Cypek 18.07.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Dom postawiłem. Zabrakło na szafy, meble kuchenne i .... no właśnie ogrodzenie .najbardziej dokucza mi brak tego ogrodzenia. Nie mam prywatności, dzieciaki mi w okna zagladaja, sąsiad wpada bez zapowiedzi, normalnie horror.Miesięcznie jestesmy w stanie odkładac około 2000,- zł a na ogrodzenie potrzeba około 12.000,- zł, czyli muszę czekać około 6 miesiecy czyli praktycznie do wiosny lub brać kredyt. Kredytów boje się jak ognia poza tym strasznie podrazaja koszt tej inwestycji. Co robić, szał mnie ogarnia nawet na znajomych którzy przyjezadzaja i zamiast pukać do drzwi leza od razu od strony tarasu. Psy mi sra....ja na działkę i w ogóle tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 18.07.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 to moze zrób takie prowizoryczne ogrodzenie z siatkito nie moze dużo kosztować całkiem bez ogrodzneia sie nie da długo wytrzymac wg mnie - już w czaasie nbudowy wydaje mi się niezbędne a branie takiego małego kredytu jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.07.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Cypek Stemple jako słupki, z dech zbić bramę, dać tanią siatkę i spokojnie poczekać do przyszłego roku i zrobić porządne ogrodzenie. Prowizorkę ze szwagrem ( kolegą, teściem, bratem, wujem, etc. ) zrobicie w 1/2 dnia Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 18.07.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Popieram. ja robię "prowizorkę" na trochę dłużej, z porządną siatką i metalowymi słupkami, bo wiem, że jeszcze przez parę lat postoi. A jak będzie kasa, to zrobię sobie piękny kuty płocik (albo może drewniany? sam jeszcze nie wiem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.07.2005 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 No właśnie chciałem zrobić prowizorke, ale największy kłopot z tą bramą i furtką. Moze ktoś ma orientację, ile taki kredyt bedzie kosztował, taki 50.000 zł. Na 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 18.07.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 skoro piszesz, że miesięcz nie możesz sporą sumkę odłożyć, to znaczy , że stać cię na kredyt, jak wiem że są to dodadkowe koszty, ale ..., jeżeli bardzo dokucza ci brak pewnych rzeczy bierz kredyt, ja tak bym zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 18.07.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 No właśnie chciałem zrobić prowizorke, ale największy kłopot z tą bramą i furtką. Moze ktoś ma orientację, ile taki kredyt bedzie kosztował, taki 50.000 zł. Na 2 lata. Słońce, ale taka brama i furtka z siatki to pestka - da się łatwo zrobić ja mam na budowie chyba 500 zł za wszystko zapłaciłam - fakt mam krótkie ogrodzenie ale myślę że gdyby było dłuższe to nie wyszłoby to dużo drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.07.2005 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Acha, dzwoniłem o koszt takigo kredytu to 1% za uruchomienie, 800,- wpis do chipoteki i 10% na rok, sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 18.07.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Swoją drogę to ciekawe. Stopy procentowe spadły już tak nisko, że jeszcze trochę i z lupą ich będziemy szukać, ale jak przychodzi do kredytu, to oprocentowanie jest po prostu lichwiarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 18.07.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Acha, dzwoniłem o koszt takigo kredytu to 1% za uruchomienie, 800,- wpis do chipoteki i 10% na rok, sporo. 10% i wpis do hipoteki ?! Poszukaj innego banku. No, chyba że budynek oddany, wtedy faktycznie pożyczki hipoteczne mają mniej więcej takie oprocentowanie. Jeśli budynek nie oddany- w trakcie budowy, to wtedy kredyt budowlano-hipoteczny tj. jakieś 6-8% i wpis do hipoteki, prowizja. Nie lepiej wziąść linię kredytową ? Są banki które dają takową na 12-15%, ale brak wpisu na hipotekę i odsetki naliczają od faktycznie wykorzystanego limitu. Co do wysokości, to 50tys/24mc=2083,33zł sam kapitał, a do tego odsetki dla pierwszej spłaty (10%) +416,67zł, czyli razem ok.2500zł Plus oczywiście koszta typu wpis,prowizja itp.itd. Ja bym stawiał jednak na linie kredytową ok 12% .Mimo wszytsko wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.07.2005 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No własnie.Ach te odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Cypek 50 kPLN na bramę i furtkę . To ja ci Osła nie zacytuję co to zielonemu powiedział: "Taki ładny efekt przy takim budżecie." Stary, jeżeli już wiesz (wiecie), czego chcesz (chcecie), to zrób bramę i furtkę, a na reszcie prowizorkę. Zresztą sam zobaczysz, że nawet jak odgrodzisz tylko boki, a front pozstawisz to lizcba odwiedzajacych ulegnie gwałtownemu załamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 19.07.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 zycie mnie nauczyło ze prowizorki kosztują najdrozej a nic tak nie mobilizuje jak kredyt zawsze wiecej zarabiałem jak miałem "bata" nad sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.07.2005 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 kroyenia, 50 kpln na szafy, kuchnię i ogrodzenie i kilka innych detali.Boki już robię, siatka na słupkach, to małofinansowe działanie. Ból to front, gdzie ma być klinkier i metaloplastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.07.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 wy ludzie macie odwageja bym w zyciu kredytu nie zaciagnaltaki juz ze mnie typ, ze pracuje na cos i nie bede ryzykowal ze mnei ktos tego podstepnie pozbawi- a banki czesto tak robia- wystarczy czytac gazety i ogladac telewizje- przykladow od gromadlatego ja ci radze trzymaj sie od banku z daleka bo to zlodzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.07.2005 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No widzisz Leon, a już byłem gotów ulec presji rodziny i wziąć te parę kpln kredytu. Chyba jednak będę ciułał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 19.07.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 A my zawsze bierzemy kredyt ( wykup mieszkania, kupno samochodu a teraz budowa domu). Gdybyśmy chcieli zaoszczędzić na dom to do 60-tki może by się udało, ale mając 60 lat to już wiele byśmy się nim nie nacieszyli. A tak jesteśmy w miarę młodzi, cieszymy się, że budujemy i trochę pomieszkamy - jeśli zdrowie dopisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 19.07.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Kredyt i tylko kredyt znam to z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 19.07.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Cypek, Słońce... a gdzie Ty pracujesz? I gdzie pracuje małżonka? Może macie w pracy fundusz socjalny? Nam też zabrakło i się wspomagamy pożyczkami budowlanymi z pracy. Oprocentowanie 2% w skali roku. Pożyczka na 3-4 lata. Może nie da się 50 tysięcy od razu, ale jakąś kwotę większą na początek. Resztę odłożycie sobie z pensji... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.07.2005 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Nauczycielka i inżynier. Owszem, kredyty są w kasie zapomogowo pożyczkowej, ale to po 2-3 kpln i już dawno wykorzystane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts