Gość 19.07.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 brzoza, ja bym jeszcze dodł, że są dwa uda: albo się uda, albo sie nie uda baardzo madrze ... baardzo mądra uwaga kombinuj budulec ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Nowy Poradnik Majstra Budowlanego i tam też nie ma podkładek, za to jest izolacja... To po co architekcie każą to robić (izolacje) po co nie ma tam podkłądek i to samo w ksiązkach... OK Rafałku ... izoluj drzewo - nie ma sprawy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 19.07.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Anka Węgrzyn Teraz wilgoci nie ma w ogóle, zniknęła po wyciągnięciu folii. Wentylujesz wieniec,ale to nie zmienia faktu, że część wilgoci pochłania murłata. Nie dajcie się namówić na niezakładanie izolacji- to moja rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.07.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 drewno samo butwieje obojetne czy martwisz sie tym czy nie ... zasnij ... paaaa Bzrura. Jeśli zapewnisz mu odpowiednie warunki to przetrwa ciebie, mnie i kilkadziesiąt kadencji sejmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2005 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Nowy Poradnik Majstra Budowlanego i tam też nie ma podkładek, za to jest izolacja... To po co architekcie każą to robić (izolacje) po co nie ma tam podkłądek i to samo w ksiązkach... Rafałku - nie neguję izolacji rózrózniam tylko izolacje szczelną a odizolowanie betonu od drzewa połozyłes murłate bezposrednio na wieńcu ... czas pokaże kto z nas miał racje .... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.07.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Rafałku - nie neguję izolacji rózrózniam tylko izolacje szczelną a odizolowanie betonu od drzewa połozyłes murłate bezposrednio na wieńcu ... czas pokaże kto z nas miał racje .... pzdr A gdzie ja namawiam do robienia szczelnej izolacji? Zaczynasz mi coś wmawiać? Ja mówię tylko o podłożeniu izolacji pod drewnianą murłatę. Piiszesz: w praktyce daje to ze murłata nie dotyka wieńca nawet jesli chłonie wigoć z otoczenia to łatwo wysycha belka położona bezpośrednio na papie nie ma od spodu przewiewu a jak sam wiesz drzewo nie lubi byc opatulone A ja Ci na to jeszcze raz powtórzę 1. nikt nie każe szczelnie owijać murłąty - skąd ten pomysł? 2. Skoro uważasz, że wilgoć nie wydostanie się spod murłaty leżącej na ilolacji to jak się ma tam dostać? Pomijam zalanie. Przecież szczelność takiego układu będzie działać w obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 20.07.2005 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Skoro nie należy niby dawać izolacji pod murłatę, to jak to się ma do podwalin (to te pierwsze deski mocowane do fundamentu) w domach o konstrukcji szkieletowej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 U nas daliśmy folię pod murłatę. Po miesiącu ją wyrwaliśmy - pod folią zebrała się woda Rafałku ... wykłady z fizyki to nie moja "działka" Anka juz to raz wyjasniała ... ale zapytaj dokładniej skąd u Niej brała sie woda ... z pewnościa Ci to wyjaśni lepiej niz ja ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.07.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 pod folią zebrała się woda A murłata jest nad folią. Jak by nie było folii to by woda wsiąkałą w nią. A nawet jakby. Zobacz ile osób uważa że izolację powinno się dawać, do tego książki i projekty. Wszyscy są w błędzie? Poza tym do izolacji zaleca się wszędzie papę. Ja mam suche murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 20.07.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 A co może się dziać, jeśli moja murłata licuje ze ścianą kolankową i otynkowana jest tak jak ona (z siatką)? Czy wilgoć z tynku może jej zaszkodzić (leży też na murłacie be zpapy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 20.07.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 A co może się dziać, jeśli moja murłata licuje ze ścianą kolankową i otynkowana jest tak jak ona (z siatką)? Czy wilgoć z tynku może jej zaszkodzić (leży też na murłacie be zpapy ) Coz czytajac ten watek od poczatku dochodze do wniosku ze pewnie .... Ci odpadnie dach Ale sie nie przejmuj jakbys mial folie ... to tez by ci pewnie odpadl (druga polowa postow tak twierdzi ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 20.07.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 czytam i czytam ten wątek i ..... mi się wydaje, że logiczniejsze jest jednak stosowanie izolacji między wieńcem a murłatą - nie będę przytaczał moich argumentów bo inni już takie tutaj przedstawiali i nie przemawiają one do przeciwników tej izolacji. Dodam tylko, że u mnie wszyscy po kolei (murarze, cieśle, dekarze oraz kierownik budowy podkreślali, że ta izolacja jest potrzebna i wcale nie tylko i wyłącznie o wilgoć chodziło (podobnie mam odzielone - nie owinięte dookoła - krowkie od fragmentów ścian działowych z którymi się stykają itd. Jakoś dziwnie im wszystkim wierzę. A dodam jeszcze, że faktycznie nie widziałem jeszcze domu (no setki to nie ale trochę tak) w którym murłata leżałaby na wieńcu na jakichś podkładkach a nie na całej swojej powierzchni (oczywiście pseudo całej bo to rpzecież nie są dwa lustra ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 20.07.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Jeżeli masz mokre drewno (a z takiego robi 90% ludzi - ja nie znalazłam ciesli, który podjąłby sie roboty i dał gwarancje na dach z suchego drewna), ??? To niby suche drewno jest gorsze od mokrego. A mógłbyś m i to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.07.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Skoro nie należy niby dawać izolacji pod murłatę, to jak to się ma do podwalin (to te pierwsze deski mocowane do fundamentu) w domach o konstrukcji szkieletowej??? Dywagacje trwają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 24.07.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 To nie dywagcje bo nie odbiega się od tematu.Moim zdaniem ma być papa i najlepiej ze dwie warstwy aby odizolować termicznie murłatę od betonowego wieńca aby wykropiona woda nie wsiąkała w murłatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 26.07.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 To nie dywagcje bo nie odbiega się od tematu. Moim zdaniem ma być papa i najlepiej ze dwie warstwy aby odizolować termicznie murłatę od betonowego wieńca aby wykropiona woda nie wsiąkała w murłatę Oczywiście w pełni popieram bo jakoś nikt nie pamięta o istnieniu w ścianie i wiencu (zwłaszcza w zimie) na granicy zimna z zewnątrz i ciepła z wewnątrz "punktu rosy" który powoduje wykraplanie się wody i zawilgocenie murłaty. Oczywiście i w murłacie może wystąpić to zjawisko jeżeli murłata jest żle ocieplona i stąd gnijące na izolacji murłaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.07.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 To nie dywagcje bo nie odbiega się od tematu. "dywagacja (łc. divagari ‘błąkać się’) mówienie lub pisanie nie na temat, rozwlekanie wypowiedzi; rozpatrywanie sprawy bez możliwości wpływu na jej rozwiązanie, spekulowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.07.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 To nie dywagcje bo nie odbiega się od tematu. Moim zdaniem ma być papa i najlepiej ze dwie warstwy aby odizolować termicznie murłatę od betonowego wieńca aby wykropiona woda nie wsiąkała w murłatę Oczywiście w pełni popieram bo jakoś nikt nie pamięta o istnieniu w ścianie i wiencu (zwłaszcza w zimie) na granicy zimna z zewnątrz i ciepła z wewnątrz "punktu rosy" który powoduje wykraplanie się wody i zawilgocenie murłaty. Oczywiście i w murłacie może wystąpić to zjawisko jeżeli murłata jest żle ocieplona i stąd gnijące na izolacji murłaty. Pozdrawiam Spodziewam się, że tu zachodzi również zjawisko bezwładności temperatury; wieniec utrzymuje dłużej temperaturę a z podgrzanego szybciej powietrza wytrąca się para. Podobnie jak na spodniej stronie dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 26.07.2005 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 ... ... ... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.07.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 ... ... ... :P ...to na tym zakończymy dy...skusję http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts