lagerfeld 18.07.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 proszę forumowiczów o pomoc. wg. planów do kotłowni (piec gazowy stojący + 2 okna uchylne 60x60) ma być doprowadzony nawiew powietrza. na rysunku jest to rura (100) położona poziomo na wysokości min. 30 cm nad posadzką, ale nie jest to tzw. zetka. hydraulik mówi, że jest to obojętne czy będzie to taka rura czy zetka jednak wykonawca twierdzi, że przy zetce do pomieszczenia nie będzie wpadało bezpośrednio zimne powietrze z dworu a nie można stosować na takich rurach żaluzji. nie wiem zatem, którą rurę mam założyć ?? pikanterii dodaje fakt, że z zewnątrz mam już zagruntowany styro a wewnętrz tynk, więc instalując zetkę musiałbym rozwalać kawał otynkowanej ściany (nie chcę tej rury wiszącej na ścianie).pytanie: czy lepiej zaryzykować rujnację fragmentu ściany w kotłowni i zrobić sobie zetkę czy dać spokój i zamocować rurę w poziomie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 18.07.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Lepsza zetka. Nie będzie zawiewało tak mocno jak przy prostej rurze.Jeśli Masz piec z zamkniętą komorą spalania to można by z tego nawiewu całkiem zrezygnować. Rozumiem, że zasilanie pieca gazem ziemnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 18.07.2005 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 zasilanie rzeczywiście gazem ziemnym. z tego co się orientuję, to zamkniętą komorę spalania mają tylko kondensaty i kotły wiszące. żaden z nich nie wchodzi u nas w rachubę. zdecydowaliśmy się na stojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 18.07.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 To, Musisz pogodzić się z wychładzaniem kotłowni. Tylko Trzymaj wylot zetki daleko o rur z wodą. Znajomemu, który miał zetkę za blisko, pewnej zimy zamarzł licznik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 18.07.2005 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 czyli jednak zetka. no cóż, jutro chyba zacznie się kucie ściany w kotłowni. jestem wściekły na hydraulika zbagatelizował sprawę (ja zresztą też - ale przecież nie jestem fachowcem). mógł mnie chociaż uprzedzić ......... grrrrrrrrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 18.07.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 zet, fi 200, amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 18.07.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 zet, fi 200, amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 18.07.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 rób normalną prostą rurę fi 100, żadna zetka, nie stresuj się, jak będzie za zimno to najwyżej połowe otworu zakleisz, powietrze i tak sie dostanie, relax man ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.07.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 zasilanie rzeczywiście gazem ziemnym. z tego co się orientuję, to zamkniętą komorę spalania mają tylko kondensaty i kotły wiszące. żaden z nich nie wchodzi u nas w rachubę. zdecydowaliśmy się na stojący. Rzeczywiście? Jakiś problem techniczny w stojących? Forumowicze, wypowiedzcie się w tej kwestii, bo ja mam zamiar mieć jednofunkcyjny stojący z zamkniętą komorą i bez żadnej kratki nawiewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 18.07.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 zasilanie rzeczywiście gazem ziemnym. z tego co się orientuję, to zamkniętą komorę spalania mają tylko kondensaty i kotły wiszące. żaden z nich nie wchodzi u nas w rachubę. zdecydowaliśmy się na stojący. Rzeczywiście? Jakiś problem techniczny w stojących? Forumowicze, wypowiedzcie się w tej kwestii, bo ja mam zamiar mieć jednofunkcyjny stojący z zamkniętą komorą i bez żadnej kratki nawiewnej. 1F stojący turbo to będziesz miała problem znaleść taki kocioł 1F stojące to głównie atmosferyki żeliwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.07.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Matko, ale dlaczego? Załamałam się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 18.07.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 jaki chcesz nieć kocioł stojący w wersju turbo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.07.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Dokładnie jeszcze się nie zastanawiałam nad firmą. Może Buderus, ale nie wiem. Wiem jaki ma być: jednofunkcyjny z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 19.07.2005 02:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 będziesz miała problem znajść kocioł w wersji stojącej i z zamkniętą komorą spalania - odrzucamy oczywiście wszelkie "lodówki" czyli kocioł+ zasobnik w jednym opakowaniubo są to kotły teoretycznie wiszące stojące na ziemi- zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 19.07.2005 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 odrzucamy oczywiście wszelkie "lodówki" czyli kocioł+ zasobnik w jednym opakowaniubo są to kotły teoretycznie wiszące stojące na ziemi- zasobniku czyli jak ? takie lodówki to mają jednak zamkniętą komorę spalania ?? gazowe lodówki są złe ??? my chyba zdecydujemy się na stojącego wolfa (piec a pod nim zasobnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 19.07.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 powoli odrzucamy nie jako złe tylko chodzi mi że odkładamy na bok jako inny tytposzereg kotłów tzw "lodówki" czyli vaillant ecocompact lub aurocompact, viessmann vitodens 333 dawny 222, brotje Eco condens itd to wszystko są kotły kondensacyjne dla mnie lodówka jest SUPER rozwiązanie może nie jestem w temacie ale niech mi ktoś pokaże stojący w wersji turbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.07.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 A zatem: UWAGA! UWAGA! POSZUKIWANI UŻYTKOWNICY STOJĄCYCH KOTŁÓW Z ZAMKNIĘTĄ KOMORĄ SPALANIA! SĄ TACY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 19.07.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 jeden już jest VKK EcoVit ale to kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 19.07.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 i viessmann vitocrosal 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.07.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 INNE, PLIZZZ! NIE-KONDENSATY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts