Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja murłaty

Rafik29

Recommended Posts

ja uważam że izolację trzeba dać poniewaz wszystkie elementy drewniane należy odizolować od elementów betonowych. Drewnu kontakt z betonem nie idzie na zdrowie.

ps.gdzie zbiera się wam wilgoć pomiędzy wieńcem a izolacją czy pomiedzy izolacją a murłatą? - bo to mała różnica.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po tym co piszecie, sam nie wiem, jak powinno się zrobić, ale wniosek moim zdaniem jest taki, jak napisałem (woda pod folią, od strony betonu - więc izolacja potrzebna - gdyby woda była od strony drzewa - izolacja szkodliwa).

krzyss - powtórze co napisałem wczesniej

izolacja jest potrzebna

ale murłata nie powinna leżeć bezposrednio na betonowym wieńcu lecz na podkładkach

izoluje sie wieniec od podkładek ...

pzdr

Przyjmuję do wiadomości, ale trochę się upieram. To znaczy, że na ławie fundamentowej można postawić ścianę fundamentową punktami - przecież ściana, to też taka gruba belka. Chyba jestem za rozkładaniem ciężaru. A izolację stety, czy niestety już dałem, więc wyrywać jej nie będę.

Tak juz kończąc ten wątek..

W tym konkretnym miejscu mamy nadzieję nie mieć wilgoci (przynajmniej w nadmiarze, i wtedy izolacja nie jest potrzebna: jest przecież izolacja p/wilgociowa dachu, ścian i to one mają niedopuścić tutaj wilgoci z zewnątrz. Murłata ma być w "suchej" części domu.

Więc tak naprawdę pytanie brzmi: jak będzie lepiej z tą folią/papą, gdy pojawi się wilgoć (z powodu np. fuszerki)? - ja obstaję przy swoim zdaniu: jak się pojawi z zewnątrz wilgoć, to niech ucieka jak największą powierzchnią.

brzoza - nigdzie jeszcze nie widziałem by dawać podkłądki na szpilkach pod murłatą. Co to daje w praktyce? Jeśli między takimi podkłądkami przypadnie ci krokiew to i tak dociśnie murłatę do wieńca więc jaki to ma sens?

Rafałku - to zobacz stare zabytkowe budynki

ja nie mówie o pdkładkach pod szpilki a solidnych punktach podparcia murłaty

w praktyce daje to ze murłata nie dotyka wieńca nawet jesli chłonie wigoć z otoczenia to łatwo wysycha

belka położona bezpośrednio na papie nie ma od spodu przewiewu

a jak sam wiesz drzewo nie lubi byc opatulone

Rafałku - to zobacz stare zabytkowe budynki

ja nie mówie o pdkładkach pod szpilki a solidnych punktach podparcia murłaty

w praktyce daje to ze murłata nie dotyka wieńca nawet jesli chłonie wigoć z otoczenia to łatwo wysycha

belka położona bezpośrednio na papie nie ma od spodu przewiewu

a jak sam wiesz drzewo nie lubi byc opatulone

Ależ nikt nie chce go opatulać - ma być tylko podłożone od spodu i tyle.

==========================

[]__________[]_________[]________[]

O takie coś Ci chodzi? Jeśli tak to powiem tylko tyle, że nie widziałem tego w żadnym starym domu. Wszędzie murłąta leży całą długością na murze. Kiedyś nie dawano izolacji pionowych i poziomych czyli teraz też nie należy dawać?

==========================

[]__________[]_________[]________[]

O takie coś Ci chodzi? Jeśli tak to powiem tylko tyle, że nie widziałem tego w żadnym starym domu. Wszędzie murłąta leży całą długością na murze. Kiedyś nie dawano izolacji pionowych i poziomych czyli teraz też nie należy dawać?

Rafałku

to co narysowałeś to sedno i brawo !

zastepczym rozwiązaniem jest papa

... a folie ... jesli kto chce ...

nie zamierzam nikogo odwodzic od projektu ...

pzdr

No dobrze, tylko co zrobisz z tymi dziurami pod murłatą?

No i z tego by wynikało, że praktycznie wszystkie projekty są sknocone nie wspomijając o znanych mi książkach z tej dziedziny...

Rafałku

zawsze sa dwa rozwiązania

myslisz ...

albo robisz zgodnie z projektem

pzdr

No dobrze, tylko co zrobisz z tymi dziurami pod murłatą?

No i z tego by wynikało, że praktycznie wszystkie projekty są sknocone nie wspomijając o znanych mi książkach z tej dziedziny...

Rafałku

zawsze sa dwa rozwiązania

myslisz ...

albo robisz zgodnie z projektem

pzdr

brzoza, ja bym jeszcze dodła, że są dwa uda:

albo się uda, albo sie nie uda :D

No włąśnie ja myślę... czemu projekty są sknocone i murłata leży na wieńcu a nie na podkładkach, czemu książki budowlane mają takie błędy. Przejrzałem przed chwilą Nowy Poradnik Majstra Budowlanego i tam też nie ma podkładek, za to jest izolacja...

To po co architekcie każą to robić (izolacje) po co nie ma tam podkłądek i to samo w ksiązkach... To jakiś spisek, paranoja...