Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaznaczam, że do wyceny dawałem okna o parametrach:

- profil szeroki 6-komorowy

- pakiet 3-szybowy

- okleina dwustronna, w naszym przypadku orzech

- w garażu okno okrągłe

- na strychu okno bez łuku tylko proste

Producenci co robią na profilu VEKI nie byli w stanie wykonać łuku w salonie takiego jak w projekcie, nie wiem czy to problem producentów czy samego profila, producenci to KNS i VETREX.

Najniższą ofertę jaką otrzymałem to okna z Eurocolor model ENERGETIC na profilu REHAU pakiet 3-szybowy, cena to 17900 zł z montażem bez szprosów. Wycenę jeszcze robiłem w MS i Avante. Brama garażowa automatyczna w kolorze z montażem to 3400 zł, taką samą mam ofertę z Miroli i Wiśniowskiego. Bramę wybiorę MIroli, bo taką oferuje u nas dealer Eurocoloru.

Czekam na Wasze opinie co do otwierania tych 3 bocznych okien w salonie. Dzięki.

Edytowane przez bartolook

Dzięki Ci dobry człowieku :) Rozumiem że to są okna bez funkcji rozszczelniania ? Też się zastanawiam co z tymi trzema oknami. Na 99% wybiorę opcję bez otwierania - też mam rekuperację. Jedyny problem to uzgodnienie z żoną - trzeba będzie myć robiąc sobie wycieczkę na zewnątrz. Wiem że takie okno będzie tańsze. Co do poruszonego problemu braku prądu - nie wiem jak u Was, ja nie pamiętam żeby w ostatnich 15 latach wyłączyli mi prąd. Oczywiście wszystko może się zdażyć.

Bartolook , a ile kosztowały cię fundamenty i mury ? Najfajniej jakbyś podał w przybliżeniu cenę za materiał i robociznę. W przyszłym tygodniu udaję się do murarzy i chciałbym wiedzieć na jaką kwotę sie przygotować. Może byc na maila. Dzięki

Edytowane przez cebulka

Od przyszłego tygodnia zaczynamy kłaść dachówkę, wybraliśmy grafitową bałtycką Braas Cisar. Szacuje, że stan surowy otwarty czyli dom pokryty dachówką, z podbitką, orynnowany, z 5 oknami dachowymi, kominami ze zwykłej cegły, bez okien, drzwi i instalacji to koszt wyjdzie nas max. 145000 z robocizną.

Rozumiem że to są okna bez funkcji rozszczelniania ?

Okna mają rozszczelnienie jest to raczej standard, chyba chodziło Ci o nawiewniki, to ich nie mają, przy rekuperatorze nie ma sensu ich stosować.

Zdjęcia aktualne z budowy:

http://imageshack.us/a/img513/8513/egwt.jpg

http://imageshack.us/a/img577/510/6lov.jpg

Edytowane przez bartolook

Fajny etap, już widać, że coś się dzieje :)

Koniecznie zrób sobie na kominach czapki betonowe i to takie solidne, wzmocnione prętami żebrowanymi. Ja tego nie zrobiłem i po kilku latach na spalinowym miałem problem, a i ten drugi, też chyba będę musiał zrobić :(

Jakby ktoś chciał wiedzieć, czy dobrze ma zrobioną, to tu jest opis wg którego ja robiłem

http://porady-budowlanka.blogspot.com/2011/05/jak-zrobic-czapka-kominowa.html

Okna z boku nie muszą być otwierane, ale kilka razy się zdarzyło, że przy pracach ogrodowych w tej części działki małżonka sobie wyglądała przez okienko i mobilizowała mnie do pracy :). Zawsze można zamiast okuć zrobić szybę antywłamaniową i wtedy nie trzeba rolet. Z myciem będzie problem, bo z ziemi się nie da, a ustawienie drabiny jest uzależnione od podłoża :). Oszczędności z tego chyba nie warte zamieszania, każdy musi wybrać sam, co dla niego ważniejsze :).

Okna z boku nie muszą być otwierane, ale kilka razy się zdarzyło, że przy pracach ogrodowych w tej części działki małżonka sobie wyglądała przez okienko i mobilizowała mnie do pracy :)

Dobry argument żeby nie były otwierane:P

Z myciem będzie problem, bo z ziemi się nie da, a ustawienie drabiny jest uzależnione od podłoża :).

Jako dobry i przykładny mąż biorę mycie tych okien na siebie;)

Co do oszczędności, to zobaczymy po ich wycenie czy warto. Dzięki.

Los Del Waldemaros - pytanie jest zbyt ogólne - kogo, lub co ma ta tabliczka odstraszać[ QUOTE]

Tabliczka ma odstraszać wszelkie złe moce :D A przede wszystkim informować przechodzące nieopodal psy, że wkraczają na obszar kociej jurysdykcji!!!

A tak naprawdę, to mam chęć przyczepić na płocie coś kociego, bo na płotach tylko psy i psy...

Fajne Leszku masz te roślinki; wcześniej widziałem w tarasie wkomponowane to i owo, ale z zazdrości aż zapomniałem Cię pochwalić :D Na wiosnę przymierzamy się na poważnie z ogrodem. Może jak posieję trochę kocimiętki to i zdjęcia ze zwierzątkami ogrodowymi też będę miał przednie!

Pozdrawiam (nowe Yorki też)

Mamy dylemat z oknem dachowym, tak jak pisałem wcześniej zlikwidowaliśmy łazienkę na piętrze i przenieśliśmy ją na parter w miejsce pokoju/gabinetu. W związku z tym w miejscu łazienki mamy dodatkowy pokój i rodzi się pytanie co do doświetlenia tego pokoju. Czy samo boczne okno wystarczy czy też wstawić dodatkowe okno dachowe?. Pokój za ścianą takie okno ma a te nie. Co Wy radzicie?

Ale,czy bierzecie pod uwagę,jak będzie świeciło słoneczko w okół domku?(może już było pisane ?) . U nas jest od północnego wschodu i jest ciemnawo,mimo,że łazienka jest zmniejszona na koszt pralni.A jeszcze w pobliżu jest drzewo,wiec już naprawdę brakuje światła.

Przypominam,że u mnie są 2 lukarny i uważam to za na najfajniejsze rozwiązanie! Z wielu powodów.Mam i połaciówki dla porównania.

A przede wszystkim t to witam Wszystkich po dłuższej przerwie :) .Gratuluję postępów !

WAldemaros,ja mam też kocie tabliczki ! Na punkcie kotów oszaleliśmy. Mam na stanie szóstkę dorosłych i cztery maluchy.(powinnam je już wydać,ale... są takie słodkie :) ) .Choć lubimy psy (też są w domu ) uznaliśmy,ze psy w porównaniu z kotami to nuuuuudaaaa :) .

NO cóż,my dalej niewykończeni.Zastanawiamy się nad górną łazienką .Szybciutko kończcie swoje ,bo czekamy na inspirację.

Pozdrawiam!!!!!

• 1 month później...

Coś tu bardzo ucichło. Jak już gdzieś wcześniej wspominałem w końcu otrzymałem pozwolenie na budowę. Na wiosnę startuję :) No i pewnie będę miał mnóstwo pytań.

Na początek proszę napiszcie jak po latach wyglądają i sprawują sie kominy. Mam zamiar je obłożyć nie wiem jeszcze na 100% czy będzie to klinkier, kamień naturalny czy tez może dryvit . Pełna klinkierówka to trochę droga zabawa. Interesuje mnie szczególnie czy są jakieś problemy typu pękanie, odpadanie, wykwity, przebarwienia. Na co szczególnie (z perspektywy osób już to mających) mam zwrócić uwagę. Dzięki za wszelkie uwagi.

My wykonaliśmy komin z pełnej cegły, który ociepliliśmy styropianem 5cm i otynkowaliśmy na kolor elewacji. To chyba najtańsze rozwiązanie i taki komin też nam się podoba. Zużyliśmy na to około 2400 sztuk cegieł + zaprawa, styro, siatka i tynk, ale każdy wybiera to co mu się podoba i każde rozwiązanie moim zdaniem będzie dobre. Komin można jeszcze obłożyć struktonitem, co też jest podobno estetyczne i trwałe.

Poniżej nasz komin

http://imageshack.com/a/img823/4649/8vca.jpg

A tu zdjęcie z postępów budowy Nastki, dom już jest obłożony styropianem z Austrothermu o gr. 15cm, dach wykonany jest z dachówki bałtyckiej Brass Cisar kolor grafit. W końcu dzisiaj montujemy okna, tak więc Nastka będzie przygotowana na zimę :)

http://imageshack.com/a/img837/9528/tpfh.jpg

Dzięki bartolook za odpowiedź. Fajnie widzieć Twoją nastkę jak pięknieje. Co do kominów zależy mi przede wszystkim na informacjach od ludzi, którzy już użytkują nastkę. Szkoda, że już tak rzadko tu zaglądają.

Ja będę budował z betonu komórkowego 24 cm + 15 styropian. Bloczki będą prawdopodobnie 25x60 cm. I znów mam pytanie głównie do osób, które maja zbliżone rozmiary pustaków. Ile Wam wyszło materiału na ściany (oprócz fundamentów) ? Bartolook - ile u Ciebie wyszło ?

Jak już gdzieś wspominałem będę miał troszkę zmian. Powiększyłem garaż po 0,5m długość i szerokość, dodałem wykusz z boku oraz lukarnę z póokrągłym oknem nad wejściem głównym.

Zabieram się za lekturę tematu o nastce od początku.

Edytowane przez cebulka

Temat z materiałem na ścianę nieaktualny. Wszystko już policzyłem. Bartolook czy będziesz miał rekuperację ? Jeśli tak to powiedz czy odchudziłeś kominy i jak to ewentualnie wpłynęło na bryłę budynku. Jest jeszcze jedna sprawa. Człowiek, który adaptował mój projekt powiększał garaż (po pół metra na dł i szer). Patrzę na narożnik co wypada w garażu i nie jestem przekonany czy jest wszystko OK. Prośba do osób co poszerzali garaż. Jak to u Was jest rozwiązane ? Jeśli to możliwe to poproszę o jakieś foto tego kawałka. Dzięki