vivaldi 16.07.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Czesc.Wlasnie jestem po spotkaniu z elektrykiem. Sugeruje mi puszczenie instalacji po scianie a nie w rowku. Sciana jest z U-220 i K-3 wiec twarda. Chce za to 35 za punkt z materialem (punkt to kontakt + oprawa lub gniazdko), sila 3xpunkt, tablica 100, alarm tez punkt. Co o tym rozwiazaniu sadzicie? Czy jest to zgodne ze sztuka? Jakie sa niebezpieczenstwa tak wykonanej instalacji? Czy tynki (gipsowy lub cementowo-wapienny) przykryje taki kabelek? I na koniec: jaka jest wasza opinia o zaproponowanych stawkach?Pozdrawiam i z gory dziekuje za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Czesc. Wlasnie jestem po spotkaniu z elektrykiem. Sugeruje mi puszczenie instalacji po scianie a nie w rowku. Sciana jest z U-220 i K-3 wiec twarda. Chce za to 35 za punkt z materialem (punkt to kontakt + oprawa lub gniazdko), sila 3xpunkt, tablica 100, alarm tez punkt. Co o tym rozwiazaniu sadzicie? Czy jest to zgodne ze sztuka? Jakie sa niebezpieczenstwa tak wykonanej instalacji? Czy tynki (gipsowy lub cementowo-wapienny) przykryje taki kabelek? I na koniec: jaka jest wasza opinia o zaproponowanych stawkach? Pozdrawiam i z gory dziekuje za opinie. Wydaje mi się że cena jest całkiem przyzwoita. Mój elektryk bierze 20zł za punkt (sama robocizna). Instalację mam puszczoną po wierzchu, rozmawiałem z tynkarzami i mówili że bez żadnych problemów tynk (gipsowy) to przykryje. Ci sami tynkarze robili Nulli - tam też przewody po wierzchu i rzeczywiście tynk to bez problemów przykrył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 16.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Jestem właśnie po wykonaniu instalacji elektrycznej. Kładliśmy na wierzchu, mocowaliśmy uchwytami (opisywałam je w swoim dzienniku). Tynkarze nie mają problemów( tynki cementowo-wapienne, ręczne) no może miejscami, gdzie daliśmy za mało uchwytów bo nam się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.07.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 A elektryk tego nie wytłumaczył??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 A elektryk tego nie wytłumaczył??????????? Vivaldi dobrze robi, że pyta się tu a nie elektryka. Fachowiec nie takie rzeczy potrafi wytłumaczyć Wytłumaczy dlaczego wsypuje humus do fundamentów, dlaczego nie trzeba dawać izolacji poziomej, dlaczego okna wystarczy zamontować tylko na piankę Taki już jest Fachowiec, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.07.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Fachowiec to chyba złe określenie (za dobre) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 No, może trochę z przekąsem ten Fachowiec był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 16.07.2005 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Oczywiscie, ze bardziej ufam forumowiczom Dziekuje za opinie. Robie po... wierzchownie Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 16.07.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 mam instalkę po ścianie i gips maszynowy, nie widzę problemu aby byla po ścianie, zawsze nawet minimum jest 1-1,4cm gipsu, czasami i nawet 2,5 cm na ściance działowej ale to chyba że za mało/za dużo murarze popili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.07.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 mam instalkę po ścianie i gips maszynowy, nie widzę problemu aby byla po ścianie, zawsze nawet minimum jest 1-1,4cm gipsu, czasami i nawet 2,5 cm na ściance działowej ale to chyba że za mało/za dużo murarze popili. W Kuala Lumpur też piją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 17.07.2005 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Mysle, ze tam budowlanke tez zmonopolizowali Polacy. Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 18.07.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 W Kuala Lumpur też piją? pijo i to jak !!! a potem chodzą bez trzymanki po mostku łączącym nasze twin-tower, znaczy sie Petronas Tower, na wysokości 170 metrów (41/42 piętro), http://www.klcc.com.my/Showcase/PTT/ps_ptt_skybridge.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 18.07.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 W Kuala Lumpur też piją? pijo i to jak !!! a potem chodzą bez trzymanki po mostku łączącym nasze twin-tower, znaczy sie Petronas Tower, na wysokości 170 metrów (41/42 piętro), http://www.klcc.com.my/Showcase/PTT/ps_ptt_skybridge.htm Żaden szanujący się budowlaniec na taką wysokość na trzeźwo nie wejdzie... A swoją drogą opowiadał mi jeden z "dachowców", że za jego młodych lat kiedy pracował przy budowie wieżowców, to majstrowie najpierw "robili" flaszkę, potem dopiero wchodzili na dach. I tak na 15 piętrze bez zabezpieczenia... Jak nie wypił to nie wchodził. Strach, panie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts