Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie na temat drzwi antywłamaniowych dziękuję

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie pierwszy raz na tym forum!

Muszę wymienić drzwi ponieważ poprzedni właściciel był okradany, jest to stara kamiennica 2 piętro więc drzwi bez kontaktu z warunkami zewnętrznymi. Zainteresowałem się Gerdą Star S z montażem to jakieś 2300zł ale doszły mnie słuchy że złodzieje dysponują tzw kluczami serwisowymi do Gerdy i że lepiej tych drzwi nie montować, nie wiem czy to prawda czy jakieś bzdury. Bardzo wszystkich proszę o radę może jakaś inna firma lub cokolwiek, wprowadzam się już za kilka dni a tu żadnego pomysłu.

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, pozdrowienia.

Najlepszym zabezpieczeniem jest ubezpieczenie.

Dla złodzieja nawet drzwi antywłamaniowe z certyfikatami to żadna przeszkoda. W listopadzie zeszłego roku moje drzwi antywłamaniowe za 3000zł firmy Juwent w biały dzień złodzieje pokonali bez większych problemów wszystkie te bolce powyginały się jak masło (podobno złodzieje dysponują jakimiś siłownikami hydraulicznymi, dzięki którym robią to prawie bez szelestnie). Miałem później tylko z tymi drzwiami problem bo powyginała się blacha i nie mogłem nawet zamknąć tych drzwi na noc, a sąsiadka która miała zwykle drzwi po wymianie zamków mogła dalej z nich korzystać (ją też okradli w tym samym czasie co mnie).

A jeżali chodzi o montaż to policja podpowiedziała mi, że lepiej kiedy drzwi są otwierane na zewnątrz a nie do środka mieszkania (moje były otwierane do środka).

Ponieważ mieszkanie miałem ubezpieczone a ubezpieczalnia miała zwrócić koszty wstawienia nowych drzwi więc tym razem wybrałem drzwi Gerdy Star S, zobaczymy jak się one spiszą :). Wyglądają solidniej niż Juwenty i są nawet troszkę tańsze.

złodzieje pokonali bez większych problemów wszystkie te bolce powyginały się jak masło (podobno złodzieje dysponują jakimiś siłownikami hydraulicznymi, dzięki którym robią to prawie bez szelestnie).

zając na to mówią, i spokojnie miesci sie małym plecaczku.

A jeżali chodzi o montaż to policja podpowiedziała mi, że lepiej kiedy drzwi są otwierane na zewnątrz a nie do środka mieszkania (moje były otwierane do środka).

racja, wtedy nie da sie wcisnac "zebów zająca" pomiedzy drzwi a futryne, nawet jesli to tylko blacha dzwi sie wygina ale bolce sie trzymają.

zdecydowanie Gerda. w firmowym sklepie w którym kupiłem swoje mają nawet takie sprytne wyniki ekspertyz policyjnych. otwarcie tych drzwi zajmuje ok 40 min przy użyciu wiertarki, diaksa itp. no w tym czasie jest szansa że ktoś ich spłoszy a poza tym to robi kupe hałasu. dla bezpieczeństwa takich drzwi duże znaczenie ma sposób zamontowania futryn. nie pamiętam dokładnie o co chodzi ale związane to jest z podatnością na wyważanie. nie słyszałem o nikim komu by przeszli np w bloku przez takie drzwi.

należy wystrzegać się wszelkiej maści drzwi niby antywłamaniowych izraelskich i włoskich producentów. mimo że niby mają te bolce i resztę to wyposażone są w zamek typu jale czy coś takiego. w każdym razie każdy złodziej przechodzi przez to bez problemów.

Gerda Star S ma 1 wkładkę klasy C. Wkładka ta ma zabezpieczyć przed włamaniem (rozwiercenie) przy użyciu wiertarki itp. bodajże 6 minut. Dla mnie 40 minut to bajanie klienta. Mozna mu wmawiać że dwa dni tną te blaszane drzwi na kawałki. Tyle że kątówka jest z praktikera by topex vel toya, a kawałki docelowo mają miec wymiar nie większy niż 1 cm :-)

Ważna jest klasa zamka (B 3 min. C 6 min) i ilość zamków. A ponadto jak zauważono są inne drogi, którymi można się szybko i bezszelestnie włamać.

Te po 150zł/m2 aluminiowe "antywłamaniowe"? (Specjalnie w nawiasie). Lepiej spożytkujesz te kilka tysiecy ubezpieczając dom przez kilka/kilkanaście lat.

Nie, nie te wypełnione pianką (ogólnie dostepne), które może wygiąć silniejszy wiatr ale takie wypełnione żywicą.

Gerda Star S ma 1 wkładkę klasy C. Wkładka ta ma zabezpieczyć przed włamaniem (rozwiercenie) przy użyciu wiertarki itp. bodajże 6 minut.

Ważna jest klasa zamka (B 3 min. C 6 min) i ilość zamków. A ponadto jak zauważono są inne drogi, którymi można się szybko i bezszelestnie włamać.

u mnie w bloku napewno w ciągu nawet 3 znalazby się ktoś kto zainteresowałny sie kimś kto wierci wiertarką w zamku. czujność moich sąsiadów już nieraz sprawdziłem. no chyba że przyszliby w czapkach niewidkach i cudownie wyciszyliby wiertarkę - wtedy sąsiedzi wymiękają