Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halasliwe PKP

m.dworek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli inwestor nie ma sie kierować rozsądkiem i logiką, tylko jak coś "nie leży" to niech kto inny ratuje :o

inwestorowi nie płacą za to zeby znał się na prawie budowlanym

dostaje decyzję, ze moze sie budowac i podpisani sa pod nia dobrze opłaceni fachowcy

urzednik ma czas na rozpatrzenie i czesto wykorzystuje ten czas ponad miare

jesli popełniono bład decyzyjny - nie jest to wina inwestora

powiem tak

kiedy decydowalem sie na dom wiedzialem ze przejezdza pociag

ale jakies ciche te pociagi byly wczesniej

no i druga sprawa ciezko taki pociag przylapac na goracym uczynku bo przejezdza raptem pare razy dziennie

ale czasami podpinaja jakies takie straszne lokomotywy wydajace strasznie niskie tony

w nocy to naprawde jest cos okropnego

mysle ze jsli kolej wybudowalaby jakas sciane, ekran to byloby duzo znosniej

innym wyjsciem byloby moze zastosowanie nowoczesniejszych maszyn

druga rzecz ktora mnie denerwuje to to ze ten pociag jedzie bardzo powoli (czyli dlugi czas przebywania) i gwizdze, gdyz jakies 150 metrow dalej jest przejazd kolejowy bez zapor

na pewno bede probowal wymusic jakos na PKP aby obnizyli emisje halasu i dlatego jestem ciekaw waszych wskazowek

co do powyzszych uwag: dzialka jest budowlana wic chyba mam prawo wymagac, aby przepisy mowiace o dopuszczalnym natezeniu halasu byly dotrzymywane i u mnie?

a moze sie myle?

Leon, a jaka to linia kolejowa (na jakiej tarsie)?

Leon, a mnie ciekawi co innego (o ile to, co teraz nam oznajmiasz, to w ogóle prawda, a nie kolejna opowieść "na zagajenie"?)...

Kiedyś wdrażałem oprogramowanie w szpitalu Styczyńskiego w Chorzowie Batorym. Budynki są stare, ceglane. Niedaleko - huta, do której prowadzi linia towarowa i jeżdżą pociągi ze stalą. Jak takie coś przejechało, to budynek trząsł się w posadach - dosłownie !

Chcesz powiedzieć, że wybrałeś TAKIE miejsce na dom ?

A jeśli tak, to czemu świadomie robisz wszystko, by ZREDUKOWAĆ ilość materiałów budowlanych np. do zazbrojenia stropu itd. ?

Nie rozumiem...

P.S. Czy "kierownik" to klon ?

dzialka ma swoje plusy

i dlatego dalem sie namowic

juz zaluje, ale co sie stalo to sie nei odstanie

teraz probuje wykombinowac cos, zeby te niedogodnosci zminimalizowac

miedzy innymi w planie mam mur 2,20 ktory mnie troche od tego halasu odetnie

ale moze PKP ze swej strony tez moglaby cos temu zaradzic...

No tak, te wolno przejeżdżające pociągi, to pewnie towarowe. A to faktycznie dośc hałasuje. To tego wystepuje dziwne zjawisko przenoszenia dźwieku, tak, że szyby w domu wpadają w rezonans.

Leon - mur max wysokosci, do tego na górze dodatkowa osłona z pleksi i duzo drzew /świerki/.

nie oszczędzaj na zbrojeniu, porządne okna.

Prawdopodobnie przyzwyczaisz się.