Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

Czesc Leszek

Dzieki za rade. Chodzilem kolo tej deski z Castoramy i juz 2 krotnie chcialem ja kupic ale wydawalo mi sie ze nie dopasuje sie z ta deska do jetek na mijanke i bedzie mi ta podloga za bardzo pracowac. W efekcie wczoraj zamowilem plyte osb. Pewnie efekt znacznie ladniejszy w desce ale decyzja zapadla :wink: czy bedzie dobrze czy mniej dobrze to sie okaze

:o

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,...

...Korzystając z okazji chciałbym poprosić osoby, które budowę Nastki mają już za sobą o porady na co szczególnie należy zwrócić uwagę podczas stawiania tego domu.

Pozdrawiam,

Kamil

Czlowieku,jesli poradziles sobie z TAKIMI fundamentami,poradzisz sobie z reszta :D .

Drodzy Nastkowicze,

wiem, że doskonałego się nie poprawia, ale w naszym programie funkcjonalnym jest spiżarnia i większe pom. gospodarcze.

Zrobiłem szkic ze zmianami i są to:

1. przejście z wiatrołapu do kuchni (sprawdzaliśmy u leszka2307 - przesuwne drzwi i szafa się zmieszczą)

2. spiżarnia w rogu kuchni

3. oddzielenie kuchni od salonu ścianą z drzwiami (pewnie też przesuwne)

4. wstawienie łazienki pod schody kosztem utraty kawałka gabinetu

5. rezygnacja z łazienki w pierwotnej lokalizacji dla powiększenia pom. gospodarczego.

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/DSC00020.jpg

Napiszcie co Wy na to?

Pozdrav

No tak, a o mnie zapomnieli !!!! :-?

Co myślicie o takich zmianach ??

Pozdrav

Chwilke sie nad tymi zmianami pochylilem i takie watpliwosci mnie opadly

1)Jesli priorytetem jest pomieszczenie gospodarcze to rzeczywiscie manewr z łazienka jest ciekawy.

Łazienka na parterze jest mala i wprojekcie i na zywo a taki sam metraz pod schodami to raczej zmiesci sie tam toaleta z umywalka jesli to wystarczy to oki

Pomniejszony gabinet ucierpi bardzo bo nie jest duzy w oryginale ale zgrabny:(

Nie wiem czy te straty zostana powetowane wieksza kotłownia. Zawsze mozna czesc rzeczy przeniesc do altanki ogrodowej , ktora zapewne i tak powstanie na dzialce.

2)Wejscie z wiatrołapu do kuchni to teoretycznie dobra sprawa, ale czy w praktyce warto rezygnowac z miejsca na duza szafe i umieszczac tam dodatkowe drzwi. Przeciez do kuchni jest bardzo blisko. Jest tego jeszcze jeden mankament te drzwi pojawiaja sie posrodku sciany w kuchni burzac jej cały porzadek i idealne miejsce do gotowania ???

3) spizarka ... hmm

Bardzo polecam postawienie dwóch wyzszych elementow kuchennnych z przeznaczeniem na spizarnie zamiast budowania dodatkowych scianek na pomieszczenie, w którym

a)zmiesci sie malo

b) bedzie ciemne

c) zepsuje ladny kształt kuchni

d) jest drozsze niz 2 szafki z koszykami nawet najbardziej renomowanej firmy

e) po co ? ;)

4) nie zamykaj kuchni i siebie w niej

jakaz to radocha rozmawiac z ludzmi szykujac dla nich cos do jedzenia lub drinki dla gosci - po co sobie to odbierac i kisic sie w zamknietym pomiesczeniu ??

powodzenia i pozdrawiam

trabi-wrc,nie wiem na co chcesz przeznaczyc to pomieszczenie gosp.ale podsune ci pewien pomysl.Zastanow sie,czy nie odpowiadalo by ci obnizenie poziomu podlogi pod schodami.tak o 1-3 stopnie.powstanie tam taka wneka w ktorej zmiesci sie pokazny regal na rozne roznosci.mozna to ladnie zabudowac i zaaranzowac.no chyba,ze planujesz tam(w pom.gosp),jakies specjalne pomieszczenie.

veech'uco do kuchni otwartej sa ruzne szkoly :) .ja wole sie w niej kisic(mozna sie "kisic"w pieknej kuchni :roll:? ) niz salonowac sie w oparach kapusty.Zreszta po czasie inprezy i tak sie przenosza do kuchni ,wiec u niektorych nie ma problemu .Zreszta to zalezy gdzie sie mieszka.Jesli np na wsi,to nalezy sie liczyc z tym,ze goscie w gumiarach beda paradowac przez salony do kuchni itp.

pozdrawiam . :)

veech'u i farido - wielkie dzięki za uwagi - odpowiem Ci jakie były zamysły i nasze dotychczasowe doświadczenia, na których opieramy przeróbki.

1. Łazienka - w naszym obecnym mieszkaniu mamy łazienkę o powierzchni 3,3 m2 w której mieścimy brodzik 80 narożny, sedes kompaktowy, umywalkę 55 oraz UWAGA - pralkę 40 i piec dwufunkcyjny typu krowa (Vitopend 100). Nasza druga, "duża" łazienka ma 4,1 m2 i jest "prawie" przestronna. Ponieważ dolna łazienka ma służyć do "obsługi" dziennej fazy życia domowników oraz oblucji gości (a podobna wielkość sprawdza się teraz co najmniej zadowalająco) to jej małość nie przeszkadza nam w niczym.

Usunięcie łazienki z kotłowni ma na celu pozyskanie powierzchni, która jest mocno obcięta przez ciąg komunikacyjny garaż - wiatrołap. W zasadzie z projektowych 7,6 m2 zostaje 4,5 m2. Jeśli skorzystalibyśmy z opcji drzwi w pom. gospodarczym, to praktycznie byłby to korytarz boczny.

2. Gabinet - fakt będzie mniejszy. Wersja 2.0 przeróbek przewiduje przesunięcie o ok. 40 cm ścianę dzielącą go od kotłowni przez co jego powierzchnia wzrasta do ok. 11 m2. Obecnie mamy gabinet 8 m2 więc 11 to będzie prawie sala balowa. Funkcja zakładana to miejsce na biurko z kompem, półki na książki i dokumenty oraz spanie rozkładane dla 1-2 osób. Mam już koncepcję jak to zmieścić, choć wiem, że nie jest to zgodne z najnowszymi trendami w aranżacji wnętrz.

3. Kuchnia - reprezentujemy z faridą podobny typ myślenia o kuchni. Oddzielenie jej jest w zasadzie poza dyskusją. Co mnie jednak natchnęło po wskazówce veech'a to przejście do kuchni. Drzwi w wiatrołapie mają poprowadzić ciąg komunikacyjny z pominięciem salonu - fakt rozwala to ustawność kuchni. Wpadł mi jednak pomysł kompromisowy. Zamiast dwojga drzwi na środku dwóch ścian dać jedne drzwi na ścianie biegnącej pod skosem, w ten sposób, że praktycznie omija się strefę salonu zarówno wchodząc z wiatrołapu przez hall, jak również schodząc ze schodów (wrzucę szkic, bo nie wiem czy jasno tłumaczę).

4. Spiżarnia - chcemy bardzo mieć takie pomieszczenie, ale koszty mogą być "urealniaczem". Spiżarnia miałaby być chłodna - może nawet z wywiewką.

5. Pomieszczenie gospodarcze - ze względu na brak gazu ziemnego i niechęć do propanu-butanu, planujemy ekogroszek. Na kocioł i zasobnik oraz zbiornik c.w.u. potrzeba nieco miejsca. No i na zapas paliwa też.

Lukarny na górze też są urzekające ale to kolejne PLNy, których na razie brak.

To nami kierowało, ale jesteśmy otwarci na nowe pomysły. Za dalsze sugestie będę niewymownie wdzięczny.

Pozdrav

Podzielam w większości zdanie Veech'a co do uwag na temat zmian.

Zamiast powiększania gospodarczego wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest pogłębienie schowka pod schodami jak proponuje Farida ( chociaż myśmy zrezygnowali z niego całkowicie :o ). Uzyskuje się wtedy świetną piwniczkę, w której jest chłodno i w zupełności może zastąpić spiżarnię w kuchni. A może Ty trabi potrzebujesz po prostu piwnicy. Jest wersja z podpiwniczeniem pod połową domu.

Gabinet u mnie ma służyć także jako pokój gościnny i nie wyobrażam sobie gości w pokoiku, który ty proponujesz ( i tak już jest mały, a jak połączysz funkcje gabinetu i gościnnego ? to nie wiem :roll: )

Kwestia przejścia do kuchni z wiatrołapu wzbudza widzę emocje :lol: , ale tak sobie myślę, że przeważnie zakupy czy jakieś inne toboły przywozi się samochodem i u mnie będą zostawały raczej w gospodarczym, a goście czy inne osoby po co mają przechodzić od razu do kuchni ?

Odnośnie przejścia moja żona za żadne skarby nie chciała zrezygnować z pralnio-suszarni, a innych możliwości oprócz szafy w wiatrołapie i sypialni na całej ścianie (u nas pomieszczenie przy schodach na piętrze )nie widzę, dlatego u nas szafa w wiatrołapie jest priorytetem i przejście tam nie może być. Jest jeszcze jedna sprawa to w projekcie w tym miejscu akurat przewidziana jest wentylacja do pochłaniacza i jeżeli zrobi się na tej ścianie wejście do kuchni to braknie miejsca na pochłaniacz i zrodzi się kolejny problem do rozwiązania.

Dla budujących moja drobna uwaga:

1. w łazience radzę zamienić drzwi z lewych na prawe i zrobić węgarek przynajmniej na 5 cm od strony wiatrołapu

2. Jeżeli ktoś chce zrobić szafę w pokoju przy schodach na piętrze długość ścianki od drzwi do łazienki dobrze wydłużyć z 60 cm do 70 lub 75 cm

3. jako założyciel tego tematu proszę o nie wstawianie zdjęć większych niż 640x480 gdyż powoduje to utrudnione oglądanie strony na monitorach 15 calowych i mniejszych ( nie dotyczy Nastki :wink: )

trabi-wrc,jakos wszyscy sie zainteresowali Twoim wariantem i pewnie na sile chca Cie uszczesliwic duuuzym pokojem itp. :)

A moze rozwaz takie rozwiazanie:kotlownie zrob sobie w malej piwniczce w srodku domu.popatrz na plan fundamentow.w tej srodkowej czesci mozna zrobic fajna piwniczke z wejsciem pod schodami.koszty podejrzewam nie szokujace.ja tak chcialam,ale "przespalam" kopanie fundamentow i juz po ptakach.

Leszek

U nas tez szafa w wiatrolapie jest konieczna i kryje rure od okapu :lol:

Na gorze w sypialni scianka od razu na etapie stawiania dzialowych powiekszona do 75cm :) i przewidziana jest szafa na cala sciane o szerokosci 70cm. W pralni planujemy zrobic saune :wink:

a pod schodami jest super miejsce na winka i wisnioweczki :D

a teraz panowie robia nam poddasze i montuja kominek 8)

pozdrawiam wszytkich nastkowiczow

PS

alez to ladny domek i na dodatek mój :wink:

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/9/8/1/24077308_d.jpg

Witam

Veechu odnośnie DGP to powiem ci, że zastanawiałem się nad tym, ale jak juz miałem gotowe centralne. W Nastce jest to dosyć trudne do zrobienia ze względu na ten podciąg i filar przy którym jest komin, chociaż ty coś zmieniłeś to może masz prościej. Kominkarz zaproponował mi przejście do góry do tego schowka nad salonem i potem po ścianie pokoju, ale to znowu jakaś zabudowa wchodzi w grę i w końcu zrezygnowałem. Jak będzie trudno nagrzać przez klatkę schodową, a kominek jest bardzo blisko, to potem można jeszcze dorobić.

Odnośnie gipsów to ze zdjęć widać, że ja mam gęściejszy stelaż i na połączeniach stosowałem flizelinę i takie szerokie taśmy z włókna i musi być klej do złączeń płyt.

Zastanawiają mnie trochę twoje okna dachowe, czy one są już na gotowo, czy góra jeszcze będzie wycinana ?

Druga sprawa to nie widzę u ciebie wogóle wentylacji w górnej łazience, a jakś kratka jest w sypialni, na dachu nie masz ani jednego kominka a ja mam cztery ?

Wykonanie okien poddaszowych pozostawia wiele do zyczenia ale "chlopcy" juz poprawili . Za pozno sie zorientowalem w natloku obowiazkow.

Nawet po poprawce nie jest super na 100% bo nie bedzie rownolegle z sufitem, ale wyprowadzili gorny glif maksymalnie w gore i tak pozostanie i bedzie ok (musii byc ok)

Nowa wersja bedzie widoczna na nowych zdjeciach.

Na dole kat wynika z checi maksymalnego obnizenia okien polaciowych, zeby bylo przez nie cos jeszcze widac oprocz nieba ;)

Co do gestosci profili. Nic juz nie zmienie wierzac ze bedzie wszystko w porzadku

:roll:

Wentylacja w gornej lazience jest w rogu sciany i laczy sie z kominem

Kominki "dachowkowe"sa dwa . Jeden do okapu kuchennego a drugi do wentylacji garazu.

Z dolnej lazienki musze zrobic otwor w scieanie i przewodem elastucznym polaczyc sie z kominem glownym.

U mnie wszystkie 3 kanaly w kominie na scianie kotlowni sluza do wentylacji bo zastosowalem pompe ciepla i nie potrzebuje spalinowego. Moze nie potrzebnie go wogole murowalem ale ze nie mam rekuperatora i mechanicznej wentylacji tylko grawitacyjna to juz tak bedzie.

Jesli chodzi o dgp to panowie od kominka przebili sie przez pustak w stropie i wypradzili rure przez pustke nad salonem i przez sciane w pokoju dokladnie tak jak napisales i wyprowadzili ja na strych ale dalej jej nie rozprowadzilem.

Troche sie tym martwie ze jak to odłoze na pozniej to juz nie zrobie :evil:

Niestety z wykonawcami mam problem. Jest ekipa ale nie sa to mistrzowie swiata. Mistrzowie swiata albo maja zajete terminy do pazdziernika albo potrafia dac taka cene ze nie jestem w stanie jej zaakceptowac.

To czasem brzmi jak prowokacja a nie oferta i licza na to ze albo sie zgodze i zaplace albo mam szukac dalej - wiec szukam. Dam przyklad 1 m2 ocieplenia poddasza z plytami gk ze szpachlowaniem poloczen a bez szlichty to 100PLN !!!

Na wiosne mialem oferte 25PLN za metr wiec ta propozycja to juz nie 100 , nie 200 a 400 % wiecej

Glazura (zwykly gres nie polerowany) 80PLN za m2 a na wiosne normalne oferty to 35- 40 PLN za m2.

Nie dam jednak tyle, zeby nawet kladli "na złoto"

Tych trzech mlodych chlopakow, ktorzy u mnie teraz sa i ich oferta to 40PL za metr zarowno jednej jak i drugiej roboty

i na to sie zgodze tylko musze przypilnowac a nie zawsze jest na to czas ... niestety :( :(

rozpisalem sie ...

...........

......Z dolnej lazienki musze zrobic otwor w scieanie i przewodem elastucznym polaczyc sie z kominem glownym.

U mnie wszystkie 3 kanaly w kominie na scianie kotlowni sluza do wentylacji bo zastosowalem pompe ciepla i nie potrzebuje spalinowego. Moze nie potrzebnie go wogole murowalem ale ze nie mam rekuperatora i mechanicznej wentylacji tylko grawitacyjna to juz tak bedzie.......

rozpisalem sie ...

Mozesz napisac cos wiecej o tej pompie?jak jest dobrana do tego domu,jaka marka gdzie ustawiona itp?Tez robimy podchody do tego urzadzenia.Moze na priw coby nie rozpetac tu niepotrzebnej dysputy zwolennikow i przeciwnikow pc??

Witam :D

Co do wysokości obsadzenia okien dachowych to Ci powiem, że ja teraz żałuję że za namową wszystkich fachowców zgodziłem się na podwyższenie montażu okien, bo zgodnie twierdzili, że tak jak w projekcie jest za nisko i okna będą wchodzić w kosz, a po drugie trudno dobrze ocieplić jak jest tak blisko murłaty. Ale mimo tych niedogodności to najlepszym rozwiązaniem jest chyba podniesienie tylko okna koło komina, a pozostałe 3 lub 4 tak jak w projekcie.

Odnośnie kominków to wszystko mi się rozjaśniło i pasuje, bo uzyskałeś dodatkowy komin ze spalinowego, ale jeszcze pozostaje kwestia kanalizacji bo jej też nie widzę 8)

Co do fachowców to muszę przyznać, że miałem szczęście bo mi wszystkie ocieplenia:

wełna, stelaż i to naprawdę solidny, wełna, folia, płyty, styki, gruntowanie, pierwsze malowanie na biało farba 1:2 wzieli 35 zł.

Gładzie: 2-3 warstwy, kątowniki, gruntowanie, pierwsze malowanie farba 1:2 w cenie 10 ÷12 zł

i teraz widzę, że to wcale nie jest drogo jak mi się na początku wydawało :lol:

Teraz lecą z kaflami i nawet o cenę nie pytałem, ale w takiej sytuacji to chyba i tak nie ma znaczenia, bo napewno będzie akceptowalna, a jakość wykonania jest naprawdę świetna, a trochę się znam :wink:

Ja też wczoraj odpaliłem kominek :lol:

...........

......Z dolnej lazienki musze zrobic otwor w scieanie i przewodem elastucznym polaczyc sie z kominem glownym.

U mnie wszystkie 3 kanaly w kominie na scianie kotlowni sluza do wentylacji bo zastosowalem pompe ciepla i nie potrzebuje spalinowego. Moze nie potrzebnie go wogole murowalem ale ze nie mam rekuperatora i mechanicznej wentylacji tylko grawitacyjna to juz tak bedzie.......

rozpisalem sie ...

Mozesz napisac cos wiecej o tej pompie?jak jest dobrana do tego domu,jaka marka gdzie ustawiona itp?Tez robimy podchody do tego urzadzenia.Moze na priw coby nie rozpetac tu niepotrzebnej dysputy zwolennikow i przeciwnikow pc??

Farida

to jest Nibe 1140 o mocy 10,3KW dobrana na podstawie oblicznen firmy ktora robi mi caly system

Wczoraj dopiero przyjechala i montuja ja w kotlowni wraz z zasobnikiem. Jest tam niestety bardzo malo miejsca gdyz chce miec jeszcze pralnie w kotlowni

zrobie zdjecia wkleje wkrotce.

Tak naprawde to nie mam jeszcze zadnych doswiadczen z uzywaniem we wlasnym domu wiec ale ....

Wiedze na ten temat zdobywalem dlugo i podchodzilem do tematu 2 lata wiec powiem jedno

PC nie ma innych wad poza duzym nakladem kapitalu na poczatku i dosyc duza zlozonoscia calego systemu. Wiaze sie to z koniecznoscia zatrudnienia profesjonalnej firmy zajmujacej sie tym od lat

Wszelkie bajki na temat wad sa w wiekszosci przypadkow jak opowiesci z Czarnogrodu.

Czasami te opinie smiesza mnie bardziej niz polska scena polityczna :lol: :lol:

ale z Wami na forum chetni sie podziele swoja wiedza a potem doswiadczeniem

tbc

Witam :D

Co do wysokości obsadzenia okien dachowych to Ci powiem, że ja teraz żałuję że za namową wszystkich fachowców zgodziłem się na podwyższenie montażu okien, bo zgodnie twierdzili, że tak jak w projekcie jest za nisko i okna będą wchodzić w kosz, a po drugie trudno dobrze ocieplić jak jest tak blisko murłaty. Ale mimo tych niedogodności to najlepszym rozwiązaniem jest chyba podniesienie tylko okna koło komina, a pozostałe 3 lub 4 tak jak w projekcie.

Odnośnie kominków to wszystko mi się rozjaśniło i pasuje, bo uzyskałeś dodatkowy komin ze spalinowego, ale jeszcze pozostaje kwestia kanalizacji bo jej też nie widzę 8)

Co do fachowców to muszę przyznać, że miałem szczęście bo mi wszystkie ocieplenia:

wełna, stelaż i to naprawdę solidny, wełna, folia, płyty, styki, gruntowanie, pierwsze malowanie na biało farba 1:2 wzieli 35 zł.

Gładzie: 2-3 warstwy, kątowniki, gruntowanie, pierwsze malowanie farba 1:2 w cenie 10 ÷12 zł

i teraz widzę, że to wcale nie jest drogo jak mi się na początku wydawało :lol:

Teraz lecą z kaflami i nawet o cenę nie pytałem, ale w takiej sytuacji to chyba i tak nie ma znaczenia, bo napewno będzie akceptowalna, a jakość wykonania jest naprawdę świetna, a trochę się znam :wink:

Ja też wczoraj odpaliłem kominek :lol:

Twoje glify wygladaja jednak perfekcynie a moje niestety nie :roll: :roll:

Moge jednak to przezyc jakos :wink:

Zapomnialbym o kominku do kanalizacji - oczywiscie ze jest rowniez - wiec sa 3 a nie 2 i ten jest rowniez na glownym dachu moze nie widac na malym zdjeciu ale 2 sa od frontu , blisko kalenicy a jednen da daszku garazowym.

Odnosnie ceny pracy glazurnika to jak ja bym nie spytal to potem bym sie na pewno mile nie zaskoczyl bo tu potrafi sie cena zmieniac co tydzien.

Niech przyjezdzaja juz pracownicy ze wschodu - to przestanie sie naszym "mistrzom" w głowkach przewracac. Nastaly takie czasy ze ten co to krzywo sypal piasek do betoniarki w zeszlym sezonie to teraz jest WIELKI MAJSTER a my inwestorzy musimy sie zmagac z tymi pozalsieboze fachowcami. Szczegolnie wokol wawy taka sie malizna zrobila.

Leszek zdjecia wklejaj , chyba ze masz album w necie jak moj ???

pozdrawiam