Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moczenie kija ;-)

Darpiot

Recommended Posts

• Odpowiedzi 289
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

No to dołączam do grona wędkujacych babek :D :p :lol:

Ja łowiłam do tej pory na stawach hodowlanych w Lublinie :oops: na Liwcu, ujsciu Liwca do Buga, na Bugu na Narwii, ale nazwy miejscowości nie pomnę...

Na wiosnę ruszam na Świder i Rokolę. W końcu budujemy się 40 metrów od rzeki :lol:

Łowię na spławik, na rzece na wolną przepływankę, próbuję na spinning czasem, ale że tak powiem nie za bardzo lubię.

Łowimy we trójkę, ja, mąż i nasza pięcioletnia córka też uklejki i małe płotki wyciąga :D

Wiem, że martwy sezon jest teraz... ale dzisiaj na Wiśle tłum wędkarzy podlodowych, brrr... :p

Nikt dawno nie pisal tutaj bo wiadomo zimno, ale może ktos sie skusi co by o rybkach poplotkowac? :)

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Cześć wędkarze - też czasem lubię kija pomoczyć - ot tak żeby pobyć z przyrodą za pan brat - niestety ostatnia wyprawa majowa na mazury to kompletna klapa - jeszcze w kwietniu na wodzie był lód .

Ale fajnie było poczytać - ja od niedawna na forum i jeszcze wielu rzeczy o budowaniu nie wyczytałem . Przerywnik sportowy w końcu też mi się należy .

Z pewnością jeszcze tu zawitam - dla tych co na wodzie :połamania kija

- tym co tęsknią za wodą : pojedziemu !!

• 1 month później...

A teraz wiadomość z pogranicza wędkarstwa i ...filmu grozy(?). W komercyjnym stawiku, niedaleko mojego miejsca zamieszkania, metrowy szczupak pogryzł nogi dwudziestokilkuletniej dziewczyny, która trafiła do chirurga. Jej koleżanka (to nie jest potwierdzone) musiała chwile później uciekac przed bestią.

A więc kto na kogo poluje :-?

Kilka razy próbowałem wędkować, za każdym razem okazuje się, że to nie dla mnie. Poza jednym wyjątkiem. Absolutnie wciągnęło mnie wędkarstwo morskie, z kutra. Polecam każdemu popróbować, dobry szyper to gwarancja obfitych połowów. No i wyciągnięcie dużej ryby z kilkudziesięciu metrów to super przeżycie.

Ja też łowie ,ale mam taki problem 2 lata temu wpuściłem do stawu (200 m2) parę okoni a teraz zjadają mi narybek małe rybki czasami widać jak polują . Jak się pozbyć okoni ze stawu ,wody nie da się spuścić czy wypompować zawsze będzie 70 cm ponieważ staw jest blisko rzeki .Jak ich wyłapać ?

• 2 weeks później...

Wyłapanie siatką to całkiem niezły pomysł .

Niestety zawsze zostaną te co są mniejsze niż oczka siatki .

Pospininguj - biała ryba nie weźmie , okonia masz szansę upolować .

A tak serio to po kilku latach sama natura sobie z tym poradzi - jak okonie wyjedzą drobne rybki to powyjadają się same i zostaną tylko większe okazy - te z kolei z powodu braku pokarmu złowisz na dowolną przynętę .

Myślę jednak że równowaga biologiczna ustali się sama tak że zostanie zarówno biała ryba jak i okonie .

Okonie rozmnażają się tak samo jak biała ryba i ich narybek też jest pożerany . Może się tak zdarzyć że zostaną tylko duże okonie i okazy białej ryby - unikniesz w ten sposób skarłowacenia .

Jeżeli masz zarośla w wodzie to prawdopodobnie część narybku ocaleje - będzie miała się gdzie schronić , jeżeli nie to pomyśl nad stworzeniem czegoś co może dać narybkowi schronienie ( wypłycenia , szuwary itp )

• 1 month później...
Witam bardzo serdecznie wszystkie Panie i Panów wędkarzy.Ja o ile czas pozwoli łowie w Zaubicach Starych ,jakies 15 km. za Radzyminem ,na rzece Bug.Piekna okolica i piekna rzeka,trudno o rekordy ale trafiaja się ładne 2 a nawet 3 kg.leszcze,można zapolować na sandacza i ładnego suma.Zdarzają sie tylko brudasy ,którzy zaśmiecają to bardzo malownicze miejsce.Pozdrawiam i zyczę połamania kija.

• 2 weeks później...
A teraz wiadomość z pogranicza wędkarstwa i ...filmu grozy(?). W komercyjnym stawiku, niedaleko mojego miejsca zamieszkania, metrowy szczupak pogryzł nogi dwudziestokilkuletniej dziewczyny, która trafiła do chirurga. Jej koleżanka (to nie jest potwierdzone) musiała chwile później uciekac przed bestią.

A więc kto na kogo poluje :-?

To chyba na potrzeby reklamy tego stawiku.

Krąży legenda, że węgorze wychodzą w deszczowe dni na plantacje grochu.

Wzięło się to stąd, że wędkarz zgubił złowione przez siebie węgorze w pobliżu działki z grochem. Są to bardzo żywotne ryby i ten kto je znalazł puścił plotkę, że węgorze gustują w grochu. I tak jest do dzisiaj :lol: .