Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki nawiew do kotłowni ?

Recommended Posts

proszę forumowiczów o pomoc. wg. planów do kotłowni (piec gazowy stojący + 2 okna uchylne 60x60) ma być doprowadzony nawiew powietrza. na rysunku jest to rura (100) położona poziomo na wysokości min. 30 cm nad posadzką, ale nie jest to tzw. zetka. hydraulik mówi, że jest to obojętne czy będzie to taka rura czy zetka jednak wykonawca twierdzi, że przy zetce do pomieszczenia nie będzie wpadało bezpośrednio zimne powietrze z dworu a nie można stosować na takich rurach żaluzji. nie wiem zatem, którą rurę mam założyć ?? pikanterii dodaje fakt, że z zewnątrz mam już zagruntowany styro a wewnętrz tynk, więc instalując zetkę musiałbym rozwalać kawał otynkowanej ściany (nie chcę tej rury wiszącej na ścianie).

pytanie: czy lepiej zaryzykować rujnację fragmentu ściany w kotłowni i zrobić sobie zetkę czy dać spokój i zamocować rurę w poziomie ?

zasilanie rzeczywiście gazem ziemnym.

z tego co się orientuję, to zamkniętą komorę spalania mają tylko kondensaty i kotły wiszące. żaden z nich nie wchodzi u nas w rachubę. zdecydowaliśmy się na stojący.

Rzeczywiście? :o Jakiś problem techniczny w stojących?

Forumowicze, wypowiedzcie się w tej kwestii, bo ja mam zamiar mieć jednofunkcyjny stojący z zamkniętą komorą i bez żadnej kratki nawiewnej.

zasilanie rzeczywiście gazem ziemnym.

z tego co się orientuję, to zamkniętą komorę spalania mają tylko kondensaty i kotły wiszące. żaden z nich nie wchodzi u nas w rachubę. zdecydowaliśmy się na stojący.

Rzeczywiście? :o Jakiś problem techniczny w stojących?

Forumowicze, wypowiedzcie się w tej kwestii, bo ja mam zamiar mieć jednofunkcyjny stojący z zamkniętą komorą i bez żadnej kratki nawiewnej.

1F stojący turbo to będziesz miała problem znaleść taki kocioł

1F stojące to głównie atmosferyki żeliwne :cry:

odrzucamy oczywiście wszelkie "lodówki" czyli kocioł+ zasobnik w jednym opakowaniubo są to kotły teoretycznie wiszące stojące na ziemi- zasobniku :wink:

czyli jak ? takie lodówki to mają jednak zamkniętą komorę spalania ?? gazowe lodówki są złe ???

my chyba zdecydujemy się na stojącego wolfa (piec a pod nim zasobnik)

powoli

odrzucamy nie jako złe tylko chodzi mi że odkładamy na bok jako inny tytposzereg kotłów

tzw "lodówki" czyli vaillant ecocompact lub aurocompact, viessmann vitodens 333 dawny 222, brotje Eco condens itd to wszystko są kotły kondensacyjne

dla mnie lodówka jest SUPER rozwiązanie

może nie jestem w temacie ale niech mi ktoś pokaże stojący w wersji turbo :roll: