Anika 19.07.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Bez komentarza. Po prostu ja wiem że na podkarpaciu trzeba zezwolenia i tyle. Na Podkarpaciu nie trzeba zezwolenia, tylko zgłoszenie. I to jedynie części od drogi lub innych miejsc publicznych (lub ogrodzenia powyżej 2,2 m). Przed terminem rozpoczęcia robót składasz druk Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, 2 aktualne mapki (w tym jedna dla celów projektowych z zaznaczonym zarysem ogrodzenia), pisemko z opisem lub rysunkiem ogrodzenia (odległośc od np. jezdni - min. 75 cm; z czego ma byc wykonane, jak głęboko posadowione, ble..., ble...) no i wypełniasz druk Zgłoszenie o przystąpieniu do wykonywana robót budowlanych. Jeżeli w terminie 30 dni od doręczenia zgłoszenia nie otrzymasz decyzji o sprzeciwie, możesz zaczynać. Zgłoszenie jest ważne 2 lata od terminu określonego w zgłoszeniu. Musiałam się wtrącić, bo co mnie tu będę szkalować moje ulubione Podkarpacie A Starostwo Powiatowe w Rzeszowie stosuje dodatkowo praktykę wysyłania do stron pism informujących o tym, że nie będzie zgłaszało sprzeciwu. I to w ciągu 3-5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 19.07.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Czy zgłoszenie tez jest konieczne jeśli ogrodzenie to tylko prowizorka na czas budowy (bez podmurówki itd. np sama siatka i paliki)? (i dodam że jeszcze nie mam mapki do celów projektowych o której pisze Anika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 20.07.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Wszystkie tymczasowe obiekty budowlane wymagają zgłoszenia. Tymczasowe ogrodzenie też. Tylko, szczerze mówiąc, nie przejmowałabym się tym. Najwyżej każą Ci go rozebrać. A jeżeli odsuniesz się od ulicy 1,5 - 2 m, to każą Ci tylko dopełnić formalności i zgłosić to. PS.: Zresztą, masz obowiązek ogrodzić plac budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 20.07.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Mam ten sam problem - ogrodzenie tymczasowe.Okazuje się, że trzeba zawiadomić (złoszenie + mapka, ale nie do celówprojektowych tylko ta do WZZiT) i odczekać 2 tygodnie (albo miesiąc,muszę się dokładniej dowiedzieć).A dlaczego trzeba? od sąsiadów jak do 2,20 m to nie, aleod drogi to trzeba. A co to za ogrodzenie tylko z 3 stron, wiadomo żetrzeba od drogi też i nie obchodzi ich, że nie przy samej drodzea wewnątrz np 6 m od drogi. Trzeba i już - tak mi powiedzieli, i tak dlaświętego spokoju zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBO1 20.07.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 A jak to jest, gdy chcę grodzić się od strony frontowej na mini osiedlu, które składa się z 4 bliźniaków. Droga pomiędzy nimi powstała na wskutek służebności przejazdu wszystkich działek. Czy jak będę się grodził od tej strony to muszę mieć zezwolenie lub muszę to zgłosić? Czy inni sąsiedzi też muszą się zgodzić czy też ich zgoda nie jest mi potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts