Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zezwolenie na ogrodzenie??

Recommended Posts

Od strony sąsiadów; nie potrzebujesz żadnej zgody jeżeli robisz ogrodzenie na swoim terenie. Jeżeli robisz w granicy najlepiej spisać umowę z sąsiadem.

Od strony drogi musisz mieć zgodę zarządcy drogi;

jezeli droga jest gminna to od gminy

jeżeli droga wewnetrzna to nawet gmina nie powinna wnikać.

Ja przed zrobieniem ogrodzenia a właściwie to w trakcie robienia napisałem takie pismo do gminy:

Zamierzam wykonać ogrodzenie mojej działki nr .... położonej w ... (dołączylem szkic i kopię mapki)

Ogrodzenie będzie z siatki ogrodzeniowej z podmurówką betonową i słupkami metalowymi zalewanymi betonem. Proszę o poinformowanie mnie o ewentualnych przeszkodach....itd..

Po dwóch tygodniach otrzymałem odpowiedź że Gmina nie widzi przeszkód

A ja mam następujące pytanko:

Z mojej działki został odstąpiony gminie pas około 2m na chodnik i takie tam.

Było to jakieś 7 lat temu i wówczas zostały wytyczone granice, tzn wbite paliki, które tkwią tam do dziś.

Czy robiąc ogrodzenie mam od nowa wzywać geodetę i coś mierzyć, nanosić itp?? Czy tylko zgłosić w gminie, że chcę zrobić ogrodzenie??

Dodam jeszcze, że obecnie moje ogrodzenie jest ale w "starych" granicach, sprzed odstąpienia, Do tego na murowanej podmurówce, czy moim obowiązkiem jest ją zlikwidować??

Bez komentarza. Po prostu ja wiem że na podkarpaciu trzeba zezwolenia i tyle.

Ja też jestem z podkarpacia, gdzie jak dotąd obowiązuje to samo Prawo Budowlane co w reszcie kraju więc cytat:

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga

...

3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót budowlanych polegających na instalowaniu:

...