J_K_K 17.07.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Okazało się, że kabel energetyczny mający zasilać dom, wkopany w ziemię jeszcze przed rozpoczęciem budowy, jest o jakieś 6 m za krótki,aby dosięgnąć obecnego umiejscowienia skrzynki.Czy dla świętego spokoju wymienić go cały na nowy, dłuższy,czy też mufa (połączenie w ziemi) załatwi sprawę bezproblemowo ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.07.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Okazało się, że kabel energetyczny mający zasilać dom, wkopany w ziemię jeszcze przed rozpoczęciem budowy, jest o jakieś 6 m za krótki, aby dosięgnąć obecnego umiejscowienia skrzynki. Czy dla świętego spokoju wymienić go cały na nowy, dłuższy, czy też mufa (połączenie w ziemi) załatwi sprawę bezproblemowo ? Pzdr JKK A jakiej długości jest ten kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 17.07.2005 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 A jakiej długości jest ten kabel? ~ 10m Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 17.07.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam Głupio robić mufę na nowym kablu, nie? Ale jak potrafisz i masz narzędzia aby dobrze to zrobić, to spoko. Koszt mufy i tulejek jest napewno mniejszy niz 16m kabla, ale jak kupisz 16m tego kabla, to zostanie ci 10 starego do opchnięcia, co może koszta zrobienia mufy prawie wyrównać. I tak źle i tak nie dobrze. Ja bym wydupił ten 10-cio metrowy i dał nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.07.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam Głupio robić mufę na nowym kablu, nie? Ale jak potrafisz i masz narzędzia aby dobrze to zrobić, to spoko. Koszt mufy i tulejek jest napewno mniejszy niz 16m kabla, ale jak kupisz 16m tego kabla, to zostanie ci 10 starego do opchnięcia, co może koszta zrobienia mufy prawie wyrównać. I tak źle i tak nie dobrze. Ja bym wydupił ten 10-cio metrowy i dał nowy. No nie wiem, czy profesjonalna, wodoszczelna mufa będzie tańsza niż nowy kabel... Ja bym wymienił całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 17.07.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam No nie wiem, czy profesjonalna, wodoszczelna mufa będzie tańsza niż nowy kabel... Mufa termokurczliwa ok. 50zł + taśma samowulkanizująca ok. 15zł. Cały koszt, pod warunkiem, że robocizna swoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władysław_Cimoszewicz 17.07.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 kiedyś polski robotnik umiałby to zrobić nawet i widłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.07.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam No nie wiem, czy profesjonalna, wodoszczelna mufa będzie tańsza niż nowy kabel... Mufa termokurczliwa ok. 50zł + taśma samowulkanizująca ok. 15zł. Cały koszt, pod warunkiem, że robocizna swoja. A kable pewnie na skrętkę ma połączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 17.07.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam:)Mufa inaczej zestaw montażowy jet najbardziej newralgicznym elementem na kablach. Dlatego należy wykonywać je bardzo starannie. Osobiście widziałem kiedyś sytuację kiedy wszystkie obwody odbiorcze były wyłączone a licznik mierzył dalej. Powodem jak się później okazało była wadliwie wykonana mufa i instalator który chciał sobie ułatwić życie sypiąc do wykopu w którym ułożył bednarkę sól. Oczywiściwe w celu uzyskania mniejszej rezystancji. na nieszczęście wadliwie wykonał mufę i był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts