bendzamin 16.07.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Czy aby zrobic ogrodzenie nalezy kierowac do gminy pismo o pozwolenie na budowe? Działka jest rolna podzielona naniesiona na mapie tylko trzeba wytyczyć punkty przy granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.07.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Zależy. Jeżelii robisz ogrodzenie tylko z boku i z tyłu działki to nie potrzebujesz pozwolenia. Natomiast jeśli grodzisz od strony czołowej to zezwolenie jest niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 16.07.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Od strony sąsiadów; nie potrzebujesz żadnej zgody jeżeli robisz ogrodzenie na swoim terenie. Jeżeli robisz w granicy najlepiej spisać umowę z sąsiadem. Od strony drogi musisz mieć zgodę zarządcy drogi; jezeli droga jest gminna to od gminy jeżeli droga wewnetrzna to nawet gmina nie powinna wnikać. Ja przed zrobieniem ogrodzenia a właściwie to w trakcie robienia napisałem takie pismo do gminy:Zamierzam wykonać ogrodzenie mojej działki nr .... położonej w ... (dołączylem szkic i kopię mapki)Ogrodzenie będzie z siatki ogrodzeniowej z podmurówką betonową i słupkami metalowymi zalewanymi betonem. Proszę o poinformowanie mnie o ewentualnych przeszkodach....itd..Po dwóch tygodniach otrzymałem odpowiedź że Gmina nie widzi przeszkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.07.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 U mnie na dzialce jest tak ze droga należy do mnie i musiałem uzyskać pozwolenie od urzędu miasta aby ogrodzic od strony drogi czyli od przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.07.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 zgloszenie na ogrodzenie od strony dróg i innych przestrzeni publicznych i na ogrodzenia o wysokości powyżej 2,2m. reszta bez niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 16.07.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Moim zdaniem urzędnicy z Twojego terenu powinni sprzedawać pietruszkę bo ogrodzenie swojego terenu o wysokości 2,2 metra nie wymaga niczyjej zgody. Mam podobnych ale ja się nie daję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.07.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Tacy urzędnicy. A jak na np. podpisanie jakies zgody mają 14 dni to ja zgodę dostaję w 14 dniu mimop ze wiem ze zostala podpisana 2 lub 3 dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.07.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 przy zgloszeniu nie czeka sie na pozwolenie. jesli nie dostaniemy odpowiedzi do 30 dni, mozemy robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 16.07.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 nie trzeba zgody tylko zgłoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 16.07.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 A czy ktoś może orientuje się czy przy ogrodzeniu od strony drogi gminnej musi być zachowna jakas odległość pomiedzy drogą a ogrodzeniem czy jeżeli granica przebiega przy samej drodze to płot mozna postawic na granicy działki?Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 16.07.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Domyślam się, że tylko Twoja gmina udzieli odpowiedzi bo to zależy od danej lokalizacji. Na ogół jest tak, że dąży się aby ogrodzenie było podobne do sąsiedzkich.Jak napisałem wcześniej są to tylko moje domysły wynikające z niedawno prze mnie przerabianego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.07.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 A ja mam następujące pytanko:Z mojej działki został odstąpiony gminie pas około 2m na chodnik i takie tam.Było to jakieś 7 lat temu i wówczas zostały wytyczone granice, tzn wbite paliki, które tkwią tam do dziś.Czy robiąc ogrodzenie mam od nowa wzywać geodetę i coś mierzyć, nanosić itp?? Czy tylko zgłosić w gminie, że chcę zrobić ogrodzenie??Dodam jeszcze, że obecnie moje ogrodzenie jest ale w "starych" granicach, sprzed odstąpienia, Do tego na murowanej podmurówce, czy moim obowiązkiem jest ją zlikwidować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.07.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Bez komentarza. Po prostu ja wiem że na podkarpaciu trzeba zezwolenia i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.07.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Bez komentarza Nie ma jak rzeczowa i wiele wnosząca do dyskusji wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.07.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 popi,jeśli nie masz nic do powiedzenia to milcz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.07.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 popi, jeśli nie masz nic do powiedzenia to milcz!!!! To było chamskie. Nie ładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 17.07.2005 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 dzieki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 18.07.2005 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Popi, nie masz racji, albo Cie urzędas robi w balona. Prawo jest wszędzie jednakowe. NIE trzeba pozwolenia dla ogrodzenia frontowego do 2,2 m wysokości. Wystarczy zgłoszenie. Inna sprawa, że zgłoszenie nie sprowadza się tylko do jednego papierka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 18.07.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 popi, jeśli nie masz nic do powiedzenia to milcz!!!! To było chamskie. Nie ładnie tak popi, jeśli wiesz już wszystko to podziel się tą wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 18.07.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Bez komentarza. Po prostu ja wiem że na podkarpaciu trzeba zezwolenia i tyle. Ja też jestem z podkarpacia, gdzie jak dotąd obowiązuje to samo Prawo Budowlane co w reszcie kraju więc cytat: Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga ... 3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót budowlanych polegających na instalowaniu: ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts