arek_s 19.07.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 ja uważam że izolację trzeba dać poniewaz wszystkie elementy drewniane należy odizolować od elementów betonowych. Drewnu kontakt z betonem nie idzie na zdrowie. ps.gdzie zbiera się wam wilgoć pomiędzy wieńcem a izolacją czy pomiedzy izolacją a murłatą? - bo to mała różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Po tym co piszecie, sam nie wiem, jak powinno się zrobić, ale wniosek moim zdaniem jest taki, jak napisałem (woda pod folią, od strony betonu - więc izolacja potrzebna - gdyby woda była od strony drzewa - izolacja szkodliwa). krzyss - powtórze co napisałem wczesniej izolacja jest potrzebna ale murłata nie powinna leżeć bezposrednio na betonowym wieńcu lecz na podkładkach izoluje sie wieniec od podkładek ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 19.07.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No to już zgłupiałem zupełnie - dla mnie murłata powinna leżeć na wieńcu jak największą powierzchnią, aby rozłożyc nacisk ??? A o tej izolacji napisałem, bo wyżej Anka Węgrzyn napisala, że miala wodę pod wyrwana folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 krzysss - gdyby murłata była deską a nie potężną belka - miałbyś racje ...Anka tez ma racje - pod folia zawsze bedzie sie gromadzić woda ...folie zdecydowanie odradzam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 19.07.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Przyjmuję do wiadomości, ale trochę się upieram. To znaczy, że na ławie fundamentowej można postawić ścianę fundamentową punktami - przecież ściana, to też taka gruba belka. Chyba jestem za rozkładaniem ciężaru. A izolację stety, czy niestety już dałem, więc wyrywać jej nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 brzoza - nigdzie jeszcze nie widziałem by dawać podkłądki na szpilkach pod murłatą. Co to daje w praktyce? Jeśli między takimi podkłądkami przypadnie ci krokiew to i tak dociśnie murłatę do wieńca więc jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 19.07.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 murłata nie powinna leżeć bezposrednio na betonowym wieńcu lecz na podkładkach izoluje sie wieniec od podkładek ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anestar 19.07.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Tak juz kończąc ten wątek..W tym konkretnym miejscu mamy nadzieję nie mieć wilgoci (przynajmniej w nadmiarze, i wtedy izolacja nie jest potrzebna: jest przecież izolacja p/wilgociowa dachu, ścian i to one mają niedopuścić tutaj wilgoci z zewnątrz. Murłata ma być w "suchej" części domu.Więc tak naprawdę pytanie brzmi: jak będzie lepiej z tą folią/papą, gdy pojawi się wilgoć (z powodu np. fuszerki)? - ja obstaję przy swoim zdaniu: jak się pojawi z zewnątrz wilgoć, to niech ucieka jak największą powierzchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Sprawdziłem sobie w międzyczasie mój projekt i zawiera on przy rysunkach więźby klauzulkę o konieczności odizolowania elementów więźby od murów za pomocą np. papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 brzoza - nigdzie jeszcze nie widziałem by dawać podkłądki na szpilkach pod murłatą. Co to daje w praktyce? Jeśli między takimi podkłądkami przypadnie ci krokiew to i tak dociśnie murłatę do wieńca więc jaki to ma sens? Rafałku - to zobacz stare zabytkowe budynki ja nie mówie o pdkładkach pod szpilki a solidnych punktach podparcia murłaty w praktyce daje to ze murłata nie dotyka wieńca nawet jesli chłonie wigoć z otoczenia to łatwo wysycha belka położona bezpośrednio na papie nie ma od spodu przewiewu a jak sam wiesz drzewo nie lubi byc opatulone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 19.07.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 wlasnie rozmawialem z ciesla ... folia pod murlata musi byc ... wiec pewnie bedzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Rafałku - to zobacz stare zabytkowe budynki ja nie mówie o pdkładkach pod szpilki a solidnych punktach podparcia murłaty w praktyce daje to ze murłata nie dotyka wieńca nawet jesli chłonie wigoć z otoczenia to łatwo wysycha belka położona bezpośrednio na papie nie ma od spodu przewiewu a jak sam wiesz drzewo nie lubi byc opatulone Ależ nikt nie chce go opatulać - ma być tylko podłożone od spodu i tyle. ========================== []__________[]_________[]________[] O takie coś Ci chodzi? Jeśli tak to powiem tylko tyle, że nie widziałem tego w żadnym starym domu. Wszędzie murłąta leży całą długością na murze. Kiedyś nie dawano izolacji pionowych i poziomych czyli teraz też nie należy dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 ========================== []__________[]_________[]________[] O takie coś Ci chodzi? Jeśli tak to powiem tylko tyle, że nie widziałem tego w żadnym starym domu. Wszędzie murłąta leży całą długością na murze. Kiedyś nie dawano izolacji pionowych i poziomych czyli teraz też nie należy dawać? Rafałku to co narysowałeś to sedno i brawo ! zastepczym rozwiązaniem jest papa ... a folie ... jesli kto chce ... nie zamierzam nikogo odwodzic od projektu ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No dobrze, tylko co zrobisz z tymi dziurami pod murłatą?No i z tego by wynikało, że praktycznie wszystkie projekty są sknocone nie wspomijając o znanych mi książkach z tej dziedziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ależ u nas po usunięciu folii wilgoć zniknęła, była tam dopóki była folia pod murłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Czyli teraz wsiąka i w mur i murłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Teraz wilgoci nie ma w ogóle, zniknęła po wyciągnięciu folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No dobrze, tylko co zrobisz z tymi dziurami pod murłatą? No i z tego by wynikało, że praktycznie wszystkie projekty są sknocone nie wspomijając o znanych mi książkach z tej dziedziny... Rafałku zawsze sa dwa rozwiązania myslisz ... albo robisz zgodnie z projektem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 19.07.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No dobrze, tylko co zrobisz z tymi dziurami pod murłatą? No i z tego by wynikało, że praktycznie wszystkie projekty są sknocone nie wspomijając o znanych mi książkach z tej dziedziny... Rafałku zawsze sa dwa rozwiązania myslisz ... albo robisz zgodnie z projektem pzdr brzoza, ja bym jeszcze dodła, że są dwa uda: albo się uda, albo sie nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.07.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No włąśnie ja myślę... czemu projekty są sknocone i murłata leży na wieńcu a nie na podkładkach, czemu książki budowlane mają takie błędy. Przejrzałem przed chwilą Nowy Poradnik Majstra Budowlanego i tam też nie ma podkładek, za to jest izolacja...To po co architekcie każą to robić (izolacje) po co nie ma tam podkłądek i to samo w ksiązkach... To jakiś spisek, paranoja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts