Tomek_J 22.08.2005 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 czy ten halas np 55 decybeli to mierzony u mnie na dzialce, czy tez w lokomotywie ??? W lokomotywie. W samym środku silnika. Booooże !.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 z ta firma to nie taka latwa sprawa, bo musieliby u mnie chyba zalozyc ten sprzet na caly dzien problem w tym, ze ciufa jezdzi bardzo nieregularnie a jak jezdzi to nie zawsze jest tak strasznie glosno niekiedy jest ciszej a niekiedy horror tomek- cieszy mnie ze tak sie udzielasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 22.08.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 tomek- cieszy mnie ze tak sie udzielasz Twoje pytanie było [autocenzura]. Czy zdajesz sobie sprawę ile to jest 55 dB ? Nie zdajesz, bo inaczej nie zadawałbyś takiego pytania. Rozmowa to przeciętnie poziom ok. 60 dB. Czy lokomotywa pracuje ciszej od gadającego człowieka ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 tomek- cieszy mnie ze tak sie udzielasz Twoje pytanie było [autocenzura]. Czy zdajesz sobie sprawę ile to jest 55 dB ? Nie zdajesz, bo inaczej nie zadawałbyś takiego pytania. Rozmowa to przeciętnie poziom ok. 60 dB. Czy lokomotywa pracuje ciszej od gadającego człowieka ?... dzieki za wskazowki nie zastanawialem sie nigdy ile dB ma rozmowa w kazdym razie skoro gadasz ze 60 to te moje pociagi na pewno przekraczaja normy, gdyz jak przejezdzaja, to nie mozna uslyszec co gada moj rozmowca (ktory z racji na halas stara sie gadac jak najglosniej) widzisz jednak sie przadales (jesli masz racje z tym 60 dB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 znalazelm troche inne informacje http://www.zb.eco.pl/zb/137/halas.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 22.08.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 widzisz jednak sie przadales (jesli masz racje z tym 60 dB) Przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 tobie dopiero bedzie przykro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 23.08.2005 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 tobie dopiero bedzie przykro Nie bój żaby. Forumowicze pomogą (wypić to piwo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 23.08.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Zgodnie z Rozporządzeniem MŚ czas odniesienia dla pomiaru hałasu w ciągu dnia wynosi 16 godzin. Oznacza to, że teoretycznie pomiar powinien trwać przez cały ten okres. Oczywiście wybiera się zwykle "reprezentatywny okres" w ciągu doby i traktuje wynik jako 16-godzinny. O ile więc hałas przy ruchliwej ulicy może przekraczać dopuszczalne normy, to przy znikomym ruchu kolejowym szkoda sobie zawracać głowę. Innym problemem mogłoby być przekroczenie NDN (Najwyższego Dopuszczalnego Natężenia), choć te normy odnoszą się raczej do stanowisk pracy. W zasadzie jedyne co możesz robić to interweniować w PIOŚ (Państwowa Inspekcja Ochrony Środowiska) oraz u dyspozytora kolei. Nie sądzę jednak, aby przyniosło to wymierne efekty. Acha, oczywiście zgodnie z zasadą Prawa Ochrony Środowiska szkodliwe oddziaływania każdego przedsiębiorstwa winno kończyć się na granicy jego terenu, więc pomiary będą wykonywane albo u Ciebie przy domu albo na granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts