Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SYBERIAN HUSKY czy OWCZAREK NIEMIECKI

popi

Recommended Posts

Gafinko, tylko nie zniknij z tego Forum za szybko.

A jeśli już będziesz musiała, zostaw tutejszym psiarom i psiarzom jakiś namiar na siebie.

Gdy tylko procent z nas dokona właściwego i odpowiedzialnego wyboru pupila - może będzie to dla Ciebie - psiej pasjonatki - skromną (ale jednak) nagrodą!

ps. chciałabym wiedzieć, jakie masz psy, i o jakich (ewentualnie) marzysz?

ara

Zdecydowanie jestem zwolennikiem OWCZARKÓW NIEMIECKICH - nie ma lepszych pod kazdym względem, trzeba tylko traktowac psa jak człowieka !

Ja też jestem zwolenniczką ONów ale traktowanie ich jak ludzi to nieporozumienie i nieszczęście dla obu stron.Ja kocham swoje psy jak niewiele osób na swiecie ale traktuję je jak psy bo nimi po prostu są.Myślę,ze dlatego chyba tak dobrze się rozumiemy,że czasami staram się rozumować po psiemu zeby pojęły co mam do przekazania :)

Witam wszystkich wielbicieli psów

Proszę o pomoc w wyborze rasy psa:

Wymagania:

Nie musi być obronny,stróżujący ani tym bardziej agresywny

Ma być do towarzystwa

Ale:

Chciałbym, żeby spał na dworze. Dlatego chcę, żeby był to pies (a raczej suka), której nie będzie zimą zimno. Niedługo zamierzamy mieć dziecko, a ja jakoś nie jestem przekonany do kombinacji pies + noworodek w domu, Tym bardziej, że obecnie mieszkamy w połówce PRL-owskiej kostki, (na jednym poziomie), gdzie trudno byłoby odizolować psa od dziecka. Z drugiej strony nie chcę, żeby się męczył na mrozie. Kiedy już się docelowo wybudujemy (kiedy to będzie.... na razie to jesteśmy na etapie formalnośći budowlanych), to sytuacja może ulec zmianie, ale póki co to nie ma takiej mowy, tym bardziej, że babcia użytkująca drugą połowkę domu na psa w domu się nie godzi. (który raczej musiałby spać we wspólnej części wejściowej)

W związku z powyższym:

Myśleliśmy o Huskim (syberian), któremu mróz nie przeszkadza, a nawet lubi spać w śniegu (w zaspach), tylko to uciekanie.... Jeżeli chodzi o wycie, to mamy dwa znajome huskie, które akurat nie wyją za bardzo, ale tendencja wśród rasy jest. Więć się wachamy

Moim marzeniem jest golden retriewer, ale czy może on spać na dworze?

Jaką rasę polecacie w naszym przypadku?

Za wszelkie informacje dziękuje

Skoro podoba Ci się husky,powinien spodobać się nieco zbliżony wyglądem akita(ew.duży japoński pies),który ma jednak nieco inny charakter.Z tego co słyszałam psy te są zrównoważone ,bez tendencji do ucieczek ,dobrze czują sie na dworze bo mają gęste futro(ale nie wymagające jakiejś wyjatkowej pielęgnacji),poza tym nie mają histerycznej potrzeby pracy z właścicielem choć sa pojętne i bardzo przywiązują się do rodziny.Są dobrymi psami obronnymi w razie potrzeby,nie są specjalnie szczekliwe.

Goldena szkoda byłoby mi trzymać na dworze ze wzgledu na jego charakter,nie futro.

Tak naprawde to mnie jest zawsze szkoda psów które muszą mieszkać tylko na dworze,bo o ile latem pies taki ma sporo kontaktu z panem -bo wszyscy wylegają na dwór,to zimą w najlepszym wypadku odprowadzi pana do bramy jak ten idzie do pracy i jeśli ma szczęscie (rzadko) pójdzie na godzinny spacerek,resztę czasu siedząc sam.

mnie też jest szkoda psów na dworze, ale z opisanych wyzej względów, niestety możemy mieć jedynie takiego śpiącego na dworze. Dlatego lepiej jednak chyba mieć takiego psa, który dobrze zniósłby pobyt na dworze,takiego jak husky. Nie chcemy byc nieodpowiedzialnymi ludzmi, którzy kupują psa, trzymają go w domu a potem jak pojawi sie dziecko to go wyrzucają na dwór myśląc "no nie wyrziucę go, ale przecież teraz jest dziecko niech śpi na dworze, a nie ważne czy się do tego nadaje czy nie", dlatego juz teraz staram sie brać pod uwagę różne aspekty. Dla mnie pies to nie zabawka, która można wyrzucić jak się znudzi.

co do retrievera, to się zgadzam, na razie jednak się wstrzymam z tą rasą. Może jak już będziemyna swoim...

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Marcin