Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy dylemat z oknem dachowym, tak jak pisałem wcześniej zlikwidowaliśmy łazienkę na piętrze i przenieśliśmy ją na parter w miejsce pokoju/gabinetu. W związku z tym w miejscu łazienki mamy dodatkowy pokój i rodzi się pytanie co do doświetlenia tego pokoju. Czy samo boczne okno wystarczy czy też wstawić dodatkowe okno dachowe?. Pokój za ścianą takie okno ma a te nie. Co Wy radzicie?

Nie będzie zbyt ciemno w tych większych pokojach gdzie są jedynie drzwi balkonowe?

Jedynie drzwi balkonowe ? to nie jest dobry pomysł, w tych pokojach jest i tak ciemno z dwoma oknami dachowymi.

Ciepło na górze to jest efekt słabo odizolowanego dachu, a do ograniczenia ciepła i światła wchodzącego przez okna dachowe służą żaluzje zew., ewentualnie rolety, które całkowicie izolują i odcinają światło. Ja mam od strony zach. takie żaluzje zew. i właściwie spełniaja swoją rolę :)

Edytowane przez leszek2307

Jeżeli nie zmieniałeś wielkości tego pokoju (pierwotnie łazienki), to okno istniejące w projekcie jest właściwie dobrane do wielkości pomieszczenia i nie ma potrzeby dodawać okna dachowego chyba, że chcesz takie okno z innych względów (np. lubisz patrzeć w gwiazdy jak zasypiasz). Zastanowiłbym się nad dachowym w łazience (dawniej pralni), bo bez okna zawsze będzie trzeba korzystać ze światła, a tak w dzień będzie tam światło, a i przez drzwi z szybami można doświetlić górny korytarz, bo tam nigdy za wiele światła :). Okna dachowe są dosyć drogie, a wyposażone w dobrą zew. roletę to już inwestycja :p

Idąc takim tokiem myślenia, to po co te okno dachowe w pokoju za ścianą, jeśli metrażowo są do siebie podobne. Jeśli architekt zrezygnował w 1 pomieszczeniu to czemu w innym metrażowo w takim samym pokoju zastosował okno dachowe przy tych samych oknach na ścianie. To może zrezygnować w tych pokojach w ogóle z okien dachowych. Nie wiem, bo trudno mi zdecydować jeśli czegoś nie widzę a Wam łatwiej bo Wiecie z doświadczenia czy trzeba je mieć lub nie. Dzięki za pomoc.

Dodatkowe okno dachowe w pokoju za ścianą jest zasadne bo mimo, że pokoje są podobne, to ich wielkość jest różna i to sporo (czyżbyś nie miał projektu ?). Łazienka ma szer. 340 cm, a pokój obok 428 cm, co przy dł. 378 cm daje 3,32 m2 powierzchni więcej. Pokoje po drugiej stronie mają jeszcze o 3 m2 więcej i dlatego tam są po dwa okna dachowe. Matematyki nie okłamiesz :)

My planujemy w przyszłym roku w wakacje, zobaczymy czy to nie hura optymizm. Teraz jesteśmy na etapie więźby i wyboru okien. Po naszym castingu zostały nam do wyboru okna Eurocolor Energetic lub MS Evolution, podobają się nam pod względem estetycznym oraz cenowym. Niektórzy producenci mają problem z łukiem w oknie salonowym, powodem są zgrzewy poziome samego łuku i nie są w stanie tego wykonać. Macie jakieś sugestie co do wyboru producenta okien?

Po naszym castingu zostały nam do wyboru okna Eurocolor Energetic lub MS Evolution, podobają się nam pod względem estetycznym oraz cenowym. Niektórzy producenci mają problem z łukiem w oknie salonowym, powodem są zgrzewy poziome samego łuku i nie są w stanie tego wykonać. Macie jakieś sugestie co do wyboru producenta okien?

Też miałem kilka kosztorysów, ale żaden nie był w stanie przebić Eurocoloru :), a już z łukiem w całości to masakra. Miałem znajomego, to upust 30%, ale ze względu na cenę zamówiłem z oddzielnym łukiem. Ktoś się pomylił i dostałem z łukiem w jednej ramie, ale po reklamacji zapłaciłem jak za rozdzielne :). Ale jak to mawiają, oliwa sprawiedliwa i szyba w łuku pękła po raz drugi już po upływie gwarancji :(

Zastanawiamy się nad szprosami, w pierwszej wersji mieliśmy wstawiać okna bez nich ale sądzimy, że Nastka straciłaby bez nich dużo uroku. Oglądaliśmy zdjęcia okien od Leszka i Trabi-ego, podobają nam się tego typu szprosy co Wasze, napiszcie nam czy Wasze szprosy są naklejane czy też okna są przedzielone ramą? I jaką macie szerokość? Dzięki za pomoc.:)

Zapytam się jutro jakie teraz robią minimalne szerokości. Dzięki.

Zastanawiamy się również (a mamy burzliwy wieczór w temacie okien ;) ) czy na dole w salonie zostawić otwierane okna czy też je zrobić na stałe bez klamek i zawiasów. Będziemy mieć rekuperator tak więc z wentylacją nie będzie problemów. Czy Wy korzystacie z Tych okien w sensie ich otwierania, czy jeśli zamontujemy je na stałe to będzie ok? Co Wy sądzicie?

Czytają c mojego posta to się uśmiałem bo brzmi głupio :p, zapomniałem dopisać najważniejszego, że chodzi mi o te 3 boczne okna, oczywiście, że otwierane pozostaną drzwi balkonowe oraz okno w kuchni. Wyjście na taras będzie tak jak w projekcie, tyle, że otwierane będą 2 skrzydła środkowe i boczne z ruchomym słupkiem.