Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 months później...

Witam!

Gratuluję wszystkim postępów! Widzę, coraz więcej Komet...

Ja mam na razie stan surowy, prawie zamknięty (bez bramy garażowej). Instalację elektryczną i tynki gipsowe.

Jeśli dopisze pogoda to w październiku ocieplenie i hydraulik.

Obecnie kombinuję z ogrzewaniem.

Ze względu na małą kotłownię i brak miejsca na składowanie opału, wybraliśmy ogrzewanie gazem płynnym. Rozważamy oferty Shella i Progazu - zbiornik podziemny.

Pierwsza wersja zakładała ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie, kuchni, salonie, przedpokoju i 2 łazienkach, pozostałe pomieszczenia - sypialnie i garaż - grzejniki. Wyceny hydraulików trochę nas przeraziły (ok 40 kpln!).

Kombinuję teraz aby zrobic to tak:

a: wiatrołap, kuchnia, łazienki - podłogówka, w przedpokoju będą pod posadzką rury ogrzewania do pozostałych pomieszczeń i może je wykorzystac zamiast podłogówki, pozostałe salon, sypialnie - grzejniki.

b: wiatrołap, kuchnia, salon, łazienki podłogówka - reszta grzejniki.

c: zrobic wg projektu tzn. wszędzie grzejniki......

Podobno zmiejszając powierzchnię podłogówki mogę zastosowac tańszą wersję sterowania. (nie bardzo wiem o co chodzi).

Chętnie poznam wasze rozwiązania.

Pozdrawiam

Tomek

My mamy piec Hefa z podajnikiem na Eko Groszek ,tez nosilismy sie z zamiarem zakupu pieca na gaz zen wzgledu wygody ale w ostatnim momencie po wiliczenie kosztow przyszlismy po rozum do glowy.Bylo to rowniez spowodowane z adaptacja poddasza.W tamtym roku spalilismy 3,5 tony wegla , kuchnia ,jadalnia, wiatrolap, salon, komunikacja i lazienki oczywiscie podlogowka w domu jest bardzo cieplo 22-23 stopnie jak dla mnie za goraco poddasze przy nie wlaczonych kaloryferach 19 stopni 9poddasze mamy typowo rekreacyjne i dla gosci . Na dole w sypialniach kaloryfery.

Budynek zbudowany z Phrothermu 36,ocieplenie styropian 10 cm , dach welna na przemian 10 z 15 i jeszcze na stropach parter styropian 10cm poddasze welna 10 cm. Mam nadzieje ze w jakims stopniu pomoglem :)

• 2 weeks później...

Dzięki za info.

Ja jestem raczej zmuszony do gazu bo w perspektywie 3-4 lat będę mógł podłączyć się do sieci, a z drugiej strony nie mam jak wygospodarować miejsca na opał.

Nasze poddasze "zrobiło się" do użytku ze względu na konieczność zwiększenia kąta nachylenia dachu, ale na razie nie planujemy go zagospodarować.

Swoją drogą piękne te Komety macie. Niebawem też coś nowego zamieszczę, ale ciężko będzie osiągnąć Wasz poziom....

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Działkę mamy czekamy na przekształcenie, co niestety jeszcze potrwa .

Czy jest ktoś z okolicy Świdnicy bo z miłą chęcią obejrzałbym kometę na żywo.

Zmiany na pewno będą.Jako że jesteśmy tylko z żoną to pewnie zamiast małej łazienki będzie garderoba,i zapewne z tego co czytałem to konstrukcja dachu.

Centralne podłogówka.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witamy Wszystkich Forumowiczów.

Nas także urzekła Kometa z Dobrych Domów. Obecnie czekamy na projekt. Budowe rozpoczniemy w przyszłym roku.

Czy ktoś z Was buduje lub juz mieszka w Komecie gdzieś w pobliżu Częstochowy. Jeśli to możliwe chcielibyśmy obejrzeć ten domek.

Pozdrawiamy gorąco.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...