Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy 10 cm to mało ? Ja mam tyle i jakoś nie narzekam :). Teraz taka moda, bo energia coraz droższa, a 25 cm stosuje się w domach pasywnych. Wszystko musisz skalkulować na swój rozum i wypośrodkować między kosztami, a zyskami. Powyżej 15cm wg mnie zyski cieplne są już tak znikome, że opłacalność ekonomiczna jest znikoma. To jest tak samo jak z kolektorami słonecznymi. Jeżeli potrzebujesz je tylko do podgrzewania wody to musisz mieć 2 pola za około 12tys. zł. Niby dopłacają 45 %, ale to jest fikcja, bo prawdziwy zysk wynosi jakieś 700-800zł (było to teraz opisane w kilku artykułach). Czy wydatek 11200zł zrekompensuje ci się w ciągu 20 lat ? A mówią, że po 10 latach już trzeba wymienić panele, pomijam inne koszty napraw i konserwacji. Też lubię nowoczesność i elektronikę, ale pewne rzeczy ostatnio mocno promowane niewiele mają wspólnego z oszczędnością, ale pewnie robią wrażenie na sąsiadach :)

Witam

Leszku piszesz "że opłacalność ekonomiczna jest znikoma." przeliczasz kolektory niestety jak większość ludzi. To powiedz mi za ile wróci Ci się np piękne ogrodzenie je tez można było zrobić taniej i trzeba konserwować:). Są badania kolektorow normalnych firm po 20 latach straciły 3-4 % sprawności. A i z dopłatą tez jest inaczej :)

Witam ......

Witam

Jak to mówią, uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Nie zamierzałem tutaj wszczynać jakiejś wojenki na temat kolektorów, po prostu wyraziłem swoją opinie :)

Chociaż z tego co piszesz mogę wnioskować, że u Ciebie kolektory, oprócz swojej funkcji grzewczej spełniają funkcję estetyczną w co śmiem wątpić, a przykład z ogrodzeniem jest wg mnie całkowicie chybiony. Co do reszty, to śmiem twierdzić, że "normalne" kolektory mieszczą się w innym zakresie cenowym, a odnośnie dopłat oparłem swoją opinię na kilku artykułach. Może są trochę tendencyjne, ale widząc, co się dzieje ostatnio w polityce można z dużą dozą prawdopodobieństwa wnioskować, że nie chodzi w nich o dobro inwestorów :p

Żeby nie być gołosłownym dwa przykłady na temat dopłat. Kto chce może poczytać w wolnej chwili.

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/news/fikcyjne-doplaty-do-kolektorow-slonecznych-124.html

http://www.budujemydom.pl/kolektory-sloneczne/11999-dotacje-do-kredytow-na-kolektory-sloneczne

Pozdrawiam :)

• 4 weeks później...

Witam rob_7

Wszystko pięknie i ładnie.

Na początek mam tylko pytanie co z oknami dachowymi od strony salonu, bo nie widać. No i najważniejsza rzecz, okno w kuchni masz obsadzone jeden pustak za nisko !!!!!. Ono jest specjalnie niższe żeby było miejsce przy zlewozmywaku, a przy takim obsadzeniu, to nic nie daje, a i od środka będziesz miał górę okna śmiesznie nisko. Na razie może tego nie widać, bo nie masz pewnie podłogi w środku. Sprawdź to póki czas :D

Chociaż teraz już po wpisie zauważyłem jeszcze jedną możliwość, że te z boku są wyższe, i nie w kuchni, ale te z boku są za wysoko obsadzone.

Edytowane przez leszek2307

Witam rob_7

Wszystko pięknie i ładnie.

Na początek mam tylko pytanie co z oknami dachowymi od strony salonu, bo nie widać. No i najważniejsza rzecz, okno w kuchni masz obsadzone jeden pustak za nisko !!!!!. Ono jest specjalnie niższe żeby było miejsce przy zlewozmywaku, a przy takim obsadzeniu, to nic nie daje, a i od środka będziesz miał górę okna śmiesznie nisko. Na razie może tego nie widać, bo nie masz pewnie podłogi w środku. Sprawdź to póki czas :D

Chociaż teraz już po wpisie zauważyłem jeszcze jedną możliwość, że te z boku są wyższe, i nie w kuchni, ale te z boku są za wysoko obsadzone.

Okien dachowych nie ma. Im mniej tym lepiej :)

Okno w kuchnie jest ok, po wylewce wyjdzie 84 cm więc idealnie żeby zrobić blat pod oknem z kuchni. Tak samo pod balkonem, wysokość jest ok. :cool:

Okien dachowych nie ma. Im mniej tym lepiej :)

Okno w kuchnie jest ok, po wylewce wyjdzie 84 cm więc idealnie żeby zrobić blat pod oknem z kuchni. Tak samo pod balkonem, wysokość jest ok. :cool:

Pamiętaj tylko, że (jeśli planujesz zlewozmywak przy oknie) bateria może przeszkadzać w otwieraniu okna - fakt taka okazja przychodzi 2x w roku, ale zawsze ;-)

Pozdrav

No tak po wielu miesiącach mąk wreszcie dostałem pozwolenie na budowę. Pojechałem do majstra i zaproponował mi żeby komin schować do środka. Funkcję swoją nadal będzie pełnił, trochę zmian w wyglądzie, ale ponoć większe oszczędności na cieple. Może osoby bardziej doświadczone w budowie nastki coś podpowiedzą. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Pojechałem do majstra i zaproponował mi żeby komin schować do środka. Funkcję swoją nadal będzie pełnił, trochę zmian w wyglądzie, ale ponoć większe oszczędności na cieple. Może osoby bardziej doświadczone w budowie nastki coś podpowiedzą. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Witam

Jeżeli masz na myśli komin szczytowy, ten na bocznej ścianie, to według mnie sprawa wygląda tak.

Jeżeli ogrzewanie będziesz miał gazowe, to wsunięcie do środka praktycznie nie da żadnych oszczędności, bo tam ciepła jest malutko. U mnie komin i tak jest murowany z cegły i prawie cały mieści się w ścianie, a wysunięcie widoczne na zew. to jest obudowa z klinkieru + ocieplenie 5cm. Inaczej jest, jeżeli komin z gotowych prefabrykatów jest "przystawiony" do ściany od zew. strony. Wtedy wymurowanie go od strony wew. i centralne ogrzewanie na paliwa stałe, może dać pewne oszczędności cieplne. Jednak przy takim rozwiązaniu zlikwidujesz jeden z charakterystycznych elementów tego projektu. I tu pojawia się dylemat, co ważniejsze, bo jednak po wsunięciu komina do środka, to już nie będzie ten dom. Może niektórzy będą twierdzić, że jestem zbyt ortodoksyjny w odniesieniu do tego projektu, ale jeżeli wybrałeś go, bo urzekł Cię swoją bryłą i wyglądem zew. to po co zmieniać coś co ci się podoba. Jeżeli chcesz mieć dom prawie pasywny, to może trzeba zastanowić się nad innym projektem :)

Wsunięcie komina i zrównanie ze ścianą daje jeszcze jedną niezaprzeczalną korzyść, zwiększa widoczność z okien przy kominie, zwłaszcza jeżeli ich nie odsuniesz trochę od komina (u mnie to jest 15 cm i to jest dobra rada, oparta na doświadczeniu :)).

Natomiast co do dobrych rad majstrów z budowy, to w większości podchodź do tego z przymrużeniem oka :p. Z reguły te dobre rady tylko ułatwiają robotę wykonawcom, a efekt ze zmiany w projekcie raczej jest mizerny, albo wręcz niekorzystny.

Decyzja jak zawsze należy do Ciebie, czyli inwestora :D, nie ma lekkiego życia :):)

(...) Może niektórzy będą twierdzić, że jestem zbyt ortodoksyjny w odniesieniu do tego projektu, (...)

Zbyt często z Leszkiem się nie zgadzam (to wynika z mojej aktywności tutaj...) Jednak również uważam, że warto być Nastko-ortodoxem, bo z tego co "panowie Heniowie" (mam na myśli ogólnie rozumianych budowlańców) :) wymyślą ad hock na budowie w kwestii zmian to może odbić się czkawką.... No chyba że architekt zrobi wizualizację przestrzenną ze zmianami, to wówczas można by rozważyć co nieco...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, obiecuję poprawę i za parę dni wkleję fotki z łazienki na górze, która "się kończy" :D

• 2 weeks później...

Dzięki wszystkim za miłe słowa :D Projektowanie łazienki zajęło mi ze dwa miesiące... i było wersji ze sześć :) parę rzeczy miało wyglądać inaczej, np. planowane były całkiem inne mebelki... Fakt faktem, jestem zadowolony!

co do alarmu... rob_7 mało to będzie miarodajne, ale...

rok 2008, wykonawca Solid Security, woj. mazowieckie - cena za całość - kable i całe "ustrojstwo" - 2696zł; robocizna 802zł czyli razem 3498zł

...można było w psa zainwestować, a na karmę do dziś by wystarczyło :D

Pozdrawiam!!!