tam rozwniez mozliwosci zaadaptowania strychu (tam bedzie moja pracownia ) Mozna manewrowac scianka kolankowa ale to zawsze prowadzi do zaburzenia proporcji zewnetrznych domu i klopotow z widocznoscia z okien polaciowych. Sa to dla nas znacznie wieksze mankamenty niz brak miejsca dla "złodzieja czasu" ale kazdy niech wybiera wedlug swoich potrzeb. A ze to forum o Nastce to - vivat NASTKA !!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertU 02.05.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam!Jedną z większych zalet Nastki jest b.duży wiatrołap i brak słupów na poddaszu a tych zalet nie posiada nie tylko karmina ale zdecydowana większość domków. Telewizor to u nas mebel z rzadka wykorzystywany ale umieściliśmy go jak veech'u pod schodami przesuwając kominek w lewą stronę. Jest O'K. Z kanapy doskonale widac kominek i palący się ogień oraz i TV jesli trzeba, a na dodatek jest doskonale widoczny z części jadalnianej, choć raczej nie praktykujemy obiadków i tv jednocześnie.Widok na ściankę oddzielającą schody:http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/przeswity.jpghttp://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/widok_na_hol.jpgi kominek z półeczkami (mój projekt) http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/kominek.jpg Oraz tył domu ale fotki mam jeszcze z zimy, w poniedziałek odbieram aparat z naprawy to umieszczę aktualne wnętrza i widoki z zewnątrz.http://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/tyl_domu2.jpghttp://i155.photobucket.com/albums/s302/RobertU1/tyl_domu.jpgPozdrRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 06.05.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 hej ja twakże uważam że Nastka to bardzo ładny dom też chciałam mieć 2 spadowy dach ale mój mąż zadecdydował inaczej jeżeli chodzi zaś o te 4 słupy to można sobie z nimi poradzić wttarczty dobry dekarz ja już to obeszłam.Kominek u kolegi wyszedł fenomenalnie ale jak widzę kosztem wyjścia więc był jakiś kompromis. Muszę zaznaczyć że każdy buduje dla siebie i kazdy będzie chwalił swój dom i nie ma w tym nic złego ale po to jest forum aby o tych domach porozmawiać i dowiedziec sie czegos wiecej POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 08.05.2007 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Kurde, ale się działo, a ja nie wiem czemu przestałem dostawać powiadomienia i parę dni nie zaglądałem na forum. Zresztą był długi wekend i byłem mocno zarobiony przy Nasteczce. Kanadyjczyk robi wrażenie i jest teraz już realną nowinką dla Nastkowiczów Gratuluję odwagi, bo jednak wymagało to trochę poświęcenia i zmian projektu (rodzi się pytanie dla ciekawskich, jak z kosztami w porównaniu do metody tradycyjnej). Odnośnie miejsca na "najważniejszy" telewizor, to my przewidzieliśmy je po lewej stronie okna salonowego w narożniku, a kominek robimy z szybą boczną zwróconą w stronę kuchni i będzie widoczny z każdej strony. A za kominkiem znajdzie się jeszcze miejsce na sprzęt grający, no i drzwi wyjściowe na taras do grila zew. co dla nas jest akurat bardzo ważne i za nic z nich byśmy nie zrezygnowali. Wynika z tego, że każdy w jakimś tam stopniu dopasowuje projekt pod własne upodobania i nie ma co się doszukiwać w tym zalet i wad. Dla jednych to są niedogodności, a dla innych zalety. A piękno Nastki jest niezaprzeczalne i to jest najważniejsze Brakujące zdjęcie z postu 132 http://img163.imageshack.us/img163/5873/plany.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 08.05.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 co racja to racja Nastka jest "de best" a zmniej milych rzeczy to ..... ...u nas wykonawca ocieplajacy poddasze i ukaldajacy glazury wzial nogi za pas i oddalil sie z miejsca pracy na stale a zaznaczam ze tani nie byl robote spaprał a pieniadze wzial (oj ja głupi) wszystko zaczal a niczego nie skonczyl i rozbabral i zmarnował Oficjalnie rzucam na niego urok staropolskim zwyczajem. "Co by ci sie zlamasie pryszcze na zadzie zrobily takie wielkie jaki jest moj problem ze znalezieniem w zastepstwie kogos w tak krotkim czasie" i " obys był stratny finansowo tak mocno , jak mocno ci tego z calego serca zycze" Złamas ma na imie Waldemar i jest z Łomianek i wpisze go na czarna liste wielkimi literami hak mu w smak jechanemu złamasowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 15.05.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Drodzy Nastkowicze, wiem, że doskonałego się nie poprawia, ale w naszym programie funkcjonalnym jest spiżarnia i większe pom. gospodarcze. Zrobiłem szkic ze zmianami i są to: 1. przejście z wiatrołapu do kuchni (sprawdzaliśmy u leszka2307 - przesuwne drzwi i szafa się zmieszczą)2. spiżarnia w rogu kuchni3. oddzielenie kuchni od salonu ścianą z drzwiami (pewnie też przesuwne)4. wstawienie łazienki pod schody kosztem utraty kawałka gabinetu5. rezygnacja z łazienki w pierwotnej lokalizacji dla powiększenia pom. gospodarczego. http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/DSC00020.jpg Napiszcie co Wy na to? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 18.05.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam .I ja doczekalam sie rozpoczecia prac budowlanych w tym sezonie.Ale idzie to tak,ze zaczynam odczowac awersje do wszelakich wykonawcow,ktorzy sie pojawiaja na budowie.Pewnie skonczy sie tym,ze pobije jakiegos boguduchawinnego wykonawczyka,bo na takich przewaznie sie wszystko skupia.trabi-wrc,ja tez zrobilam takie przejscie.Tylko ja mam je zaraz przy drzwiach wejsciowych.Z durzym pom gosp.to moze pomysl dobry.tylko jesli komus nie zalezy na metrazu w gabinecie,bo i tak jest nieduzy.Tez dziele kuchnie od salonu scianka.Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_kamil 19.05.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Witam wszystkich, Chciałbym również pochwalić się Nastką, która właśnie powstaje w Lubinie (województwo dolnośląskie). Rozpocząłem budowę na początku kwietnia i w chwili obecnej jestem na etapie stawiania ścian parteru. Poniżej prezentuję kilka zdjęć. http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P4150011_a.jpg http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P4210057_a.jpg http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P4240015_a.jpg http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P5070053_a.jpg http://i186.photobucket.com/albums/x175/j_kamil/P5180022_a.jpg Buduję na terenach zagrożonych szkodami górniczymi więc fundamenty zostały znacznie zmienione w stosunku do projektu typowego. Natomiast jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny i pomieszczenia w środku to wszystko pozostawiam bez zmian. Korzystając z okazji chciałbym poprosić osoby, które budowę Nastki mają już za sobą o porady na co szczególnie należy zwrócić uwagę podczas stawiania tego domu. Pozdrawiam,Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 21.05.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 nie zmieniac nic w trakcie budowy -budowac zgodnie z projektem.Kupowac dobre materiały i nie oszczedzac na ociepleniu. Budowac kompleksowo czyli w całosci z elementami zewnetrznymi jak schody wejsciowe, taras czy gazon i nie zostawiac nic na etapie nieskonczonym do dorobienia przez nastepna ekipe. Za dorobienie zazyczy sobie drugie tyle co juz zapłaciles. Nie płacic przed skonczeniem pracy lub najwyzej tylko polowe wartosci zawansowania prac tak byz została znaczaca kwota do rozliczenia. Od razu odrzucac najtansze oferty - zawsze jest tam zdechły pies pogrzebany. I milion innych rad ale pytaj szczegolowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_kamil 21.05.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Dziękuję za odpowiedź. Też wychodzę z założenia, że na materiałach nie ma co oszczędzać. Gorsza sprawa, że doświadczenia budowlanego nie mam żadnego, a droższy materiał nie zawsze znaczy lepszy. Jeśli chodzi o zmiany w stosunku do projektu to na szczęście trafiłem na ekipę, która mnie rozumie i nie stara się na siłę przeforsować różnego rodzaju innowacji. Oczywiście czasem zaproponuje jedno czy drugie rozwiązanie, ale gdy stwierdzę, że ma być tak jak w projekcie to nie ma problemu. Choć z tego co napisał mi leszek2307 jest jedna rzecz, której wykonać zgodnie z projektem się nie da - jętka nad wieńcem szczytowym. Też obniżyliście jej wysokość, żeby można było korzystać ze strychu? I czy trzeba w jakiś sposób zmieniać projekt (strop nad piętrem), żeby można było bez obaw po tym strychu chodzić? Kolejna sprawa to komin (ten przy salonie). Każdy kto na niego spojrzy to od razu kręci nosem i twierdzi, że bardzo skomplikowany. Jeden z budowlańców (podczas wyboru ekipy) wręcz stwierdził, że jeden bok jest ścięty, więc wyjdą "schodki". Na Waszych zdjęciach żadnych schodków nie widać, więc chyba w jakiś sposób można to ładnie zrobić... I jeszcze jedno pytanie odnośnie tego komina - co daje się pomiędzy zewnętrzną cegłę klinkierową, a komin właściwy u dołu tego komina (oczywiście oprócz ocieplenia), aby zwężał się on ku górze? Obawiam się trochę tej budowy ze względu na wspomniany wcześniej brak doświadczenia. Przepraszam też, jeżeli pytania moje będą nazbyt amatorskie, ale podobno nie ma głupich pytań )) Pozdrowienia, KJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 22.05.2007 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Witam serdecznie nowych Nastkowiczów Ja też uważam, że skorupa powinna być solidna i na materiałach nie ma co oszczędzać. Chociaż z moich doświadczeń w budowie z Ytonga mogę powiedzieć, że nie ma chyba sensu dawanie nadproży z Ytonga w środku nad drzwi (ale łatwiej się tynkuje) i używanie orginalnego kleju do murowania ścianek wew.. Odnośnie komina to cały skos jaki trzeba uzyskać wynosi około 30 cm, a z tego co pamiętam to jest coś około 100 warst klinkieru, wychodzi więc około 3 mm na warstwę. Po wybudowaniu podstawy komin ocieplasz wełną, ja używałem takich miękich płyt, łatwo się dopasowywały, a były w miarę sztywne. Pustkę przy skosie murarz wypełniał cegłami i kawałkami, ktore zostały z kominów. Przy klinkierze ważne jest aby były pełne fugi, zwłaszcza na tym skosie, żeby woda swobodnie spływała i nie miała gdzie leżeć. Daje to efekty i jak na razie nie ma zacieków, a na słupkach podpierających pergolę murarz chciał mi pokazać jak ładnie wyglądają takie wklęsłe prostokątne no i są wykwity. Murłata na stropie przy kominie musi być wycięta i należy pamiętać o włożeniu kotew po obu stronach komina, bo u mnie rożłożyli równomiernie po całym boku domu i jak się okazało, że murłatę trzeba przeciąć to z jednej strony brakowało kotwy. Nikt o to jeszcze nie pytał i nie mówił, ale ja miałem problem z kotwami, bo w projekcie są fi 10 co 0,5 mb, ale cieśle nie chcieli tak robić i w końcu zamieniliśmy na fi 14 co 1 mb. Na poddaszu położyłem na jętkach deski podłogowe 28 mm i po ociepleniu pomieszczonko jest prima bella Chyba w końcu nasz domek zdobywa uznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veechu 22.05.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 W odniesieniu do jetek to wydłuzenie ich do ok 5m w zamówieniu załatwia sprawe i wtedy sufit poddasza jest na ok 2,65cm na gotowo. Radze je zamowic grubsze (5lub nawet 6 cm) jesli wiezba jest robiona zgodnie z projektem to niestety ich rozstaw jest duzy. Radze tez wzmocnic je poprzecznie w trakcie przybijania (bo potem to juz bardzo trudne) Ja w konsekwencji aby zwiekszyc sztywnosc podłogi strychu decyduje sie na połozenie plyty osb 22mm gdyz chce miec tam pracownie W odniesieniu do komina to w miejscu gdzie jest budowany komin w "koszowej" mam sciany z pustaka 12 cm wiec komin jest "wpuszczony" w sciane" całosc to podwojny systemowy presto z wentylacja dodoatkowo po keramzycie ocieplony welna i dopiero obmurowany cegla klinkierowa.Kazda cegla zaczynajac od dolu jest cofnieta o 5mm co tworzy roznice na calosci ok 60cm i tak wychodzi jego jednostronna krzywizna. To umieszczenie komina w koszowej jest traktowane jako blad projektowy przez wszytkich wykonawcow ale po dobrym wykonaniu obróbek i pelnych fug nie powinno byc klopotow z przeciekami. Korzysc to wspaniale miejsce do biesiadowania na zewnatrz przy "najdrozszym" grillu Europy Wschodniej (kto jak nie ja inwestuje w komin systemowy do grilla ? Jeszcze jedna rada baw sie dobrze to twoj dom i nie przejmuj sie brakiem doswiadczenia przeciez wlasnie je zdobywasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek2307 22.05.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Chyba wpisywaliśmy się prawie jednocześnie. Co do jętek to akurat mam przy sobie zamówienie i ja wydłużyłem je do 5,6 mb i to wystarczyło i było ok W środku długości skręciłem je z sobą wkładając do środka kawałek krokwi i to bardzo usztywniło jętki. Po przykręceniu na wkrętach podłogi do jętek to jest beton i według mnie najtańsze i najefektowniejsze rozwiązanie. Veech'u polecam, deski w Castoramie kupiłem po 39 zł. Płyty też rozważałem, ale są na gotowo dużo droższe i będzie dużo odpadów. Z desek podłogowych nie ma ani kawałka odpadu. A oprócz tego niby nie powinny, ale opierają się jeszcze na ściankach działowych, bo tynkarze trochę "nachlapią", no i solidny stelaż pod sufity też wzmocni jętki znacząco. Jeszcze jedno w projekcie płatwie są w dwóch kawałkach, ja dla usztywnienia konstrukcji zrobiłem je w całości przez cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts