miut 18.07.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Obecnie mieszkam z babcia i zona w mieszkaniu w ktorym glownym najemca jest babcia.Jestesmy zameldownai tam na pobyt staly.Chcielibysmy przeprowadzic tam generalny remont.Mieszkanie nalezy do zrzeszenia prywatnych wlascicilei i jako takiego wlasciciela nie posiada(nie interesuje sie ta kamienica)W sumie rzadzi tam zrzeszenie.Pytalismy sie o mozliwosc przepisania mieszkania z babci na mnie ( w sensie-ja zostane glownym najemca), niestety ponoc nie jest to mozliwe.Nie znam sie na prawie wiec prosze o rade czy warto inwestowac w remont mieszkania?O remoncie wspominalem Pani prezes zrzeszenia.Powiedziala ze wszystko ok , po smierci babci mozemy sie ubiegac o to mieszkanie i jezeli przeprwoadzimy tam remont to bedziemy mieli pierszenstwo w staraniu sie o nie.( ale jakos jej nie wierze).W sumie nie wiem co robic bo wykupic tego mieszkania tez sie nie da, a remont kosztuje .Niechcialbym zainwestowac w mieszkanie 50000 a pozniej dostac lokal zastepczy.Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/37097-mieszkanie-babci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.07.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Moim zdaniem problem jest gdzies w rejonie dowolnie ksztaltujących sie umow nienazwanych, i nie ma nań jednego paragrafu. Proponuje wystapic pisemnie do wlasciciela/zarządcy z propozycja nastepującą: Zrobicie remont, jeśli a/ zostaniecie wpisani od razu jako glowny najemca, lub b/ zostaniecie nim po smierci babci - pod rygorem zwrotu poniesionych i udokumentowanych kosztow przez zarządcę, gdyby sie rozmyslil.Ale i tak wolalbym szukac czegos innego na wlasnosc. Jak Was stac na wybulenie 50.000 zetów na remont, to tak naprawdę macie solidne podstawy by kupic mieszkanie (posiłkując się kredytem). Warto wkladac 50 klocków w nie-swoje, z którego mogą was jakimiś sztuczkami prawnymi wykolegować? Chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/37097-mieszkanie-babci/#findComment-742952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts