Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgrzewany podjazd do garażu

Recommended Posts

ja planuję

tzn. mam póki co doprowadzoną instalacje do sterowania - trzeba o tym pamietać przed tynkami wewn.

nie wiem jakie są koszty użytkowania - znajomy znajomego :D podawał swoje i nie były wysokie, ale szczegółów nie pamiętam :-?

poza matami jeszcze czujka jest potrzebna [wilgotności i temperatury], choć znajomy znajomego włącza ręcznie, na pół godziny przed wyjazdem,

jest zadowolony z takiego rozwiązania

a w muratorze faktycznie coś o tym było w artykule o remoncie podjazdu

z tego co pamiętam omówiona była wersja minimum bez automatyki i nie było, chyba żadnej info poza tym że należy ułożyć te maty :lol:

a i napisano, że maty można kupić w markecie budowlanym :o

choć z art. wynikało, ze to raczej tanie, to ja otrzymałąm wstępną ofertę na kilka tysiecy za jeden podjazd [ale nie będę kupować mat w Castoramie]

Ja zamierzam wyłożyc podjazd kostką granitową o grubości 6 cm. Na allegro widziałem maty grzejne chyba firmy Devi (uznany producent) które kosztują kilkaset złotych. Planuje ułożyć maty w następujący sposób : 2 pasy szerokości około pół metra tam gdzie jeździ się kołami samochodu. Myśle, że takie rozwiązanie nie przyczyni się do mojego bankructwa podczas późniejszej eksploatacji :)

Pozdro

o widze ze sa fani bezobslugowych domkow

ogolnei mozna powiedziec tak, prtzynajmniej ja tak to widze

pomijajac koszt inwestycyjny

to koszty roczne uzytkowania beda rowne:

roczna ilosc rozmrozen sniegu/lodu*powierzchnia odmrazania*((grubosc posadzki*gestosc posadzki*cp posadzki*zmiana temperatury posadzki)+(grubosc warstwy lodu/sniegu*gestosc sniegu/lodu*(cp lodu /sniegu*zmiana temperaturty lodu/sniegu do temperatury 0°C+cieplo topnienia+straty cieplne od posadzki do otoczenia)*cena energii (prawdopodobnie elektrycznej)

oczywiscie nalezaloby zadbac o to aby rozmrozony snieg/lod splywal do jakiegos kanalu a nie tworzyl nam gdzies obok malego lodowiska ;)

ile mogloby to kosztowac postaram sie pozneij na przykladzie pokazac ;)

przedewszystkim trzeba odpowiednio wyliczyc moc na m2 aby to w ogole moglo dzialac

a takze trzeba uwzglednik czynnik czasowy-czyli tak zaprojektowac to urzadzenie, aby na efekt rozmrozenia nei czekac do wiosny ;)

dla tych ktorzy o cieple niewiele wiedza i wydaje im sie ze wystarczy do posadzki wsadzic jakis tam grzewczy drucik wspomne tylko ze same straty cieplne przy procesie rozmrazania to okolo 30 W/ (m2K)

czyli jesli mamy mroz -10°C to aby tylko pokryc straty ciepla do otoczenia musimy miec moc minimalna 300 W na m2

i wtedy( pomijajac ewentualne straty ciepla do gleby) oczywiscie nic sie nie bedzie dzialo poza utrzymywaniem stalej temperatur 0°- zadnego efektu rozmrazania ;)

a wiec kto ma podjezdzik okolo 10 m2 to musi sie liczyc z moca zainstalowana rzedu 3kW jako absolutne minimum

a prawdopodobna moc (trzeba by jeszcze przeliczyc ) to szacuje okolo 1kW na m2

Na allegro widziałem maty grzejne chyba firmy Devi (uznany producent)

do podjazdu, tylko kable, tanie to nie jest, odradzam producnetów no name, szkoda zachodu..... a i moim zdaniem szkoda zachodu jeśli ktoś ma płaski podjazd, co innego zjazd do garażu podziemnego o nachyleniu min 25 %, tam trzeba stopić śnieg

• 1 month później...
  • 4 months później...

witam,

my jeszcze się nie zdecydowaliśmy (wykonanie podjazdu z kostki granitowej to inwestycja za kilka lat) ale mamy ofertę na wykonanie takiej instalacji przeciwoblodzeniowej:

w praktyce instaluje się moce 250-300 W/m2 ogrzewanej powierzchni i nie podgrzewa się całych podjazdów a jedynie 2 pasy o szer. 60 c.m odpowiadające rozstawowi kół samochodu. W naszym przypadku instalacja przeciwoblodzeniowa dla podjazu (3 pasy dla dwóch samochodów) łącznie o pow. 36 m2 - całkowita moc do zainstalowania to 9000 W. Moim zdaniem to dużo i uważam, że koszty ekploatacji byłyby za wysokie.

W chwili obecnej mamy tylko instalację na ganku i na schodach wejściowych, moc tej instalacji to 3000 W, instalacja się sprawdza (nie ma śniegu i lodu) a najdroższym elementem instalacji był sterownik i czujniki wilgoci i temp. Co to faktycznych kosztów eksploatacji nic nie powiem, bo nie mam jeszcze rachunków na prąd za okres zimowy (to pierwszy rok eksploatacji), a poza tym u nas to i tak wszystkie urządzenia są na prąd, w tym co i cwu, więc trudno powiedzieć jaką część rachunku można przypisać akurat do tej instalacji.

Pozdrawiam,

gaga2