Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po dłuuuugiej nieobecności!

Ho, ho! Jeśli mnie wzrok nie myli, nas trochę jakby przybywa.

Kroyena, owszem kibelek widziany przez pałaszujących smakowite dania gości spędzał mi sen z powiek, ale mam na to sposób. Ponieważ planuję sporą reorganizację wnętrza, czego głównym elementem będzie zrobienie z garażu dodatkowego pokoju, sprawa łazienki załatwiona będzie od ręki. No, i drzwi na taras od sypialni rodzicielskiej całkiem zbędne, wygoda i możliwości ustawiania czegokolwiek w tym pokoju zwiększą się od razu.

Bart, dzięki za info tak konkretne w sprawie kosztów budowy, to się pokrywa z moimi przypuszczeniami, tylko dlaczego kometa miałaby być tańsza od zenita, skoro jest nieco większa? Chyba, że idzie o jakieś elementy konstrukcyjne? Proszę o wyjaśnienie.

A mimo wszystko, chociaż jest w tej chałupce sporo do pokombinowania,

to tak mnie urzekła, że wcale mnie nie odstręcza konieczność zmian i poprawek.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i lecę :D

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Sie manko

Razem z mężem wybraliśmy projekt "Kometa" (zakupiony właśnie), mamy działkę (21 arów) i dużo zapału. Chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian - m.in. garaż zamienić na pokój, kosztem jednego pokoju zrobić kotłownię (węglową) i wydzielić WC. Zmiana konstrukcji dachu też by się przydała. Czy ktoś takie zmiany już wprowadził - prosimy o kontakt i podpowiedzi. Wszystkiego dobrego z Nowym Rokiem - AA

Sie manko

Razem z mężem wybraliśmy projekt "Kometa" (zakupiony właśnie), mamy działkę (21 arów) i dużo zapału. Chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian - m.in. garaż zamienić na pokój, kosztem jednego pokoju zrobić kotłownię (węglową) i wydzielić WC. Zmiana konstrukcji dachu też by się przydała. Czy ktoś takie zmiany już wprowadził - prosimy o kontakt i podpowiedzi. Wszystkiego dobrego z Nowym Rokiem - AA

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Witam i pozdrawiam.

Myślałem sporo nad Kometą lecz raczej zdecyduje się na Zenita z tej samej pracowni ( domki bardzo podobne).

Jeśli chodzi o koszty budowy nie wiem jak kometa, ale Domus przysłał mi kosztorys do zenita i netto stan surowy zamkniety to 177 tyś. Myśle że kometa powinna być niewiele ale tańsza :)

Powodzenia.

Bartek

wg kosztorysu projektu Kometa jest to kwota netto 179 181,23 zł.

• 3 weeks później...

Witam

Właśnie jesteśmy przed wizytą w biurze projektowym w sprawie komety.

Jak Wam idzie budowa? Czy macie jakieś uwagi o projekcie, które wyszły w trakcie budowy? Jeśli przerobiliście więźbę to rozumiem, że można korzystać ze strychu, w związku z tym mam pytanie gdzie umieściliście wejście?

I jedna z poważniejszych spraw: jakie ogrzewanie planujecie. Ostatnio dowiedziałem się, że najtaniej wychodzi ogrzewanie na eko groszek....

pozdrawiam

Tomek

cześć, jestem już w trakcie budowy. Jak dotychczas żadnych problemów z realizacją. Projekt zmieniliśmy: ściany na 2W (w okolicy gdzie buduję jest trochę wietrznie, odkryty teren + kilka innych powodów doprowadziło nas do decyzji o stawianiu takiej właśnie ściany), wysunęliśmy o 1,3m garaż z budynku - zyskaliśmy w ten sposób dodatkowe pomieszczenie z wejściem od garażu, które bedzie pełniło funkcję gospodarczą, zmieniliśmy również więźbę z wiązarów na kleszczowo-płatwiową (jeżeli nie pomyliłem nazwy), trzeba było do tej zmiany wykonać dodatkowy fundament przez środek budynku. Zmiana więźby głównie podyktowana względami finasowymi, wiazary okazały się droższe, choć i czysto praktycznymi - wiązary zajmują cały strych. Budynek jest "szyty na miarę" nie ma w nim dodatkowych pomieszczeń typu gospodarczego. Taką funkcję mógłby pełnić właśnie strych. Niestety z wiązarami jest to bardzo trudne, stąd ta zmiana. Strop pozostał drewniany. Ponieważ strych będzie nieużytkowy wejście zostawimy bez zmian chyba, że inne miejsce wpadnie nam do głowy. I ostania zmiana to drzwi zewnętrzne do kotłowni. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to w momencie uzgadniania projektu byłem zdecydowany na gaz ziemny, mam juz nawet warunki przyłączenia, w związku z tym wymiary kotłowni nie uległy zmianie (można ją było powiększyć kosztem łazienki). Niestety ostatnio coraz bardziej składniam się ku ogrzewaniu na eko-groszek z możliwością palenia peletami. Jest tylko jeden kłopot z pomieszczeniem kotłowni, jest troszkę ciasne. Kocioł wejdzie ale komfort obsługi nie będzie najlepszy. Dodatkowo trzeba będzie pomyśleć o miejscu do składowania paliwa. A co do kosztów, bezsprzecznie opalanie ekogroszkiem jest blisko połowę tańsze od gazu ziemnego (oczywiście jeśli w tych wyliczeniach nie uwzględnia się własnej pracy). Pozdrawiam