Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane

raxal

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Dziwię się trochę, że takie dobre słowa padają o firmie Dziadek. Ja mam te okna od tego roku i jak leże na łóżku to czuję jak od nich wieje. Nawet firanki się ruszają. W starym mieszkaniu miałem stare zwykłe okna ale tak z nich nie dmuchało. Wieje przez uszczelki bo sprawdzałem plasteliną. Do dzisiaj nikt z firmy nie przyszedł.

Może ktoś z Was wie czy można je jakoś wyregulować?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Opalko

przepraszam za przydługie milczenie, trochę się włóczyłem po okolicach, temat mi uciekł:

- drzwi nie dozbrajałem. Wybudowałem sie na wsi, kot bez problemu wskakuje na parapet zewnętrzny, by wrzaskiem żądać wpuszczenia do domu. Kot może, to i zły człowiek też.Czyli w skrzydle zewnętrznym mamy 2 zamki, w drzwiach wiatrołap-wnętrze tylko jeden

- kolorystycznie dopasowaliśmy je do całości "drewna zewnętrznego" - tzn lakierobejca mahoń. Wygląda pięknie - dachówka angoba czerwona, rynny Wavin czerwone, podbitka i inne drewniane elementy oraz drzwi mahoń.

- nie zgrywaliśmy tego z drzwiami wewnętrznymi. W sumie w całym domu mamy tylko 3 skrzydła wewnętrzne (2 łazienki+sypialnia), reszta to otwarte przejścia, gra murków, załamań etc. Drzwi wewnętrzne tradycyjnie białe, te do wiatrołapu wyróżniają się kolorem, sygnalizując którędy należy wychodzić

-daszek nad wejściem mam dosyć daleko wypuszczony, po wykończeniu to będzie ganek. Drzwi mi raczej nie zamakają, musiałby być silny wiatr. Nie mogę odpowiedzieć, jak się zachowają przy długotrwałym nawilżaniu. Ale można je chyba jeszcze raz pociągnąć dobrą jakościowo lakierobejcą ?

- okna - to kupowaliśmy kierując się ceną. Postawiliśmy sobie zadanie wprowadzić się w ciagu 12 miesięcy. Wprowadziliśmy się po 13 miesiącach od wbicia łopaty. Z założenia tego wynikało następne - rzeczy trwale wbudowane kupujemy dobre jakościowo, rzeczy które można szybko wymienić kupujemy oszczędnie. Do "wymienialnych" zaliczyliśmy okna, więc mamy teraz Tras'a (PCV białe). Na razie nie narzekam. Może nie będziemy za x lat wymieniać ??

Pozdrowienia

Bardzo, bardzo dziękuję.:smile:

Ja chyba dołożę zamki i okucia do drzwi,ale daruję sobie pancerne blachy.Będzie monitoring i przede wszystkim zwykłe szyby więc nie ma sensu skupiać się na drzwiach.Dopłata za szyby anty byłaby 4 tys. Ale jeszcze okucia, itd. itd.

Pięknie opisujesz swój dom, czy można zobaczyć zdjęcie.

Pozdrawiam serdecznie.:smile:

:grin::grin::grin: Napisałem do Grześ i znikło.

Jak masz kłopoty to:

zawiasy mają regulację - dolny w trzech kierunkach góra-dół, lewo-prawo, od-do okna.

Zaczepy mają regulację siły docisku - mają mimośrody.

Do regulacji jest klucz nyplowy "4"

Sprawdź przyleganie ramy skrzydła do ramy ościeżnicy.

Nachodzić powinna po 8 mm z każdej strony. Można ołównkiem zarysować kreseczki na zamkniętym skrzydle i sprawdzić.

Odsadzenie ramy skrzydła od ościeżnicy powinno wynosić około 1 mm [w poprzednim tekście napisałem 3 mm - ale to dotzyczy PVC]

Uszczelki nie powinny "puścić" kartki włożonej pod skrzydło.

Może Ci dmuchać bo szyba jest zimna i wychłada się.

Firanka wiewa bo może okno jest na górze rozszczelnione - tak powinno być - sprawdź na górze powinna tam być uszczelka płaska.

Ciekawe czy teraz też zniknie.

Tak ogółem DZIADEK jest OK!!!!

Opalko, może w przyszłym tygodniu poślę jakieś zdjęcia. Teraz się wylogowywuję, pakuję, zaliczam koncert NOSPR - i jutro rano na wieś !!!

Żeby było śmieszniej, tak naprawdę to nadal mieszkamy w mieście w M-4. Na wsi są teściowie, no i my - we wszelkie dni wolne. Kiedyś tam się przeniesiemy, a na razie to mamy poczucie, że 40 km od nas jest coś własnego, co nadal planujemy...

Na razie ..

:grin: do grześ [najpierw] ta przylga pomiędzy skrzydem a ramą w oknach drewnianyvch powinna wynosić ok. 1 mm a nie 3 mm [te 3 mm jest dla okien z PVC]

Czemu wybrałem FERNO - były tańsze i widziałem ich produkcję w fabryce a jakość jest porównywalna

Jeszcze do REMON - KAŻDE okno robi się na zamówienie i cena zależy od jego powierzchni, ilości skrzydeł, sposobu okucia skrzydeł, rodzaju okuć, rodzaju szyby zespolonej, rodzaju wykończenia powierzchni drewna. Nie wiem dlaczego te "standardowe" wymiary miałyby być tańsze.

Nie ma standardowych wymiarów

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2003-01-14 09:33 ]

• 2 years później...
  • 7 months później...
Osobiœcie polecałbym meranti. Jest troche droższe, ale ma piekna fakturę i co najważniejsze, w przeciwieństwie do sosny przy dużym nasłonecznieniu nie wyciœnie żywicy. Jest ponadto twardy, a chropowata powierzchnia sprawia, że stanowi znakomita przyczepnoœć dla lakieru. Osbiœcie mieszkam w domu z ponad 20 oknami sosnowymi - 6 lat - ani jednej regulacji, nie wymagaja malowania, po prostu super.

• 2 years później...
Meranti u Urzędowskiego jest w takiej samej cenie co sosna, a jest lepszym drewnem (m.in. patrz post wyzej) wiec mysle ze jest to dobry wybor. Z droższych, bardziej znanych, twardszych i być może nieco lepszych, jest dąb i mahoń.

ostatno w ADPOLU mieli eukaliptus w cenie sosny, podpobno twardszy.