Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halasliwe PKP

m.dworek

Recommended Posts

o sprzedarzy dzialki nie mysle

za to mysle o poddasz a´la cypek

czyli skosy z zelbetu, aby mozna bylo w miare spokojnie spac na poddaszu

cypku moglbys mi cos poradzic

czy na moim etapie bedzie mozliwe jakos doprojektowanie takich zelbetonikow skosow

ile kosztje taki projekcik?

i czy musze go jakos dodatkowo pokazywac w urzedzie?

albo wystarczy go zalaczyc do dokumentacji?+wpis kierownika budowy?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale za to F22 są (prawie) niewidoczne dla radaru... :D

Leon, Ty tę działkę kupowałeś korespondencyjnie? Pocieszające jest to, że coraz mniej pociągów jeździ. Może kiedyś i tęlinię zamkną. Skąd dokąd ona prowadzi?

a co? chcesz sie przejśc po torach, aby odkryć, gdzie Leon buduje 8)

Leon, strop wylewany doprojektował mi gość przy okazji adaptacji projektu. Wraz ze zmiana tego stropu uległa zmianie więźba dachowa, zasosowanli tzw. wilka i stolec, cokolwiek to jest :) Pozwolenie na budowę zostało wydane ze amianami czyli na ten strop także. Myślę, że teraz też mozesz go sobie doprojektować bez potrzeby zmiany pozwolenia na budowę, w końcu kto to sprawdzi. Byle Ci sie na głowę nie zawalił.

za to mysle o poddasz a´la cypek czyli skosy z zelbetu, aby mozna bylo w miare spokojnie spac na poddaszu

cypku moglbys mi cos poradzic czy na moim etapie bedzie mozliwe jakos doprojektowanie takich zelbetonikow skosow, ile kosztje taki projekcik?

i czy musze go jakos dodatkowo pokazywac w urzedzie? albo wystarczy go zalaczyc do dokumentacji?+wpis kierownika budowy?

Leoś, uprzedzam: twoje potencjalne pieriepały urzędasami, koniecznośc modyfikacji projektu itp. zabiegi obliczone na stwarzanie problemów i na kolejne pogaduchy nie zmieniają warunków zakładu ! Czasu masz coraz mniej, ja ci radzę: zacznij już oszczędzać na tą beczkę piwa, bo ten zakład miał charakter zobowiązania publicznego ! :D

no nie moge! kupłeś działkę z zamiarem postawienia domu niemalże na torach a teraz chcesz aby PKP cos zrobiło z hałasem ? to tak jakby pobudować się przy autostradzie a potem wymóc aby kierowcy wyrzucali przy tym domu na luz aby ograniczyć hałas - chyba coś kombinujesz :-?

ale skoro już tak masz to postaw solidny wysoki mur + jakieś drzewa / krzaki aby ograniczyć ten hałas.

mi swego czasu tez podobała się działeczka - poprostu piekna kilka starych dębów itp. ale tez była jakies 50m od torów - przeszło mi w momencie gdy przejechał pociąg pośpieszny :cry:

..... jesli m.dworek udowodni, ze poziom hałasu jest wiekszy niz przewiduje norma ...

Marne szanse.... przypuszczam, że hałas nie przekracza granic dozwolonych dla pracy maszynisty tego pociagu bez konieczności zakładania na uszy wygłuszaczy..

Ponadto by skład pociągu był dopuszczony do eksploatacji winien posiadać atest. Sądzę, że taki atest ma zarówno lokomotywa jak i każdy wagon z osobna.

nie za bardzo się na tym znam, ale trochę poczytałam przepisy nt. ochrony środowiska, i z nich wynika, że PKP ma obowiązek przeprowadzania pomiarów poziomu hałasu (co jakiś czas), i nie może przekraczać norm ustanowionych w rozporządzeniu Ministra Środowiska. Dla linii kolejowych dla obszarów zabudowy jednorodzinnnej dopuszczalny poziom hałasu to 55 dB dla godz. 6-22., a od 22.00 do 6.00 - 50 dB. W tej sprawie można chyba się zwrócić do PIOŚ (inspekcja ochrony środowiska), ale co do tego nie jestem pewna, bo zmieniły się znacznie przepisy o kompetencjach poszxczególnych organów. Ważna jest za to informacja, że w razie stwierdzenia przekroczenia dopuszczalnego poziomu hałasu muszą być podjęte działania, żeby doprowadzić poziom hałasu do wymaganego poziomu.

Pozdrawiam,

gaga2

• 5 weeks później...