Matizka 16.07.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Mam wielką prośbę Wzięłam się za szycie zasłon i strasznie mi się plącze ta nitka pod spodem szwu. Dlaczego? Co zrobić? Mam singera elektrycznego, ale takiego już trochę wiekowego - może ktoś zna taką maszynę i wie co mam ponaciągać - próbowałam kręcić już wszystkim czym mogłam i bez rezultatu. Może to dziwny wątek na tym forum, ale pamiętam, że niektóre z wasz szyły piękne rzeczy, więc liczę na to, że ktoś mi tu pomoże M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierownik 16.07.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Pod spodem maszyny masz obudowe szpulki albo nitka nie trafiła w napinacz, albo napinacz należy dokręcić srubokrętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Może to dziwny wątek na tym forum, ale pamiętam, że niektóre z wasz szyły piękne rzeczy, więc liczę na to, że ktoś mi tu pomoże Dolna nitka jest na szpulce, szpulka w bębenku. Kierownik dobrze prawi, trzeba najprawdopodobiej dokręcić śrubkę tak, że trzymając bębenek na tej nitce i delikatnie potrząsając (jak jojo), bębenek powinien przesuwać się w dół, ale powoli. To taki test. Może być jeszcze tak, że nitka górna jest za luźna, musisz najpierw wyregulować dół, a potem doregulować górę. Jeśli to nie pomoże, sprawdź, czy jakiś kawałek nitki nie wplątał się w mechanizm lub bębenek. Oczyść wszystko. Jeśli i to nie pomoże, kłania się mechanik. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierownik 17.07.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Matka, krawcujemy zdaje sie oboje ? ale Ty lepszy mechanik Jesteś !:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Matka, krawcujemy zdaje sie oboje ? ale Ty lepszy mechanik Jesteś !:D:D Panie kierowniku pokrawcowałam sobie dość długo, latek naście... czasem śrubkę też trzeba było dokręcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capra 19.07.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Wzięłam się za szycie zasłon i strasznie mi się plącze ta nitka pod spodem szwu. Dlaczego? Co zrobić? Może być też różnica naprężeń nici górnej i dolnej - albo inne nici w górnej a inne w dolnej szpulce - starsze maszyny są na to wrażliwe. Mam starego singera na nogę, łucznika starego elektyrycznego, nowego singera elektrycznego i owerlock, trochę się bawiłam. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matizka 21.07.2005 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 No hej, powalczyłam trochę z tym cholerstwem. Dokładnie przestudiowałam jak ta nitka pod spodem sie przesuwa, podokrecalam co można i nic. A więc szukam mechanika. A może znacie jakiś adres w Warszawie? Bo dawno nie korzystałam z takich usług. Z góry dziękuję M. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.04.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Czy ktoś wie jak się reguluje maszynę do szycia Singer 4228 ? Igła uderza w coś na dole . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 07.04.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 A nie jest skrzywiona? Oczywiście igła> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hypnose 07.04.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Sprawdz czy igła jest prawidłowo założona, czy jest dostatecznie mocno wsunięta w otwór dla niej przeznaczony. Czy jest nowa, nie uszkodzona, prosta.Przyjrzyj się w co dokładnie uderza igła. Być może w chwytacz. Jesteś w stanie napisac dlaczego się tak dzieje? Czy stało się to podczas szycia?Być może "przesunął" się cały dolny mechanizm, wtedy niestety niezbędna będzie wizyta u mechanika. Laik nie jest w stanie sobie raczej poradzić z takim uszkodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.04.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Sprawdz czy igła jest prawidłowo założona, czy jest dostatecznie mocno wsunięta w otwór dla niej przeznaczony. Czy jest nowa, nie uszkodzona, prosta. Przyjrzyj się w co dokładnie uderza igła. Być może w chwytacz. Jesteś w stanie napisac dlaczego się tak dzieje? Czy stało się to podczas szycia? Być może "przesunął" się cały dolny mechanizm, wtedy niestety niezbędna będzie wizyta u mechanika. Laik nie jest w stanie sobie raczej poradzić z takim uszkodzeniem. Dzięki. Jest to nowa maszyna , jeszcze na gwarancji. Stało się to podczas szycia. Oczywiście wymieniłem igłę na nową , była w zestawie ,ale wygląda tak jak mówisz. Po wyciągnięciu bębenka widać ,że dolny element , chytacz jest jakby opóźniony w obrocie o parę stopni. Nie wiem czy to jest poważna awaria , czy podlega gwarancji , czy może regulacja którą może zrobić właściciel. Jutro zadzwonię do serwisu może coś powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.04.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dodzwoniłem się do serwisu. Maszyna się przestawiła. Miły pan podał telefon do kuriera. Maszyna na gwarancji zabiorą i przywiozą na koszt producenta.Na przyszłość. Bardzo starannie zakładać nitkę , tz z poniesioną stopką .Tam są jakieś talerzyki napinające , w które nitka ma trafić, inaczej może coś tam się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hypnose 08.04.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 I słusznie. Jesli jest na gwarancji, niechaj spojrzy na nią okiem fachowiec, lepiej samemu nic nie kombinować z naprawianiem - może bowiem byc jeszcze gorzej. Kiedy zakładasz bębenek, igła powinna znajdować się w najwyższym jej możliwym połozeniu. Ustawisz ją w ten sposób, delikatnie manewrując kółkiem z boku maszyny (po prawej stronie). Nie wolno również ciągnąć zbyt intensywnie materiału ręką z tyłu, ząbki same go pobiorą. Trudnym elementem są takze kilkukrotnie złożone warstwy tkaniny, tutaj przystopuj, szyj wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.04.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 I słusznie. Jesli jest na gwarancji, niechaj spojrzy na nią okiem fachowiec, lepiej samemu nic nie kombinować z naprawianiem - może bowiem byc jeszcze gorzej. Kiedy zakładasz bębenek, igła powinna znajdować się w najwyższym jej możliwym połozeniu. Ustawisz ją w ten sposób, delikatnie manewrując kółkiem z boku maszyny (po prawej stronie). Nie wolno również ciągnąć zbyt intensywnie materiału ręką z tyłu, ząbki same go pobiorą. Trudnym elementem są takze kilkukrotnie złożone warstwy tkaniny, tutaj przystopuj, szyj wolno. Dziekuję. Przekażę córce. Dostała maszynę na 18 tkę i uczy się szyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 12.04.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 No hej, A więc szukam mechanika. A może znacie jakiś adres w Warszawie? Bo dawno nie korzystałam z takich usług. . Spróbuj jeszcze zmienić nitkę na inną. Czasem nici są takie "kosmate", znaczy nie gładkie, zaczepiają się i stąd problemy. No i warto naoliwić maszynę (na pewno nie zaszkodzi . A regulacja górnego naciągu nitki jest OK? Bo ten bębenek mógł się wyrobić i regulacja sobie, a rzeczywisty naciąg sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.05.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Maszyna po naprawie gwarancyjnej.Wszystko szybko sprawnie bez kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts