Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może strop z płyt żerańskich ???

Recommended Posts

1. Równe płyty

2. Ściana na której kładziesz płyty powinna być równie prosta i w zależności od materiału przygotowana (u nas była to mała nadlewka).

3. Przy kładzeniu słyszałem 2 szkoły jedna mówiłą, że kłądziemy na równe bez niczego, druga, że na równe, ale dajemy nie więcej jak 1 cm betonu (równo). U mnie poszło na sucho - nic się nie kolebało. Między połączeniami płyt układali dodatkowo zbrojenie i dopiero to zalewali (połączenia między płytami). Jak na razie nic się nie dzieje, doszła więźba (nieżle obciążyłą strop), doszły ścianki działowe, dużo się działo i odpukać... mam nadzieję, że tak już pozostanie.

U mnie jest taki sam strop, ale jeszcze dom nie jest otynkowany wewnątrz, więc nie wiem jak to będzie w przyszłości. Kupując płyty dostałem od producenta ulotkę z dokładnymi informacjami w jaki sposób położyć płyty. Płyty nie mogą być z sobą położone na styk, powinny znajdować się w bardzo niewielkiej odległości od siebie. Najważniejszą sprawą jest zbrojenie, które jest niezbędne. Należy je odpowiednio wygiąć, trudno opisać to słownie, trzeba zobaczyć. Na razie na syfitach nie ma żadnych niepokojących oznak.

U mnie co prawda do Terivy ,ale do" innych" ponoć można podobnie : Ściany od wewnątrz odeskowane [ na tym leżał strop] 5 cm ponad poziom ściany , w ten sposób znalazło się miejsce na 2 pręty wieńca , a po zalaniu beton "podpłynął" pod strop . Bardziej pracochłonne ale strop równiejszy i równomiernie podparty ,adodatkowo lepiej "związany" wieńcem.