Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest nas już trzech, budujemy dom Nastka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Przygotowania do ocieplania w toku, a nam rodzi się pytanie. Co kładliście na jętki (podłoga na strychu). Chcieliśmy dać płytę osb, ale po wstępnych przymiarkach okazuje się, że 0,30 to trochę mało bo mam wrażenia że to zbyt mocno pracuje (ugina się). Jeśli można to dajcie znać co sprawdziło się u Was.

Ja również dałem deski z szalunku a na to płytę OSB o grubości 12mm. Podłoga jest sztywna. Jętki dałem również w garażu a na nie też deski z szalunku a pod jętki płytę OSB. Zrobił mi się jeszcze dodatkowy magazynek w garażu.

okazuje się, że 0,30 to trochę mało

Co miałeś na myśli z tym 0,30?

• 2 weeks później...
Witam, grubość płyty najlepiej uzależnić jest od rozstawu belek. Dla płyt o grubości 25 mm rozstaw legarów powinien wynosić około 90cm, dla grubości 22 mm około 60 cm, a dla grubości 18 mm około 40 cm.

W naszym przypadku są to krokwie rozstawione zgodnie z projektem (coś koło 90 cm) i układanie na nich płyty OSB gr. 25 mm raczej nie jest najtańszym rozwiązaniem :)

Witam!

Mam pytanie dotyczące ocieplania. Konkretnie chodzi mi o folie paroprzepuszczalną. Moi fachowcy proponują mi przyklejenie foli na jętki pod deski podłogowe na strychu, ja z kolei upieram się, że folia powinna być przyklejona od dołu na stelażu z profili pod karton-gipsem. Mamy chwilowy przestój bo trzeba podjąć szybko decyzję. Dajcie znać jak jest u Was.

Pozdrawiam

Witam!

Mam pytanie dotyczące ocieplania. Konkretnie chodzi mi o folie paroprzepuszczalną. Moi fachowcy proponują mi przyklejenie foli na jętki pod deski podłogowe na strychu, ja z kolei upieram się, że folia powinna być przyklejona od dołu na stelażu z profili pod karton-gipsem. Mamy chwilowy przestój bo trzeba podjąć szybko decyzję. Dajcie znać jak jest u Was.

Pozdrawiam

Folia paroprzepuszczalna jest pod dachówką, czy innym pokryciem dachu i pozwala oddychać ociepleniu np. z wełny, a to o co Ty pytasz, to folia pod ociepleniem, gruba sztywna z reguły ma kolor żółty jako ostatnia warstwa od środka. Na nią już tylko płyty gipsowe, nie ma znaczenia czy pod stelażem, czy na stelażu. Klei się ją dlatego żeby nie robić dziur, które pozwolą przenikać wilgoci do wełny mineralnej, dlatego może lepiej pod stelażem bo nie będą jej dziurawić wkręty z płyt gipsowych. Wtedy można stelaż wypełnić jeszcze dodatkowo 5cm warstwą wełny.

Witam!

Dzięki za podpowiedź. U mnie pod dachówką jest pełne deskowanie. Chodziło mi o to czy dawać w ogóle folie paroprzepuszczalną na stropie podwieszanym pomiędzy pokojami na pierwszym piętrze a strychem i gdzie. Na skosach wiadomo, na stelażu pod k-g.

Do usłyszenia

Pozdrawiam

No i stało się :) We wtorek geodeci wytyczyli budynek, dziś koparka kopie dziurę. Jednym słowem budowa Nastki ruszyła. Trzymajcie za mnie kciuki.

Trochę to trwało :), ale najważniejsze, że się udało. Teraz już tylko same przyjemności :p

Trzymamy kciuki i życzymy samych sukcesów i powodzenia.

Ps. oczywiście czekamy na długie opowieści o realizacji projektu z niekończącymi się zdjęciami :D

Pierwsze kłopoty (na razie małe) już są. Okazało się że mam na działce glinę. Wszyscy w okolicy się dziwią bo w tym terenie tylko piachy. A u mnie jakoś inaczej. Grunt nośny, więc chałupa będzie stała jak nic. Ale za to trzeba dowieźć ziemi na zasypanie fundamentów i to nie mało. Koparka kopała jakieś 16 godzin :( Mam też problemy z prądem bo sąsiad nie jest chętny udzielić zgody na postawienie skrzynki koło słupa, który stoi na jego terenie. A energetyka ma czas i właściwy prąd będzie raczej pod koniec roku lub na wiosnę przyszłego.No ale pierwsze koty za płoty :)

Muszę się tylko nauczyć jak wstawiać zdjęcia.

Edytowane przez cebulka

• 2 weeks później...