Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

My zdecydowaliśmy się na podłogę nad garażem (strop) Będzie to dodatkowy schowek na jakieś graty. Niektórzy robią tam tylko pawlacz lub coś w rodzaju antresoli Masz powiększoną przestrzeń wiec chyba warto, ale wybór należy do Ciebie (koszty). Po prostu robisz dodatkowy strop teriva czy fert (lub jeszcze jakiś inny).U nas w projekcie nie było stropu - jest to podobno ta zmiana jaka została wprowadzona przez archipelag. Musisz się jeszcze zastanowić nad wejściem na ten poziom-czy z garażu po drabinie, składanych schodkach itp lub jeszcze z jakiegoś innego miejsca w tym przypadku z łazienki, no ale to trochę dziwne robić z tej strony jakieś drzwi.

Pozdrawiam!

rob_7 napisał:
Czy ktoś z was robił może podłogę nad garażem? U mnie jest szerzej niż w projekcie, bo 4,6m, a co za tym idzie wyżej. Dlatego pomyślałem, że podłoga będzie jak najbardziej na miejscu. Tylko teraz się zastanawiam jak tą podłogę podeprzeć?

Witam

Wszystkie uwagi wymienił przedmówca. Ja chciałem tylko dodać, że skoro masz szerzej, to możesz zrobić tylko lekką podłogę jak u mnie mocowaną na ścianach z trzech stron, a środek przed zrobieniem sufitu podwiesić do kalenicy. Ja robiłem ten "pawlacz" po wykończeniu garażu i nie pomyślałem o takim rozwiązaniu wcześniej. Teraz podwiesiłem go na haku wkręconym w belkę kalenicy. Takie rozwiązanie jest tańsze i nie zabiera tyle miejsca co strop tradycyjny, a służy tylko do przetrzymywania raczej lekkich i sezonowych rzeczy. Ja tam trzymam koła na zmianę, zimą basen, akcesoria i inne pierdoły rzadziej używane.

Odnośnie trejażu itp. to pierwotnie Altaxin 3-krotnie, a w tym roku spróbowałem na drewutni drewnochronu lakierobejcy.

Edytowane przez leszek2307

ost19 napisał:
Witam

My zdecydowaliśmy się na podłogę nad garażem (strop) Będzie to dodatkowy schowek na jakieś graty. Niektórzy robią tam tylko pawlacz lub coś w rodzaju antresoli Masz powiększoną przestrzeń wiec chyba warto, ale wybór należy do Ciebie (koszty). Po prostu robisz dodatkowy strop teriva czy fert (lub jeszcze jakiś inny).U nas w projekcie nie było stropu - jest to podobno ta zmiana jaka została wprowadzona przez archipelag. Musisz się jeszcze zastanowić nad wejściem na ten poziom-czy z garażu po drabinie, składanych schodkach itp lub jeszcze z jakiegoś innego miejsca w tym przypadku z łazienki, no ale to trochę dziwne robić z tej strony jakieś drzwi.

Pozdrawiam!

Niestety takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Szkoda po prostu miejsca na tak gruby strop. Myślałem bardziej o włożeniu jakiejś szyny, czy płaskowników, i ułożeniu OSB albo desek. Wychodzenie raczej będzie po składanych schodach.

• 2 weeks później...

Widzę, że bardzo tu ucichło.

No więc ja jestem właśnie na etapie adaptacji projektu. Znowu jest trochę problemów, ale i z tym sobie poradzimy. Jak już gdzieś kiedyś pisałem wprowadzę kilka zmian.Na pewno będzie dodany wykusz i na 99% lukarna nad głównym wejściem. Garaż powiększymy - o 0,5 m szerokość i długość. Góra będzie przeprojektowana. Chcemy uzyskać garderobę. Na razie nad tym pracuję. Póki co chcę poddać waszej ocenie zmienioną elewację boczną (tę z kominem). Załączam mój wstępny projekt. Jedno okno na górze będzie zmienione, gdyż chcę mieć tam garderobę. Rezygnujemy z pralni, a łazienka będzie prawdopodobnie w kształcie "elki".

W zamyśle mniejsze okno na górze ma być takie jak to na dole.

Chętnie usłyszę wasze opinie a może i pomysły "do modyfikacji".

Pozdrawiam

nastka-bok copy.jpg

nastka-bok copy.jpg

Edytowane przez cebulka

cebulka napisał:
.Na pewno będzie dodany wykusz i na 99% lukarna nad głównym wejściem. Góra będzie przeprojektowana. Chcemy uzyskać garderobę. Póki co chcę poddać waszej ocenie zmienioną elewację boczną (tę z kominem). Jedno okno na górze będzie zmienione, gdyż chcę mieć tam garderobę. Rezygnujemy z pralni, a łazienka będzie prawdopodobnie w kształcie "elki".

Pozdrawiam

Fajnie sie to czyta, ale jakoś nie umiem sobie tego poukładać w rzeczywistości. Bo skoro zmniejszysz okno, które będzie w garderobie tz., że na miejscu łazienki będzie pokój bez okna, albo tylko z dachowym ? (to znaczy ciemnica ?), ale jednocześnie musiałby sięgać do lukarny, a gdzie łazienka ? Jeżeli tam gdzie ma być lukarna będzie łazienka, to będzesz miał pięknie doświetloną łazienkę, a ciemny pokój. Odpowiedniejszym miejscem dla lukarny jest tak jak ma Farida, tam gdzie jest podwojne okno dachowe. Rzut boku nic nie daje, tu potrzebny jest szkic rozkładu pomieszczeń, inaczej trudno się do tej Twojej koncepcji odnieść :)

Aha, na rzucie boku brakuje lukarny :)

Pozdrawiam

Edytowane przez leszek2307

Witam ponownie. Miło, że są osoby co pokazuja swoje zainteresowanie. Zmiany, które wprowadziłem nie są jeszcze na 100%. Wszystko jest w trakcie projektowania. Sa to moje autorskie pomysły i wybaczcie jeśli czegoś nie dostrzegłem. Pytam Was o opinie, aby w przyszłości sie nie dziwić :)

Załączam koncepcyjny rzut poddasza. To wyjaśni trochę co chcę pozmieniać. Lukarna będzie tam, gdzie zaznaczone na zielono. Chcę aby było półokrągłe okno. Będzie to na podobieństwo projektu Kalina z Archipelagu ( http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kalina-nowa-g1/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120&Part=2 ).

Wybacz Leszek że nie ma lukarny na tym rzucie bocznej elewacji. Nie mam aż tak wielkich umiejętności graficznych, poza tym z czasem słabo.

poddasze-zmiana.jpg

Edytowane przez cebulka

Cebulka z tą lukarną na rzucie, to żartowałem oczywiście :)

Teraz to rozumiem, garderoba będzie należeć do sąsiadującego pokoju. Wygląda to fajnie :)

Łazienka też nabierze uroku z lukarną, a i prysznic będzie można na stojąco wziąść, jeżeli tam będzie wanna :) Nie analizuję tego pod kątem zmian w usytuowaniu mebli, ale jak komuś nie zależy na pralnio-suszarni, czy jak tam zwał, to powinno spełnić Twoje oczekiwania.

Abstrachując od różnych koncepcji układu Nastki dopasowanych pod indywidualne potrzeby, tak sobie pomyślałem, że nie da się przerobić malucha na mercedesa :). Ja mam tradycyjne szafy, nie mam sauny i garaż pojedyńczy, ale czy jest sens wybierać mały domek, a potem starać się żeby wszystko w nim upchnąć. Kilka przecznic dalej wybudował się dom według własnego projektu: wygląda pięknie, każdy pokój z garderobą i łazienką, garaż na 3 samochody, domek ogrodnika i takie tam. Z reguły po paru latach jak się dzieci usamodzielnią tylko problematyczne pomieszczenia, bo trzeba sprzątać, ogrzewać itd, a i trudniej się znależć, ludzie oddalają się od siebie. Szyjmy garnitur na własną miarę i nie kierujmy się modami, które szybko przemijają.

Zdrowych i pogodnych Świąt życzę wszystkim Forumowiczom.

Leszek, oczywiście masz rację. Jednak każdy potencjalny inwestor chce przystosować projekt dla swoich potrzeb. Jeżeli nie chcę pralni, to po co mam ją zostawiać. Po prostu ją zlikwiduję a w to miejsce będzie coś innego. Swoją droga dotykasz w swojej wypowiedzi ważnej kwestii - co w przyszłości. Mało kto się nad tym zastanawia. Ludzie budują chałupy po 300 m2 i nie zastanawiają się co będzie potem. Dzieci sobie pójdą, właściciel dostaje nędzną emeryturę (no chyba że ma dobrze prosperującą firmę), a dom to jest koszt....

Pozdrawiam wszystkich gwiazdkowo i wszystkim życzę spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

• 3 weeks później...

Witam

To już 2013. Zobaczymy co ten rok przyniesie w naszych budowlanych planach.

Mam pierwsze pytanie dotyczące okien planujemy zgodnie z projektem zrobić w nich szprosy. W punktach z oknami proponują nam szprosy naklejane.

Niezbyt mi się to podoba ze względów praktycznych. Widziałem, że u Leszka i trabiego są takie szprosy, a może to okna dzielone stałą przedziałką. Proszę o jakieś info na ten tema i może zdjęcia.

Pozdrawiam